Årets sista dag – Gott Nytt År från Morgonsolens Sanning

Det är sista dagen på året, och vad passar bättre än en fredag? Jag och Herr Höckert ska hem till Maria och fira in det nya året. Det var en man som sa, igår, att det är svårt att fira när världen är i det läget som den är i. På ett sätt håller jag med, men sen är det så att vi måste se till oss själva, och vad vi kan bidra med på denna jord.

 

Jag fick frågan på vad jag hoppas på inför 2011. Så där på några sekunder kom jag på

 

…..få vara frisk och hinna med olika sorter av fysisk aktivitet. Me love träning!

…..fortsätta med frilansandet, och utöka något.....

…..läsa flera böcker..........

…...någon resa.....till varmare breddgrader....

…..önskar inspiration till god & hälsosam matlagning

…..mer tid för mig själv.........

….....träffa Honom.......

 

Har du några tankar om det nya året?
Gjort av med pengar

Jag är numera en ägare av:


Ett trådlöst tangentbord, modell Logitech. Modell dyr.
En finfin kontorsstol, modell IKEA. Modell dyrare.
Skärbräda. Mycket legitim. Se bild så fattaru.
Två hyllor. Som ska återlämnas. Tips: mät väggen INNAN du handlar
Fyra fantastiska gröna skålar. Modell Jag är Nöjd
Lite kontorsgrejer. Typ en sån där som man samlar papper i.


Och den som gjorde allt detta möjligt är: Sven von Höckert! Så klart!

Bjuder på lite winter pictures. För att du är värd det!

Skrivpuff

Skriv om frisk luft

Hon tittade ut genom gallrets stål, ett fyrkantigt mönster som delade henne från det utomhusliga. Hon drog in röken medan hon höll den sista cigaretten mellan pek- och långfingret. Inandningen var lång, och hon märkte en njutning som inföll i tanken. Det var natt, och ännu en dag hade förflutit på St Petris psykiatriska mottagning i Lund. Morgonrocken fick agera värmehållare, men därinne var en kall kropp, vars krämpor är svårbeskrivbara. Inuti var det tommare än tomt, och ångesten ekade mellan kroppsväggarna. Värst var det i området kring bröstet. Kanske var det därför rökningen ändå fyllde en funktion. Det var som att smärtan lindrades. Det gnisslade till bakom henne. Det var Calle, nattsyrran, som tyckte att hon skulle gå in. Det var ju så kallt, menade han. "Jag ville bara ta lite frisk luft", svarade Cornelia, och tog ett sista bloss.

Julklappar & Juldagen

Jag sa till en vän att det var länge sen jag tog det så här lugnt. Och då funderar jag - gör jag kanske lite väl mycket? Behöver jag fler naturliga luckor? Jag tror det kan vara så. "Problemet" är att jag sällan tar det lugnt, alltså ligger i sängen och läser till exempel. Rastlös karaktär helt enkelt. Men jag märker tydligt att det är bra för mig och att jag gillar det. Så. Lösningen blir att planera in tomma dagar. I min fina kalender. Brukar du se till att ha tomt också?

Julklappar i år:

Det tar lite emot, för det roligaste är ju att få träffa nära och kära, och att äta god mat. Men samtidigt vill jag dela med mig av de presenter som jag har fått. Av Sven fick jag en biljett till Eva Dahlgren som vi ska se den 12 februari (kan avslöja att Maria fick också Eva Dahlgren biljetter i julklapp, det vore kul om vi gick samtidigt!). Det känns skoj! Och vi sitter på första raden.

Av Emily fick jag en jättefin julgranskula som var i form av ett hjärta. Och te och godis. Av Ulliz fick jag en bok som handlar om oro (vi får hoppas att jag inte får för stor användning av den!) och olja. Mamma kom med nödvändigheter som långkalsonger (som heter Emilia!), ullstrumpor (supervarma!) och en pläd som jag har på min säng. Och en skön borste till håret. Av Maria fick jag min helt fantastiska tekanna och jag nämna att det album som jag gav henne fick godkänt. Och lilla Klara fick ett lakansset med Hello Kitty. Jag tror jag var den som var mest nöjd med det! Min bästa julklapp är att jag har så fantastiska vänner - året om! Och familj, även om jag inte nämner dem så ofta här.Varje gång är som den första gång vi sågs, även om det är över nu (Längesen med Lasse Berghagen, från programmet Så mycket bättre). Jag släpper dig, minne för minne. Att det ska behöva göra så ont.

God Fortsättning! Gårdagen...

Solen lyser in mitt vardagsrum. Jag sitter på en av mina sängar (jag har två) på en ny pläd som har en romantisk tappning (rosor och vitt). Lite hostig fortfarande, men känner mig tillfreds med tillvaron.
Vi hade en fin julafton igår, jag, mamma och Sven. Sven kom redan vid tolv och vi hjälptes åt med resten av maten. Vi hann spela lite kort också, och Sven avancerar! Han vinner numera mot mig, och jag som är så bra på vändtia!

