Gott Nytt, Gott Allt, Goda Vänner...

"Vad kommer 2009 innehålla? Mina förhoppningar ligger på följande: arbete, gå upp tidigare, hälsa, och träning samt inredning av lägenheten!"

 

Denna rad skrev jag i mitt nyårsinlägg för ett år sedan - och med facit i hand kan jag säga att samtliga punkter uppfylldes. Kanske att lägenheten forfarande kommer att ligga i fokus, men jag har ju fått hjälpa av Maria att planera hur jag ska ha det. Sen kommer det ta lite tid, men ändå. Jag tittar gärna tillbaka i tiden och inser att...

 

...det här var ett av de bästa åren i mitt liv. I självständigetens tecken har jag bott i mitt egna paradis, Gården, och jag har startat igång mitt egna företag, som också har ett namn, som jag kommer att avslöja senare. Mitt första jobb fick jag i maj månad då jag skulle skriva om "Gröna Linjen", den 3 mil långa vandringen mellan Farsta Strand och Hässelby Strand. Artikeln publicerades i Måbras oktobernummer. Under sommaren fick jag kontakt med Johanna som har startat hälsotidningen fitmama på nätet och vi började ett samarbete där jag fått ett tiotal artiklar publicerade. Jag har även skrivit en nyårskrönika som tros komma upp idag, vi får se hur Johanna kommer att klistra ihop skribenternas nyårslöften...

 

....under sommaren var jag i ett annat Paradis som går under namnet Jastarnia - det var roligt att umgås med gamla vänner och min syster Monika förstås. Vi kallade resan för Hälsoresan, och jag var ute och sprang ett antal gånger och försökte träna så mycket som det gick och kändes bra. Sedan var jag även i Warszawa i två veckor, hemma hos mormor och morfar. Senare, i Stockholm, kom min käre bror och hälsade på. Med sin tjej Ania. Jag och Svenne åkte med dem till Tyresta Nationalpark - en pärla! Där badade vi i en insjö och grillade. I slutet av sommaren såg jag Sirqus Alfon, performanceartister med humor! Dem såg vi nu nyligen under julen, de hade en julshow på Kulturhuset.

 

....hösten kom och jag började matinspirera igen, samt fortsätta att skriva. I oktober åkte jag igen till Warszawa, i tio dagar. Där fick jag en av de förkylningar som jag tampades med. Men jag hade en bra tid hos mormor och morfar och färgade tillbaka håret så att det var brunt igen...

 

 

Vad kommer 2010 att innehålla?

På fitmama kommer vi att koppla min blogg - och jag hoppas att bloggen fortsätter för den ger mig mycket glädje. Som vanligt avslöjar jag inga löften....Men jag hoppas på Glädje, Vila, Inspiration, Nya Kunder, Jobb i lagom takt, att jag Duktigt sparar till en Resa och att jag hinner vara med mina Vänner....och Andlighet!

 

 

 

Snöparadis med vita träd

Jag önskade att jag hade kameran med mig idag när jag gick hem från Tvärbanan. Jag befann mig i Paradiset. Utan att förstå gick jag omkring och förundrades av de frostvita träden. Bitande kyla. Gympadojor. Men med tjocka strumpor. Bra kombo. Framför mig gick ett par och höll handen. Ännu ett bra kort. I lurarna lurade lilla Melody. Hon sjunger helt suveränt. Passade bra till mitt Snöparadis. Hemma har jag nu svarat på lite mail. Och skrivit en nyårskrönika. Och varit lite glad. Ta sig tid att vara glad, det är viktigt. Ja.

 

En smart lösning kom jag fram till idag. Att ha en HELT oplanerad dag i veckan. VVP - Vågra Vägra Planera. Det tror jag stenhårt på. Lördag är just nu min planeringsfria dag. Även fast jag har lust att planera in så gör jag inte det. Jag hoppas att min VVP-dag kommer vara underbar. Och att lathet ska ingå. Oops, inte planera var det!

 

Idag har jag arbetat hela dagen - med Fontanas produkter - goda och så var det enkelt att bjuda på. Sålde nog en hel del!

 

Dags att Sova

Lilla mamma. Och recept!

Ja, min mamma har ont i ryggen. Min syster tycker att hon går som ringaren i Notre Dame. Så, jag skickade henne till farbror doktorn och hoppas att hon får hjälp. Annars är det bra. Härligt när klockan ringer klockan 07.30 och man inser att ja, jag ska upp nu och ja, så här trött visste jag inte att man kunde vara. Men sagt och gjort - några havremackor med ost och en god kopp te. Sen iväg till tuben. Kallt. Riktigt kallt. Tuben betyder tunnelbana. Om ni inte visste det alltså!

 

Dagens middag (jag återkommer ständigt till detta om mat, men jag gillar ju det!) kommer bestå av en proteinrik lasagne och sallad. Sedan kommer en härlig efterrätt som har temat kladd. Kaka. Det finurliga är ju att jag kommer göra glutenfritt av detta också. Både lasagnen och kakan. Receptet på lasagnen, som jag dessutom testat förut kan ni få om ni klickar här Kakan som jag ska göra kan ni också kika på

 

Jag har läst ut boken YCDBRALAI - den påverkade mig faktiskt. På ett positivt sätt. Så pass att jag hoppas på en recension redan idag. Men först ut på slagfältet - nu ska här städas och lagas mat. Ja!

 

 

 

Stänger ner fabriken

Jag skulle kunna se mig själv som fabrik. Eller så här - sjutton vad mycket som händer. Man går upp, fixar tvätten, städar tvättstugan. Kommer hem mellan varven, käkar en frukost som Jenna tipsar om, nämligen äggröt, och den gick ner, utan problem. Det bloggas och det skuras. Sen kom jag på att jag hade en deadline idag. Att söka skribentjobb på Driftig - så det blev en sista minuten lösning som jag faktiskt gillade - koncist och pang på! Nej, men det gick bra, jag hoppas att de vill ha mig!

 

Idag var det yoga på schemat - och det behövdes. Men mitt i yogan (kundalini) blev jag fruktansvärt trött. Jag ville sova helt enkelt. Vilket jag gjorde nästan. Men det funkade bra och min rygg mår suveränt efter all flex och de andra övningarna. Jag ska skriva ihop en artikel om kundalini, för nu har jag tränat det i nästan ett halvår! Om ni inte har testat - så gör det!

 

Som sagt. Jag stänger ner fabriken. Och lyssnar lite på P1

Må bra vecka 5 - lite annorlunda

Tänk att det har gått fem veckor sedan jag började utmaningen - Må bra under 20 veckor. Det är tiden som springer iväg. Om ni vill kolla samtliga utvärderingar så finns de under kategorin Måbra - på höger sida i bloggen. Jag började stadigt på 7/9 på skalan för att sedan hålla mig på 6/9 de resterande gångerna. Det är lite dubbelt när det gäller poängsättningen denna vecka som har varit, dvs julveckan. För även om julen är fantastisk och mysig så kan jag känna att det var lite mycket att göra ändå. Nästa jul ska jag satsa på att laga lite mat i förväg kanske. Samtidigt, och här kommer anledningen till varför jag tycker det är dubbelt, så har det varit mysigt och roligt på alla sätt. Här kommer godbitarna från julen! Poängen är ändå en sjua (7/9).

 

1. Det var kul att ha sällskap av Sven. Vi testade att göra piroger vilket blev en succé!

 

2. Jag har varit ute varje dag och gått - och jag tror jag har fått flow när det gäller promenerandet

 

3. Kyrkan. Julaftonskvällen spenderade vi i S:a Eugenia. Det var stämning och lugn.

 

4. Bloggen har varit lite av en tankeverkstad. På något sätt blir livet lite gladare av att kunna sätta ord på de tankar som uppkommer. Ja, så fick jag till slut min design som jag hade funderat på så länge!

 

 

Men! Imorse när jag vaknade kände jag en uschlig stress. Jag har lite framför mig, roliga saker, men det känns som att jag måste prestera på kort tid. Gäster imorgon, det ska bli jätteskoj, men jag måste städa och trixa. Just nu är tvätten på gång.

 

Det jag tror är på detta med grundning. Att ha båda fötterna på jorden. Andas. Sätta ord på oron. Så att jag förstår vad som behövs göras.


Så inför denna vecka:

 

Vara grundad

 

Vara närvarande

 

Vara tacksam

 

Vara ute

 

 

Melody Gardot i min dator.

Brrr, det drar från fönstret och jag måste klä mig lite varmare inför natten. Melody trallar min dator och mina ögon dras ner, sakta men säkert. Vilken dag! Jag började tappert med söndagsmässan och det kändes annorlunda - det märks att året går mot sitt slut. Och jag tänker på mina andliga föresatser. För de är några. Jag kan ju inte bara hålla på med utmaningar åt höger och vänster - det är viktigt att ta hand om sin själ också. Fast det tangerar ju mina 20 Måbra veckor som jag på började för en månad sedan (ungefär) - imorgon kommer en uppdatering! När hälften av tiden har gått kommer en utvärdering skulle jag tro. Jag är mycket för planering, utmaningar - allt ska mätas och vägas - det ska analyseras och diskuteras...Men vad tror ni om att bara vara? Göra saker som de kommer? Inte bry sig så mycket? Nja, det passar inte mig. Inte alls. Kontroll är lite av tjusningen, särskilt när man är företagare. Vänta nu här ett tag - Kontroll? Den senaste tiden har jag släppt den ganska rejält. Kontroll kanske är en illusion? Klockan är 23.04 och hade jag velat ha kontroll skulle lampan varit släckt för länge sedan. Och ansökan till ett jobb som jag vill ha skulle ha varit inskickad förra veckan. Istället kommer jag att klämma fram kreativa formuleringar imorgon - testa om sista-minuten fungerar för mig.

 

 

Sista minuten lösningar kan vara väldigt bra och lyckade. Jag minns hur jag inför Hälsomässan skulle göra visitkort - jag gjorde själv med klippa, mäta och klistrametoden, jag kämpade med en skrivare som inte alls ville det jag ville och jag begav mig mitt i natten (okej, hon var typ åtta på kvällen) för att skriva ut foton och finurliga texter. Och vet ni - att det gav resultat - jag har två kunder på gång tack vare de visitkorten. Det var en sista-minuten lösning som hette duga

 

 

Okej, så frågan för dagen (natten) blir - planering eller sista minuten? Har du något exempel från din vardag? Fördelar och nackdelar?Visst gjorde jag mer idag - och det innefattade god mat, sällskap av familjen och Sven (min följeslagare detta år!), pokerspel, julklappsutdelning och en ogjord disk i diskhon!

 

 

 

 


Det här är en efterrätt som är lätt att göra, recept från arla!100 dagar och jag är redan trött...

Ja, jag ska ju promenera VARJE dag i 100 dagar. Hjälp säger mina ben just nu. Men, har man lovat så har man. Har JAG.

 

 

Jag har surfat runt i en timme och inser att det finns så mycket intressant att läsa, människor som är trötta på julen, andra myser fortfarande. För mig är den inte slut än - den fortsätter imorgon. Men det ska bli mysigt. Ni vill jag bara sova.

 

 

Så här i efterhand kan jag konstatera att promenaden gjorde mig gott - röd om kinderna när jag kom tillbaka och pust och frust. Sen hopp in ett varmt badkar med ett suspekt grönt badsalt, som i alla fall luktade gott. Sen hörrni, jo jag vet att jag har skrivit om pirogerna tidigare - men nu är det KRIG. Degen var seg som ett torkat tuggummi. Och då förstår ni att mitt vapen (kaveln) inte rådde på detta monster. Jag fick bruka våld. Dessutom tror jag att mina axlar fick ett träningspass som heter DUGA. Kompenserade genast med tre chokladtryfflar.

 

 

Med risk för att överkonsumera har jag en sak till som ska införskaffas - och detta kommer bli årets köp (om jag bortser från datorn förstås) - jag har en vän som arbetar på en butik som heter addnature, och efter att jag stod på gatan för en vecka sedan, så insåg jag att ett par ordentliga kängor/skor behövs. Som tur är fick jag tips på rean som börjar och han sa något om kompisrabatt också...Så imorgon efter kyrkan hoppas jag på att kunna införskaffa ett par sådana här

 

 

 

Med risk för att upprepa mig!

Vi skulle kunna ha gissningslekar här på bloggen under julen - för hur många aktiviteter finns det egentligen?

 

1. Äta

2. Slappa

3. Stressa

4. Äta mer

5. Titta på TV

6. Umgås med vänner och familj

7. Blogga, för det har jag gjort!

 

Check, check, check, check, check

 

Det som kanske inte händer varje dag är datorköp. Ja, jag är nu en ägare av en sprillans ny hp-dator och det var några svettiga minuter på Onoff och sedan var det klart. Tjoff, och sparpengarna från i år försvann i ett nafs. Men leendet på läpparna sitter kvar! Slog till på en prisvärd hp-skrivare också - den hoppas jag kan installeras utan problem!

 

Svenne och jag har fortsatt med matlagningen idag, vi gjorde en till sats rödbetssallad samt soppa och nu väntar pirogfabriken på start. Svenne lämnade fältet, men hans insats idag var kanon! Det är skönt att ha en vän med sig när man tar beslut om datorer och skrivare och någon som säger "snart blir det mat" när jag panikhungrar. Dessutom känns det som att en ny sida hos Sven har kommit fram, jag fick knappt fråga om jag skulle hjälpa till med löken!

 

 

 

100 dagarsutmaningen

Jag har lite svårt för nyårslöften - trots detta hade jag ett som jag företog mig förra året och jag lyckades - jag slutade röka på nyårsafton och idag, den 25 december, har jag varit rökfri i nästan ett år. Stolt. Jo.


Men, som sagt, jag tycker inte om det stigma som uppkommer när det gäller nyårslöften, trots att första januari är en dag som alla andra. Men i år gör jag alltså en fuling och gör en utmaning som ska gälla i hundra dagar. Sven är också med på den, fast vi formulerar den på olika sätt (alla är vi unika). Ni som följt bloggen känner till Måbrautmaningen, som pågår i 20 veckor (den kan du läsa om här). Där är jag inne på femte veckan och det går ganska bra!


100 dagarsutmaningen
handlar om att komma i form med promenader. Man kan säga att jag testar om promenader är en bra metod. Jag har under november och december varit ute mycket för att suga åt mig lite ljus och i och med detta har jag funnit att promenader är väldigt stärkande! Det känns suveränt! Dessutom är det så att det blir lättare när man är två - och vi har diskuterat fram och tillbaka hur det ska se ut.Här kommer mina utmaningar -


Promenera VARJE dag, minst en halvtimme (allt annat är bonus) - i promenaden ska jag bli andfådd minst en gång (vi har en backe som är en riktig "killer")


Inte äta efter klockan åtta (men absolut inte lägga mig hungrig)
100 dagarsutmaningen började den 22 december 2009 och kommer att pågå fram till den 31 mars 2010
Julklappar som förgyller!

Eftersom vi snart ska iväg till kyrkan, så sammanfattar jag på mitt egna vis denna julafton -

 

 

1. God mat - riktigt god! För mig var pirogerna de bästa jag någonsin gjort och det tack vare att Svenne kavlade ut degen så bra. Fem morgonsolar av fem möjliga.

 

 

2. Kalle Anka var bra även i år - tyckte att jag kände igen en del, kanske har det varit liknande de andra åren

 

 

3. Jag vill även ge mina fina läsare en ny design i julklapp, hoppas ni tycker om den! Det är fina Kristin som gjort den! Jag tackar Jenna för tipset om denna bloggdesignerska!

 

 

4. Julklappar? Jo, och vilka bra sedan -

 

 

Nu ska vi iväg!!

Gästbloggis Svenne

Hej alla!

100 dagars utmaningen som för mig går ut på att göra alla borden. Varje gång jag tänker att detta borde jag göra så ska jag göra det också. Let´s do it! Saker man bör göra blir sällan gjorda, utan uppskjutna. Sen sliter jag där med att skjuta 2 ton borden framför mig.

Jag vet redan nu att jag borde promenera en halvtimme per dag. Så då gör jag det. Jag borde inte dricka söta juicer, så då gör jag det inte mera. För saken är den att jag väger 114 kg. För nån månad sen vägde jag 104 kg. Så det går åt fel håll.

Därför gör jag slag i saken och tror på denna 100 dagars utmaningen kan funka för mig.

Jag är jättenöjd med julen och önskar alla vänner och obekanta en riktig God Jul!

Svenne

Jul, Jul, strålande Jul

Klockan är tolv. Om tre timmar börjar Kalle Anka. Jag tänker bara titta på den Ankan, och har inget intresse av Anna med samma efternamn. Svenne och jag käkade frukost och begav oss ut. Vi har börjat en hundradagarsutmaning, och jag tänker att Svenne ska blogga om det senare idag. Utmaningen började den 22 december och pågår alltså i hundra dagar. Vi blev lite inspirerade av Olof Röhlander (coach). Men som sagt, Svenne berättar mer om detta senare idag (hoppas jag).

 

Katten Frasse tror att min lägenhet är en hinderbana just nu - har ingen aning om hur det här kommer att sluta...Jag fick mail av lilla mamma, hon verkar ha jätteont i ryggen, men hon är glad för att hon har fått igång internet hemma. Alltid något. Svenne och jag får kanske hälsa på henne imorgon, komma med lite mat.

 

Snart ska jag ta mig an en annan utmaning och det är - pirogerna. Jag ber en liten bön att det ska gå bra!

 

 

All I want for Christmas is Peace

Behagligt mätt, behagligt klar med nästan allt. Kan inte bli bättre, som min vän Sven skulle säga. Vi har umgåtts sedan klockan 11.00 idag och det har innefattat - inhandling med Shop Express på Coop Forum - härliga tider och massor av människor. Vi fick med allt. Till och med saffranen - amazing. Sedan tog vi Frasse och matvarorna och åkte till Gården. Fantastiskt! Vi fick i oss lunch också - lite ärtsoppa med det schyssta brödet som jag gjorde igår. Nu funderar vi över varför TV4 envisas med Bingolotto hela kvällen - blä och blä. Men jag har en DVD med Parlamentet - kan gå! Frasse har sovit skönhetssömn (Frasse är Svens katt) medan vi var ute och pulsade i 40 minuter. Tyckte mig ana en nöjd Sven efter denna utmaning. Nu fixar han glögg medan jag uppdaterar.

 

Vi har hunnit laga hemmagjord barszcz (fabulous!) och sedan har Svenne gjort god rödbetssallad, hemgjord. Kvar: piroger och saffranskaka, vilket görs imorgon.

 

Vi kom fram till att jag nog ska köpa dator på fredag (!) Hjälp, vad spännande. Jag vet att jag är puckad om jag inte åker till Media Markt, men jag tänkte på detta med lägsta pris garanti - det måste ju gälla? Annars är det verkligen puckat. Jag väljer Onoff by the way. Någon som har tips på en bra dator till en skribent och bloggare?


Sedan fick jag en liten julklapp med posten idag - Dorota var så gullig och skickade ett mobiltelefonfodral, fast jag använder den till kameran istället - TACK!Det är inte helt lätt...

att vara mig just nu. Jag tror inte på det här med många bollar i luften. Jag tänker att det är bättre att göra en sak i taget. Jaha, lättare sagt än gjort. Och det har också resulterat i att jag glömde köpa barszcz idag, dvs rödbetssoppa. Men de får ha det på Coop Bromma imorgon. Så det så. Pilutta dom annars. Jag sa för någon dag sedan att jag är mognare nu för tiden. De gyllene 30 närmar sig. Med stormsteg. Idag är jag 29 år, elva månader och typ några dagar. Mogen? Eh, ja, det kan diskuteras. Igår innan yogan (som för övrigt var fantastisk - Janne, du är bra, om du läser detta!) så gick vi förbi ett hus med en fantastisk fasad, alltså färgen på fasaden. Och jag gick omkring där och försökte få fram vilken färg det var: krrrr, mmm, raaa. Ja, hur som helst, tur att det bara var jag och Sven där. Uberomoget. Kan jag inte bara konstatera att färgen var röd? Nej, den var krapp, kom jag fram till senare. Envisa unge.

 

 

Kan ni fatta att jag är så dum och bakar havrebröd? NU. Alltså, en knäppare person får man leta efter. Bara för att det stod att jästen går ut idag. Perspektiv, människa, perspektiv! Men det blir gott till min Port Salut som jag har i kylen. Bra att jag kan vända allt. Nu måste jag fortsätta med julklappandet. Hann städa kylen idag. Och handla julklappar. Nu är jag faktiskt klar.

