Vad är stillhet?

Att vara stilla, rent kroppsligt, är kanske inte så svårt. Men det är klart, rastlösheten kan dra och slita. Men att vara stilla därinne kan vara lite av en utmaning, eller hur? För vad händer när vi väljer stillhet, då sinnet är vant vid snabba puckar, är inställt på problemlösning och allra minst just stillhet.

Är vi skapta för stillhet eller rörlighet? Ja, kanske är det båda. Ibland, precis innan yogan börjar på måndagar, så pågår en kamp inom mig. Jag lägger mig på den vita madrassen och låter ångesten klinga av. Jag vet att ångest är ett starkt ord, men eftersom jag känner det så starkt, så är ordvalet ganska bra. Men så händer något. Mantrana vi sjunger rensar bort slaggprodukten ångest och en ny grundhållning skapas. Kalla det flum. För mig är det reellt i allra högsta grad. Och konkret. Men just den där stunden innan, den är läskig. För den visar på hur ovana våra kroppar är på stillheten.

Jag har ju valt att må bra på ett stillt vis den här veckan (måbrautmaningen). Och magen mår bättre. Det är jag som styr över mitt liv, det får vi inte glömma.


Det är något med min mage

Den mår inte bra, stackarn. Trots att jag mått ganska bra i övrigt. Det gör att jag funderar på orsaken - men kanske framför allt vad jag kan göra åt det. Jag blir lite ledsen över det, för min livskvalitet blir så mycket sämre när magen krånglar. Framför allt bär jag på ganska mycket oro - utöver den glada Emilia så finns det något mer. En person som i allt det härliga känner sig svårstyrd. Och svår att tolka. Jag trodde jag hade koll men magen säger att jag inte har det. För - det är så med mig, att börjar något inte stämma så säger magen direkt ifrån. Efter det kommer sömnen, sedan humöret och sist - depressionen. Det som sen händer vågar jag inte ens uttala, men det är väldigt sällan. Ett tillstånd där förnuftet slutat fungera och hjärnan lever sitt eget liv.

Om det och mycket annat ska jag och Sven (kompis) föreläsa om den 14 april - det är ganska snart. Och ganska så spännande. Jag satt och plitade på temat behandlingar och Svenne tog sig an tipsen som vi ska ge. Sedan gick vi ut på promenad. Jag säger som så här - gärna långkallingar nästa gång. Hur som haver så gick vi till Kista Centrum och handlade en vaskrensare - jag kallar det för durkmopp. Sååå skönt att ha köpt det - imorgon skall det blir ordning och reda i köket.

Ja, annars har det varit en förhållandevis lugn dag. Men jag överdoserade mig själv på kyrkfikat - dvs mitt sällskap fick en överdos av mig - jag pratade alldeles för mycket! Samtidigt är det jag, så det ingår i paketet.

Vet ni, nu är vi inne i Stilla Veckan enligt kristen tradition. Och så har jag ju glömt att rapportera hur det går med Måbrautmaningen! Nästa vecka är 19! Och vecka 17 och 18 har gått orapporterade. Tiden går ihop lite för mig, men jag tror att ett rättvist betyg för båda veckorna är 7/9. Vecka 19 vill jag ska bestå av STILLHET - av respekt till min tro och av respekt till lilla magen som. Vad är stillhet? Det hoppas jag komma underfund med...Earth Hour vs Earth Life

Jag körde extreme - dvs jag hade inget på, inga lampor, ingen dator, ingen mobil...Ja, det kändes rätt bra, låg i sängen, under täcket, och funderade på livet. Kom inte fram till något, men det var inte riktigt meningen heller. Tankesagor och tankeflum. I ett. Nu har jag tända lampor och ska strax borsta tänderna, dricka lite vatten, läsa i min bok och sedan sova. Hur bra som helst.


I mitt förra inlägg skrev jag om hur omotiverad jag var. Men sen fastnade jag i pysslande. Har numer fem kuvert att lägga på lådan och jag hoppas att de kommer fram i tid, innan påsk. Jag gjorde även ett påskkort till en tjej som jag träffade på när jag jobbade med Nutrilett. Och sedan tog jag mina stavar, min ryggsäck och gick nästan hela vägen till Liljeholmen och lämnade kortet där hon jobbar (idag var hon inte där). Sen hittade jag ett erbjudande på jeans och linne som jag inte kunde motstå. Aha! tänker ni. Hon bryter mot köpstoppet - det är en vecka kvar! Men! Jag resonerar såhär: jag kommer inte att använda dessa kläder denna vecka, utan väntar. Dessutom har jag tänkt köpa dem ändå (har nämligen ett par mörka jeans, likadana, och jag var just på jakt efter ett par ljusa...). Så jag hoppas att det var okej.