Kan meddela att pirogerna blev goda, såsom jag önskade mig. Men det var en hel del jobb. Framför allt är det svårt att få till degen. Och sen får man kavla på rätt bra! På julbordet igår började vi med barszcz som mamma hade gjort - alltså rödbetssoppa. Till det serverades pirogerna, som hade stekts på lite smör. Sen åt vi lite lax, potatis och sill. Plötsligt var klockan tre och det var dags för Kalle Anka. Till det serverades en mycket god saffranskaka med grädde och björnbärsmarmelad.

När vi hade kollat klart på Kalle & co blev jag jättetrött. Sådär att jag ville sova. Så medan jag och Svenne softade i soffan (typ halvsov) så fixade lilla mamma all disk (TACK!). Vi kokade lite julkaffe och sen var det dags att dela ut julklappar. Mamma fick en nattkräm från Annemarie Börlind, och te med tesil. Sven fick en härlig nötmix som jag inhandlade när jag var i Lund för ett tag sen. Mina julklappar var fina, men dem presenterar jag i ett senare inlägg.... Framför allt var det härligt att få vara med nära och kära. Vi tog en promenad efteråt, och vi gick in i en kyrka och sen när vi kom ut därifrån träffade vi...... ja, det avslöjar jag senare! 

Sven skjutsade mig till kyrkan runt niosnåret. Det var en fantastisk midnattsmässa - det kändes toppen att få vara där!
Julen är här!

Jag har lite småsaker att fixa, men i det stora hela är allt klart. Ska lyssna lite på julmusik och öppna klapparna från vännerna Ulliz och Emily!Sänk ambitionen i JUL!

Jag går omkring och myser. Ostressad. Kan man tänka sig.

Det är förvisso pirogverkstad här hemma, men med ett lugn som jag aldrig mött tidigare. Jag är nämligen snäll mot mig själv. Det är som att jag förstår mig själv bättre. Än förut.

Du som är stressad - fundera över julen. Varför firar vi den? Är det okej att bara ta ledigt? Göra det där som man alltid önskat sig - ligga i säng eller soffa och läsa favoritboken? Jag tror att många skulle må bra av att göra just det. Och framför allt - dela upp ansvaret. Jag är själv en person som ständigt vill ha kontroll (nej, jag är inte helt galen, men nästan!) och har svårt att släppa taget om saker. Ibland är det bra, men ofta sätter jag hinder för mig själv och min hälsa. Jag övar mig på att lita på andra människor, även om det är svårt. Jag har någonstans på vägen lärt mig att det är bättre att göra saker själv. Men så står man där med all stress, och det blir inte trevligt.

I år har jag släppt det där lite grann. Sven får göra rödbetssalladen. Köper färdig barszcz. Gör mina piroger i den takt det passar mig. Jag är ingen superwoman. Och tänker inte bli någon heller. Jag vill leva, inte dö. För stress dödar på ett eller annat sätt. Sen kan jag skriva att planering är a och o. Det betyder inte att man ska planera megamycket. Keep the Christmas opretentiös liksom.

Nu ska jag pressa vitlök och göra mig en drink. Fortfarande svag. Men glad!


Piroger med rödbetssoppa – hos mig betyder det Jul!

Jag vet inte, det kan vara så att jag har gett er recept på pirogerna tidigare – men jag gör det gärna igen. Två anledningar – för det första ska jag översätta ett polskt recept till svenska, och sen tycker jag att detta är ett måste på julbordet – svensk som polsk (så mycket bättre....)

Jag återkommer med bilder på detta verk!

Ingredienser för 50 stycken

1 kg surkål (kan köpas på de flesta affärer – ofta i glasburk)

15 stycken torkade svampar (karljohan eller liknande)

5 stycken champinjoner

3 gula lökar

1 tärning smör (ca 30 gr skulle jag gissa på)

salt

peppar

 

Degen

1 kg mjöl, gärna ekologiskt

1 ägg

1-2 glas vatten (inga decilitermått här inte!)

 

Då kör vi!

  1. Färsen: Blötlägg svamparna över natten och koka dem sedan i vattnet som de har legat i, 5-10 minuter. Sila dem och ”tryck bort” vätskan. I mitt fall blötlägger jag dem någon timme och låter dem koka längre istället

  2. Du kan hälla den ”borttryckta” svampvätskan över surkålen och koka den sedan tills den är mjuk (räkna med 30-40 minuter). Om den är för ”sur” så kan du skölja den i ljummet vatten. Sila bort vätskan ordentligt!

  3. Vi hackar två lökar, som steks lätt i ca 15 gr smör, löken ska bli mjuk, och inte färgad. Den sista löken ska du servera med de färdiga pirogerna, och då steks den löken tills den får lite färg, på smör

  4. Nu kommer vi till en punkt som jag kommer göra annorlunda – du ska mala svampen och löken genom en maskin (som jag inte har) och sen blanda dem med den kokta surkålen och resten av smöret. Vi kryddar med salt & peppar. Jag kommer hacka ihop svampen, jag kommer dessutom ha med en del kokta champinjoner också!

  5. Degen: Vi ska använda de angivna ingredienserna, det gäller att knåpa ihop degen så att den blir smidig, var försiktig med vattnet. Kavla ut den så att den blir smal. Med hjälp av ett glas gör du runda avtryck i degen – sen lägger du en sked med färs i varje, och ”limmar ihop” degen med lite vatten längs kanten.