 

Jag får rysningar ibland - antingen när jag fryser. Eller när jag får reda på något häftigt. Just nu händer det simultant. För medan jag satt här i sängen och frös läste jag om fenomenet läsplattor - hjälp vad häftigt. Alltså, jag skulle behöva ett schysst digitalt anteckningsblock - och det här är lite åt det hållet - jag är mycket glad över inlägget som skrevs på bloggen Same Same But Different (där jag tittar in med jämna mellanrum) - och givetvis droppar jag en länk här till er. Saken med dessa tekniska prylar är att det kan vara läskigt samtidigt som det är häftigt - kanske är jag traditionalist och vill hålla mig till papper och penna? Nej, det handlar om att jag vill hänga med - och känner ibland att jag skulle vilja veta mer.

 

Men när det gäller böcker som jag själv läser, så tycker jag om det gamla hederliga formatet. Och allt som är digitalt är inte bra, i mina ögon. Det handlar om var, när och hur. Och det handlar om hur effektiva vi vill vara. För jag är ju lite förespråkare av att känna lugn. Såg ni att jag gjorde en direkt koppling mellan stress och effektivitet där? Måste tänka på vad jag skriver! Jag vet bara, att när jag ligger på dödsbädden (och nej, jag är inte döende, jag syftar på framtiden), då vill jag ha många lugna stunder att minnas! Men! Det vore häftigt med en läsplatta...

 

 

 

 

Promenad gör susen - men vad händer mer?

Snön knarrar under skorna. Solen skiner och kameran åker upp med jämna mellanrum. Det är kallt, men med långkalsonger kommer jag långt. Jag kisar upp mot himmelen och minns november - solen var nog inte ens framme 10 timmar under hela månaden. Jag går Sockenvägen ner och svänger upp på Stockholmsvägen - husen ser juliga ut med snön och stjärnor som lyser i fönstrena.

 

Fick en, eller några, överraskningar när jag kom hem:

 

 

 

 

 

 

Visst skrev jag om saffranskakan som jag ska göra? Och nu har jag hittat receptet som jag tänkte mig:

 

Saffranskaka

 

Först när jag skrev saffranskaka på olika sökmotorer så kom det bara fram olika form av sockerkakor med saffran i - men jag var på jakt efter den "lätta" varianten - och nu fann jag den, så jag kan pusta ut. Dessutom vet jag nu hur jag ska göra mina piroger - TACK DOROTA!

 

Nu ska det ätas lite ägg. Sen ska jag in till staden. Jag har fortfarande Svennes klappar kvar att göra, men jag sparar det till senare. Stressad? Nej, bara lite fundersam...

 


MIN PROMENAD I BILDER
Ja! Lite så.

Har ni sett solen utanför fönstret? Jag hoppas att ni också har en! Jag ska ut, ut och ut! Kanske en liten frukost innan, det kurrar i magen. Jag fick ett mail idag som har med bloggen att göra - mer kan jag ju inte säga, det blir en överraskning!

 

Det här med jul, det är speciellt kan vi konstatera. Inte en glädjens tid för alla. Vad betyder julen för dig? Vad har ni på julbordet?

 

Julen för mig betyder: mat, mysighet, tända ljus, eftertanke, omtanke, kyrka, glädje. Men det har inte alltid varit så. Det har funnits jular som har varit jobbiga också. Nu firar jag med Sven den 24/12 och sedan pappa och systrarna den 27/12. Mamma hoppas jag kommer den 26/12.

 

På julbordet? Hehe, ja, skrev jag att jag är liiiite stressad? Jag måste hitta ett recept på piroger - ska kika på google efter detta inlägg. Men det här är Svens och  mitt matbord i jul - (Sven eller någon annan - fattas nåt??)


1. Piroger med barscz (rödbetssoppa) Jag pratar precis med min vän Dorota på Skype och hon ska hjälpa mig med recept till denna rätt!

 

2. Sill i olika smaker - potatis

 

3. Lite skinka

 

4. Köttbullar

 

5. Prinskorv

 

6. Egengjord rödbetssallad

 

7 Lax, två sorter

 

8. I år satsar vi på saffranskaka med grädde (det är Leila på TV4 som har övertygat mig!)

 

Ni som har följt bloggen vet ju hur förra julen var - ni kan läsa om det här

 

Nu ska jag äta något och sen gå ut! Det spelas bara jullåtar på radion!

 

 

 

 

Gammal låt som brings back memories

 

 

 

Måbra vecka 4 - jo tack!

Det utvärderas friskt här i bloggen, vecka för vecka, eftersom jag har en utmaning. Det är nästan som ett nyårslöfte - bara att jag börjar lite innan! Så gjorde jag för några år sedan, jag slutade röka en vecka innan nyårsafton - det blir ett sådant stigma om man har nyårsafton som startpunkt.

 

Förra veckan, vecka fyra i måbrautmaningen, var speciell och jag börjar med en betygsättning - 6/9
Det ligger stadigt där och jag är nöjd för att:

1. Jag var sjuk större delen av veckan - trots detta tog jag mig till Tallinn som hade blivit ett vinterland - jag köpte ett par sköna vantar i rättan stund. Jag och mamma pulsade runt där och drack te, shoppade lite och åt god mat. Kvalitetstid helt enkelt!

 

2. Det finns en klar koppling mellan må bra och motion - det blev inte riktigt lika mycket av den varan.

 

3. Jag hade två demodagar som fungerade alldeles utmärkt! Delade ut Lindts Lindor chokladkulor, kände mig som en glädjespridare!

 

4. Sirqus Alfon med gänget igår var ju en höjdpunkt också! Very professional!

 

 

 

Kommande vecka är det julbestyr - men det får inte gå över styr. Julen ska vara glädje, men för många är det också en jobbig tid. Kanske att man är ensam, kanske är det jobbiga minnen som kommer fram. Ledorden för mig blir:

 

LUGN, LJUST, KYRKA


Jag skulle vilja...

veta vad som gör mig riktigt glad. ? . Nej, för det är så att den schysstaste känslan är nog egentligen glädje och lycka - eller hur? En av de bästa i alla fall. Och det är ju dessa känsloyttringar som vi är ute efter, mycket handlar alltså om just känslor. Jag har skrivit om detta tidigare, men nu vässar jag pennan en omgång till. Jag har alltså kommit fram till vad jag jagar. Men frågan är om jag får det?

 

Idag när jag kom hem så la jag mig bara ner i sängen, tände julstjärnan och tittade på TV - en sådan där härlig engelsk serie, full av intriger och häftiga (gammalmodiga) outfits. Så när jag ligger där så infann sig plötsligt känslan av välbehag - åh, vad skönt att bara ligga här. Jag blev nästan lite förvånad. Men min nästa fråga är - ska jag alltså ligga i sängen hela dagarna och titta på engelska serier för att känna den där glädjen? Nej, det ska jag inte, för det är den sammantagna situationen som gör att jag känner som jag gör. Skulle jag bara ligga i sängen tror jag med största sannolikhet att rastlösheten skulle komma smygandes (eller springandes).

 

Lagomhet och vila i kombo - det är receptet. Jag pratade med Emily om detta med att känna dåligt samvete för att man inte arbetar på det som man "borde" arbeta på. Men detta borde, var kommer det ifrån? Mig själv, troligtvis. Och hur schysst är det, att sätta en massa borden, när jag just nu har bestämt mig för A. Säng B. TV.

 

Däremot kära vänner, tycker jag absolut att det ska finnas ett "borde" när det gäller att slappa - använd det som argument - aha, jag jobba nu? Nej, men jag borde faktiskt slappa... Jag är alltså inte ironisk utan ytterst allvarlig - sätt slappandet på listan, för det är viktigt. För hälsan och för välbefinnandet i övrigt. Jag försöker ha söndagar som vilodag, även om det kliar i fingrarna...

 

Idag mina vänner var jag först i kyrkan - mycket folk och en kraftfull predikan. Sedan träffade jag Sven, Emily och Anders och vi gick på allas vår Sirqus Alfon, det var en härlig julshow och vi skrattade åtskilliga gånger - sedan blev det mys på café John Chris på Drottninggatan - nu är det dock skönt att vara hemma och jag hoppas på tidig sömn! Det blev lite pepparkakor med Ädelost på tub samt en värmande kopp te (Kavli - väldigt god! Den gröna ska det vara!)

 

 

 

Pling - då var det dags för "gatan"

Åh, vad skönt det var att komma hem! För att sedan gå igen. Om ca en timme är det dags att bege sig till Sa Eugenia. Vi ska förbereda för kvällen på gatan - Malmskillnadsgatan i Stockholm. Vi står där mellan 21-00 för att dela ut varmt kaffe, mackor och bullar för tjejerna som går på gatan. Idag blir det lite extra med julklappar också, eftersom det är sista gången för i år. Clara kyrka började med denna aktivitet, oh vi hänger tappert på denna idé. I veckan var det en artikel om Clara kyrkas arbete på gatan, i Metro, det var kul att läsa.

 

Ja arbete är en sak, men just nu är jag lite trött. Det tär på krafterna att dela ut choklad till stressade julkonsumenter - men det gick bra, även om jag vet att jag måste slipa lite på säljtekniken - jag är ändå nöjd! Igår efter jobbet kom Sven och hämtade mig, och vi inhandlade en del varor inför jul - skönt att få lite undanstökat! Till vår förfasan var det ingen Skavlan igår, istället blev det ganska tidig hemgång för Svenne och jag stupade i säng, mätt och belåten!

 

Imorgon ska jag gå med Sven, Emily och Anders på Sirqus Alfon - våra favoriter från i somras! De har julshow och jag hoppas på skratt i stora lass, please!

 

Lite osäker på om jag har gett er mina senaste artiklar från fitmama? Jag skrev ju en recension till slut på boken Good Enough - varsågod och så var det Mia Flobecker som blev intervjuad för ett bra tag sedan, nu är den publicerad

 

Dags att äta!

 

Bra, bra och åter bra

Det är sådana här dagar jag tycker om - när det händer oväntade saker. Som att jag fick mat hem för en månad. Bokstavligen. Jag har hällt hemlagad ärtsoppa i frysboxar och lagt oxjärpar i plastpåsar. Nu ligger allt tryggt i frysen och jag vet att det finns inga dåliga tider. Om man har en bra frys vill säga. Ja, var förbi en bekant och han lastade allt detta på mig - ett ok som jag gärna bar. Men det var fint idag, borta vid St Eriksplan - det var vackert att se fasaderna, ljuset inne hos människorna, och de lekande snöflingorna...Någon försökte frenetiskt att cykla i snön, men det var inte mycket att komma med. Människor ser friska ut, det måste jag säga, så röda kinder!

 

 

Nu ska jag snart göra det sista på nätet - och sen är det arrividerci - jag vill mysa med en bok innan jag somnar. Imorgon begär jag mig liiite tidigare till jobbet - vill inte komma sent. Idag var det ju busskaos, så det är bra att vara ute i god tid!

