Pomiechowek, dag ett

Sitter i Pomiechowek, har precis vaknat efter tre timmars extra somn pa dagen. Behover man sa behover man, sa ar det bara. Saknar svenska tangenter har sa det blir som det blir! Morfar ar ute och patar i tradgarden, han klippte graset har for en stund sen, harliga tider. Vet inte alls vad som hande, men plotsligt kanner jag mig valdigt trott. Kan vara miljoombytet. Vi fick skjuts hit av snalla moster och at en god lunch, gronsakssoppa som morfar gjorde. Han ar duktig pa soppor vad jag forstar. Jag tanker mig att juli manad ska bli en matens manad hemma hos mig sen nar jag kommer hem. Det vill saga att jag ska prova pa lite nya matratter - det brukar ju oftast ga bra, sa varfor inte? Kikartsbiffarna var ju en succe. Hm, jag saknar koriander lite grann, men annars ar den polska maten outstanding. Apropa mat sa borjar jag kanna mig lite hungrig, det har ar livet: sitta i solen och lasa lite grann, ata lunch, sova, ata lite till.

Jag skrev igar om alla  mina planer, men de gick lite i stopet. Anledning: det borjade regna igar kvall och da menar jag inte lite. Det kom typ isbitar fran himlen och traden utanfor mina morforaldrar bojde sig ner till marken for att det blaste sa - det kan man kalla regnovader. Sa jag satt hemma pa natet och sen laste jag i Coelhos bok Brida som idag avslutades har i tradgarden. Den far 3 morgonsolar av mig. Jag har lite svart att lasa om det magiska, jag dra inte riktigt med och det blir mest tomma ord for mig. Men visst fanns det vackra skildringar i boken ocksa, bland annat om nar Bridas mamma moter en man som hon genast kanner att hon alskar och hon sager att hon alskade honom pa ett satt som visade sig vara ett livs karlek pa en eftermiddag. Och det kan ju vara sa, att en intensiv kansla som karlek kanns som ett helt liv. Vackert tycker jag. Nu laser jag en bok som heter Hej da, allihopa, den handlar om Conny och hans mamma som har cancer. Jag kunde kanske ha valt en liiite gladare bok. Men det gar bra anda!


Dag ett i Huvudstaden

Oj, här är det verkligen varmt. Jag tog mig en promenad till en park som är här alldeles i närheten. Vandrade runt och tittade lite på människorna - märks att de gillar att vara ute när det är så fint väder. Satte mig på en parkbänk och testade att bara vara. Det gick bättre än väntat. Försöker inte lyssna alltför mycket på musik eftersom det är bra att lyssna till stadens ljud: barn som leker, hundar som skäller, vatten som skvalpar i fontänerna. Den fontänen som jag satt vid idag hade fullt med barn i sig och hundar som badade. Jag solade lite och läste i en polsk hälsotidning - idag kände jag för att shoppa också, det finns ju glädje i det också. En av de affärer som jag verkligen tycker om här är Rossman, där har de allt möjligt, bland annat ett vax som både syster och jag vill ha - och idag var det på rea. Köpte fyra paket. Sitter just nu och funderar på vad jag ska göra. Imorgon ska morfar och jag åka till Pomiechowek, det är deras landställe och det ska bli jätteroligt. Ikväll tänkte jag gå till samma park igen och springa - jag tror det kan gå! Måste kolla att räkningarna har gått igenom - och maila Sonja som fyller år idag. Men faktiskt så är det så att jag skulle vilja komma ut i solen lite till, så vem vet var jag befinner mig om en timme. Dessutom ska jag till kyrkan vid fem-snåret.


Tänkte på mitt polska påbrå - det är inte omöjligt att jag skulle kunna bo här ett halvår och jobba. Sverige och Polen har affärsmässiga relationer och eftersom jag kan båda språken finns det möjlighet till jobb/samarbete. Polen är ett av de länder i Europa som har klarat finanskrisen bäst har jag hört. Det har såtts ett frö i mitt lilla huvud, vi får se hur det växer till sig...


Igår hade jag egentligen ingen lust alls att vara i Warszawa men nu känns det faktiskt riktigt bra! Jag ska shoppa lite och framför allt röra på mig. Till lunch åt jag en god sallad, lite kött och färsk potatis - mums!


Morgonsolens sanning tillbaka!

En förmiddag för några dagar sen….
Det är inte många dagar kvar och det känns på två sätt:

1.Tråkigt att lämna detta plejs
2.Jag vill hem till min fina lägenhet!

Visst skulle jag kunna utveckla lite. Nej, jag är inte schizofren men om sanningen ska fram så känns det som att jag är ”tunad” in på Jastarnia just nu, jag har en viss känsla för det här stället och Stockholm känns långt borta. Igår la jag mig klockan sju på kvällen, sjukt tidigt (det märks att jag har umgåtts med min syster) och vaknade pigg som en mört tidigt i morse. Och då menar jag verkligen tidigt. Så jag låg här och vred mig. Det var nästan lite morgonångest över det hela. Men jag bestämde mig för att ändå gå upp och gå ut och ta en timmes promenad. Som jag skrev tidigare har jag kommit fram till vad som funkar när allt annat inte gör det: rörelse!

Men det är just det att Jastarnia inte ska vara för tillgänglig, det ska vara ett ställe som gör att man gråter på vägen hem och man saknar de som är här. Här har jag hunnit uppleva mycket, framför allt har jag fått vänner som ser mig som en av dem, oavsett hur ofta jag är här. Förr åkte jag hem till ingenting, absolut ingenting och då var det extra jobbigt. Men nu vet jag att mina tjejer Ulliz och Emily finns där och de kommer att ta emot mig. Ej att förglömma är trion Carlos, Sven och Kostas. Och fina Dorot…! Som i och för sig bor i Karlskrona, men ändå…Och Agnieszka, min nyfunna vän, eller ja, nu har det gått ett år sedan vi träffades. Och det ska bli kul att träffa resten av Eugenia-gänget. Men nu, nu skulle jag kunna vara här en månad till. Minst.

Moje serce nalezy do ciebie, zawsze. Ale to jest tylko mozliwe w nastepnym swiecie. Juz starczy tego, bo co powiem? Wiadomo, jest wpisane w moim sercu.

En eftermiddag för några dagar sen
Idag har jag varit väldigt aktiv, både fysiskt och psykiskt. Först och främst så var jag ute och rörde på mig mellan sju och åtta. Och då rensade jag lite i systemet. Jag har fått lite stressymtom på sistone. Det har egentligen inte med stress i vanlig bemärkelse att göra, utan min kropp reagerar så när det händer mycket uppe i hjärnkontoret. Därför ser jag fram emot att yoga senare i sommar med Sven. Och mina dagliga rutiner måste det bli ordning på eftersom det inte är bra med ont i magen etc. Men det är mycket annat som också funkar bra, för efter frukosten så gick jag och syrran ut på en timmes promenad på stranden, trots det dåliga vädret. Morfar kom till Jastarnia idag och vi tog en snabb prommis till Jurata, där han sedan vände för att ta strandvägen tillbaka och jag gick till hotell Neptun för att först styrketräna och sedan simma och basta. Och sedan en snabb tillbakagång till Jastarnia. Är jag inte duktig säg? Det känns bra nu efteråt.

Söndagen den 28 juni 2009
Jag sitter nu framför datorn och klockan är efter nio. Jag har idag lämnat min vän Jastarnia, men det känns okej. Nyduschad och alldeles brun är jag. Och alldeles lugn. Det är skönt att vara hos mormor och morfar. Det känns trist att syrran inte är med, vi har hunnit umgås mycket nu de senaste veckorna. Jag hoppas att hon kom hem okej. Vet ju att mamma skulle hämta henne på cityterminalen.

Jag såg dig genom fönstret ut till korridoren. Du tittade ut genom tågfönstret med en längtan i blicken. Du såg framåt. Vart är du på väg? Frågar jag mig själv. Rutig skjorta och jeans. En dag gammal skäggstubb och blå ögon. Du påminner mig om någon. Lite senare ser jag att du går av. En söt flicka springer fram och kysser dig. Jag ler, både med läpparna och hjärtat – jag visste att det var något kärt som väntade.

Jag vet ju vad jag vill

Min syster och jag har kul ihop, det kan vi konstatera. Vi använder ord som ingen annan använder och skrattar åt saker som är helt meningslösa. Men sjutton, det är ju så det ska vara. En vän till mig sa en gång att han skulle ge sin högra näsa för en bror. Nu vet jag varför.


Det här är vi på kolacjan (kvällsmål)


- Jag på dåligt humör när regnigt (syster)

- Eh, what?

- F-n jag har glömt hur man pratar svenska

- It´s the schizzle


Om ni inte skrattar nu så har ni dålig humor. Om ni behöver hjälp på traven att förstå, så tar vi det när jag kommer hem.


Dagarna går och snart är sagan slut. Men jag vet nu, verkligen, vad som får mig att må bra. Seriöst, den bästa medicinen mot all sorts mentala krämpor eller andra problem är: fysisk aktivitet. Det jag inte kan få in i mitt huvud är att jag de facto springer varje dag. Jag springer och jag tycker om det, kan ni förstå det, för jag kan inte. Livet är att springa. Det finns en mening med livet - det är att göra saker som man tycker om.