  6. Kokning: koka upp vatten, och salta. Lägg i några piroger i taget. De är klara när de flutit upp och legat en stund i det kokande vattnet. Men inte stormkoka dock!

Post gillar jag!

Det är spännande med oväntad post. Här är ett urval bland det som har kommit på sistone...Sen kom det något väldigt trevligt i måndags i brevlådan
- men det återkommer jag till ....

Från min fina redaktör Johanna fick jag ett brev, och en bit choklad med chili...!

Sen har jag beställt en prenumeration på tidningen Yourlife. En tidning som jag rekommenderar!

Nu ska jag strax iväg... Först en kaffe!Kan berätta att jag varit på en megagod lunch hos en väninna, B, och det var trevligt att få hänga hos henne ett tag. Hann köpa en julklapp till pappa också. Så nu är allt klart på den fronten!

Men förkylningen sitter som ett berg....

Kram!

Emilia

Dagens förkylda tankar

Jag ska iväg och hämta torkad svamp som sedan ska användas till mina piroger. Ingen jul utan piroger i mitt hem. Sen ska Svenne och jag åka och handla mat, men det är senare på eftermiddagen. Förkylningen sitter i, och jag vill inte gå närmare in på vad som spottades ut i morse. Frukost är intagen, det blev en havregrynsgröt med lättsockrad lingonsylt. Temissbrukare har jag blivit till råga på allt. Och köpt kan jang i flytande form. Den är riktigt god, smakar lakritsshot (som tydligen är totalt ute, enligt en barkille som jag snackade med i somras). Jag har suttit och klistrat och knåpat med en julklapp. Mitt julklappspapper tog slut, så det tänkte jag inhandla idag.

Efter att vi har handlat är tanken att vi ska komma hem till mig, för att äta. Jag funderar starkt på att koka en linssoppa och inta den med mitt goda bröd. Jag tror Svenne godtar den middagen.

Jag fick för några dagar hem denna finfina pryl som kommer hänga med i vått och torrt. Redan nu.
Sen kom jag på att jag hade en finfin bild på lilla Klara som jag träffade förra veckan, när vi var på Rum för barn på Kulturhuset. Hon var lyrisk och sprang runt runt runt. Så var det sångstund sen, för alla barn och vuxna.
Snälla förkylning, gå din väg.....

Någon Annan

Lyssnar på Regina Spektor. Lever rövare i köket. Och undrar var du är någonstans? Välkomna nya läsare - om ni nu kommer in igen. Igår flög statistiken upp av någon anledning, därav mitt välkomnande. Håller på att rusta inför julen. Det betyder städning. I eftermiddag ska jag träffa några vänner i Solna Centrum. Och sen förhoppningsvis åka till herr Höckert. Om han behagar vara frisk.

Själv har jag också dragit på mig en förkylning, men den har en snäll karaktär. Saken är den, att den skulle kunna bryta ut på ett helt annat sätt. Men jag laddar med teer och hemliga brygder. Förra veckan var hektisk på det sociala planet, och det är inte konstigt att jag reagerar med en förkylning. Så är det.

Min kamera är på utflykt - men återkommer idag. Så då ska det fotograferas. Bland annat har jag fått min alldeles underbara nya almanacka. Åh, den är så fin! Det kommer bli ett till toppenår!

Julklapparna är annars inhandlade, det är bara en kvar! Håller på att pyssla med en, som kräver lite klister och text... Vad gäller julmaten så är det mesta under kontroll. Imorgon ska jag få coachning gällande de polska pirogerna. Och jag tänkte höra med Herr Höckert om vi kan åka och handla imorgon eller på torsdag (helst imorgon).

Det är inte klokt vad kallt golvet är hos mig. Inte klokt.Jag borde ha förstått det där Undvikandet. Du vet att min Kärlek för dig är en illusion. Du använder dig av Nonchalans för att få mig på Andra tankar. Du kysser mig godnatt när du inte längre kan hålla emot. Vi är två, men enskilda. Du dricker dina Tårar för att berusas. Jag gråter andra tårar, efter dig. Det börjar ljusna, och horisonten blir tydlig. Jag går in i havets vågor och låter mig gungas. Du har försvunnit. Jag omsluts av allt annat förutom dig. Du är mig närmast. Din närhet gör ont, samtidigt som jag inte vill leva utan Den. När ska det ta slut?

Komplicerar vi det, eller vad är grejen?

Lycka har satt sig i mitt huvud. Som en fråga. Som en fortsättning på det förra inlägget. Jag vet inte om jag är på rätt spår. Framför allt handlar det om mitt spår och ingen annans. Skapa dig ett eget lyckospår. Ett spår, som är ditt eget, och som leder till något gott. Ställ frågor till dig själv - stora som små. Vad är meningen med livet - just nu? Tidsaspekten är viktig - det som gjorde mig lycklig då, gör mig kanske inte lycklig nu. Vila i nuet, och var närvarande i det. Förklara din egen lycka - så att du kan förstå den, och använda den. Känna den.