Sedan gick jag från Liljeholmen till Medborgarplatsen - gick på vigilmässan klockan 17.00 - det var fint. Handlade på ICA (lax, kyckling...) och begav mig hemåt. Hade lite problem med att skära upp laxen (det var liksom ingen liten bit...) men lyckades innan earth hour ordna det samt laga middag åt mig själv (mycket nöjd).


Havrekakor. Och svårt med motivation...

Vaknade av mardrömmar. Så är det ibland. Det tråkiga är att det påverkar en del av dagen. Så jag började med att läsa min bok "Isprinsessan" av Camilla Läckberg. Jag fick den i födelsedagspresent. Det kändes lite bättre att komma in i en annan värld. Sen har jag mest haft svårt att bestämma mig. För vad jag ska göra. Jag tror städning ligger högt på listan. Och skicka några påskkort. Så är det ibland. Man måste hitta en väg in i aktiviteter och hoppas på att det inte ska vara tråkigt. För annars har jag varit ganska bra på att känna mig motiverad. Men jag får acceptera denna motivationslösa dag och göra det bästa av det hela. Jag vet att jag vill komma ut, trots den gråa massan därute. Kanske en promenad till Skogskyrkogården igen (?)

Havrekakor gjorde jag för en vecka sedan och nu publicerar jag receptet (obs! väldigt goda!) Det kanske tycks vara konstiga mått men det är för att jag ville göra en liten sats. Så varsågod!

Havrekakor, 10 stycken

ca 60 gr smör
0,75 dl vetemjöl
0,5 dl valfria nötter
1,75 dl havregryn
0,75 dl socker (gärna rörsocker)
0,375 tsk bikarbonat
0,5 msk gräddfil eller creme fraiche
0,5 krm salt

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Vispa smör och socker poröst
3. Hacka nötter och lägg dem i smeten
4. Blanda bikarbonaten med gräddfil/cremefraiche och ner i smeten!
5. I med övriga ingredienser
6. Rulla till små bollar
7. Lägg dem på bakplåtspapper
8. Tryck till med gaffel
9. 10-12 minuter i ugnBara lite läskigt!

Sitter med ena handen hållandes ett havrebröd med bregott och ost och den andra klickar sig fram på internet. Känner mig som den äkta skribent jag är - dock har jag varit  lite nervös idag. Egentligen konstigt, för jag är ingen blyg person. Det är bara det att jag inte ringer så ofta. Och då blir det lite läskigt. Eftersom det har med jobbet att göra. Men då är det bara till att använda SMI, den sunda mentala inställningen. Så strax efter elva ska jag försöka igen - trots min blygsamhet som kommer fram i dessa situationer. Men det gäller att öva. Om jag ska få mina artiklar publicerade!

Till frulle blev det en sedvanlig gröt - Jenna undrade om jag bara blandade kruska med vatten, men det hade inte blivit så gott. Här kommer alltså ett recept på min morgongröt!

1 dl kruska
1 dl havregryn
0,5 dl valfritt gryn
0,5 dl russin
två fikon (som jag klipper ner)
5 dl vatten

Blanda allt och koka upp - sedan låter du det puttra på under omrörning i cirkus fem minuter. Serveras med banan och äpple/päron och kanel. Om du har någon sylt du gillar, så kör på det! Det här mår magen finemang av. Tror säkert att Jenna kan lägga i sitt ägg också, eftersom hon är ett fan av äggröt!

Sedan har jag fått en önskan om att publicera havrekaksreceptet - det kommer förhoppningsvis idag!

Nu ska jag göra mig i ordning - har en lunchprommis med Emily som väntar!

Vaknade. Drabbad av obeslutsamhet.

Ska jag tvätta håret innan jag går? Och det här med påskkorten, hinner jag klart dem? Eller hur ska jag göra?

Som sagt, ibland är obeslutsamhet ett knasigt tillstånd. För inget blir gjort. Då är det nästan bättre att bara ta ett beslut och köra på det. Det slutade hur som helst med en rejäl frukost (kruskagröt med banan och päron och ett delat ägg med kaviar och majonnäs).

Igår var en bra dag - spontanpromenerade hem till Maria och Klara för att ta en kopp te, mata lilltjejen och sedan fick jag en kasse kläder och en läskig brödkniv (som kom väl till pass för att skära upp det bröd som jag gjorde i söndags). Sedan träffade jag min mor - vi mellanmålade hemma hos mig och gick sedan en promenad till OK Q8 för att hämta min spikmatta (undra om jag kommer våga prova den....)

På kvällen var det dags för Yoga, det var ett bra pass (jag har nog faktiskt aldrig varit missnöjd) och jag känner mig starkare och mer uthållig! En kopp te efteråt med Janne (vår yogalärare) och ytterligare en kvinna. Sven var med förstås. Det var himla mysigt! Men nu kommer det ta några veckor innan nästa pass - funderar på att höra med Janne om jag kan komma till hans andra yoga-ställe en onsdag.