Vad har hänt på sistone? Alltså, bor ju hos fru M och hennes familj och hennes barnbarn Fabian är det mest gulliga som jag sett på länge. Det får mig att vilja producera, men vet ju att det inte är dags än. Men jag hoppas att om jag får kids nån dag så ska de vara så där söta. Sådär söta att det blir värt det. Huset är fullt av kids här och helt plötsligt får jag en känsla av att vara i en familj. Vara delaktig i en familj. Det känns ovant. Kanske för att jag flyttade hemifrån tidigt, vad vet jag...


Idag åkte vi på utflykt. Det är något med tågen här. Särskilt med det som vi åkte idag - ni förstår det var fullt med barn och alla hade röda kepsar. Och jag säger som så här: tack för mp3-spelaren som jag hade med mig, annars hade någon åkt av. Ljudnivån var alldeles för hög och till och med syrran tyckte att detta var jobbigt. När tåget rörde sig från Jastarnia övade jag mig. På att lämna min himmel, sorg och kärlek. Och det gick. Jag måste minnas att jag kommer att komma tillbaka hit och att Jastarnia alltid kommer att finnas, i mitt hjärta, i mitt huvud, i mitt sinne. Jag är så lyckligt lottad över att ha denna by, människor som bryr sig om mig. Jag var inte här förra året och många var oroliga, det säger något, eller hur? De ringde till och med hem till min mamma för att höra efter hur allt var. Familj? Ja. Hur som helst så vandrade vi runt lite i Wladyslawowo, köpte lite småsaker, men sedan längtade vi hem. Borta bra men hemma bäst. Idag fick vi god mat här, först gurksoppa och sedan pannkakor med jordgubbar. Kan det bli bättre?


Igår hade vi också ett litet äventyr. Vi har lärt känna två killar som heter Maciek och Maciek. Jo, men dem har jag nämnt tidigare. Hur som helst brukar jag jogga förbi dem när jag är på min runda - och igår var jag ute och gick lite och stannade till hos dem. Det var två tjejer där också, en tjej som har gått på samma skola som min bror (ja, världen är liten), hon var så söt att om jag var kille skulle jag definitivt bjuda på en fika! Hur som haver skulle Maciek gånger två ut och dyka och då hängde jag och min syrra med. Det var kul att se lilla Jastarnia från långt håll! Men tyvärr var det ganska kallt - för vi hade bara kjol och t-shirt medan de andra hade full mundering. När vi kom tillbaka var vi alldeles blåfrusna. På kvällen gick jag till hamnen igen och hälsade på sällskapet och satt tillsammans med de andra och rökte vattenpipa och drack Redds (öl smaksatt med äpple).Saker ändras

(Torsdag) Så är det. Och det är skönt att inse det. Kanske har självkänslan ökat sen senast, kanske har jag blivit vuxen och ser på saker och ting på ett annat sätt. Det handlar om livsöden, det handlar om värderingar. Jag vill, i enlighet med den bok som jag har läst av Erlend Loe, göra en lista (ja, för i boken naiv.super görs det många listor, på alla möjliga saker!) som tar upp de saker som jag tycker om med Jastarnia:


  1. Luften - jag känner mig frisk som bara den
  2. Lukten - hur ska jag förklara? De som känner mig får höra den twistade versionen, men den normala är: jag är hemma, även fast jag vet att jag ska hem snart...
  3. Människorna - jag har vänner kvar sedan länge, men de finns de som alltid kommer ha ett plats i mitt hjärta, däribland min gudmor Sylwia!
  4. Maten - jag mår som sagt prima och mycket har att göra med regelbundenheten, frukost klockan 10.00, klockan 14.00 är det lunch och klockan 19.00 är det kvällsmål.
  5. Havet - tillsammans med solnedgången kan man få en riktig kick!
  6. Solen - när den väl är framme vill säga...
  7. Gofry - det är våfflor, som jag äter med lite grädde och färska jordgubbar
  8. Att springa - ja, tro det eller ej, men jag har varit ute 3 ggr och sprungit!
  9. Shopping - jo, det går bra det med
  10. Lugnet - det infinner sig oftast när jag ber om det!

Så, har du någon lista som du vill dela med dig? Me like listor!


Fredag

En dröm har skapats i mitt inre. Jag vill göra en riktig vandrarresa (ja, förresten så har vandrarna uppdaterats sedan sist, gå in här och kolla!). Det skulle kunna vara att vandra en längre sträcka i Polen. Typ som Aschberg och Fylking gjorde. Men det kräver lite planering och tid. Men jag är fortfarande ung, så det kan gå.


Här på förmiddagen visste vi inte alls vad vi skulle förvänta oss av vädret, men vi smörjde in oss ändå (solskydd is the grej!) och begav oss till stranden. Vi gick längs vattnet och lyssnade på musik. När solen kikade fram så la vi oss bara på stranden och solade. Och sen gick vi vidare. Detta är frihet i mina ögon - att bara gå dit näsan pekar och lägga sig när man känner för det.


För några kvällar sen träffade vi på två killar, Maciek gånger två och de bor borta vid hamnen. De blev nyfikna på oss eftersom vi satt och pratade svenska. Trevliga typer, en av dem är dykinstruktör och den andra är sjukgymnast. Jag brukar springa förbi dem när jag är ute och joggar för att säga hej. Den ene av dem är här tre månader om året, alltså på sommaren och trivs som fisken i vattnet!


Ikväll ska vi förmodligen ut och dansa, ifall det finns något ställe som redan har öppnat vill säga. För säsongen har inte riktigt startat än. Och jag är så sugen på att dansa! Men innan dess så är det lunch och sen ska vi hälsa på en väninna som bor början av Jastarnia.


Lite uppdatering! Hej!

Bara en sådan sak att magen mår bra är ett tecken att denna resa har gjort mig bra. Varannan dag är det strålande värme och sol och varannan är det lite mer moln och nästintill kallt. Som nu till exempel - jag satt med solen i ansiktet den sista timmen på balkongen men var ändå tvungen att ha på mig tjocktröja och strumpor. Så här mycket frisk luft var det länge sedan som jag fick, tydligen ska det vara mycket jod i luften som ska vara bra. Så jag andas på!


Stockholm känns långt borta, men det är ok. För nu i alla fall, jag tror syster känner likadant. Klart, det är ju helt annorlunda här och framför allt så behöver jag inte bry mig så mycket om att matplanera. Polsk mat är ruskigt god. Till och med potatisen smakar godare här än hemma. Vi har haft lite uteliv också, men nu har vi bestämt oss för att det ska vara en hälsoresa, inget annat. Vi får se hur det går med det! Jag har blivit väldigt förtjust i varmt vin på julkryddning, men jag dricker det mest för att det är värmande och för att det är gott. Ska se hur det blir ikväll...Det kallas hur som helst för "grzane wino".


Apropå hälsa, har varit och sprungit två gånger, runt hela Jastarnia, fantastiskt skönt även om det stundtals har varit jobbigt. Men det blir i intervaller. Det vore bra om jag kunde springa hela sträckan innan jag åker hem. Ska ha det som mål helt enkelt.


Vi var i Gdansk igar, onsdag, och jag kan säga som så här: blond och kortare hår. Var kanske inte helt nöjd med längden, men det växer ju ut. Vi åt obiad (lunch) på Bar mleczny, ett ställe med husmanskost, bra mat och billig. Jag var hos en kompis kvällen innan, så jag var lite trött. Det tog jag dock igen utan problem, sov över tolv timmar denna natt!


Idag lyckades jag tämja och använda mitt tålamod - helkonstigt, men jag lyckades fixa en tangent som hade lossnat från datorn. Det tog en halvtimme, men jag gav inte upp. Så jag är stolt!We started as friends...

Oj, vilken dag. Legat på plajan hela dagen och fick in en joggingtur nu på kvällskvisten – skönt. Men det är klart, det finns saker som gör mig lite förvirrad, vet ju att frestelser lurar bakom hörnet. Därför tänker jag ibland på Stockholm, staden som jag kommer att återvända till. Bloggen har en gyllene regel – never talk about love, för att jag inte vill utlämna mig själv på det sättet – och inte andra heller för den delen. Så jag sätter punkt här med en glädje över de vänner som jag har hemma!

På lördag ska vi hälsa på några gamla bekanta, det ska bli roligt. Och på onsdag är det frisören som gäller, men det kommer bli en dagsutflykt för hela slanten, vi tar nog med oss matsäck.. Skönt att lämna hemmet ett tag. Ja, för detta är mitt hem, mitt hem där jag kan vara mig själv. Och jag ger aldrig upp här. Jag känner till de flesta hörnen, smågatorna, affärerna. Vännerna är några stycken, men en del har även lämnat byn för arbete utomlands. Det är synd, men så är livet. En del kommer nog att stanna här hela livet. Och jag kommer att komma hit. Jag skulle gärna begravas här. Med tanke på att jag döptes här, så skulle det kanske vara ett bra avslut.

One
You and me
Sister and brother in heaven
Love strong, but still broken
So many times
I see you In my dreams
You and I
Are the only ones
As one in heavenWhen I see you

When I see you
I know what's real
When I feel you
All seems to heal
You're my soul, my heart
You're my friend when it's dark
Never leave me

A poem by Emilia Arvidsson, at sea with her sister
The answer to my question

I vanliga fall skulle jag sova alldeles för länge och sedan skulle jag försöka maxa solandet. Och i vanliga fall skulle jag vara missnöjd om vädret var dåligt. Men denna gång är det inget vanligt. Allt känns snarare ovanligt. Jag känner mig lugnare och mer tillfreds med mig själv. Och med livet. Vad härligt. Alldeles utomordentligt bra.

Igår var jag uppe tidigt och vädret erbjöd goda möjligheter att promenera. Det är skönt att göra det ibland på morgonen. Särskilt här, det är vatten, det är båtar och lukten. Den går att beskriva till viss del. Det är en blandning av eld, kol och hav. Men det som sker i min hjärna när lukten når mina näsborrar är svårare. Jag vandrar genom tiden, tillbaka till något som var för länge sedan – det var här begreppet trygghet uppkom för första gången på länge. Jag tillåter mig att drömma – jag vill bygga mig ett hus här. Jag vill vara här länge på somrarna. Och kunna arbeta med datorn. Låt mig drömma och låt min dröm vara min.

Syster låg på plajan lite länge igår, så jag hjälpte henne att badda benen med polsk filmjölk. Vi åt en gofr igår med grädde och jordgubbar. Syster tog nötter också. Här kommer betyget:

2 morgonsolar av 5 möjliga.
Motivering.
- Grädden kändes inte riktig
- Jordgubbarna hade tagit slut så vi fick en alldeles för söt syltvariant
- Själva våfflan var okej, men vi vet ett ställe som är grym på dessa våfflor (gofry)

Jag har verkligen haft användning av kameran, men måste komma på hur jag ska få in dem på en av mina kompisars dator. För jag har jättefina bilder. Igår kväll t e x så tog jag kort med hjälp av inställningen ”nattlandskap”, över förväntan, om jag får skriva vad jag tycker! Vädret idag inbjuder till att ta hand om sig själv, gå på promenad, vara med vänner och gå ut på kvällen. Syster och jag ska nog ut och bara vara ikväll, kanske att vi träffa på några vänner, man vet aldrig…Vi har planer för nästa vecka, jag återkommer om detta inom kort. Annars är jag bara nöjd med tillvaron och ska nu ta det lugnt. Har slarvat bort mitt usb-minne, det ligger här nånstans och skräpar. Behöver det för att ladda upp texten!


Yo! Estoy encantada!

Nja, spanskakunsperna är väl sisådär, men däremot har jag användning för mitt andra språk. Nu kommer aldrig att kunna gissa var jag är någonstans och vad jag har upplevt! Tog med mig syrran också, för att göra det hela ännu bättre – life is pretty. Sammanfattning: buss – flyg – buss. Och sedan världens vackraste solnedgång. Jag fick mig en smärre chock när jag fick se den gå ner igår – helt otroligt, verkligen! Nu är det som så att jag har lite dåligt med Internetmöjligheter, men jag ska se över vad som kan göras.

Min förhoppning är att med jämna mellanrum publicera lite längre inlägg, men inte lika ofta som vanligt. Klockan är i skrivande stund snart halv tio och solen lyser och fåglarna kvittrar. Tog mig en morgonpromenad och det är så vackert här. Jag gick alltså upp efter åtta idag och tanken är att nyttja dagarna och sova på nätterna. Jag och syster gick en prommis igår kväll, sedan började det regna, men då tog vi oss ett glas rött på ett ställe som heter café Marta. Stället fick tre morgonsolar av fem möjliga och ett extra plus i kanten för den bra musiken. Idag är det lite av en helgdag så det innebär lite kyrkliga aktiviteter men sedan hoppas jag på lite lateri och sol.

Jag vill sova - MEN! Vilken Student!

Är helt slut. Orkar inte tänka. Orkar knappt andas. Men det har varit kul fram tills nu. Nu vill jag bara sova och jag är trött. Syster min tog studenten idag, så stolt över henne! Tänk, det var tio år sedan jag sprang ut från Norra Real, och nu var det hennes tur. Det var smockfullt på Södra Latins skolgård och överallt var det skyltar och människor. Så vi har firat och varit på restaurang. Nu är hon ute och festar och själv ska jag packa klart det sista och tvätta. Betala en räkning också. Sen, äntligen - SOVA.

MONIKAS STUDENT 2009


Tålamod är en dygd

Jag har kämpat med skrivaren. Svurit lite grann. För att sen inse att det är bäst att sluta. Skicka ett mail till brorsan för att be om hjälp - bara det visar på tålamod eller hur? Fantastiskt. Väntar på mamma, hon ska komma hit med min syrras saker och en madrass. Det hände något revolutionerande idag. Kan inte skriva om det, men jag vill visa på att tålamod är viktigt, i mellanmänskliga relationer. Och jag fick ett svar idag som visade på att jag är på rätt väg.

Jag saknar mina tjejer, Ulliz och Em. Träffade Emsan idag och vi satt på en uteservering och frös. Vurma hette det visst. Vi pratade om det förflutna, om hälsokommunikation, om kärlek och jag kommer att sakna dem så den närmsta månaden! Egentligen skulle Ida och Ulliz ha födelsedagsfika idag, men Ida-tjejen blev sjuk i morse...Ska försöka träffa Ulliz en kortis imorgon, tanken är att efter att min syster har firats (studenten!!) så kan jag hitta en lucka och åka till henne!

Idag har det hänt mycket - ett stycke träning med Sven (tycker han gjorde bra ifrån sig!), en bit mat på Govindas, fika med Emsan och sedan ett samtal som kan ha räddat sommaren och gett mig nya insikter. Klockan sex gick jag på mässan och där träffade jag på Anna-Carina och Line - de sa att de skulle sakna mig! Och jag kommer sakna dem också!

Nu är mamma här, hon har låst in sig på toaletten och pratar i mobil, jag trodde man gjorde sånt när man gick i grundskolan. A ja, snart får jag lugn och ro. Har inte löst det här med skrivaren än, men det är en ny dag imorgon!


Govindas - looking good!


Emilys kaffemugg - söt och ett måste för bloggen


FöretagarEmilia i sitt esse med kaffe latte på Vurma...


Emilys mat - det här ska jag testa!


Lite från Vurma


Okej, jag vågar inte ens säga vad jag åt till middag...kik....ärts....biffar


Tålamodsprövaren denna kväll...Du hade förstås ingen aning om min betraktelse av dig, ditt ansikte, dina händer, dina ögon och ditt hår. Tänk att jag suger åt mig hela dig genom att bara kika på dig. Men jag stannar där. Och du går av, vem vet vad som pågår i ditt huvud?

Kvinnors tankar om män, våren 2009

Un día con las mujeres!

Ja men visst, så är det, att jag fick använda mig av mina surt förvärvade spanska-kunskaper idag efter kyrkan. Idag var det lite speciellt i och med att de vuxna konfirmanderna hade sin konfirmation, så biskopen var där och predikade. Men spanska, det fick jag prata med Line och Marta, mina väninnor och de var och hälsade på mig ute i Enskede Gård. Vi gjorde modifierade kikärtsbiffar (la till vitlök och det blev fantastico!). Till detta gjorde vi en babyspenat-sallad med oliver och en god dressing! Sedan var det facebook som gällde, Marta har numer en bild på sin profil, inte illa!

Det var kanske inte alla som märkte det, men jag bloggade inte alls igår. Ovanligt men kanske ett bra break från verkligheten. Jag hade en del att göra och dessutom gick jag upp ganska sent. På kvällen var det volontärarbete på gatan tillsammans med Christian och Jenni. Dessvärre var det en man som betedde sig väldigt hotfullt och det var inte uteslutet att han hade tillgång till vapen. Kallt var det också, men fick låna vantar av Christian! Idag efter mässan hann jag med att säga hej då till en del vänner, för nu kommer jag inte till Eugenia på en månad...Fast det är sanning med modifikation, för imorgon ska jag dit och ha ett samtal.

En viktig händelse idag: valet! Jag har gjort min plikt och jag har gått och röstat - på vem avslöjar jag inte, men jag gjorde lite efterforskningar innan, så det kändes bra.

Kvällen innebär följande: packlista, ta det lugnt, förbereda inför träningen imorgon med Sven!

Ibland kan det bli knasigt...

Ja, jag träffade Sven här på kvällskvisten:

- Jaha, och hur är det med dig? (Sven)
- hungrig (muttrar och är sur)
- ja, men..
- näe, hungrig. Fast jag precis har ätit middag. Stressad.

Nu inser jag vid det här laget att det är fredagkväll och mitt humör passar bättre efter en tråkig måndag. Och jag försöker att ignorera det faktum att jag är hungrig. För det är inte hunger, det är något helt annat. Som känns likadant som hunger. Sven sa dietist. Jag tänker: kanske inte så dum idé. Men jag har en teori: jag läste nånstans att om man äter för lite frukost så påverkar det resten av dagen. Konklusion: jag åt bara lite keso med frukt i morse. Därav mitt hungerhumör. Men lunchen då? Ja, den kommer här:Kulturhuset har mycket goda lunchalternativ, dessutom erbjuder de till den en bra buffé med olika sallader, bröd och smör. Kaffe också. Jag var där med Kinga idag och vi åt och kollade på studentjippot utanför, vi kan säga att vi hade väldigt bra utsikt!

Det var kul att se, och på tisdag är det min syrra som tar studenten - I am so proud!

Ja, hur som haver så tog Svenne mig till Barkarby där jag köpte en del saker till hemmet. Främst var jag ute efter trådbackar (tack Maria för tipset!) och sedan blev det förstås en massa annat (ni vet hur det är när man kommer till IKEA!). Bland annat två ljus som luktar äpple, två stycken diskborstar (gröna, jag satsar på den färgen nu...) och andra matnyttigheter. Svenne köpte en lampa som laddar sig med hjälp av solljus och en leksak till Frasse.

Men så när vi går där kommer jag fram till en avdelning med en massa skor, och jag blev minst sagt förvånad: vadå, har IKEA börjat sälja skor?? Här kommer förklaringen:

På vägen hem hade vi kul i bilen. Sven körde in i rondellen. Och han körde och körde, tills jag då märker att vi är på samma ställe som när vi körde in - kör ett varv till! skriker jag i ren förtjusning! Men Sven svänger av och vi börjar åka tillbaka i den riktning som vi kom ifrån...Sven verkar inte riktigt förstå för plötsligt säger han: ah, här känner jag igen mig, här åker vi med firmabilen. Jag vek mig dubbel, skrattade så att jag fick alldeles ont i magen - vi hade verkligen skoj!

Dags att stänga av datorn snart, den behöver vila. Och jag är trött. Men jag visar min inspirationsbok som jag har med mig och skriver ned idéer i:Och så invigde Sven sin baklucka idag - det får vi inte missa!

Alltid gott med frukost! Tankar om kreativitet

Ja, idag blev det keso med päron och melon. Kanel är ett måste förstås. Sen är det så att jag håller på att aktivera kreativiteten hos mig. Och då använder jag mig bland annat av Internet (nähä?). Och Emily, min partner i den kreativa processen, har gett mig tips om frilansbloggen, det är ju perfekt för mig som har den ambitionen (att frilansa alltså!). Emily har mycket kreativitet i sig och jag önskar henne all lycka. Glad att få vara med i processen, jag har kommenterat lite på hennes blogg som hon har på sin hemsida

Ja, vad tror ni att Civilekonomen (en tidning) har på sin framsida när den dunsar ner i min brevlåda? "Törs du leva dina drömmar?" Ja, det vågar jag. Kanske att jag då ska formulera mina drömmar? Alltså väldigt konkret. En av dem är:

Att till hösten ha så pass många kunder att jag kan försörja mig som frilansare på halvtid. Heja mig!

Snart ska jag åka in till stan för att träffa min kompis Kinga. Jag kan inte svära på det, men jag tror inte att vi har setts på två år. Det är lång tid. Det ska bli roligt i alla fall!

Klockan halv sju ska jag träffa Svenne. Han har ju bil nu så han tar mig till IKEA där jag ska köpa trådbackar, kanske ett handtag och dessutom en skohylla (det var min syrra som tyckte det är ett måste).


En hund senare...

Ja, det var ett välkomnande som hetter duga när jag kom hem för att hälsa på Marius. Först såg han nästan förvånad ut: "vad gör du här?" men sen pep han till och började att hoppa och pussas. Man får lite boost på det sättet! Vi har dessutom varit ute en stund, men vädret är sisådär.

Våfflor blev det nu på förmiddagen tillsammans med Ania, det var mumsigt, men jag överåt inte på något sätt. Det var verkligen länge sedan jag var här. Planen som följer är att vi ska gå ut igen vid ett och sedan när vi kommer tillbaka, så ska jag ta det lugnt och fixa lite med saker som ska skrivas. Klockan halv fyra ska jag börja röra mig, har en del hemma att ta tag i.

Var nöjd med allt som livet ger!


Mat is the grej!

Om lite mindre än en timme är det dags att bege sig till Skanstull för träning -. jag byter om hemma, det blir mindre stressigt på så vis. Men lunch har vi ätit, det blev ugnsbakad lax med tillhörande potatis och morötter, kryddade med salt och timjan. Gjorde en god sallad till med bland annat ekologiska bönor. Jo tack, utan mat vore livet trist! Jag försökte vara medvetet närvarande. Tvätten är nästan klar - så jag är nöjd! Men det är mycket kvar...Jag har all den tid jag behöver. Lite pics får ni alla fall, så fortsätter jag med evighetsgörat!Frukost!

Lunchbild 1

Ja vad roligt med så många besökare!

Dels för att jag gärna ville dela med mig av mina recept. Och dels för att det är roligt att veta att ni har varit och hälsat på "hemma hos mig"! Bloggandet har blivit en del av mitt liv och jag gillar den delen.

Jag är ju med på nätverket http://www.driftig.nu/ och de har en del tips på hur man ska synas och hur man ska använda nätet som kommunikationsverktyg. Tyckte det var intressant hur vi läser på nätet, så jag citerar från driftigs hemsida:

"En vanlig läsare på webben:
* Skumläser
* Är aktiv och otålig
* Har väldigt olika bakgrund, kunskap och erfarenheter
* Läser cirka en femtedel
* Har ögon som rör sig som i ett F
* Har makten "

Jag och syster håller på att diskar och städar. Senare ska jag till Friskis. Plus att jag tvättar om kuddarna, eftersom de luktar lite skumt. Måste torka dem ordentligt, det är viktigt, annars mögglar de inuti!

Vad gäller maten idag så åt vi havregrynsgröt med päron, kanel och sojamjölk. Till mellis blev det gårdagens pankisar med lite mango, keso, nötter och kanel. Lunchen har redan tagit form i mitt huvud - ni får se sen!

En sån här är jag sugen på!

Official soja-pancake master!

Det är jag det! Ja, alltså jag måste ge er ett recept som kombinerar det nyttiga med det goda - helt klart nöjd med dagens insats i köket (syrran också, hoppas jag!)

SOJAPANNAKAKOR MED MUMSIG RÖRA
6 dl sojamjölk
3 dl blandade mjölsorter (här kan du välja mellan det vanliga vita mjölet och grahamsmjöl m.m)
3 ägg (protein tror jag på!)
salt

Blanda ingredienser och stek pannkakor. Under tiden kan du göra följande:

Fyllning, dvs den MUMSIGA RÖRAN
1 mango
2 päron
1/2 dl russin, söta
1/2 dl cashewnötter

4 msk keso
1/2 vaniljvisp
kanel

Skär frukten i små bitar, tärningar eller som det passar dig. Smått ska det vara i alla fall. Hacka nötterna. Blanda allt med keso, vaniljvisp och kanel.

Fyll pannkakorna med den MUMSIGA RÖRAN - det här är en kombinerad "lätt" middag med efterrättskaraktär!

Sen var ju Sven här också, och jag kan berätta att.....

Kom ju på nu att jag gjorde en god bönsallad, vill gärna dela med mig av lite mer recept: var så god!Hemma hos Maria!

...får man te som smakar jättegott. Och hon är rund om magen - det ska komma något snart och det är jag glad för! Vi har haft en trevlig eftermiddag tillsammans och det är så roligt för ibland har våra hjärnor sådana tankeflöden att det blir en massa energi i luften. Vi pratade om barnmorskor, läkare och arkitekter - det finns ju hur många sorters arkitekter som helst! Maria är landskapsarkitekt men på sitt jobb kallas hon planarkitekt. Vi pratade om rumslighet och vad det är som länkar de olika arkitekttyperna. Mycket intressant eftersom det är ganska nytt i mina öron. Och så fick jag se massa gulliga filtar och kläder. Jag har sagt att hon inte får bli förvånad om jag "råkar" bo där i sommar! Ah just det politik var också på listan, vi ska båda gå och rösta. Typ snart.

Nu är jag så där apatiskt trött och det kostar att ligga på topp! Men det är skönt också att inte ha en massa att göra. Där ljög jag lite, för jag har en härlig disk som väntar. Jag skulle kunna ha en blogg som enbart handlar om disk.

Vilken härlig dag - nu vet jag massor...

...om skatte- och avgiftsanmälan! Fast det är lite krångligt ibland och jag har inte allt klart i huvudet - men det kommer väl med tiden att fastna! Jag och Sven träffades klockan halv ett vid Odenplan för att sedan gå till café Blåbär - jag valde en sallad med matvete, en pastasallad med kyckling, en med bulgur och den sista är en av favoriterna: potatissallad med chevre och annat gott. Vi tog med oss Elvis ut på gården sedan för att äta allt det goda. Senare tog vi oss till Vasaparken och satte oss under ett träd med var sin kaffe! Sven tyckte nog precis som jag att dagen var alldeles utmärkt för aktiviteten att sitta under ett träd. Elvis busade på och det gick bara bra. Hemma hos Ulliz fick jag verkligen mycket gjort så detta får jag göra om snart igen...Det får bli i juli någon gång, för framöver har jag en massa att göra. Plus att lära mig att ta det lugnt. Allt på en gång!

Nu på kvällen har jag varit ett tag med mamsen, vi drack tranbärsjuice vid Fridhemsplan, sen fick jag skjuts hem! Och jag är ju jättebra på att hitta hem, även bilvägen! Så jag är lite stolt över mig själv!


En dag med fokus på eget företagande

Hej därute. Solen ger inte upp utan fortsätter att skina så vackert. Det gillar vi!

Igår ringde Ulliz och behövde hundvakt, då hon är på utbildning hela dagen - och klart att jag ställer upp. Elviz och jag, vi gillar varandra! Kommer ihåg den tiden då jag var megahundrädd, men det är som bortblåst! Till Ulliz tar jag nog med mig datorn och lite företagsböcker/broschyer. Har nämligen en del att ta tag i! Ah, kameran får jag inte glömma. Ska träffa Sven runt tolv och vi ska kidnappa Elviz och dra till Haga. Which reminds me - en filt kan vara på sin plats. Mycket att tänka på!

Jag tvättade ju mina kuddar igår och hann inte torka dem - så jag behöver nog en tvättid ikväll - det ordnar sig. Jag tror det blir bra om jag skriver upp allt på en bit papper.