Sen handlar det mycket om situationer. Klart att vi ska kunna känna olika saker - inte gå omkring som någon slags lyckorobot med oxytocin sprakandes ur öronen. Nej, det förstår ni väl, att sorg, olycka, prövningar - det är delar av livet. Och där är jag inte klokare än någon annan, utan jag känner det onda (jag har btw lånat en bok som heter en liten bok om ondska, av Ann Heberlein - jag återkommer om den när jag har läst den). Jag har lagrat flera års ångest i bröstet och sedan har det tagit år att bli av med skiten. Jag har mest varit arg hela tiden. Sen hände något, på en andlig nivå, och nu sitter jag här och funderar - var det lyckan/lugnet som hittade mig eller jag den?

Jag sitter just nu och tittar på en film som heter The Greatest. En stor sorg som drabbar en familj. Och alla hanterar den på olika sätt, sorgen. Och hur kommer det sig?


Kan man välja lycka?

Sitter och tittar på SVT Play. Annas Eviga. Har inte tittat klart, men det som frågas efter är: kan man välja lycka? Så jag tänkte ge mig på ett försök att svara på frågan, ur mitt egna perspektiv.

Först och främst - vad är lycka? Hur gestaltar den sig? Var finns den?

Lycka är det som vi definierar för oss själva, att detta är lycka för mig. Det kanske inte är helt dumt att göra det. Ett tips är att utgå från sina värderingar. Och har du inga sådana, då kanske det är i den änden du ska börja. För mig är lycka: kärlek, vänskap, mat på bordet, sömn, hälsa, lugn, att skriva, kyrkan, träna.... Jag kan ju också tänka åt andra hållet - vad är inte lycka? Eller vad är olycka? Att sno andras definition på lycka tror jag inte helt på. Det är lätt att falla för samhällets normer och allt vad det innebär, men då kanske du tappar dig själv på vägen. Samtidigt förstår jag om det är läskigt att utgå från sig själv.

Hur gestaltar sig lycka? Den hamnar ju på något sätt i vårt känsloregister. Att känna en lättnad i bröstet, där kanske ångest tidigare har suttit, kan vara ett sätt att känna lycka. Att somna på kvällen, utan oro, kan också vara lycka. Att le, utan någon särskild anledning, kan också vara lycka. Du känner i kroppen, när du är lycklig. Precis som när du är olycklig.

Var finns lyckan? Jag har ingen exakt adress att ange. Men någonstans mellan hjärtat och magen kanske? Eller sitter den i huvudet? Är den en konstruktion, ett faktum, en illusion? Vi kan dra det långt, detta ämne, och det filosoferas på både högre och lägre nivåer. Jag ska titta klart på programmet och se om jag blir klokare...

Konklusion: jag tror att man kan välja lycka. Precis som man kan välja olycka. Genom handling, genom tankeförvandling. Från ett läge till ett annat. Men då måste jag veta vad denna lycka är. Så fundera.

Vad är lycka för dig? Har du valt den?

Busväder utanför fönstret

Brr säger jag bara. Det är inget höjdarväder, så jag kurar ihop mig på soffan här hemma. Tvätten håller på att göras och jag har en hel del idag att stå i. Ikväll är det nämligen återträff med min konfirmationsgrupp. Så jag ska handla ostar, vin och lite till (ska göra en inköpslista). Sen får jag hjälp vid femtiden, då vi ska ses i kyrkan. Det ser jag fram emot. Här hemma skulle jag vilja städa lite grann, men behöver lägga upp en plan! Och så har jag julklappar att slå in. Dels mina egna, men sen har Team Eugenia klappar till gatflickorna också. Jag har ordnat både från Body Shop och Lindt - de ställer upp gratis, vilket är tacksamt! Sen vet jag att HM ställer upp med fleecevantar också! På lördag är sista gången för terminen, och det ska tydligen bli kallt som sjutton. Tur att jag har mina kängor. Fast det gäller att inte ha fuktiga strumpor när man sätter på dem, för då kan det bli kallt!

Igår var en underbar kväll med mina finaste Emily och Ulliz. Vi skulle kunna sitta länge, länge och prata, ämnena tar aldrig slut. Emily har julfest idag på sitt jobb, som hon är med och anordnar, så efter tio kände vi att det var dags att gå. Vi delade ut lite julklappar också. Drack te. Och pratade som sagt. Vi hann äta lite mat också. Helmysigt och jag hoppas att vi ses snart igen!

Jag har fått ytterligare ett frilansjobb, det känns jättekul. Ska försöka sätta mig någon dag och planera januari månad. Och kanske längre fram än så. Men först ut är att ta mig till tvättstugan!


Ännu en bana! Vilken grej!

Nu har jag suttit och knåpat ihop en massa härliga bilder från gårdagens promenad. Jag ska inte skriva så mycket, utan låta bilderna tala för sig själva!

Lust & Skrivning Stor

Utan min hjärna, är det en kropp kvar. Och den är stor i förhållande. Ändå fokuserar jag mycket på det mentala, problemtiserar, planerar och funderar. Idag kan ni läsa ett gästbloggsinlägg som jag har skrivit - det är på Frilansbloggen. Temat är lite kropp & knopp. Kan nämna att detta är en väldigt matnyttig blogg för dig som funderar på att frilansa. Den har hjälpt mig, och ibland har jag skickat in frågor som jag har fått svar på - toppen!