 

 

Jag fick mig en funderare. Om detta med jul och alkohol. Nej, det är inte en bra kombo - människor förändras med den (alkoholen) och skapar konstiga stämningar. Och det är inte julstämning. Våga vit jul. En som tagit temat på allvar är allas vår Bloggvärldsblogg, där mymlan skriver och härjar med länkar. Men det är viktigt att sådant tas upp. Nej, gör julen till vad den egentligen är meningen till att vara. Skapa inte ångest hos nära och kära.

 

 

Sedan finns det ju givetvis teman att skriva efter, i vanlig ordning. Och jag väljer att skriva om ålder nästa gång vi ses. Då har jag något att fundera över med andra ord. Jag som fyller 30 år i januari.

 

 

 

Måbra vecka 3 - lite förändring...

Hutter, hutter. Trädet utanför kämpar för livet - det blåser och drar och jag måste lägga upp en klädstrategi innan jag går vid elva. Jag ska träffa miss B och vi ska äta sushi hemma hos henne! Vilken vargavinter det blev helt plötsligt, eller hur? Kanske därför det var extra svårt att gå upp i morse. Men nu är jag redo för denna dag - och den inbjuder till att ta det lugnt! Förkylningen sitter fortfarande i - men mycket bättre.

 

Då ska vi se, vecka tre var ju förra veckan och här kommer betyget: 6/9 alltså samma betyg som vecka två,men fortfarande ligger vecka ett i topp på sina 7/9. Här kommer lite resonamang kring vecka tre:

 

1. Underbart att kunna umgås med vänner - Maria och Klara förgyllde tisdagen och vi hängde bland annat på Fälröversten - jag köpte mig en inspirationsblomma, en orkidée som jag hoppas kommer överleva vintern

2. Förkylningen tar ju ned betyget en aning, men samtidigt har jag då tid att vila på riktigt. Fast gjorde jag verkligen det - på onsdagen bakades det lussebullar och jag tog emot besök av några vänner, sedan var jag ute och flängde på lördagen också...hm...kan vi skönja ett mönster månne?

3. Jag vann en Veckans blogg nominering och bloggen kan anses vara alive! Jag skrev även ihop en recension som jag inte har länkat till ännu - så varsågod för dem som vill läsa! Det var alltså boken Good Enough av Elizabeth Gummesson som jag läste ut.

4. En av höjdpunkterna var faktiskt torsdagen - då var jag ute och gick och tog mig till centrumet i Liljeholmen - och den där promenaden gjorde mig gott samt att jag hann fotografera en del. Köpte mig en diktafon och en tröja. Ja, det kändes bra den dagen!

5. Bloggen fick mycket uppmärksamhet av mig förra veckan, där på lördagen så spottade jag ur mig fler inlägg - härligt och roligt!


 

Vad kan jag utveckla för att denna vecka fyra ska avslutas på ett bra sätt? Det är torsdag idag och så här ser schemat ut för fredag-söndag

Fredag - jobba mellan 11-19 - choklad igen, det är min melodi - Jag ska tänka på att jag har varit lite sjuk, ta mina raster, vara medvetet närvarande och inte köra i 180!

Lördag - jobba mellan 11-16 - lätt som en plätt! Men senare ska jag vara i Eugenia klockan 20.00, för det är dags för gatan igen (volontärarbete) - jag berättar mer om det på söndag - Oj oj, vadå mycket? Nej, det gäller att jag får i mig ordentligt med mat och att jag vilar på lördagen efter jobbet!

Söndag - kyrka och sedan höll jag på att lura mig själv att jag inte hade något inplanerat - men det har jag! Men det är roliga grejer vill jag lova! Njut av det roliga - på riktigt - och utnyttja tiden i kyrkan för medveten närvaro och en check över den gångna veckan!

VÄRLDENS SKÖNASTE VANTE SOM KÖPTES PRECIS I RÄTTANS STUND!

VANTEN MATCHAR NÄMLIGEN....DETTA VÄDER!
Ja se det snöstormar

Hua, imorgon blir det att sätta på sig någon form av skyddskläder. Eller kanske något med inbyggd snöröjare - hur ska det gå? Men skönt är det i alla fall att få mysa hemma när snön bokstavligen vräker ner. Det verkar inte finnas något slut! Ulliz var här för några timmar sedan, vi hade det mysigt med mat, te och fika. Eftersom min kära mor är trött på att jag hela tiden skriver om mat, mat och mat, så tänkte jag ägna inlägget åt något annat. Fast jag tycker inte att jag överdriver så mycket?

 

Jag har haft syster här och vi smider planer. Än skriver jag ingenting om det, för det är lätt att man säger något som sedan kan vara svårt att hålla. Känner mig i alla fall glad över att få ha besök här, jag är ju lite sällskapssjuk. Det var nästan så att Sven kom över, men han bestämde sig ändå att åka hem.

 

Saker som man kan göra när snön vräker ner:


1. Skriva julkort - det är dags att skicka dem senast imorgon skulle jag tro. Annars kanske de kommer fram till nästa jul.

2. Titta på film, jag såg sista avsnittet av Oskyldigt Dömd - bra avsnitt denna gång med!

3. Koka te (en klar favorit är att dricka den också)

4. Skriva ett handskrivet brev till någon

5. Blogga

6. Sova och lyssna på ljuden utanför fönstret

 

 

 

 

 

Imorgon kommer en beskrivning av hur vecka 2 och 3 har gått under min Må Bra -utmaning!

 

 

Tallinn - en resa med värme, kyla och god mat!

Ja, nu är jag tillbaka, fit for fight. Eller ja, i alla fall fit - gick och gick i Tallinn, med en kyla som hette Duga. Och en mamma som frös om vartannat. Vi hade en väl genomarbetad strategi - gå i 45 minuter, för att sedan värma oss på något café - mycket bra och säkert EU-godkänt. För hur ska man annars palla kylan?

 

 

 

Som sagt, vi kom fram på tisdagen vid tio-snåret (estnisk tid) och redan vid utgången insåg min mor att ett par extra fleecekalsonger, det var vad hon behövde. Sagt och gjort. Medan hon sprang tillbaka till hytten, satte jag mig på en bänk (inomhus) och tittade på röken ur min mun. Solen strålade dock och vi gick försiktigt på Tallinns gator.

 

REKOMMENDERAS!

MAT

Det är som så, att mina tidigare materfarenheter från Tallinn har varit ganska dåliga - tyvärr. Men numer, numer kan jag bara gratulera mig själv och mamma, för vi har hittat Matstället med stort M. Trots det tråkiga namnet kan jag bara säga: Yes! Trots det tråkiga namnet (Lido) så är jag impad. Det var som en foodcourt och vi kunde välja massor av olika mat - vi valde fiskbiff med ris och grönsaker, samt potatismos och vanlig potatis, sallad och fyllda pannkakor med kött. För allt detta betalade vi 200 EEK - dvs ca 55 kronor per person. Sen tillkom det på kaffe. Nej, jag är så nöjd och här kommer en variant på adress. Matstället ligger högst upp på ett centrum som heter Solaris, här kommer en länk

 

 

SEVÄRDHET

Julmarknaden låg i Gamla stan - och visst var det fantastiskt med dessa små stugor och alla hantverk som visades. Vi tittade och hämtade inspiration och framför allt så var det skönt att få mysa lite på torget. Trots detta stannade vi inte alltför länge, dels var det kallt och dels ville vi vidare. Träffade på en äldre kvinna som sålde strumpor och vi gjorde inköp - så jag är numer utrustad med både vantar och sköna sockor! Med vantarna kan jag säga så här - jag köpte (mamma sponsrade med hälften) ett par gudomligt sköna tumvantar i skinn på båten - inuti finns vanthimmelriket - det är som att ha fingervantar på sig inne i vanten och mjukt som bara den!

 

INHANDLING

Te-handel

Coffee and Teashop - Kohvieri - ligger på Olevimägi 11 - ganska nära Gamla stan, till och med kanske det räknas att det ligger i Gamla stan. Där jobbar en kvinna som kan detta med teer och tebutiken (som även har kaffe och en del fina hantverk) är defintivt ett bra ställe att stanna till vid när man känner att fingrarna håller på frysa extra mycket. Mamma och jag tog oss en kopp chai och sedan shoppade vi julteer - perfekt som present! Jag frågade om jag fick fotografera lite och det var inga problem!

 

 Ja, resan var en höjdare och vi kom nöjda tillbaka till hytten. Vid tio på kvällen började först magen att kurra, så mamma och jag gick till taxfree och köpte oliver, camembert och lite kött - oliverna var en klar tiopoängare! Sen sova jag hela natten och är nu hemkommen!

 

 

Nu ska jag snart umgås med min syster som är här på besök! Och sen, tror jag att Ulliz kommer hit!! Det vore ju ubermysigt, det var så länge sedan vi sågs!!

 

 

Gästbloggis Sven Höckert

Medans Emilia far på välbehövlig minisemester så fick jag lov att gästblogga på Morgonsolens sanning. Det känns som ett riktigt fint förtroendeuppdrag. Emilia som har kämpat och bloggat riktigt länge och fått en trogen läsekrets, där även jag ingår såklart.

Idag så har det snöat om nån nu har missat det. Det känns nästan som det räcker nu tycker jag. Det kan få komma lite underhållssnö så att det blir en vit fin jul. Men sen kan det vara lagom och räcka så. Om tre dagar början min vintersemester. Jag längtar dit. Och jag ska ta det lugnt.

Första veckan på nya året ska jag åka till Fuertoventura själv. När vänner frågar om jag åker ensam säger jag nej! Det beror på hur man ser på saken. Detta eftersom det finns ganska många med på planet och på hotellet. Eller menar mina vänner att jag ska vara helt ensam på Fuertoventura?.

Snart är det nytt år och med brukar de flesta säga att man slutat med att ge nyårslöften. Eller finns det några som tänker ge löften i år. Själv har jag inte tänkt ut några än.

Jag avslutar med några fina bilder på Frasselini som blev jätteförtjust i snöovädret. Det är en rolig katt jag har. Jag trodde katter hatar snö och regn! Men inte min Frasse. Och vilka fina snöflinger jag fick med.

 

Trevlig snötisdag önskar Gästbloggisen Sven!

Det lilla rummet är mitt arbetsrum

Och det var inte alls dåligt att komma in hit, istället för att sitta i sängen hela dagarna. Det finns en till skön tjej som kommit på att nej, nu måste det blir ordning och reda! Plus att det mitt fall kan finnas en poäng i att använda ett rum som annars inte används så mycket. Jag huttrar lite samtidigt som jag mumsar i mig en lussebulle - jag kom hem från Globen Centrum för ett tag sedan och jag har snart alla klappar redo! Snart, snart!

