Squashpaj med spenat och fetaost

För två dagar sen bjöd vi in på lite lättare middag inför Valborg och kommande första maj. Vad skulle vi laga? Det börjar ofta med att jag utgår ifrån något som jag har hemma - och letar recept. I det här fallet fick squashen som jag hade i kylskåpet vara vägledande.
 
Jag fastnade för ett recept där receptmakaren hade använt kesella i äggstanningen. Vi kör på det här, tänkte jag. Och resultatet blev grymt. Receptet är alltså från Allt om Mat. Jag gjorde med lite egna mått en tolkning av receptet
8 portioner
Degens ingredienser
5 dl siktat dinkelmjöl
200 gr smör
salt
 
Fyllningen
2 msk olivolja
400 gr squash
1 liten purjolök
1 st vitlök solo
200 gram färsk bladspenat
500 gr fetaost
5 ägg
250 gr lättkesella (1%)
1 dl lättmjölk
Kryddor: hittepåblandning av paprika, green harischa, peppar
Salt & peppar
 
Gör så här:
1. Måtta upp mjölet i en bunke, lägg i kuber av smöret, som med fördel stått i rumstemperatur en stund! Använd en stavmixer för att mixa ihop det till en deg. Lägg eventuellt till 1-2 msk kallt vatten. Tryck ut degen i en större form, och lägg den sedan i kylen i ca en timme.
 
2. Riv squashen på ett rivjärn och lägg den sedan i ett durkslag, på med några teskedar salt, för att den ska vattna ur. Låt stå ett tag, minst 15 minuter. Under tiden: Dela purjolöken, skölj den, och skär den sedan i mindre bitar. Hacka vitlöken. Skölj spenaten: enklast att lägga den i en skål med kallt vatten med salt för bästa resultat, häll sedan av vattnet och skölj en extra gång, för att bli av med saltresterna.
 
3. Sätt ugnen på 200 grader strax innan pajen varit färdig en timme i kylskåpet. Förgrädda den i tio minuter. Under tiden: Blanda ihop äggstanning: ägg, lättkesella, lättmjölk, kryddor och salt & peppar!
Hetta upp 2 msk olivolja. Fräs på purjolök med vitlök, men utan att de får färg. Lägg sedan i bladspenaten och låt det hela "sjunka ihop".
 
4. Lägg fyllningen i pajskalet. Smula över all fetaost och avsluta med att lägga på äggstanningen. Grädda i ugnen ca 40 minuter
 
5. Servera med grönsaker: t ex rädisa och sallad. En enkel bönsallad till kan också vara ett alternativ. Vill du ha det extra gott: stek på några skivor halloumi.
 
 
Pajen fastnade aldrig på bild, men här är en del av dukningen i förrgår
 
 
Kommentarer
Postat av: Saras Träningblogg

Låter ju jätte gott :D

2013-05-03 @ 15:53:41
URL: http://monch.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback