När kroppen inte orkar kan man alltid längta - och recept.....

 
 
Det slog till med en sådan kraft - ett virus, en förkylning, ja något av alternativen har drabbat även mig. Jag har höga tankar om mig själv, jag som har koll på träning, sömn och mat. Allt det där är sant, men det betyder inte att jag kan stå emot allt. Så besegrad har jag legat till sängs. Den stora upptäckten har blivit olika podcasts. Från exempelvis P1. Jag lyssnade bland annat till P1 Dokumentär - den fastspända flickan. Otroligt välgjord. Och otroligt otäck. Och allt däremellan. Ja, jag var faktiskt helt inne i den. Kanske kunde min kropp vila lite, medan öronen spetsades till tusen.
 
 
Kurera sig - det är vad man kan göra i sådana här lägen. Jag har dessutom haft mitt hjärta till hjälp, helt oumbärlig är han. Varje morgon kl sju kommer han med hett vatten som blandats med riven ingefära, honung och citron. Sen äter jag apelsiner som om det vore det enda tillgängliga livsmedlet. Men de är så goda. Och så bra för en sjukling som mig.
 
 
För att ändå peppa mig själv lyssnar jag som sagt på olika program, på peppande träningsmusik och så läser jag om jag orkar. Det har vänt nu, det känner jag tydligt. Men jag tar inte ut något i förskott.
 
Däremot kan man ju längta
 
 
 
Att få pyssla - här gjorde jag förra veckan ett kort till min mamma som fyllde år
 
 
Handmålat kort med attiraljer. Stämplat & klart
 
 
Längtan efter ordning och blommor. Högt på listan. Tända ljus
 
 
7
Mat. Åh. Mat, att få hitta på smaker i köket igen. Nu har jag haft turen att hjärtat lagat mat varje dag.
 
 

Jag är faktiskt så pass kry att det blir lite matlagning idag. Jag hittade ett recept i en gammal Amelia, där Emma Hamberg & Anette Rosvall ger recept.
 
Detta är vad jag ska göra - citerat från Amelia nr 18 2012
 
Lax med vitlökssmör
4 morötter, skalade och skurna i slantar
8 potatisar, skalade och skurna i slantar
4 ark folie
4 bitar lax
salt & peppar
 
Vitlökssmör
100 gr smör, rumsvarmt
5 vitlöksklyftor, pressade
1 pressad citron
lite salt
lite socker
1 näve persilja, finhackad
 

Min tolkning av receptet: Ugnen ska sättas på 225 grader. Sedan ska potatisen och morötterna förkokas i tio minuter. Under tiden gör man vitlökssmöret. Lägg ut folien, och i den en laxbit. Salta och peppra. I med potatis och morötter, fördelat på fyra foliepaket. Sedan en rejäl klick vitlökssmör på varje. 15 minuter in i ugnen!
 
Klart!
 
Serverad med en sallad!

Jag återkommer med bild kära vänner, och en recension av smakerna!
 
 
Sen är det så att jag har gjort en recension för Livskick. En blogg som jag följt i flera år är Sparkibaken. Och nu har hon släppt en öppen och ärlig bok om sitt tidigare matmissbruk. Här kan du läsa recensionen!

Taco med touch & livstankar

Äter du tacos ofta? Det finns ju en massa varianter. På köttfärs, eller på quorn. Med hårda eller mjuka tacoskal.
 
Men jag vill ge dig tips på två tillbehör som verkligen kan lyfta din tacokväll!
 
 
 
 
Den första är egengjord guacamole!
 
 Och sen en salsa med chili, vitlök och lite paprika lök.
 
 

2 st avokado
1 vitlöksklyfta
1 tomat
lite citronsaft
2 msk creme fraiche
 
Mixa allt tillsammans i en skål!
Använd som tillbehör till din tacokväll!
 

Tillhör du dem som köper färdig salsa? Jag lovar att det blir mycket godare med egengjord. Det kommer bli över av denna sats, och då kan man använda den som pastasås till exempel. Men nu till tacosarna:
 
1/2 gul lök
1/2 röd chili
1/2 paprika, röd
1 paket krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1/2 msk socker
 
Hacka löken, även chilin. Skär paprikan i mindre bitar, "chunks". Värm på olivolja i en kastrull och lägg i de första nämnda ingredienserna. Häll i de krossade tomaterna. Pressa i vitlöken och sist i med sockret. Låt puttra på några minuter och låt sedan svalna! Sedan är den klar att servera på din tacokväll!
 
 
Nu serverar jag något annat. Någon fyllde år idag (inte jag!)
 
 
 
 
Söndag. En sån där skön söndag. Med inget särskilt i sikte. Utan att få vara i nuet. Jag har skrivit ihop en recension för Livskick, som jag gärna delar med mig av när den publiceras. Jag ska vara helt ärlig med er. Igår låg jag i sängen - i princip h e l a  d a g e n.
 
Jag var utmattad, jag var trött, håglös, deppig, förvirrad, förlamad i min egen kropp. Jag orkade inte ens tänka.
 
Sviterna av några dagars hektiskt leverne fick mig sängliggandes. Idag var det bättre, men jag måste vila då och då.
 
Det kittlar minimalt i halsen. Men det skulle kunna bli värre.
 
Det vill jag inte.
 
Jag vill träna, jag vill kunna fixa med mina företagsidéer, jag vill läsa, jag vill vila i friskt tillstånd.
 
Så jag surplar vidare på ingefära-häxbrygden. Och tycker det är helt okej om jag somnar 22:00
 

Hur ska jag få till matlagningen? & Hälsotallrik

Frågan är inte ställd från mig, men jag hör den ofta. Bland vänner och bland folk som jag träffar när jag är ute på matinspirationsdagar. Det är ett problem, som behöver en lösning. Vi behöver äta, alla av oss! Vi kommer inte undan! En som ger bra tips på enkel och snabb matlagning just nu är bloggen FABFamily - jag tycker inlägget "Vardagsmat i expressfart" är väl värt att kika på!
 
Det som vi inte kommer undan, heller, är vardagen. Vardagen innebär en hel drös av aktiviteter - jobb, träning, barn som ska hämtas - jag behöver inte skriva hela listan. Och då är det klart, att alla extra aktiviteter inte alltid mottas med superentusiasm.
 
Jag vill därför slå ett slag för lite vuxencurling. Ge dig själv möjlighet att inte stressa övermatlagningen. Lär dig några grunder, så kommer det bli mycket enklare. Det jag skriver nu är mest anpassat för singelliv eller en mindre familj. Men jag tror principerna är rätt anpassningsbara för även andra hushåll.
 
1. Planera: avsätt en halvtimme till att se över kylskåpet (vad har vi hemma?) och utifrån kylskåpet planera tre dagar framåt - middagar som kan bli lunchlådor. Gör en inköpslista. Att ha hög omsättning på sitt kylskåp är att föredra tycker jag, så att saker inte ligger och blir långt ifrån aptitliga. Vill du planera hela veckan, gör det! Själv tycker jag det är enklast att dela upp veckan i två etapper. Handla sedan din mat utifrån listan.
 
2. Variera: Jag brukar planera utifrån proteinet - varierar mellan fisk, kött och fågel. Ibland blir det helvegetariskt, och då är det viktigt att ändå få i sig vegetariska proteinkällor (t ex bönor, linser quorn). Sedan ett tag tillbaka är jag övertygad om att fisk är finemang, så skaldjur och fisk vill jag äta tre gånger i veckan. Sen bygger jag på med schyssta kolhydrater till: potatis, pasta, bulgur, ris (inte så ofta hos oss), quinoa eller något annat. Vad gäller fetter så kommer det antingen från fisken eller från till exempel avokado. Inte att förglömma fina oljor som man kan använda i dressing! Sen tycker jag en bra grundregel är att äta frukt och grönt - rakt upp och ner - antingen som en råkostsallad till din måltid eller som måltid. Nötter slinker ner som mellanmål. Som ett exempel. Så komposition av måltid: utgå från proteinet - lägg till kolhydrater - vilka fetter ska vi ha? Glöm inte frukt och grönt!
 
3. Se till att laga lite mer än vad du äter - dvs satsa på lunchlåda till dagen efter. Det finns mat som är suverän att frysa - mina favoriter är lasagne & linssoppa. För varje måltid som du fryser, desto fler fria middagar kan du ordna för dig själv - dvs ingen matlagning! Men samma sak som med kylen - ha en relativt hög omsättning på din frys - för annars ligger saker där alldeles för länge och man tappar lusten att äta en halvår gammal matlåda. Se också till att markera dina lådor och skriv upp på en lapp vad du har. Hemma hos mig är de numrerade, och sen har jag en lapp på kylen. Till exempel: låda 1: lasagne 1 portion. Fräscht och tydligt!
 

Massa text, och kanske undrar du något? Lämna avtryck! Jag försöker svara så gott jag kan!
 
 
Det är klart att ni måste få något att vila ögonen på!
Jag är en riktig räkjunkie - jag älskar räkor! Man göra olika varianter av rätter - här en kall sådan - supernyttigt med grönsaker och i denna version med en avokado-deluxe-röra till. Det fina med hälsotallrikar är att de kan varieras i det oändliga - har du mycket grönsaker hemma är detta ett alternativ för dig!
 
 

Ingredienser

(1 person)

100 gr skalade räkor

quinoa 1 portion

½ avokado

strimlad rödkål

sallad

majs

tomat

gurka

 

Koka quinoan med lite grönsaksbuljong. Skär till grönsaker (tomat, gurka), hyvla rödkålen med hjälp av osthyvel, gröp ur avokadon. Arrangera allt tillsamans med sallad och majs på en tallrik. Lägg till quinoa och räkorna. Gör en sås enligt nedan - sedan är det bara att servera!

 

Två förslag på röra (för 2 personer)

Sweet chili-röra

1 dl creme fraiche

5 msk sweet chilisås

 

Blanda!

 

Avokado-deluxe-röra

1 avokado

½ dl riven parmesan

3 msk creme fraiche

salt & peppar

 

Mosa avokado med gaffel, tillsätt resten av ingredienserna och blanda om!

La Gomera - lite lagom, och lite mera

Förra året, någonstans i september om jag inte minns fel, så bestämde sig jag och min vän Maria att, ja, vi ska ta oss till den vackraste platsen vi känner till (just nu). Bokat, klart och dessutom har jag sålt in ett resereportage om vandring i samma veva! Känns dunderkul!
 
Så den 6 januari begav det sig. En bild säger mer än tusen ord, men: att se ön och uppleva den genom ögats lins är än större än dessa tusen bilder....
 
 
 
 
Jag kan ju inte låta bli att visa poolområdet, med utsikt åt havet och på andra sidan: utsikt mot bergen. Vi var här en hel del, läste böcker, pratade, badade och åt mellis. Jag mötte en tysk turist senare under resan som undrade vad vi gjorde på semestern. "Läser böcker" svarade jag. "What a waste of time" tyckte hon. Men jag fick gehör från en annan som sade att det beror väl på om man hinner läsa böcker när man är hemma i Sverige eller inte...!
 
 
Maten - något som är viktigt för mig, och även för Maria. Här på restaurangen där den dagliga lunchen intogs - precis vid havet, och så kunde man kolla in människorna. Både jag och Maria är duktiga observatörer!
 På kvällarna lagade vi mat själva, och frukosten ingick i resan - en bra buffé med mycket frukt, helt okej kaffe och ägg i  olika form - fungerade alldeles utmärkt!
 
 
Mitt eminenta resesällskap, som trots envis hosta var på bra humör. Maria har haft lite otur med snörvel och host på våra två resor, men desto mer för oss att upptäcka nästa gång! Här är vi på ett litet torg, där det varje kväll samlades horder av människor. Ett litet kapell skymtas i det nedre högra hörnet.
 
Ljumma kvällar och vackra solnedgångar. Framför allt - det var ljust till 18.30 på kvällen - det kan man kalla skillnad. Jag har laddat med D-vitamin nu, och dagsljuset var fantastiskt att uppleva. Vi hade fint väder hela veckan - 23-26 grader.
 
 
Vi hann skriva några vykort också.
 
 
Det som gjorde mest intryck på mig (och mina vader) var en fantastisk heldagsvandring i The Palm Valley. Ca tio kilometers vandring, och mycket gick nedför.
 
 
Jag visste på en gång att det här var något för mig - jag älskar att röra på mig, och det här sättet var ypperligt. Det enda var förstås belastning på vader och knän, men jag klarade mig utan skador. Däremot är nästa investering ett par vandrarkängor. Det var en kvinna som halkade, som tur var gick det bra. Det är svårt att beskriva, men vi fick se fantastiska vyer från ganska höga höjder och det var hisnande, rent ut sagt. Det var nästan svårt att ta in.
 
 
En liten glimt
 
 

Det som gör mig glad är att kroppen orkar. Jag fick förvisso en träningsvärk med kvalitet, men det var det värt. Hemkommen nu från resan känns det skönt att fortsätta med rörelse och motion. Jag hann springa en gång på La Gomera, men jag promenerade en del.
 
 
 
Framöver väntar träning, och träningsdejter. Mer om det senare!
 
 
 

Lagomlivet & ett nykomponerat recept!

 
 
Helgerna springer iväg. Jag och hjärtat har sovit länge på förmiddagarna, och sen blir det att man ligger uppe och läser böcker till sena natten. Skönt, men jag tror på att lägga sig tidigare. Någon sa att den bästa sömnen är mellan 22.00 och 00.00. Vi får se hur det blir med den saken.
 
Julen var lugn, skön och lagom. Lagom med mat, lagom med stress, lagom av allt.
 
Jag gillar lagom.
 
Fast kärlek får gärna komma i bombastiska mängder!
 

Lite av dagarna som har varit den senaste tiden. Och! Sen bjuder jag på ett recept lite längre ner!
 
Nyår kom, och det firades med finaste vännerna! Tack!
 
 
Att vara tillsammans är det vackraste
 
 
Den 2 januari begav det sig till Maria, Å och lill-Klara. Här leker vi doktor! Hon är så härlig Klara-tjejen!
 
 
Vi hade med oss en saffranskaka - supergod!
 
På kvällen åt vi hälsotallrik med räkor... Åh det är det bästa. Kommer med ett hälsotallriksinlägg inom kort!
 
 
Och nu ni, här kommer ett recept!
 
 
 

 

2 kycklingfiléer

kryddor, förslag: chermoula, curry, paprika, salt, peppar

½ gul paprika

½ gul lök

krossade tomater, 1 frp

1-2 vitlöksklyftor

1 matsked grönsaksbuljong alternativt ½ buljongtärning

1 dl kidneybönor

parmesanost, riven

 

Att servera med: pasta, ris, bulgur eller quinoa

Extra protein: keso (valfritt)

 

Så här gör du!

Välj vad du ska servera kycklingen med: pasta? ris? Något annat som du tycker om – och sätt på det du valt så att det blir klart lagom till kycklingen är det!

 

Skär upp paprikan i mindre bitar, skiva löken. Skär kycklingen i mindre bitar. Smält matfett i en stekpanna med djup. Kokosfett fungerar bra, och tål värme bra. Jag brukar också köra en blandning av smör och rapsolja – valet är ditt! Stek på kycklingen, krydda med chermoula, curry, paprika, salt och peppar. Efter några minuter: tillsätt paprika och lök. Låt allt stekas under omrörning. Häll i krossade tomater, och pressa i vitlöksklyftorna. Ta en matsked grönsakbuljong (eller ½ buljongtärning) och lägg i, rör om. Smaka av och se om ytterligare kryddning behövs. Sist i med kidneybönorna.

 

Servera med din valda kolhydrat, och lägg rikligt med parmesanost på!