 

Imorgon mina vänner, är det dags för mig att bege mig till - tadaa - Tallinn! Med morsan. Så skönt. Hoppas jag. Vi ska kika på julmarknad - sova och äta gott. Hoppas att det finns lite mer klappar där. Kan gå.

 

Snart, hoppas jag, är syrran här - då ska det ätas och mysas. Maria lämnade kvar lite glögg till mig, och den ska förtäras tänkte jag. Nej, hörrni, nu måste jag mysa till det här i arbetsrummet eftersom syrran ska sova härinne. Kanske typ hitta lite lakan. Det är en förutsättning.

 

En liten låt till er! Det var den här bloggen som tipsade mig om denna låt!

 

 

 

Naturen som ej ger vika för vintern...

Släpp allt

Mina fossingar ligger under favorittäcket och jag hälsade solen välkommen i förmiddags när jag vaknade. Det blev sen uppstigning i och med min megaförkylning - har varit uppe några gånger i natt för att snyta mig och försöka övertyga mig själv att jag fortfarande lever. För det gör jag. Svenne sa något bra igår (jag vet att det är en del nya läsare och jag kan berätta att Sven är en av mina bästa vänner som jag umgås med mycket) och det var att jag behöver en heldag där jag tar hand om mig själv och inte har något inplanerat. Sven är klok.

 

Men igår var det svårt att ställa in eftersom Elisabeth (en till kompis) hade bjudit in på middag och diverse goda drinkar. Tog det ganska lugnt och kvällen var verkligen trevlig - Elisabeth är en god värdinna! Och trevlig som få! Vi pratade om livet i stort, om våra gemensamma vänner, öden och att maten var god. Till efterätt blev det glass. Kaffe också. Lägenheten var jättemysig och så här i efterhand kom jag på att jag glömde ta med mig en bok som jag skulle låna av henne - Illusioner av Bach (tror jag författaren hette, rätta mig gärna om jag har fel).

 

Apropå böcker så blir Märk Världen, trots sina svåra ämnen och tankar, bättre och bättre. Jag har blivit lite extra förtjust i begreppet exformation - det som föregår informationen - alltså allt det som finns i en avsändares huvud innan han eller hon skickar/säger något. Exformation är allt det vi tänker innan vi talar. Och den finns alltså inte med i informationen - ett ? kan betyda mycket, lite beroende på kontext. Ja, jag är imponerad av boken och fortsätter senare i eftermiddag!

 

Nu lunch! Det blir samma som igår! (middag)

 

 

Hupp, tjupp, lunchen är inackorderad i min mage

Jag sitter framför datorn och fipplar. Jag vill inte mer. Men så minns jag mitt löfte om bilder och även att jag vill läsa. Jag vill också städa kylskåpet. Min mage har antagit en konstig form - alltså, det måste vara lussbullarna (?) Jag känner mig lite gravid (Obs, det är jag förstås inte). Det är då i och för sig ganska trevligt att vilja göra saker. Vad vill du till exempel göra? Just nu? Om du la ifrån dig allting?


Eftersom en viss Herr Höckert (ja, det är nog så att han ska få en egen kategori i denna blogg - alltså. Jag tror att han är med i 80% av inläggen) läser bloggen kan jag ju inte avslöja vilka julklappsbestyr som jag har framför mig - resultatet kommer efter jul när samtliga paket är öppnade. Jag vet Svenne att du kanske känner press nu, men det blir som det blir, julklappar eller inte. Det spelar faktiskt ingen roll. Det är inte det julen handlar om. Så chilla, Svenne!

 

Jaha, nu blev jag ju sådär personlig igen. Jag kan säga som så här att den senaste tiden har jag funderat på detta med personligt och privat. Många bloggerskor marknadsför sig genom att säga: jag är personlig, men inte privat. Eh, jaha, är jag då trög eller? Personlig = bloggen har en karaktär som tangerar bloggaren. Privat - ja, hur sjutton ska jag veta skillnaden? Kan du hjälpa mig att förstå?


Jag kan säga att jag är personlig och uteslutande - jag skriver bara om sånt som jag själv känner att ja, detta får vem som helst läsa. Punkt. Jag utesluter en väldig massa, men det kallas att ha bloggintegritet. Men visst kan jag vara privat också. Det finns gränser, det är ju inget konstigt med det. Hejsan hoppsan, laxen i magen ger genast respons på mina smarta kommentarer, eller vad säger ni?

 

 

 

Trevligt att bli veckans blogg hos Jenny!

Ja, bloggen lever lite sitt eget liv just nu (se lite längre ner på Jennys blogg, där finns min motivering till varför jag skulle vinna!), ena dagen är vi förkylda och andra dagen kommer solen fram för första gången på hur länge som helst - galet, men roligt. Jag har vandrat ute i solen och just i detta nu, medan laxen blir klar i ugnen - så ligger jag på min favoritplats på denna jord - sängen i vardagsrummet! Och solen den lyser på mig och värmer mig - tillvaron blir annorlunda helt enkelt!

 

Vilken relation har du till solen? Min blogg heter ju Morgonsolens sanning, och det är sant att den första solen, den som är på morgonen - kan vara en fingervisning om hur dagen kommer vara i övrigt. Syns inte solen, vill inte jag heller synas, utan försvinner på nätet bland bloggar och facebook. Men kikar den fram, som idag, då vill jag göra saker!

 

Stopp, vänta här nu ett tag - göra saker? Nej Emilia, nu måste vi dra ner på tempot. Ja, jag vet ju att jag har en förkylning i kroppen. Jag satsar därför på en god och "värmande" sås till laxen. Jag skriver upp receptet på såsen nu här på momangen

 

Sås som funkar till allt!

2 dl turkisk yoghurt

4 msk sweet chilisås

1/2 dl riven pepparrot

Salt & Peppar

Blanda

 

 

Jag testade en liknande sås, men utan pepparrot, med ICAs nya yoghurt - och den var fenomenalt god till kyckling. Jag tror att sweet chilisåsen gör mycket också!

 

 

Tog en del bilder på promenixen - de kommer inom kort! Den som väntar på något gott....

En morgon med...

ont i kroppen, snuvig näsa och slem i halsen. Men det är okej, det är väl läge att bli sjuk nu. Det innebär lugn tillvaro, läsa lite böcker och städa. Men jag kommer också att gå ut en stund i ljuset och njuta. Egentligen är jag bjuden på middag ikväll, men jag måste se hur jag mår. Just nu känns det inte aktuellt.

 

Jag har gjort en vitlökscoctail med honung - jag kokar upp vatten i en kastrull, pressar i lite vitlök och låter den ligga under lock i fem minuter (på avstängd platta) - sen silar jag ner det i ett glas och blandar i en matsked honung - det har varit en life savior de senaste dagarna. Men just nu är jag sugen på kaffe! Och det ska jag brygga...

 

Solen kikade fram en stund här på förmiddagen - försökte ta lite bilder.

 

Igår kväll efter jobbet (sjutton vad jag frös på jobbet - inte bra!) åkte jag hem och senare kom Svenne - vi slappade, åt lite räkor med aioli (ojoj, vad gott!) och lussebullar. Te förstås. Och mandariner.

 

Hittade en rolig blogg, via bloggvärldsbloggen och jag tipsar om den här med - ditt liv på sex ord. Det är inte mycket, att skriva sina memoarer på sex ord. Man kan även skicka in sitt bidrag. Då ska vi se, jag gör ett försök -

Jobba, äta, sova, vakna, vänner, blogg

 

Så kreativ känner jag mig med min förkylning!

 

 

Att tänka på - så här i slutet av året

Det är okej att säga nej, visste ni det? Och jag tycker att man kan säga att det är coolt att säga nej. Det visar på integritet och självrespekt. Jag var på en inspirationskväll för några veckor sedan som anordnades av tidningen PS (psykologi) och där talade vi om krav och att unga tjejer mår dåligt. Det har blivit vardagsmat och allmänt respekterat - att så är fallet. Jag är ju en förordare av acceptans. Så nu accepterar jag att det är så, att tjejer mår dåligt. Men utifrån det kanske det är dags att börja göra något. Agera. Handla. Vad tror du kan hjälpa? Känner du någon i din närhet som mår dåligt? Om du mådde dåligt, vad skulle hjälpa?

 

Om vi alla, som läser den här bloggen (vi är runt tjugo nu, men för några dagar sedan toppade vi besöksantalet med 43 unika besökare), tar ansvar för en person, att på något sätt påverka den personen i positiv riktning, då har vi kanske 20 tjejer som kan vara på väg någonstans, som har fått tilltro till framtiden. Vad tror ni, är det möjligt? Det finns även möjlighet att bli mentor till en ung tjej - läs här och se om det kan vara något för dig.

 

Några tankar bara, så här inför pepparkaksdag på ICA vid Fridhemsplan.

 

 

 

Tänd ljuset hos en tjej du med - hjälp till att göra världen bättre...

Dags att släcka ner...

Men innan dess kanske en liten ansiktsmask, och en dusch innan dess...? Jo, så blir det. Har öppnat fönstret lite för att vädra, men fryser så om fötterna. Har på mig min nya tröja och är ganska nöjd med dagen. Jo, för även om jag känt mig krasslig blev det mycket gjort. Inte för att det ska vara kriteriet för en bra dag. Men nu råkade det vara en bra dag och det roligaste idag var promenaden till Liljeholmstorget och det faktum att jag mår bättre!

 

Snubblade in på en väldigt söt blogg idag - ja, jag vet att söt låter sockersött, men titta själv - älskar de bilder som finns i denna blogg!

 

Snälla låt morgondagen funka, trots förkylning. Snälla, låt mig helt plötsligt älska att sälja pepparkakor med ädelost. Tack.

 

Nu stänger jag ner bloggfabriken

 

Lite bättre, lite mättare...

Jag tog mig an att skriva ett personligt brev och blev klar klockan ett. Jag hade först tänkt att gå till Skanstull - men ändrade mig och tog mig till fots bort till Årstafältet för att sedan åka till Liljeholmen - det finns ett relativt nytt centrum där som heter Liljeholmstorget. Där var jag först ute efter en ny kalender för 2010 och lite julklappar. Men! Så fick jag syn på Teknikmagasinet och då förstod jag att det var nu eller aldrig. Killen bakom disken grävde fram en diktafon, som jag var intresserad av. Och jag slog till! Kändes bra, faktiskt, även om den var dyr (ska jag säga, jag har egentligen ingen koll på det där med diktafonpriser). Efter det gick det lättare att shoppa - nu är jag en tröja rikare och dessutom lite julklappar. Sen insåg jag att jag var trött och hungrig, så jag handlade lite och åkte till Linde, därifrån gick jag sedan hem. Nu har jag fått i mig ris, lax och pepparrotssås.