Idag har jag varit på SPA med mamma, på Sturebadet Haga i Frösunda. Tränade en timmes pass med TRX (band som gör att du kan använda din egen kroppsvikt som motstånd) och lite kettlebells. Tog lunch med mamma, i våra badrockar satt vi och åtnjöt en Hälsotallrik. Mums vad gott det var! Sen ett litet dopp i poolen, och en stund i bastun. Vi åkte till Solna och drack kaffe latte och planerade julen litegrann. Mamma ska vara med mig och Sven i år, på julafton. Hon är ansvarig för två saker än så länge. Jag tror det är bra att inte göra för mycket av allt. Själv ska jag satsa på att göra världens bästa piroger! Världsklass!

Nu sitter jag i Solna Centrum och har kollat mailen. Jag har registrerat mig, så jag kan både surfa och låna böcker. Varför inte komma hit och jobba en dag? Det har blivit lite för mycket på Biblioteket Plattan, så detta är ett bättre alternativ. Sen har jag en del vänner i Solna/Kista så då kan man kombinera nytta med fika eller en promenad!

Åh. Blev lite glad - ett nytt uppdrag har trillat in! Det är inte klokt! Fast det är kanske just det det är. Happy!

Ikväll hoppas jag kunna publicera Nockebybanan-bilderna!


Till Dorota: tack för dina fina ord i kommentaren!
Till Kinga: men sötnos, jag saknar dig med! När kommer du till Stockholm?


Söndagar som de ska vara

Bortsett från frusna fötter, och det hemma i lägenheten, så har det varit en söndag värd att minnas. Men jag kanske ska börja med gårdagens julbord på Eggeby? Jo, det kan vara bra. Vi hade trevligt, Herr Höckert och jag. Vi tog en promenad hemifrån honom, och det tog ungefär en halvtimme. Fantastiskt att gå i skymningen, och jag tror att Svens väg till jobbet kan klassas som en av de bättre. Givetvis så envisas han med att åka bil, men numera har jag övertygat honom om en ny träningsform som vi ska testa till våren. Ny för oss alltså, men den har funnits länge. Kan väl avslöja att 4,2 mil ligger nära till hands när man tänker på denna träning.

Väl framme på Eggeby bjöd tomten oss på glögg, och det var julpyssel på ovanvåningen. Kände mig mycket nöjd med mina två kreationer - dels en stjärna till Sven och sen en pimpad clementin med nejlika. Huvudnumret var julbordet, och vi satte oss mitt i smeten. Trots ganska hög ljudvolym kunde vi föra intressanta samtal med våra bordsgrannar. God mat, reguljära sånger och ett skönt avslut med kaffe. Sen tog vi vårt pick och pack och gick. Men vi passade båda på att ta var sitt foto med Herr Kent Malte, som också var inbjuden på denna tillställning. Han läste dessutom Flickan med svavelstickorna, vilket verkligen uppskattades. En sorglig historia med mycket att lära.

Söndag idag ja. Kan berätta att jag har varit riktigt lycklig idag. För vi gick hela Nockebybanan, och jag kände mig väldigt tillfreds att gå den. Att gå är något alldeles särskilt, och jag tänker fortsätta med det. Extra kul att ha med sig Svenne också. Ni som har tålamod kommer få ett fint inlägg med bilder. Imorgon! Det tog 1 timme och 45 minuter, och precis när vi kom i mål, väntade en bana på oss, för att ta oss tillbaka till Alvik! Hur bra var inte det?


Hoppas att ni haft en fin tredje advent!
Lördagstankar i en Vit Värld

Igår var det Idolfinal. Spännande, men framför allt trevligt att umgås med finaste vännerna Sven, Ulliz och Ida. Ja, hunden Elviz var med också. Jag var alldeles salig och myste i soffan som aldrig förr. Men sen var jag trött, hade jobbat hela dagen med Druvans färska senap. På en av de trevligaste butikerna jag har varit på. Ica Kvantum Arninge - rekommenderas! I alla fall om man ska bjuda på mat åt kunderna. Sålde över 100 senapsburkar. Och hade roligt, väldigt roligt! Teaterapan i mig får verkligen komma fram, och det är härligt. Jag funderar nu på om jag ska plantera ett frö och göra detta på egen basis. För jag vet att jag är bra och människor gillar mig.

Men nu är det lördag och jag ska snart bege mig till Kista Centrum. Sven har för första gången bett mig köpa kattmat till Frasse. Jag blev lite glad, eftersom det oftast är Sven som får gå ärenden åt mig. Är det inte mjölk så är det något annat. Hur som helst ska vi gå på julbord ikväll, på Eggeby Gård. Och se "finalen" av Så mycket bättre. Ett av de bästa programmen i år. Ja.

Du ler och talar om saker för migsom jag borde hört för länge sen. Jag har inte kraften att bli förbannad, så jag stannar vid tillståndet Ledsen. Men sen vet jag att jag kanske gör exakt samma sak mot någon annan. Mina känslor, som jag trodde var enbart för dig, har nu paketerats om. Till något nytt. Men jag använder dem mest som näring för mig själv. Orkar inte engagera mig i någon annan. Men ibland, när du står mitt framför mig, kan jag inte låta bli att undra - missade du helt och hållet den kärlek som jag hade för dig? Märkte du inte att mitt hjärta slog? Såg du inte min alldeles särskilda glädje? Var du blind, eller var jag otydlig?