Idag då? Hem till Maria och Klara igen - vi ska eventuellt fixa påskris. Ikväll tänkte jag köra ett piloxingpass hemma, en kombo av boxning och pilates. Sedan kommer Svenne över och så ska vi öva på vårt program! Nu på förmiddagen har jag hunnit fixa med kikärtor så jag hoppas på en schysst sallad ikväll med en massa nyttigheter.

Det blir nog en dusch och tvätta håret. Resten av påskkorten får jag ordna med imorgon. Vad skönt att ta beslut!Liksom ligger bara där. Men kommer upp till slut.

Det går ganska bra att gå upp nuförtiden. Trots att sängen är fruktansvärt skönt när klockan ringer. Jag säger till mig själv att veckan kommer att vara underbar - för då blir den det. Sånt är viktigt. Mental inställning. En gång hade jag en arbetsgivare som hade mottot RMI - rätt mental inställning. Jag blev sjukskriven efter en månad. Så nuförtiden praktiserar jag SMI - sund mental inställning. Förkortningar är ju alltid speciella. Och ibland stressande.

Igår kära vänner var det ett program som hette "Sluten avdelning" (SVT) - en titt för de oinvigda för vad som sker på psykiatrisk avdelning. Det var avdelning 6 på S:t Göran som skildrades - och jag tyckte om programmet. Det var avstigmatiserande. Det var också ett lugn. De personer som intervjuades var inte bara en sjukdom - de var människor. Och en eloge för deras klokheter - verkligen. Det är klart att det tär när en av kvinnorna berättar om hur svårt det är att acceptera att det alltid ska vara så här. Men, jag kan inte så mycket om hennes diagnos. Vet bara hur jag själv fungerar - och det är att jag måste kämpa. Samtidigt kanske jag ska byta ut ordet kämpa mot vilja. Jag måste vilja. Däri ligger mycket. För om jag inte vill/kämpar, då tar annat överhanden.

Just nu vill jag mycket samtidigt. Har fått en förkärlek till städning (jag undrar vad det är för diagnos bakom det...) och påskpyssel. Sen har jag en del arbete att ta tag i (som jag ser fram emot!). Jag hjälper en person med polska språket - det ska jag göra alldeles strax (spela in polska meningar på diktafonen och översätta dem till svenska). Ni vet att jag gillar listor - så här kommer en!JAG VILL
Påskpynta
Handla mat
Göra klart mina påskkort
Gå ut och ta en timmes promenad
Rensa min mailinbox
Sätta upp en tavla
Skruva fast en skruv till ett handtag
Lyssna på bra musik
Älska min kropp
Surfa och blogga
Skära upp brödet (men jag har en dålig kniv...)
Titta ut genom fönstret
Läsa min bok The psychoanalyst and Alexandra (Jennifer Bullington)
Fotografera
Dammsuga och våttorka hallen
Planera en dag med Sven då vi kan bygga min hylla (berättar mer vid tillfälle)
Gå in på internetbanken och föra över pengar till mitt sparkonto
Yoga
Vad vill du göra? Alltså inte bara idag utan överlag? Har du en blogg kan du länka din lista, eller skriv den i kommentarerna!Galen - är det så farligt?!

Jag och Sven har talats vid idag. Och arbetat med vårt program. Tala nu om vad det är ni gör! Det är ju onekligen så att jag inte kommer undan. Så här är det - under min resa som Emilia stötte jag på besvär för några år sedan. Av psykisk karaktär. Men det är ju egentligen inget att skämmas över - men det är inte lätt att bara säga det. Så nu gör jag det - för jag står för att jag är lite smått galen. Det är en del av mig. Kalla det depression, kalla det instabilitet, kalla det nonsens - jag vet ju själv vad jag har gått igenom - eller hur?

Så nu är det dags att komma ut ur garderoben - och det gör jag tillsammans med min vän Sven - och vi ska prata om bakgrunden, vändpunkten, förändring.... Det kommer att bli bra och det känns tryggt att vara med Svenne, som dessutom har lite rutin på saker och ting! Vi jobbade på i säkert mer än en timme och sedan trollade vi ihop en sallad med tonfisk och halloumi.

Mitt budskap för dagen, till de 0-20 personer som läser denna blogg, skit i normen och våga vara annorlunda - det är vackert, det är utmanande och förhoppningvis är det på det sättet som vi kan förändra världen!

Lite småkär

Nej, ingen fara! Men Salem Al Fakir är ju urgullig och sjunger som en gud. Så, då fick jag det sagt. Och jag kommer nog att köpa skivan när köpstoppet är slut. Här är en länk till melodifestivallåten och ytterligare en låt 

Så här är det - jag måste förstå hur viktig ledigheten är för mig. Eller att det jag tjänar min inkomst på ska vara relaterat till hälsa, fysisk aktivitet eller bara vara. Hur det ska lösas är inte klart. Men jag ler och skattar mig lycklig till denna lediga fredag. Jag tror jag lyssnar på mig själv?