 

Hur långt har jag kommit med dagens planer? Jo - en jobbansökan, jag har varit ute i ljuset och det som är kvar är en recension. Det känns bra. Har beställt tvättid till ikväll...Men jag vet inte om jag ska ta den...Kanske...Egentligen skulle det vara yoga med impro ikväll för mig, men jag avstår eftersom jag inte känner mig hundra. Men jag hoppas kunna må bättre nästa vecka!

 

På promenaden idag hann jag med lite bilder. Jag funderar på att göra en mapp med de bästa bilderna som jag har tagit det senaste året. Inte omöjligt att jag får användning av det i jobbsammanhang. Nu tittar jag på förkväll - Samuel Fröler intervjuas snart. Han var ju med på Bröderna Lejonhjärta som jag såg för någon vecka sen.

 

 

Mysstund har guld i mun

Gäsp. Med gott samvete. Ligger nerbäddad i sängen. Känner mig ändå hyfsat, men det måste bli bättre till imorgon. Jag har snart läst ut boken Good enough och jag hoppas på en recension som jag ska skicka till fitmama. Tankar om denna dag är:

 

1. Söka två jobb

2. Gå ut på en långsam promenad i ljuset mellan klockan 13-14

3. Skriva en recension

 

Tre saker räcker och blir över. Jag har några telefonsamtal som jag måste göra också, men det är inga problem. Jag smörjde mig igår med Vicks, en salva. Och det var skönt att sova så länge idag - till klockan halv tio.

 

Jag är med i en bloggtävling, vi får se om jag blir veckans blogg! Jag tror inte jag har varit med i en sådan tidigare. Skulle vara trevligt.

 

Det är så att jag skulle vilja gå in till stan också, eller åka. Kikar just för tillfället på en diktafon, och det är kanske dags att ta ett beslut. Men det får bli på eftermiddagen i så fall. Just nu är jag alldeles för seg och trött - med rätta.

 

Inser ju att jag inte alls följer nyhetsflödet här på min blogg, däremot märker jag att teman som sjukförsäkringen, Tiger Woods och annat trist uttryckligen finns i massor i blogosfären. Men min blogg har inte som mål att gräva i verkligheten - än så länge. Däremot är jag imponerad av dem som följer det som händer med en sådan passion och som med ord kan beskriva det som sker.

 

 

 

Kom på att jag har ytterligare en sak att göra idag, men den är lite hemlig. Har med bloggen att göra! Jag återkommer!

Nu är det jul, här i vårt hus

Inte riktigt men nästan. Däremot har jag ont i kropp och knopp och ska lägga mig tidigt idag. Det här med oanade förkylningar som kommer när man minst behöver dem, skulle kunna ha en egen kategori här i bloggen. Samtidigt är jag tacksam över de få gånger jag varit sjuk - det här är tredje gången i år. Peppar peppar. Ni kanske såg listan jag gjorde i förra inlägget? På saker som jag skulle göra idag? Jo, men två av dem är avklarade. Har inte lyckats söka något jobb. Men jag har däremot jobbat här hemma, så det räknas väl det med. Mellan två och fyra hade jag besök av ett par vänner, och vi åt korv, lussebullar och drack lite glögg. Rostade och saltade mandlar fanns också på menyn. De är väldigt goda och rekommenderas. Jag fick beröm för mina lussebullar, så det är nog läge att jag delar med mig av receptet

 

Det finns en serie som jag gillar skarpt - den går på onsdagar på 4:an - riktigt bra, den heter Oskyldigt Dömd, med bland andra Mikael Persbrandt. Om ni inte har kikat på den, så gör det - spännande och lite läskig. Jag ska se den idag. Innan jag somnar.

 

Märk världen blir märkligare och märkligare och kräver mycket koncentration när man läser den - jag är nu på sidan 123 och jag tror att jag har blivit snäppet klokare. Det är ett bra resultat av att bara ha läst en femtedel av boken.

 

Frassevännen som ska bo hos mig i januari

Märk (lig)

Nja. Jo. Kanske. Inte bra - jag tror att jag har en förkylning i kroppen. Lite ont i halsregionen och i nacken. Det innebär, och detta måste jag ta på allvar, att jag behöver ta det lugnt. Jag såg att elementet är nerskruvat, så nu är det uppe på en trea. Adventsstjärnan lyser och jag ska snart koka lite ägg.

 

Planen idag är -

1. Söka två jobb

2. Maila Skatteverket

3. Baka lussebullar

 

Puh, vad hände? Hur blev jag sjuk?

 

Jag läser som sagt Märk Världen och igår kväll handlade det om komplexitet. Vad är en komplexitet? Kan du beskriva begreppet komplexitet? Jag kunde inte det, men jag kände mig lugn i och med att stora fysiker har haft svårt att definiera det. "Komplexitet kan mätas som logiskt djup" - skriver författaren Tor Nörretranders och för att ge ytterligare förklaring skrivs det: "Det logiska djupet är alltså snarare ett uttryck för den process som leder till en viss mängd information än den mängd information som frambringas och sedan kan meddelas" - alltså är det vägen till en viss information som kan förklara komplexiteten.

 

Sa jag att jag vill ha kaffe? Då kör vi. God morgon förresten!

 

 

Lite mysbilder så att jag blir frisk...

 

Det funkar för mig

Är en artikelkategori som finns i tidningen MåBra - och jag håller på att skriva just nu om en kille som heter Oscar. Han tränar tillsammans med sin son, och det funkar för dem, trots att sonen är så ung. Tipset om att skriva om honom fick jag av Lisbeth, som har varit ett stöd i min process att bli duktig skribent. Det har varit skönt att kunna bolla med henne och få perspektiv på tillvaron. Nu har jag hur som helst ett första utkast och jag skickade det till Oscar. Sedan ska jag skicka till Lisbeth också, eftersom hon vill se resultatet.

 

Sitter och huttrar lite i sängen, det är lite kyligt..Brrr. Men mysigt också. Ska snart stänga ner datorn. Imorgon ska det bakas igen, det enda jag behöver är kesella. Och tålamod. Och ork. Men allt detta har jag ju, så det blir ju finemang!

 

Träffade Emily idag, hon har fått jobb, ett sådant som hon verkligen ville ha! Så, ett stort grattis till denna kreativa tjej!

 

Lite bonus idag fick jag genom att umgås med Maria och Klara. Klara är från och med igår ett halvt år gammal och klassas nu i mina ögon som litet barn. Alltså inte en bebis längre- det går ganska fort fram! Hon hade en sovardag, så pass att jag och Maria lite otåligt undrade när hon skulle vakna. I synnerhet jag då, eftersom hon är certifierat söt! Vi fikade dessutom på Thelins, mycket trevligt och dessutom alldeles lagom ljudnivå. Och ett mumintroll (=finlandssvenska) stod i kassan och hennes härliga mumingroll fick man höra med jämna mellanrum. Sedan kom Klaras pappa, dvs Mike och då gick vi runt ett tag. Jag kikade på en diktafon och inser att företaget kommer bli ca 1299 kronor fattigare inom kort. Men jag blir ju lite glad. Nu ska jag inom kort kolla på recensioner av denna produkt och sedan blir det ett beslut.

 

Nu är det så att det är läggdags snart, eller ja, lite läsa och meditera. För jag behöver det. Och då ska jag få det. Ni som behöver 2 minuters paus kan klicka här och blunda. Andas långsamt.

 

Jag köpte en present idag i form av en gudomlig orkidée - tack Maria för hjälpen!

 

Livspusslet - veckans tema

Ja, det är Bloggvärldsbloggen som busar igen och gör att jag riktigt känner hur det kliar i fingrarna . Livspusslet – det är vad som ska skrivas om. Pusslet, som är svårt att lägga, eftersom det finns så många bitar. Men! Så som jag ser det – är det ett pussel vars färdighet inte existerar – för det kommer alltid att finnas saker att göra! Däremot tror jag det är viktigt att släppa jämförelsens grepp om sig själv, därför att det är när vi jämför oss med andra, som det blir stressigt. Det är som Mymlan själv skriver i sin blogg: ”hur gör alla andra? Hur lyckas alla andra prestera bra på jobbet, vara snygga, vältränade, ha ett städat och vackert hem och dessutom ha tid över till semestrar, middagsbjudningar, tjo och tjim och fritidsintressen?”

 

 

Som sagt – det kan vara bra att ställa sig frågan både en och två gånger – vad ska mitt liv fyllas av? Seriöst, att prioritera är ett sätt att få livspusslet att gå ihop. Veckan har 168 timmar, nothing more, nothing less, och där är din ram. Det är de timmarna du har att spela med. Så välj några pusselbitar som du känner dig trygg med och som du vill ska ta din tid. För några månader sedan skrev jag ihop en kortare artikel om ”hur ska jag hinna med träningen” (fitmama.se) där jag visade på en veckokalkyl. Här kommer ett utdrag:

 

”Veckan har 168 timmar – fundera på veckobasis vad du hinner med och se om det blir några timmar över – de kan du ju lägga på träning. Och blir det inget över – titta på veckokalkylen och se om du kan få loss några timmar…Vi testar ett exempel:

 

En fördelning skulle kunna vara:

Sova 8 timmar per natt = 56 timmar

Syssla med bloggen 45 minuter per dag = 0,75 * 7 = 5,25 timmar

TV i snitt en timme per dag = 7 timmar

Laga mat två timmar per dag = 14 timmar

Äta två timmar per dag = 14 timmar

Jobba heltid = 40 timmar

Vara med barnen i snitt 2 timmar per dag = 14 timmar

Städa en halvtimme per dag = 3,5 timmar

Internet= 3,5 timmar

Restid ca 1 timme per dag = 7 timmar

 

SUMMA = 164,25 timmar

 

Det ger mig ytterligare 3,75 timmar att göra något. Kanske att jag borde minska på TV:n och datorn? Var kan jag få loss några timmar? Modellen är bara ett sätt att faktiskt se vad mina timmar går till. Testa och se!”

 

 

Läs hela artikeln här

 

 

 

Hur gör jag då? Visst är det så att jag har ett livspussel, och visst är det så att jag ibland önskar att en vecka hade dubbelt så många timmar. Men då kan man fråga sig, varför tänker vi i termer av veckor? ”Den här veckan ska jag....” - ja ni förstår. Ibland kan det vara skönt att ha horisonten längre bort – tänk i termer av en månad, eller varför inte ett år? Jag har som prioritet just nu att må bra, och då får andra saker vänta....

 

 

Det var mina tankar på livspussel – har du några konkreta tips?

 

 

 

Mjuk känsla över den gångna tiden

Nu när jag firar jul i Enskede Gård, för första gången, känner jag en trygghet och en glädje. Tacksamheten finns där och det är en känsla av mjukhet och godhet. Tänk, för ett år bodde jag hos fina vännen Ulliz samtidigt som jag letade efter bostad. Jag mötte medgång, men även motgång. Hoppet vacklade, men jag stod ändå stark. Året med lägenheten har varit underbart, i den bemärkelse att jag har känt mig hemma och, ja, trygg.

 

Att ta upp detta i må bra - kategorin är inte helt fel. För måendet beror på yttre saker också. Som var man sover och bor. Jag är inne på andra veckan att försöka må bra i 20 veckor. Första veckan gick bra, minns ni?

 

Så, hur var vecka två?


Betyget är 6/9 - lite över medel, men första veckan kändes bättre. Men! Jag tog mina rekommendationer på allvar - exempelvis var jag megaspontan på lördagen, eftersom jag inte hade planerat in så mycket. Jag drack vatten, ja. Och att vara ute i ljuset är verkligen min grej - snälla, lyssna, för det fungerar - var ute 45 minuter om dagen när det är som ljusast/minst mörkt och tröttheten försvinner/blir mindre!

 

Vidare har jag i vanlig ordning umgåtts med Maria och Klara, förra veckan alltså, och om det ska analyseras så kan jag säga så här - det är kravlöst och jag släpper mina måsten här hemma. Maria och jag har mycket att prata om samtidigt som Klara håller mig på en bra nivå. Jag kan inte låta bli att säga det - men sötare flicka får man leta efter. Men jag försöker ha andra teman på tapeten än "åh så söt du är", och Maria hjälper mig med inspiration till jul eller till företaget. Det andra som är bra med Maria är att hon har samma förhållande till mat som jag - vi blir båda ur funktion om vi inte får mat - så vi ser alltid till att hålla blodsockret på en bra nivå!

 

Bröderna Lejonhjärta var en dos av kultur, men jag var kanske inte överväldigad. Men lagom glad. Och sällskapet var utmärkt!

 

Glöggfikan gjorde nog att vecka 2:s betyg gick upp en hel del - så det tackar vi för! Lördagens konsert lärde mig att vila - att bara lyssna på musik kan vara så befriande. Det testade vi här hemma också - så skönt.

 

Lite bildbevis från den gångna veckan

 

8.22 - funderingar och gladhet

Jo, klockan ringde och jag snoozade. Och igen. Och igen. Men då vet ni, tyckte min mobil (som även fungerar som väckarklocka) att nu får det vara nog, så sista gången ringde den utan snooze-alternativ. Det är bara att acceptera. Nu är jag i alla fall uppe och jag har planerat dagen i stort. Ingen dag utan min promenad, men den kommer först när ljuset är framme. Egentligen skulle jag vilja gå till Friskis och Svettis också, men vi får se.

 

Jag läser ju fortfarande Märk Världen och jag måste säga att den blir enklare med tiden. Har man intresse för världsliga ting såsom termodynamik och entropi, då kan jag rekommendera denna bok. Jag förstår inte allt, men samtidigt dras jag till den. Googlar man på den, kommer det en massa resultat, recensioner och dylikt. Men jag vill skapa en egen uppfattning om den.

 

Ni minns kanske min 10-lista? Där jag skulle skriva tio saker om mig själv? Nu är det dags för mig att ge awarden vidare. Här kommer tre bloggar som jag följer, mer eller mindre:

 

Malin Lundebring - en träningsblogg som tar träning och kost till en ny nivå!

Matilda Salmén - tjejen som illustrerar sig fram i livet!

Viktoriae - personlig utveckling i fokus!

 

 

Hur har veckan som varit gått? Det är vecka två i min utmaning. Det kommer ett inlägg om det idag - utvärdering med andra ord!

 

 

Håller ni på med någon utmaning? Träning, mat, personlig utveckling, jobb?

 

 

 

Det är ju så...

att de flesta bloggar skriver om andra advent idag, så då är det svårt att missa mysfaktorn i blogosfären - här hemma på Gården har vi också haft det bra. Sven kom vid tre och strax därefter kom Mike, Maria och Klara - vi startade med kaffe och lussebullar och gick vidare till glöggdelen. Tända ljus och snack och Klara var med tills hon höll på att storkna av trötthet! Hon var ju förstås söt som få och väldigt uppmärksam på oss andra. Senare tog vi en promenad och sen har Sven och jag lagat god mat - spenatpasta och nu tittar vi på Parlamentet. Vi har lyssnat på juskivan som jag köpte igår och jag kände att jag verkligen fick ett svar på vad "vila" är. Viktig upptäckt eftersom jag enligt mina må bra-principer behöver vila mer.

 

 

 

Inspiration från andra kan ge så mycket...

Åh, jag är full av endorfiner efter en powerwalk ute - det känns fantastiskt! Sen har jag ätit lax med ris till lunch. Det är städat och fint och en timme kommer gästerna. Sen kikade jag på facebook och såg min tjej Em skriva en fin rad på sin status - det verkar gå vägen för henne på jobbfronten och det känns otroligt inspirerande nu i dessa tider. Emily har kämpat med intervjuer detta år, kommit långt och nu äntligen verkar det som att hennes jobbsituation har löst sig! Det ger mig inspiration till tusen. Vi ska ses på tisdag, eventuellt, för en promenad - jag hoppas att vädret tillåter det! En annan tjej som har kämpat är Dorotka - hon är sjuksköterska och så bra - hon har också fått jobb, så det är great!

 

Vad inspirerar dig?

 

Min stackars syster har varit dålig i två dagar, är i Svalöv och jag hoppas att hon kommer att må bättre. Blir lite orolig, storasyster som jag är...

 

Dags att vila lite, har ni kollat in sidan www.healtwatch.se? Jag har en hälsodagbok där och fyller i hälsostatus ca 1 gång i veckan...

Adventsmys hemma hos Casa Emilia

Tänk vad tiden går fort - snart är detta året slut! Men att göra det här till den bästa månaden på året, är lite av en utmaning. Minst sagt. Det är mörkt, jag hinner knappt vakna förrän ljuset har slocknat därute. Men jag gör mitt bästa. En timme ute om dagen gör kroppen och knoppen bra. Utvärdering av vecka två på min Må bra-utmaning kommer imorgon måndag!

 

Idag är det jag som ska ha lite gäster. Det är Mike, Maria och favvo-Klara som kommer hit. Och Sven förstås! Vi har gjort det till en knytis - enkelt och bra. Jag står givetvis för lussebullar. Mamma var här igår och åt tre stycken - hon var nöjd och belåten. Sen gick vi på konsert i Sa Eugenia - det var vackert och stämningsfullt - köpte CD, glögg och pepparkaka för 50 kronor efteråt - nöjd? Ja!! En av mina favoriter är Ida Zackrisson, hon har en hemsida som ni kan kika på om ni vill - fantastisk röst!

 

Julen är för många en tid av ljus och glädje. Men sedan finns det en stor ångest hos en del - de kanske inte har familj eller vänner. Eller ens någonstans att bo...I Stockholm finns det många hemlösa och där hoppas jag att det finns vänliga själar som kan hjälpa till och öppna sin dörr. Hemlöshet i mina öron låter mörkt, ångestladdat och hopplöst. Det kanske är egoistiskt att prata om sig själv här - men hemlöshet skulle kunna dra ner mig något oerhört. När jag kommer in genom dörren i min lägenhet så ler jag och säger "hej mitt fina, trygga hem" - för jag vet att det inte är en självklarhet. Det har gått nu elva månader sedan jag flyttade in och ibland går tanken - tänk om...tänk om jag inte hade haft någonstans att bo? Det gör mig ledsen. Men! Nu bor jag här. Och jag skänker en tanke till dem som inte har bostad och sociala nätverk.

 

Vad ska du göra i jul? Tycker du om julen?
 

 

Svårt att förstå Märk Världen

Det är ju den senaste boken jag läser - och den är inte lätt alla gånger. Som begreppet entropi - som nämns genom hela boken. På sidan 17 skrivs det "det är ett mått på energins otillgänglighet: ju större entropin är, desto mindre kan energin användas till." Okej. Eller, vad menast egentligen. Energi är komplicerat som det är, men här snackas det om dess otillgänglighet. Det blir lite enklare när det förklaras vidare att det finns mer entropi i värme än i elektricitet. Så otillgängligheten av energi i värme är större än i elektricitet. Det har med termodynamiken att göra, men jag tror inte ni blir klokare på det.

 

Jaha, kan konstatera att Sven har en lösning på min hårbotten (som jag dessvärre kliar i) - han sa att jag ska raka av det och sätta på ett plåster. Då var det problemet löst. Så det kan komma en ny look inom kort. Hjälp.

 

Den nya adventsstjärnan gör succé, tillsammans med tre silverkulor i silverband - jag känner mig hemma och mysfaktorn är på topp. Idag har jag dessutom varit på julkonsert i Sa Eugenia och lyssnat på deras vokalensemble - riktigt bra och jag är nu en CD-skiva rikare. Sen fanns det glögg och pepparkaka till. Kompis Sven var med. Nu har vi hängt här hemma och käkat lax, lite glass och varm choklad med grädde. Och snackat om vårt program. Vadå för program, kanske ni undrar? Ja, det kommer inom kort att förklaras.

 

För några dagar sen skrev jag ner dessa frågor:

1. Vad är det för mening att vara lycklig när andra människor lever i misär?

2. Hur kan man på individnivå göra världen bättre?

3. Om du visste att du kunde göra något för världen som gav resultat i positiv riktning, skulle du göra det trots att kanske din lycka skulle minska?


Här kommer mina tankar:

Det är svårt att ta ansvar för andras misär och att börja med sitt eget liv, när det kommer till glädje och lycka är nog inget konstigt. Men att vara medveten om hur världen ser ut idag och se hur jag själv kan delta i denna värld och ta en ansvar för en liten del - det tror jag är viktigt. Därför tyvärr är det inte lätt i denna värld. En reflektion som jag har gjort de senaste dagarna är att när jag mediterar över världen i stort - då ser ja mer ondska och misär än godhet - läskigt eller hur? Jag skulle vilja se världen mer människovänlig och mer i harmoni med miljön och djurvärlden. Miljömötet i Köpenhamn kommer nog följas av fler nu, och det tror jag vi kan tacka bloggosfären för samt media.

Då har man blivit utvald...!

Jenna var lite busig och gav mig en award, det tackar vi för. Att hon sedan benämnde mig som grym, eller ja, att bloggen är grym, gör ju att det känns smickrande. Lilla bloggen är bra, får den höra, och blir genast lite upprymd och glad. Tänker genast att nu 17 gubbar ska här bloggas. Men jag fortsätter i samma stil, varför byta en hederligt gammalt recept "att vara sig själv"?

 

Då ska vi se vad awarden går ut på - jag ska berätta 10 saker om mig själv.

 

1. Som trogen Astrid Lindgren - fan hade jag en tvål som gjorde att jag kände lukten av Nangijala - och jag längtade dit för att få vara med coolingarna Jonathan och Skorpan.

 

2. Jag har legat på sjukhus några gånger, senast 2007

 

3. Nästan alltid när jag bakar äter jag lite av degen - för att det är så gott

 

4. Min dröm är att kunna vara ledig 3 (!) månader om året

 

5. Att få den lägenhet som jag har nu, var en dream come true - och det är det fortfarande

 

6. Under åren 2002 - 2006 mådde jag pyton (tyvärr)

 

7. Jag var mobbad under grundskolan, mest i klasserna 7-9

 

8. Jag tycker om att gå i kyrkan

 

9. När jag arbetar som matinspiratör ger jag järnet - jag spelar teater och har testat de flesta replikerna

 

10. Jag har svårt att städa, jag tror saker mest byter plats - tills nästa gång jag städar

 

Happ - då ska jag ge en award till tre personer/bloggar.....

 

 

 

 

 

 

Den där Skavlan...

Jo, jag har nämnt honom förut och programmet med samma namn är riktigt bra. Dessutom hittar han alltid en bra mix av gäster. Idag var det Dolph Lundgren, Shakira, en nanoteknikprofessor, en bilfantast och så Skavlan själv. Nanoteknikprofessorn pratade om så fantastiska saker att jag nästan blev lite rädd. Seriöst, nanotekniken skulle kunna bota förlamade människor. Det var fascinerande allt hon sa. Nästan så att jag undrar om jag ska ta reda på mer. Shakira var spännande och hade mycket begåvat engelskt språkbruk. Och söt. Jättesöt. Hon sjöng en suverän låt som heter Did it again. Jag gillar refrängen mest.

Jobbet gick bra. Men nu är jag trött. Saknar sällskap, men vet också att det är bra att vara ensam. God natt!

Klar för idag - nöjd och belåten

Puh. Trots ledig dag har det varit full rulle - men snart ska jag sova jag med. Upp klockan 06.30 för att fixa lite innan jag drar till jobbet - mellan 10.30-19.15 är jag very busy med kycklingvingar. Men idag har jag lyckats

 

1. Baka tre plåtar lussebullar

2. Våttorkat golvet i badrum och kök

3. Pratat i telefon med Angelika - en fika nästa vecka med gänget förmodligen

4. Handlat lite lycka i form av en stående adventsstjärna

5. Ätit lussebullar, en för Dorot också!

6. Läst i Märk Världen

7. Ätit en väldigt god lunch

8. Pratat med Emsan! Det verkar som ett nytt jobb är klart!

9. Funderat på livet i stort och smått

10. Varit på Trädskolevägen och slängt burkar och tidningar

11. Gått en promenad i eftermiddags

 

 

 

Lussebullebak, kaffe och tankar

Ja och ledig då. Jag tycker om att pyssla är hemma. Men det lilla rummet är lite hemligt. Där tassar jag in ibland och arbetar på min plan med företaget. Det finns en adventsljusstake där också. Men that´s about it. I köket jäser nu lussebullarna och jag kan konstatera att jag trivs att vara hemma. Dessvärre vaknade jag till borrljud, men det är för att de håller på att fixa med badrumsfönstrena. Fast jag var trött i morse, så jag försökte sova till dessa (o)ljud - det gick inte så bra som jag hade hoppats.

 

Jag har shoppat lite julpynt och ska strax sätta igång med det. Men först kaffe och lunch. Köttfärsbiffar med potatis - det blir finemang. Egentligen vill jag gå ut innan det blir mörkt. Gör ett mellanting och går ut medan det blir mörkt. Det finns nämligen möjligheter att se häftiga ljuseffekter då. Jajemän. Jag är inne på andra veckan av 20 veckorsutmaningen. Ni som vill minnas igen kan klicka här. Andra veckan är något sämre än den förra. Men jag vet även varför. Jag tror det är en baksmälla från förra veckan. För trots att den var rolig, kul och fantastisk - så hade jag apmycket att göra. Sådär att jag undrar hur jag lyckades. Men det gjorde jag!

 

Men jag gjorde en utvärdering av första veckan - och där kan jag konstatera att vara utomhus ligger högt i kurs. Så, kära vänner, efter lussebullebaket tar jag min kamera och går! Så det så. Sedan var det detta med spontanitet - det är ju mycket planering som har varit i fokus, men jag kan säga att lördagen är tom så när på en adventskonsert och städning inför gästabudet på söndagen. Men till exempel kan jag nämna fredag kväll, tom som en plånbok, men så vet jag att jag kommer att vara trött. Jag jobbar ju med demo imorgon. För att fortsätta kan jag nämna att nästa vecka är ganska oplanerad = bra. Det här betyder ju inte att jag ska sitta med magen i vädret, utan det ger mig tid att fundera och använda mig av exempelvis CD-skivan: Din möjlighet NU. Därifrån har jag lärt mig att sätta effektiva mål bland annat. De ska vara SMARTA. Ni som har bra syn kan utläsa på en av bilderna nedan, vad det innebär med SMARTA mål.

 

Kära vänner, några frågor att fundera över -

1. Vad är det för mening att vara lycklig när andra människor lever i misär?

2. Hur kan man på individnivå göra världen bättre?

3. Om du visste att du kunde göra något för världen som gav resultat i positiv riktning, skulle du göra det trots att kanske din lycka skulle minska?

 

 

Skriva gärna vad du tycker om detta. Jag återkommer med mina tankar....

 

 

 

 

 

Bröderna Lejonhjärta, a walk down memory lane?

Har man varit uppvuxen, som i mitt fall, med Astrid Lindgren, då har man (läs: jag) rätt att vara petig när det gäller de teatrala framställningarna av böckerna. Idag var Bröderna Lejonhjärta på Stadsteatern under luppen och resultatet av denna luppseans var ett medelbetyg. Min mamma läste Bröderna för mig och vi grät tillsammans. Sedan hade jag en tvål som jag tyckte luktade som Nangijala. Därför kan jag ha svårt för att se på saker som jag redan har klara i mitt huvud. Men samtidigt vill jag ge lite ros också, för det fanns sekvenser där känslan av genuin Astrid Lindgrenhet fanns på plats, där på scen. Det hände saker hela tiden och kreativitet var ingen bristvara. Man slapp till exempel konstiga hästutstyrslar och istället använde man sig av cyklar. Tengils tjänare (den onda sidan) hade dräkter som jag tyckte var klockrena, ja de kunde ha kommit direkt ur min egen fantasi. För er som undrar var jag där med Svenne, min ständige medvandrare. Det var en helkväll med tillhörande restaurang och sedan promenad till Odenplan. Nu är jag trött, men jag tänker på den där tvålen som jag hade. Och även det sista budskapet i den sista scenen...

 

Dags att somna in!

Onsdag - en bra dag

I och med att jag gick upp tidigt igår, så kan jag säga att idag var det inte lika svårt, trots att klockan var tidig när den ringde. Det är nämligen så att de ska byta ut badrumsfönster. Men! Fick informationen om att de kommer på eftermiddagen istället. Lika bra det. Skönt att ta det lite lugnt här på förmiddagen. Möte klockan 10.00, sen in till stan för ett ärende. Det som är spännande är att ikväll ska jag på Bröderna Lejonhjärta (med Svenne). Det har jag sett fram emot länge!

 

Igår umgicks jag med Maria och Klara – det var mysigt. Klara har verkligen utvecklats och är rolig, söt och snäll. Maria och jag kikade på julpynt och jag är nu tre kulor rikare (kommer bild inom kort). Dessutom hittade jag en adventsljusstake, på Village. Men! Igår kväll när jag och Svenne lagade mat hände något – jo, vi hittade min egna ljusstake. Så nu har jag två. Bättre två ljusstakar hemma, än ingen. Efter fikan igår med tjejerna tog vi en långpromenad och det var härligt att se ljuset och jag tog lite bilder.

 

 

Morgon, mörk, men ändå vacker

5.55 ringer väckarklockan och efter tio minuters vridande och vändande i min sköna säng så kom jag upp. Tar min IKEA-påse, tvättmedel och går ner från lägenheten och ut på gården mot tvättstugan. Jag vaknar till liv när tvättmedelsdoften når mina näsborrar. Egentligen har jag ingen lust att handtvätta min gråa tröja, men inser att det är lika bra att få det gjort. På med två 60-tvättar och går sedan upp. Nu är klockan strax innan åtta och jag ska fixa det sista av tvätten. Det är skönt att gå upp så här tidigt. Senare ska jag på mässa i kyrkan klockan 12.15.

 

 

Må bra – utmaningen har klarat sin första vecka. Och jag summerar och skriver: jag har haft en aktiv vecka, varit ute i ljuset och promenerat, senast igår med Svenne i Lill Jansskogen. Mathållningen har gått bra, igår och i förrgår var det kikärtsbiffar på menyn och jag har matat själen med varm choklad och grädde. Ute och sprungit med chokladjobb, Anton Berg, och även på en inspirationskväll som tidningen PS anordnade. Jag hann även göra bort mig en gång, men med humorns kraft kom jag över det. Vänner har också varit på tapeten – Maria och Klara i vanlig ordning, men sedan även Line och Sven. Då ska vi se här, jag ger den första må bra veckan ett betyg på 7/9 och här kommer förslag på förbättringar

 

 

  1. Inte planera in för mycket, utan ge utrymme för spontanitet

  2. Fortsätt att använda dig av Din Möjlighet Nu!-skivan – det gav resultat med konteringen i veckan!

  3. Glöm inte att dricka vatten

  4. Fortsätt med att vara ute!

 

 

Idag ska jag träffa Maria och Klara igen. Målet är att hitta julpynt och köpa någon fin adventsblomma. Det ser jag fram emot!