Blod, Svett & Leenden

Kamomillteet drar sig. Och jag drar mig mot sängen. Klockan är 21.00 snart, och jag tänker ligga och läsa en bra stund. Tänk vilken frihet! Den blev extra tydlig när jag tryckte på "skicka"-knappen till min redaktör. En av mina hitintills största artiklar blev klar idag. Det fattas bara några bilder, men det ska jag ordna i nästa vecka. Jag vill egentligen att allt ska vara klart, men vet också att det inte var möjligt, då bilderna ska tas fram av andra personer. Då får jag gott vänta!

Jag gjorde lite av ett misstag och satt en aning för länge med ett och samma dokument. Snälla L hjälpte mig med en första korr, och då kom det fram att jag måste korta ner och skriva mer direkt. Verkligen tacksam att hon hade en stund! Man blir ju blind till slut.

Dagens lärdomar:
- sitt inte för länge med samma sak
- att promenera är livet!
- fastna inte i detaljerna alltför sent på kvällen...

I helgen väntar lite jobb, men det ska bli helt ok. Det blir skrivande på lite friare basis (kan det bli friare än så här?)Tänk om jag skulle kunna ha det här landskapet uppe i knoppen? Tål att funderas på...

Jobba för brödfödan (?)

Gurusånger med yogamusik i arbetsrummet ljuder och jag sjunger med så gott jag kan. Härliga juletid. Hade helst befunnit mig på någon trevlig strand, men å andra sidan har jag det ganska bra. Här och nu. Vid lunchtid begav jag mig på min reguljära rutt - till årstafältet och tillbaka. På fältet var det häftigt, liksom vitt överallt. Kom ut ur ett ställe och hamnade mitt i vinterparadiset - who needs a beach when you got this? Sen har jag jobbar på ganska bra. Tog en paus och tittade på Maria Wern, på TV4 Play. Undrar om någon arbetsgivare skulle tycka att det var ok att jag tittar på film mitt på dagen? Kanske i framtiden.

Nu luktar det bröd här hemma. Och nej, inget konstigt med det - för mitt favoritbröd har bakats, och ska ätas till linssoppan som jag kokade ihop för några dagar sen. Pålägg? Det får bli ost, men det stämmer - mer pålägg måste inhandlas!

Imorgon är det, om någon missat, Idolfinal. Efter jobbet kommer Herr Höckert och hämtar mig (jag är lite bortskämd ja!) och vi åker raka spåret till Ulliz och Ida. Kanske kommer Anders och Emily också! Toppenkväll väntas med andra ord!

Ni som är nyfikna på brödet, här kommer lite bilder. Det viktiga är att INTE knåda degen när det har jäst. Man delar det i ungefär lika stora delar, och sen in i ugnen. Receptet finns i länken ovan.... Ska ta och värma den där soppan nu...


Hupp.Tjupp. Och om extramammor

Jag blir nästan lite knäpp av att sitta för länge framför skärmen. Men jag har varit effektiv. Och lärt mig nya saker. Som att jag kan producera ganska mycket text på lite tid. Ganska bra om man är frilansare. Med munnen full av lussebulle går jag nu in i yoga-mode. Det är svårt, när huvudet har snurrat kring min senaste artikel. Som har deadline på fredag. Men skam den som ger sig. Kan berätta att dagens minusgrader utmanades av en välklädd Emilia, som pulsade ut hemifrån och tog en promenad. A la 1 timme. Det bet i kinderna, och jag tänkte - det här är alltså jag. En tjej/kvinna/människa som inte kan leva utan sina promenader. Det är ju inte en last precis (ja, jag är uppe i tvåsiffrigt vad gäller årets intag av Lussebullar, men jag njuter, det gör jag!). Jag jobbar bättre om jag får vara ute och fightas med vintern lite.

Imorse fick jag en personlig väckning av fröken Ulliz, underbart! Jag kom upp, det var inget snack om saken. Och jag försöker nu med alla krafter jag har inpränta i mitt huvud att ja! det är skönt att komma upp och se solen stiga upp. Jag får dessutom massor gjort. Jag orkar inte räkna upp allt jag har gjort idag, but I´m proud!

Yoga-mode. Here I come. Sat nam och hela faderullan!


Pyssel & Knåp

Lillheten. Den har varit på besök även idag. Det var skönt, jag umgicks gärna med den! Jag började dagen ganska sen, men så var jag ute en stund, på väg till tvättstugan. Och insåg att jag måste ut och gå. Så jag fixade det viktigaste hemma, och sen var jag ute en dryg timme. Mot slutet bet det ordentligt i kinderna - jätteskönt! Det har varit lite svårt att varva ner stundtals, och det blev inte riktigt den här lediga dagen som jag hade planerat. Det känns synd, samtidigt som det är skönt att få saker och ting gjorda. Bland annat har jag lagat en jättegod linssoppa. Denna gång gjordes den på morötter, lök, broccoli, curry, krossade tomater. Inte att förglömma min goda buljong till! Sen passerade jag soppan med koriander till, den blev verkligen toppen. Och när jag kommer hem sen ska jag frysa in den. Så har jag för fler stressade dagar!

Pyssel & Knåp har det också varit här hemma. Ska visa sen vad det blev!

Nu ska jag iväg på mässa! Och lämna en bok på biblioteket!

Vi syns!

Ibland är det lilla Väldigt Stort

Jag ska försöka att inte komma med en massa fnoskler. Men en, som verkligen är sann, är att less is more. Idag tycktes jag glädjas åt alla småsaker som kom i min väg. Liksom uppskatta lillheten i livet. Skönt. Jag hoppas att det alltid kommer vara så. Jag undrar vad som händer om man tar bort alla ambitioner (ja, vad ska folk säga?). Tänk om det är bättre att satsa på att bara vara. Häftigt och läskigt. Jag har en inbyggd ambitionsmotor, och den är svår att stoppa. Nej, jag vill inte visa mig bättre än andra. Nej, jag vet faktiskt inte alls vad det beror på. Och ja, jag undrar om det inte är dags att ta sig en helgretreat, och fundera på saken. Man kan dra det hela ännu längre, och säga att jag klurar på livets mening. Livets. Mening. Äger Livet alltså en Mening? Den meningen kan ju vara Ambitionslös men Väldigt Lycklig.

Med de orden drar jag mig en aning tillbaka. Och nacken i nacklås. Och en stolt hållning. Näe men vad är det här? Jag tror jag andas! Det är klart att jag vill ge dig ett råd. Från en hoppetossa till en annan. Ja även du som tycks ha allting i ordning, kan åtminstone fundera på saken. Vad är det som driver mig till det jag gör? Och vilka är vinsterna av det? Hur ofta hjälper jag en annan människa? Hjälper jag mig själv? Är det okej för mig att sänka ambitionen? Vad händer då?

Och sen något som jag aldrig har klurat ut - vad gör man egentligen när man är ledig? Eller när man ska göra ingenting? Hur gör man ingenting? Tips tas emot tacksamt till en Stor-Görare!

Beautiful Blogger Award

Det är ju minst sagt lite trevligt att vara bloggare ibland. Igår damp denna ner från fina Johanna, som är redaktör på Livskick (där jag är skribent). Tack Johanna!
Sju saker ska jag berätta om mig själv. Och då måste jag klura lite grann...


1. Jag arbetar som frilansare (skriver artiklar), men har lovat mig själv att bara göra det om jag
- tycker det är roligt
- jag inte stressar
- tar min fritid på allvar

2. Jag älskar, och då menar jag älskar, att promenera. Det är ungefär som att andas för mig!

3. Jag tror mer på lugn och ro än karriärslystnad och stress

4. Jag är hundtokig, och det innebär att jag ibland hälsar på vilt främmande hundar. Men jag frågar husse/matte först!

5. Jag dras ibland med mig själv, det vill säga: det krävs en hel del för att maskineriet ska fungera. Recept so far: regelbunden mat, fysisk aktivitet, sömn och vänner!

6. Jag var tidig med att julpynta i år! Och det kändes jättemoget av mig att börja med tomtar och ljus!

7. Jag har tre syskon: en bror (lika gammal som jag, på min pappas sida) och två systrar (22 år och 20 år). Jag älskar dem väldigt mycket!!


Jag läser en del bloggar, men jag har precis delat ut en award för inte så länge sen. Så jag ger denna vidare till två tjejer som jag tycker är toppen!

Jenna: träningsglad och klok tjej från Stockholm som jag träffade av en slump när vi testade pass på Friskis & Svettis. Jenna har många strängar på sin lyra, som hon delar med sig av!

Molly: en helt galet bra receptfixare, och hennes blogg använder jag mig ofta av för att få inspiration och recept! Hon har en hel del roliga tävlingar också!

En liten Skrivpuff så här i andra Advent

Dagens skrivpuff: skriva om att blanda

De var överallt. Och även om de inte tog i henne, så brände deras blickar och ord i skinnet, innanför skinnet. Och bakom hjärtat gröptes ett djupt hål. Där ansamlades allt hat. Hon visste att hon sov. Hon befann sig samtidigt i något som liknade en cirkus. Konstiga ansikten tittade fram bakom vagnar. Åkattraktioner, som hon aldrig funnit lustiga, drog in henne och hon flög. Högt. Bakom henne jagade en kvinna i fågeldräkt. Framför henne, satt Fågelkvinnans tvillingsyster. Också hon i fågeldräkt. De skulle kunna vara vildvittror, tagna direkt ur Ronja Rövardotter. Själv ville hon vakna ur detta. Men blandningen av dröm och verklighet var så stark, att det inte gick att slita sig. Hon längtade mer och mer efter verkligheten, den utan vildvittror. Men trots ett senare uppvaknande, följde drömmen henne i det nu vakna medvetandet...


Om att blanda dröm och verklighet

En alldeles egen söndag...Andra Advent

Idag var det yoga-time, special med många mantran. Det var skönt, även om jag kanske inte kände mig i superform. Men det som är så bra med yogan, är att du kan anpassa dig efter dagsform. Så jag är nöjd. Sen gick jag och handlade lite i Ringen, för att till slut komma hem. Här har jag pysslat, ätit lunch och nu ska jag nog lägga mig och läsa en stund. Jag har däremot gjort klart sex stycken glaskulor, med fina änglar. Men jag vet inte var jag ska hänga upp dem. Men jag måste inte bestämma mig just nu. Om två timmar ska jag åka till kyrkan, på engelska mässan. Sen blir det lugn hemma-kväll! Det är vad jag behöver...


En kalasbra fredag. Och nu lugn lördag med spelkväll...

Igår var det träff med två tjejer. Varav en har vuxit massor! Lilla Klara har blivit stor och jag tror minst sagt att busigheten också har vuxit till... Hon shakade loss till lite julmusik i köket och åt lunch, efter att först ha protesterat mot något som inte föll henne i smaken. Finsmakaren Klara! Innan lunchen sov Klara lite och jag och Maria drack te och festade loss på gårdagens lussebullar!

Sen byltades hon på med massa kläder, Klara alltså, för ute snöade det massor. Vi åkte alla tre in till stan, och Maria fixade en stor del av sina julklappar - plus att hon hittade det hon sökt tidigare, i en affär som var precis där vi steg av bussen - det kan man kalla tur! Själv hämtade jag ett kvitto som jag glömde igår när jag var och handlade julklappar till systrarna. Vi var ganska varma allihopa efter shoppingturen, och jag ångrade valet av dubbla långkallingar.... Den där rysskylan de varnade om var nog en bluff!

På kvällen var jag hemma hos Ida och Ulliz, Svenne var med också. Jag lagade middag åt hela gänget - blev supergott med quorn, sås på turkisk yoghurt och sweet chilisås (plus salt och peppar) och grönsaker i ugn. Plus kokt broccoli a la natural style! Efterrätten bestod av vaniljglass med krossad daim! Vi kollade på Idol tillsammans, kul och spännande nu när Minnah och Jay är i final!

Här kommer lite bilder på gårdagen!


Ett första Lussebullebak hos Casa Arvidsson

Oh. My. Ja ni vet vad. Så ruskigt goda de blev. Funderar på om jag ska gömma resten av dem någonstans. Men frågan är hur jag gör det? Jag pratar förstås om mina lussebullar. Alltså, jag tror denna deg verkligen gillade mig. Så, nu får det vara nog med lusseskryt. Jag måste lämna lite plats åt annat också. Jag belönar mig själv idag med lite mera julpyntning. Föll för frestelsen att köpa två nya kulor, som jag tror ska hänga i köket. Sen, mina vänner, har jag shoppat lite julklappar till mina syrror. Jag tror de kommer gilla dem! Efter att ha varit syrra i drygt 20 år, så vet jag vad som gillas. Jag tror minsann att jag aldrig har misslyckats med mina klappar (en smiley vore på sin plats för att jag ska hävda min ödmjukhet, men eftersom de är bannlysta på min blogg, så får ni nöja er med denna parantes).

Ah. Receptet på bullarna. Var så god!

Om en timme händer det grejer. Jag säger bara svinga. Kettlebells.

Fina Elviz som jag var hundvakt åt igår!

Du Andning, Du Jobb, Du Vila

Klockan 07.15 ringer Ulliz. Jag hade stängt av signalen på mobilen, men precis i rätt stund tittade jag på mobilen, och då blinkade den att hon ringde. För vi hade planerat så. Jag är nämligen hos Ulliz nu och är hundvakt åt Elviz. Och för att inte försova mig, brukar jag be mina kompisar ringa och väcka mig (sist var det Dorota som agerade väckarklocka!). Jag sitter i soffan och funderar lite på dagens upplägg. Jag har god lust att bara spela Wii hela dagen, men jag har faktiskt jobb att utföra. Jag ska strax ta mitt te och förflytta mig till sovrummet, och ladda med kuddar bakom ryggen, för att sedan göra en transkribering av min intervju som jag hade igår! Jag tänker mig ett pass på ca 50 minuters jobb. Efter det tänkte jag gå ut med lille Elviz. Han har varit lite dålig de senaste dagarna, så det blir en lagom promenad. Han ligger här vid mina fötter och det kommer suckar med jämna mellanrum. Lilla gubben.

Håll tummarna nu för att jag ska få tag på min sista respondent för mitt jobb! Det har varit lite klurigt, men nu tänker jag inte oroa mig, utan vänta på svar.

Kan berätta att Svenne och jag tog en promenad igår som hette duga. Från Årstadal till slutdestinationen Alvik. Vi klarade även sträckan Gröndal - Stora Essingen. Först trodde jag att vi skulle vara tvungna att åka den sträckan, men det gick alldeles utmärkt att gå! Vi gick i ganska precis en och en halvtimme - och den sammanlagda tiden för sträckan Sickla Udde - Alvik, är tre och en halvtimme.

Efter denna strapats blev det en god pizza på Vedugnen och sist ut blev Harry Potter. En bra, spännande film. Tyvärr fanns det biomarodörer med i salongen också som pratade mer eller mindre hela tiden. Det är trist, eftersom de förstörda för oss andra.

Jag har förstått att ni är nyfikna på mitt hår. Jag ska stilla det med lite bilder...
Först ut: Tvärbanan The AdventureVi har planerat ännu en linje att gå - avslöjas inom kort....