Ska ner till tvättstugan. Gjorde mig en kopp kaffe, men magen säger nej, så jag drack bara hälften. När jag kommer tillbaka ska jag skriva lite mer. Det känns motiverande! Klockan 16.00 kommer herr Höckert - och vi ska träna på ett program som vi ska framföra på Mellanmålet den 14 april! Jag berättar mer när jag vet mer.

I´m aiming for my sky

Är ledighet viktigt för dig? Vad brukar du göra då?


PS.
Jag hade det alldeles underbart mysigt hemma hos Ulliz och Ida igår! Tack tjejer! Vi åt god mat och jag och Ulliz hann prata. Tänk - vad viktigt det är med vänskap för livet!

Blek. Men Yoga, vilken grej!

Som sagt - jag fick några tips på hur jag ska bota min trötthet. Dorota tyckte jag skulle sova tills jag vaknar. Men jag tror faktiskt att för mycket sömn inte heller är bra. Min personliga åsikt. Men trots åsikter blev det 09.30 igen, även fast jag hade laddat med tankar som "jag ska påskpyssla det första jag gör - så då kommer jag upp". Och påskpyssel har det blivit. Ni får se lite grann.

Så bestämde jag mig för yoga. Och vilket bra beslut sen. Jag märker tydligt, att innan jag börjar får jag nästan lite oroskänslor. Eftersom jag vet att jag måste koncentrera mig och fokusera. Så här efteråt känner jag mig piggare och mer samlad. 45 minuter blev det, inklusive vilor och meditation. Jag är nöjd! Men jag tittade mig i spegeln och ser alldeles blek och glåmig ut. Men Maria hon gav mig tips om hur jag ska bota eventuell järnbrist - hummus på danskt rågbröd och en massa annat gott. Och därför ska jag alldeles strax mejla Maria och be om ett bra hummusrecept!

Planen för dagen är att ta mig till Odenplan efter mässan på Medborgarplatsen. För jag ska ses med Ulliz och Ida - förhoppningsvis kommer vi på någon bra middag! Och bara hänga där ett tag - det ska bli så skönt! Innan dess ska jag skriva ihop en artikel - eller i alla fall börja. Samtidigt vill jag kontakta en tidning - för jag har förslag på några artiklar. Som jag vill sälja!


Hoppas att ni får en skön dag! Har ni pysslat nåt än?

Kinga och katten Moe har förgyllt dagen. Och intervju.

Jag har känt mig märkbart tröttare den senaste veckan. Det kan finnas tre orsaker som jag ser det:

 

  1. Tagit i lite för hårt och bör tagga ner

  2. Järnbrist eftersom jag inte äter rött kött

  3. Våren med dess ljus är en chock för kroppen som reagerar med trötthet

 

Dessutom mår jag illa när jag är inne på Internet – så den varan blir det mindre av

 

Idag hade jag alltså svårt att gå upp, trots att jag la mig före tio igår – och nu funderar jag – hur ska jag komma upp?? Något bra tips?

 

Annars har dagen varit trevlig, träffade en tjej som arbetar på life och gjort en intervju – superintressant och lärorikt! Jag berättar mer om det när det närmar sig publicering!

 

Det mysigaste var när Kinga och hennes katt Moe kom förbi – helt sanslöst söta! Kinga uttryckte sitt gillande av maten – så jag har haft en bra dag helt enkelt. Vi hann prata igenom en massa saker också och känner mig peppad och lite starkare. Nu ska här snart varvas ner och sovas...
Pigg eller inte pigg - det är frågan...

Gäsp. Och återigen gäsp – kan det vara för att jag inte har druckit något kaffe som ögonen slås igen och jag bara vill sova? Eller är det våren som har denna effekt på mig? Jag vet att min definition på vår är lite vag, men jag tänker säga att den har kommit. Hur som helst är det ljusare. Jag har varit och hälsat på några vänner på förmiddagen och fått i mig lunch på samma gång och nu är jag hemma och har planerat att skriva klart en artikel och strukturera för en intervju som jag har imorgon i Liljeholmen. Det blir intervju kombinerat med lunch.

 

Jag har lånat ett yogakompendium av Sven och där finns det övningar för att pigga upp en. Så det kan vara något för mig – helt klart! Eller ett pass med piloxing – en träningsform som kombinerar box med pilates. Fanns i det senaste numret av Topphälsa!

 

 Blir ni trötta när våren kommer?

Måbra vecka 16 och 17

Det finns saker som jag funderar på. Vad det är som gör att jag gör det jag gör, till exempel. Och varför jag inte säger vad jag känner, i de lägen som jag borde. Våga. Men som sagt, det krävs att jag lyssnar inåt. Vilket var utmaningen de sista dagarna förra veckan. Som jag har lyssnat. Men mina öron och mitt sinne har vid dessa tillfällen fått möta ett kargt inre. Detta innandöme kräver vila. Så jag har vilat. För jag tolkar det jag inte hör. Det kan vara så tyst. Att jag blir rädd. För förmodligen har jag massor att säga till mig själv. Men som sagt – våga lyssna. Och jag ber till mig själv att våga säga allt. För jag litar väl på mig själv?

 

Dagen är måndag. Jag sov ut till klockan halv tio. Målet är ändå att komma upp tidigare – av den anledningen att jag vill få in ett yogapass på morgonen. Det har blivit en hel del kundalini här hemma och jag känner hur bra det är för min kropp – så varför inte fortsätta. Mycket möjligt att det kommer kännas lite motigt att kliva upp, men det tror jag enbart är fysiologiskt – kroppen har helt enkelt inte vaknat.

 

Snart ska jag iväg till Årsta – det ska bli mysigt! Det är förstås tjejerna Maria och lilla Klara som jag ska träffa – i vanlig ordning! Den senaste timmen har jag arbetat på en lite längre artikel – det var produktivt och roligt!

 

Eftersom jag många gånger har skippat att recensera Måbrautmaningen tänkte jag ändra lite – så här är resultatet för vecka 16: 8/9! Människor i min omgivning driver lite med mig, eftersom jag hela tiden poängsätter – men det kan jag ta! Det är en uppskattning av hur det har gått helt enkelt.

 

Inför vecka 17 (sen är det bara 18, 19 och 20 kvar!) vill jag: satsa på kundaliniyoga för att öka inlyssnandet av mig själv. Lyssna inåt, trots att det kan vara smärtsamt. Lyssna, lyssna.
En skön dag, bara, helt enkelt

Det jag har blivit bättre på är att njuta av att bara vara. Utan att hela tiden fippla, det vill säga göra saker hela tiden utan ett egentligt slut eller mål. Igår var det lördag och Sven och jag tittade på när söta Anna sjöng sig in i tävlingen som kommer att äga rum i Oslo. Vad bra hon var. Och så undrar man - kommer det att hålla? Ja, det kan det - lite beroende på vad som presenteras i samma forum. För Anna, trots sin unga ålder, har karaktär och hon har en röst som berör. På kyrkfikat idag diskuterades det schlager. Själv var jag lite förtjust i Salem al fakir, men det höll inte hela vägen. Enligt en vän så gjorde Peter Jöback ett bra framträdande - men jag vet inte, jag ska kika igen. Samma vän övertalade jag till en promenad till Skanstull och vi fick njuta av den fina solen och trevligt sällskap. Ämnen som berördes på denna promenad var grupparbeten, solen, spontanitet, planering och saknad. Det kändes bra.

På eftermiddagen tog jag mig an att sköta matbestyr eftersom min familj skulle komma på besök: pappa, syster och morfar. Det blev en linssoppa och gott nybakat bröd med ost. Nu sitter de i köket och spelar kort och jag hör att morfar är väldigt nöjd. Det känns som en bra söndag helt enkelt!


Saker man kan göra på en fredagskväll...

1. Börja påskpyssla (slipper att stressa sen)
2. Skriva dagbok
3. Städa så att det blir ännu mysigare (I know, vilka förslag jag kommer med...!)
4. Baka bröd
5. Ta ett yogapass/lära sig mer om yoga (kundalini)
6. Ta ett varmt bad
7. Titta på Skavlan
8. Tända ljus och kolla in bloggvärlden
9. Skicka sms till någon man tycker om
10. Göra visitkort eller fundera på visitkort


Hej kära vänner! Vilken dag det har varit - träffade en kompis vid lunchtid och vi promenerade en halvtimme - det var verkligen mysigt att hinna ses en stund. Solen tittade fram - för att stanna. På något sätt blir relationen till solen så kärleksfull när man inte sett den på ett bra tag. Den ger liv. Fantastiskt. Jag funderar bara på var all snö ska ta vägen!

På eftermiddagen kom min fina morfar - jag delar ju honom med min kusin och med mina systrar. Jag och morfar tycker om att spela schack tillsammans och det gjorde vi även idag - hård men rättvis match måste jag säga! Denna gång vann morfar men det var svettigt ett tag. Två timmar tog det, men det är så kul att man märker inte att tiden går.

Så, snart börjar Skavlan - nummer 7 på listan. Sen blir det nog tidig läggning för mig - ska ut och gå på Djurgården med Sven imorgon, men jag hoppas hinna med morgonmässan i kyrkan.

Vad ska ni göra i helgen?

Omega 3 och Måbrautmaningen vecka 15 & 16

Omega 3 skrev jag om igår. Uppdrag granskning gjorde undersökning vad det gäller VARIFRÅN fiskoljan kommer - på riktigt. Många av de som säljer fiskolja, omega 3, hävdar att den kommer ifrån Sydamerika. Det har visat sig INTE stämma - utan fiskoljan hämtas från Nordafrika, närmare bestämt Västsahara - där människor lever i flyktingläger och inte får ta del av vad fisken kan erbjuda - varken ekonomiskt eller matmässigt. Det vi som konsumenter kan göra är att fråga producenterna om ursprunget och ställa etiska krav.

Måbrautmaningen går som den går. Det vill säga att jag fortfarande tycker det är en bra utmaning. Samtidigt kan jag förstå att det finns skeptiker - utmana sig till att må bra, vadå? Alla vill vi väl må bra? Ja, men samtidigt är det många av oss som kanske inte gör det och därför vill jag sätta det i fokus. Både kroppsligt och psykiskt. Inga konstigheter.

Jag kan konstatera att det som funkar just nu är maten och konditionen. Jag tar mig själv på allvar, samtidigt som det kan vara att slappa och bara vara. Så här stod det i förra veckan, angående föresatsen: "receptet för vecka 15 är: uppmärksamt, glatt, vilopauser, bra mat  och att välja bort stress. "

Och det verkar som att det jag skriver på bloggen fastnar hos mig - för jag har företagit mig samtliga saker. Men ändock - det var en tuff vecka, dels mycket jobb, dels var jag förkyld. Så betyget blir 6/9.

Vi är inne i en ny vecka, och det är redan torsdag, så det innebär att det endast är tre dagar kvar. Men tre dagar är också något och denna minivecka vill jag följande: lyssna inåt. På riktigt. Ta mig tiden att fundera innan jag agerar. Jag testar nu. Mhm. Jag är hungrig. Då ska jag bara passera purjolöks- och potatissoppan.

Omega 3 - att vara eller inte vara.

Skönt med program som Uppdrag granskning - idag handlade det om omega 3 och det var läskigt. Tänk vad viktigt det är att följa HELA kedjan. Det visade sig att mycket av den omega 3 som vi idag köper produceras på ett oetiskt sätt. Detta gör att jag blir fundersam - när ska de som säljer dessa produkter ta ansvar? Alltså, man kan inte skylla på myndigheter, det gäller att se till att den produkt som man ställer på hyllan håller mått på alla vis - inte att det efter program kommer fram att medan folk i Västsahara svälter så sitter vi i Skandinavien och pillar i oss omega 3 tillskott och ojjar oss över att vi inte äter tillräckligt med fisk!

Jag äter Eskimo - och ska nu ta reda på varifrån produkten kommer!

Att vara förmögen

Ibland skriver jag en text rakt av – i form av en historia, i alla fall när det gäller skrivpuffs utmaningar. Men idag är temat ”att vara förmögen” och då tänkte jag mig mer en analys av begreppet. 

Jag upplever att förmögenhet räknas oftast i kronor och ören, eller hur fet plånbok respektive människa har. Men om vi vänder på det hela – är man inte samtidigt låst till sin förmögenhet? Och kanske har folk meningar om en, bara för att man är förmögen? Vad vet jag, jag bara resonerar och ställer frågor. Att vara förmögen i kärlek är ju en annan femma – det vill säga att vara en person som har människor omkring sig, och som älskar just dig. För att du är den du är – så som du är skapad. Är kanske det riktig förmögenhet? Tänk, idag funderar jag ofta på om jag ska jobba eller om jag ska vara ledig. Tankar som ”jag borde, så att jag tjänar ihop lite pengar” kommer inte sällan upp. Men då har jag en metod – därför att det känns som att det ofta är pengarna som avgör, tyvärr. Metoden går ut på att jag värderar min lediga tid i pengar – och gissa om jag då är förmögen.... Samma sak – att umgås med mina vänner är den största rikedomen jag kan få.

Obs. Givetvis måste jag skrapa ihop till hyra, räkningar och mat, in case you wondered...


Idag har jag inte tänkt på dig så mycket - du känns nog ganska avlägsen ändå. Men, mitt hopp vilar på drömmens verklighet och att du där ska återuppliva det som jag en gång kände

Ung kvinnas kamp mot glömskan och förnuftet - hon vill att kärleken ska överleva. Vintern 2010.

Appa, amama, apap

Jag försöker sätta på pränt de fina små orden som kommer från fröken Klara. Jag kan inte förstå hur fort det går fram, men påminner mig lite trösterikt att tiden går fort och att jag inte hann se henne alls förra veckan på grund av den elaka förkylningen som barrikaderade min kropp.

Ni som inte vet vem Klara är här kommer en kort beskriving: Klara är dotter till Maria och föddes förra sommaren. Jag och Maria och således Klara har hängt nästan varje vecka från hösten och framåt. Det har gjort att a) jag tror jag vill ha barn i framtiden b) jag förstår vikten av att planera i det oplanerades land (mat, blöja, mat, sova, amma, blöja, sova. Inte nödvändigtvis i den ordningen). Hur som haver var jag lite försiktig när jag kom in idag, för vissa dagar är Klara lite extra mammig och pappig. Och då är tant Emilia läskig. Så, idag trippade jag lite försiktigt in, men Klara den lilla busungen, hon var i full fart att leka dammsugare på golvet (för att citera Maria). Men hon kan inte riktigt krypa än, det tar sig, men just nu är hon mer som en mask - och det är rätt kul att se. Dessutom är Klara nöjd - för nu kan hon i alla fall förflytta sig! Hon kröp upp i mitt knä och lekte med mina otroligt intressanta fötter. Ja, valet av Hello Kitty strumpor var ju alldeles perfekt! Kan ju nämna att jag lyckades få med mig två stycken semlor så jag och Maria tog det till kaffet för att senare bege oss till Skogskyrkogården - vilken fantastisk dag! Makalöst. Helt perfekt. Vi gick en bra bit, men tiden tycktes inte riktigt vara där - men en och en halvtimme blev det och sedan var vi framme vid fiket som ligger ganska nära mig. Där intogs kaffe latte och Klara väntade ivrigt på att hennes mamma skulle ordna ihop sempervälling och banan.

Nu på kvällen gick jag och Sven på yoga - och för första gången kunde jag känna energierna på ett kraftigt sätt, särskilt under vilan - det var en skön och annorlunda känsla - som att komma i kontakt med sig själv. Ni som undrar: jag går på kundaliniyoga!

Jag brukar ju recensera Måbrautmaningen på måndagar - men jag flyttar det lite framåt. Men! Jag vill påminna mig själv om långsamhet, vila, fysisk aktivitet och regelbundna mattider. Det tror jag på... Nu kommer det lite bilder!
Låta tiden vara. Så kanske den förstår.

Avig. Rät. Avig. Nej det här är inte en stickkurs. Det hade varit enklare att göra en sådan än att vara mig just nu. Absolut lugn men så trött att jag bara vill sova. Vad gör jag då? Jag sover. Jag är min egen slav. Tänk er att behöva umgås med en och samma person dygnet runt - det är vad jag gör - jag umgås med mig själv och jag kan berätta för er - det är inte lätt. Än ska det ätas, än ska det sovas och däremellan socialiseras. Och när det inte socialiseras - då görs det planer för att göra det. Sen ska det utvecklas också, och samspelas. Det ska tvättas, lagas mat och inspireras. Allt det händer i ett vakuum som kallas här och nu. Här och nu är eftertraktat av många, men fångat av få. Men är det förkastat? Kanske. Av mig. Kanske vill jag inte vara här och nu. Jag vill vara då. I dået kan man göra fantastiska saker, jag kan ändra tillfällen så att det passar mitt huvud, så att jag förstår. Saker som inte var så fantastiska kan bli euforiska. En träff blev en dejt, ett tunnelbanestopp blev ett tillfälle till att motionera. En tanke blev verklighet. Och dået är mitt, ingen annans. "Här och nu" slåss vi om. Vi vill gärna säga att vi är där. Men är vi verkligen det? Jag är nog ganska mycket imorgon just nu. Trots att det är en paradox - hur kan jag vara någonstans som ännu inte finns? It is all in your head darling. Apropå darling kan jag säga att en låt har spelats konstant i min mp3-spelare. Varsågod. Konstant är ju också tidsanknutet. Det finns saker som jag vill vara hos mig, i mitt hjärta, konstant. Annat får gärna stanna kvar i dået - trots att jag många gånger vill dit.--------

En dag ska jag tala klarspråk - rakt i ansiktet på dig, och kan du tänka dig att det är ord av kärlek, som jag själv kommer att förstå och som kommer vara det mest ärliga- och jag längtar samtidigt som jag är livrädd

Ung kvinnas tankar om mannen i hennes liv

När saker och ting fungerar.

Så är det ju alldeles utmärkt. Visst känner jag att jag vill MER. Men varför egentligen? Bra fråga, men den orkar jag inte svara på just nu. För saker och ting fungerar ju faktiskt. Blev inspirerad av en artikel på fitmama idag - jag länkar så får ni också ta del av kostekonomens råd vad gäller nyttighet och kost.

Jag är ju onekligen intresserad av mat, det är ju så att det är i fokus. För jag vet ju effekten av en bra kost. Och sömn. Och därför vill jag inte strunta i det. Plus att det är roligt! Bara det faktum att linssoppa är standard hos mig just nu. Kombinerar jag det med spannmål så behöver jag inte oroa mig för proteinets kvalitet. Jag har nu bara ätit rött kött en gång sedan den 17 februari - och det fungerar alldeles utmärkt. Jag mår prima - om man bortser från den förkylning som slog till med uberkraft. Men samtidigt - förkylningen gjorde att jag tog det lugnare. Och spelade schack med morfar. I fyra timmar. När jag och morfar spelar schack så sitter vi och diskuterar varandras drag - vad som skulle kunna tänkas vara det bästa draget. Men! Ibland säger morfar att nu säger vi inget mer utan spelar bara. Då är det allvar och vi har möjlighet att vinna. Båda två. Mycket spännande. Och krävande. Men jag vann! Sedan backade vi några drag och så fortsatte vi att spela.

Nu mina vänner är klockan närmare halv tio. Och då, trots att det är roligt att sitta framför datorn, så tänker jag stänga ner. Jag har en bok att läsa. Den där om aboriginerna som jag fick låna av en vän - Budskap från andra sidan. Mitt budskap till er är: vill ni också MER? Eller är det bra som det ÄR? Varför vill vi mer? Vad är det vi söker....? Det är ju på något sätt i här:et och nu:et som saker och ting händer. Jag blir inte klok..

Idag fick jag ytterligare ett nej på en artikel, men det kändes bra ändå, för jag vet att jag ska sälja in den på en annan tidning där den passar bättre. Vilket påminner mig att jag har ytterligare en som ligger och dammar. Två stycken - men ingen såld - nästa vecka blir det fokus på försäljning med andra ord!

Stor varm kram till er därute - undra hur många av er som jag känner.... Du som läser får gärna lämna ett avtryck!
Ja men just ja!

Nu på morgonen gjorde jag en lista på vad jag VILL göra idag. Den blev ganska lång. Och jag glömde en sak - jag vill ju gå ut en stund i solen. Trots att jag fortfarande är förkyld så tror jag det kan fungera - lite frisk luft och några minuter i solen blir ju ypperligt!

Ni kanske är sugna på min VILL-lista?

1. Skriva min artikel
2. Blogga och maila om bion (vi är några som ska gå och se Alice i Underlandet på söndag!)
3. Sortera tvätten
4. Läsa
5. Göra kort till Emily och Ulliz (jag förklarar senare)
6. Duscha och tvätta håret
7. Lyssna på CD:n din möjlighet Nu!

Brukar ni skriva upp små listor på vad ni vill göra? Eller är det mer måste-listor? För mig funkar det bra eftersom då behöver jag inte hålla det i huvudet. Det finns så mycket som jag vill göra!

Fåglarna kvittrar därute - jag måste UT!


Försöker bli frisk. Mina tips.

Usch. Det här var inte rätt vecka att vara sjuk - men det finns saker att påverka.

1. Dricka mycket
2. Äta trots dålig hunger
3. Näsdroppar
4. Alvedon
5. Vicks i krämform som man kan smörja in halsen med
6. Sova - borde ligga på första plats
7. Göra te med ingefära och honung, jag kör just nu på rött sådant

Igår tog jag det ganska lugnt och denna tisdag blev det inställt med fröknarna som jag brukar umgås med. Trist, men jag vill inte smitta ner någon. Däremot kommer världens bästa morfar hit, och jag ska bjuda på - kikärtsbiffar - tadaa! Med guacamole och sötsur sås. Och en sallad som jag gör på sistone:

Riv en morot
Riv en rå rödbeta
Skala två blodapelsiner

Lägg alltsammans i en skål och blanda - fina färger! Kan även toppas med lite nötter!

Jag ska göra lite fint i köket nu, så jag rundar av här!

Har ni några förkylningstips?Då ska vi se - vecka 14 och nu inleds vecka 15 - Må bra!

Med risk för smitta kan jag säga att jag är ordentligt förkyld. Men på ett mysigt sätt, för jag orkar en hel del. Det har varit en bra dag, och än är det lite kvar av den. En låt som just nu sjungs i mitt huvud är This is my life med Anna Bergendahl - hur söt är hon inte och hur bra sjunger hon inte? Massa inte:n i den meningen, men ni förstår vad jag menar.

Vecka 14 skulle levas långsammare - och det upplevde jag att jag gjorde. Klart att det ibland är svårt men ett tips är att vara uppmärksam - då går det lite långsammare i min mening. Betyget är en 7/9 och jag är  nöjd. Det som skrämmer mig lite grann är hur jag ska orka att må bra/bättre denna vecka för jag har ett späckat schema. Men det blir ju inte svårare än vad man gör det till så receptet för vecka 15 är: uppmärksamt, glatt, vilopauser, bra mat (se nedan boken som jag funderar på att följa...) och att välja bort stress.

This is my life, my friend
And this is my time to stand

Ikväll ska jag bege mig till kyrkan - upptagningen för dem som ska konvertera är snart och jag är med i deras grupp som stöd. Idag är gruppledaren sjuk, så jag tar bort min förkylning för kvällen.

Jag läser ganska mycket nu, apropå det här med långsamt. Just nu är det Budskap från andra sidan med Marlo Morgan och den handlar om aboriginerna. Vad läser du just nu?