Fokus: Hälsa. Går det att leva hälsosamt idag?

Om det är något som är i fokus idag så är det hälsa. Ett begrepp som kan förklaras på olika sätt, och något som alla jagar. Jag arbetar med hälsa i skrift, och i mitt egna liv. Erfarenheten säger mig att vi vill ha snabba resultat. Därför är det kanske inte konstigt att lösnummer med rubriker såsom "så kommer du i form på 5 minuter" säljer som smör i solsken. Hälsa kan också vara att stressa mindre och göra mer av sådant som är bra för en. Men det kan också leda till en form av hälsostress - vi stressas av det faktum att vi vill vara hälsosamma. Jag skrev för ett bra tag sen en artikel om hälsostress, detnkan du läsa här.

Att leva hälsosamt för mig innebär mycket. Jag mår bra av träning, och då menar jag på det psykiska planet - det finns inget bättre än tvåtimmarspromenader eller min nyvunna kärlek löpning. Det händer något i huvudet. Även om jag inte helt har arbetat bort viktfokuset så ser jag tydligt att mål som att "må bra i huvudet" slår vikthetsen med hästlängder. Det finns liksom ingen glädje i viktminskning. Det är väldigt kortvarigt, och sen vill vi bara ha mer. Eller ja, mindre i det här fallet. Att slå på sig själv för att vågen inte visar det man önskar, jag ser inte riktigt det hälsosamma i det. Sen är det detta med kosten. Det händer ofta att jag stannar upp och känner en glädje över att kunna ge min kropp det den behöver. Och jag blir glad över att jag tar hand om mig på detta sätt. Det är ingen uppoffring att laga mat, eller planera matinköp. Tycker om att gå i mataffärer och botanisera. Hitta nya ingredienser, nya idéer. Så har det inte alltid varit.

Men det kräver sin tid. Och uppoffring att inte lägga pengar på annat. Eller att jobba mindre. För att kunna ta den där löpturen under dagen. Eller promenaden. Eller powernapen. Sen har jag inte förändrat mitt liv över en natt, utan det  har varit smärtsamma erfarenheter som lett till att jag lever hälsosammare idag. Och visst har jag dagar då jag känner att tiden inte räcker till, att jag borde lägga mig tidigare, gå upp tidigare. Det händer att jag sneglar på världen och undrar om jag gör rätt. Men jag tror det är en process. För jag öppnar mitt hjärta för mig själv.

Yogan idag var galet bra. Underbart att ge det till sig själv.




Kommentarer
Postat av: Petra

Åh - vad glad jag blir av att läsa ditt inlägg! Givetvis är det kul att höra att det går så bra för dig och att du nått så långt, men jag blir så GLAD av att läsa vettiga tankar om hälsa och välbefinnande!

TACK Emilia, för dagens inspirationsknuff!

2011-03-17 @ 08:38:55
URL: http://petra.livskick.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback