Pyssel-tips!

Påsken närmar sig. Imorgon är det skärtorsdag. Vi ska ha en ganska lugn tillvaro med lite släkt och vänner över på lördag.
 
När jag inte tränar vet några av er att jag är en riktig pysselnörd. Det gör att jag några gånger per år skickar påskkort eller  julkort till mina kunder - det är ofta uppskattat och gör att jag placerar mig på frilanskartan. Dessutom - jag får leva ut min pysselgen!
 
Nu ett tips! Kalendrar med vackra motiv gillar man ju att spara - men användningsområdet då? Man brukar ju inte ha gamla kalendrar hängandes. Så jag använde en jättefin kalender med motiv från 2009 (tror jag) att göra kuvert av!
 
Så här gick det till:
 
Jag kollade in kalendern och funderade på vad jag kunde göra med dessa vackra motiv
 
Jag skapade med enkla medel några fina påskkort. Använde stämplar som jag fått av en vän. Sedan klistade jag på påskklistermärken som jag köpte på megarea förra året, på Gallerix. La in ett visitkort & skrev en personlig hälsning
 

Tog fram ett vanligt kuvert och vecklade ut det för att se vilket "mönster" som är bakom
 
Sen kollade jag hur brett och högt mitt påskkort var, och använde det för att klippa ut ett kuvertmönster som passade för mitt kort
 
Utklipp
 

Sedan la jag kortet i mitt kuvert, och vek ihop det
 
På baksidan: ett litet märke
 
 

Det kan man kalla pysselkärlek
 
 
Ser fram emot att påskpynta imorgon. Tanken är att blogga något om det!
 
 
 
Jag har länge tänkt på: vad innehåller min blogg egentligen? Det är inte en renodlad träningsblogg, det är lite av allt - en hel del vardag. Mitt vardagsrum på nätet helt enkelt! Du får gärna önska inlägg också! Skriv en rad i kommentarerna så får vi se vad jag kan göra!
 
 
 
 
 

Variation & Motivation & Inspiration – tre goda ting

 

 

Som tränande person vill jag förstås utvecklas i min träning. Den stora frågan blir: varför tränar jag? Många av er vet redan att en av anledningarna är att få hjärnan att må bra. Ofta finns det ju flera goda effekter av träning. Men mitt främsta mål har ju varit det där diffusa ”må bra” - helylle, eller vad säger ni?

 

Men vikten då? Platt mage då? Tja, en stark kropp är snyggt – en kropp som orkar är nog det snyggaste som finns – och underlättar livet, men jag tror inte måtten är platt mage och en vikt som varken berättar hur många kassar från Ica som jag släpar eller hur många utfall jag klarar!

 

Något jag jobbar aktivt med just nu är min hållning – jag ryggar (haha) tillbaka när jag ser bilder på mig själv där hållningen är under all kritik! Det är inte snyggt på något sätt och ha axlarna hängandes framåt. Med bra hållning kommer utstrålning!

 

FBBC 2013          Foto: Christofer Lind

 

Min ledstjärna – din kropp ska inte vänja sig vid träningen, den ska tycka det är spännande – den ska vilja testa sina gränser. Med variation kommer utveckling! Min variation denna vecka har varit: danspass på måndagen, styrketräning på tisdagen och idag: kettlebell pass som Stepup2fitness har lagt upp på sin blogg. Enkelt, roligt och effektivt!

 

Dagens kettlebellpass - bild från stepup2fitness

 

Utveckling leder på sätt och vis till motivation – att bli starkare är ju en motivation i sig! Just nu är jag inne i en motivationsboost efter Fazer Blogger Boot Camp, så varje pass är efterlängtat! Men om man inte har motivationen då? Försök att skaffa dig en. Kanske läsa hälsosamma träningsbloggar (t ex den här, eller denna, eller varför inte den här?). Jag har lovat mig själv en present när jag tränat 50 gånger (starten gick i höstas, tycker mycket bra om SATS appen som visar hur många gånger jag har varit och tränat!).

 
Jag testar foam roller med Casall                    Foto: Christofer Lind

 

 

Inspiration: jag suger i mig det mesta i träningsväg – böcker, träningstidningar, bloggar, kläder.... Men att testa nya pass är ju en höjdare, särskilt om man gillar det man provar. Jag är just nu väldigt sugen på SOMA träning som börjar om några veckor på SATS.

 

 

 
 
Vad gör du för att få variation, motivation och inspiration?
 
 
Gillade du inlägget? Dela gärna på din Facebook! Här är direktlänken!
 
 
 

Fazer Blogger Boot Camp 2013 – en rolig, viktig & underbar dag!

 
 
 

Det är något alldeles särskilt att samlas med likasinnade för att träna och glädjas. Eller som arrangörerna själva säger: att göra high-fives på riktigt, inte bara nätet. Dagen var full av träning, många av oss gick på minst fyra pass – plus föreläsningar. Jag gick på casalls foam roller pass Self Myo Facial Release – där man masserar sig själv med en mjuk cylinder.

 

 

Sedan var dagens höjdpunkt, i alla fall för mig, med Anna Duberg som höll ett step-pass Pink celebration för Röhnisch räkning – helt underbart – och det bästa – min fot höll! Sedan var det föreläsning om kost – mycket kände jag till, men jag tycker absolut att en kostföreläsning ska ha plats i ett sammanhang som FBBC 2013.

 

 

Efter lunch var det dags för Latin fusion med Cecilia Ehrling (Let´s dance) – ett danspass som hade härlig musik, men kanske aningens för svårt för mig – men det spelade inte så stor roll, för roligt hade jag – och att få svänga på höfterna!

 

 

Den andra föreläsningen som jag var på hölls av två av arrangörerna – Terese Alvén (sparkibaken) och Sofia Bursjöö (uppochhoppa) – två historier med många gemensamma nämnare. Och det var också där jag reflekterade en gång extra över hur viktigt det är vad man förmedlar som bloggare – att man tänker ett varv till. Vi är förebilder – och med det kommer ansvar. Träning och hälsa är fantastiska grejer – men det kan också bli helt galet – med snedvridna bilder på vad som är viktigt i livet. Därför tyckte jag defintivt att föreläsningen med dessa två bloggare var helt rätt på FBBC 2013.

 

 

Sista passet var jag verkligen mör – men jag hängde med i 20 minuter – på ren vilja – det var Soma med Cecilia Gustavsson – otroligt bra pass som jag kommer köra på SATS när den lanseras i april. Hur ska man beskriva passet – jag tänker funktionalitet, kroppen som helhet, andning och styrka. Cecilia var proffsig till tusen och hennes starka kropp gav mig inspiration och vilja att fortsätta träna!

 

 

På kvällen var det en middag som anordnades på Finlandshuset, av Fazer och kocken Tomas Diederichsen, Årets Kock 2011 – en god middag med efterrrätt, och härliga trötta deltagare som fick vinstregn – hör och häpna – jag vann årets outfit! En hel goodiebag med böcker fick jag som pris! Magdalena Bibik fick oss att skratta med en alldeles ny och fräsch stand-up och kvällen avslutades med kramar och ett stort tack till tjejerna som anordnade Fazer Blogger Boot Camp 2013!

 

 

 

Och det är klart att det är extra roligt att FBBC 2013 hade så fina samarbetspartners och sponsorer

 

 
Bild från: fbbc 13 - kika på in här & förstås nya traningsevent.se
 

 Bild från fbbc13 och traningsevent.se

Och det som gör att vi blir extra glada är goodiebagen som vi får – helt otroligt fint innehåll

 

 Bild från fbbc13 och traningsevent.se 

I goodiebagen låg: Bröd. konfektyr samt bok från Fazer. Tights, shorts och t-shirt från Reebok. Linne från Röhnisch (dessutom fick vi sport-bh på plats!). Rabatt hos Löplabbet. Linne från Casall. Handduk från SATS. Vatten från Bonaqua, putsduk från Microsoft, tandkräm från Oral B. Tidningar från Fitness Lifestyle och STARK magasin. Hänglås från Abus/Habogruppen, rabattkupong på träningsresa med Inshapetravel , proteindryck från Valio. Gainomaxbar, postureband från Runday/Swedish posture, nötmix från OLW och rabatt hos WomensSportswear!

 

För mig var denna dag:

 

 

 

 

 

 
 
 

Göra-delen i Träning

Det är ju så att jag tidigare deklarerade min fulla kärlek för träning. Ett enkelt beslut för mig, men kanske svårare för dig? För några veckor sedan bröt jag foten på ett danspass. Det gjorde hiskligt ont - och min första tanke var: hur gör jag nu med träningen? Jag bröt foten på fredagen, och tränade på måndagen. Anpassat, ja, men jag kände mig inte begränsad, utan mera nyfiken på hur det skulle gå. Det gick bra!
 
Jag kommer nu att svara på några frågor som jag hade med i mitt förra inlägg. Kanske håller du med, kanske tycker du inte alls som jag. Men skriv gärna!
 
Det är en ganska vanlig sak - att inte ha tid. Många av oss vill ha mer. Jag vet att vi alla har mycket att göra. Men jag tänker att om du vill träna, så kan det vara värt att göra en tidsinventering. Kan du ta bort något? (tv, Facebook, slösurfning, kanske inte städa lika ofta), be någon om avlastning så att du kan få träna 30 minuter? Jag tror att det är möjligt, testa att tidsinventera!
 
Det här är ju förstås svårt att argumentera mot - vill man inte, då är det klart att det blir svårt för träningen att bli av. Men om jag ställer frågan: vill du träna? och svaret är ja - då vill jag gärna inspirera dig! För jag tror att man kan vilja träna utan att samtidigt ha lust. Ibland kan det vara bra att direkt gå på "göra-delen" av träning. Det vill säga: inte utvärdera hur roligt eller tråkigt det är, utan mer eller mindre bestämma sig för att ja, nu gör jag det här. Jag har också dagar då jag inget hellre vill än att ligga på sängen och läsa en bok. Mina promenader är ofta ett resultat av pannbenstänk: nu går jag ut, oavsett hur jag känner mig. För ska vi hela tiden känna efter när det gäller träning, då tror jag det blir svårt att få den att bli av. Givetvis ska man känna efter av andra skäl - till exempel hur man mår (man ska ju inte träna om man är sjuk)
 
Kanske har du aldrig tränat, men du har viljan. Jag skulle satsa på att göra en research - testa olika träningsformer. Ibland kan man få till gratisträningar - passa på att prova. Gillar du dans - kanske zumba eller afro kan vara något? Löpning är ju en klassiker - men då måste man först satsa på att bygga upp sig successivt för att slippa skador. När jag började springa för ett par år sedan använde jag ett träningsprogram för nybörjare - suveränt enkelt att följa. Man kan få många goda råd på vägen genom magasin och tidningar. Kanske att man hittar någon blogg som kan inspirera en. Jag tror nyckeln i träning är att vara varierad. Testa och träna olika saker. Och - har roligt - välj sådant som du gillar!
 
 
Att köpa träningskort är en form av investering. Alla har inte den möjligheten ekonomiskt. Antingen räknar man på det, och ser om det finns utrymme, eller så får man fundera på hur man istället kan få till träningen. Det är nämligen fullt möjligt! Att träna hemma är dessutom trendigt och enkelt att genomföra. Du kan använda din egen kropp som motstånd och genomföra träningsprogram på vardagsrumsmattan. Inspiration och övningar kan du hitta i böcker (närmaste bibliotek?) och på youtube eller bloggar. Det är klart att alla, oavsett inkomst, ska ha möjligheten att röra på sig. För det du behöver är en kropp - och den har du! Ett annat exempel är att använda utomhusgym, som finns på många platser runtom! På sommaren har också Friskis&Svettis gympa kostnadsfritt i parkerna i Stockholmsområdet. Några andra tips?
 
 
 
Oj. Vilken fråga. Det ska ju kännas bra och det ska vara genomförbart. Själv vill jag röra mig minst en timme om dagen - det blir sju timmar i veckan. Av de vakna timmarna innebär det att jag tränar 6,25 % i veckan - det är ju inte jättemycket - men samtidigt är det en hel timme om dagen (som jag måste få till!) - träningen får enligt mig som mest effekt om man ser en utveckling i rätt riktning - mår jag bättre? blir jag starkare? Sen är det också så att får vi till träningen så orkar vi mer med andra aktiviteter - helt plötsligt blir energin på jobbet en annan. Att bära kassarna från Ica var visst inte så farligt längre. De goda effekterna från träningen smittar av sig på andra delar av ditt liv. Delar som är viktiga.
 
 
 

En kärleksförklaring - träning

"Gud vad duktig du är"
 

Jag funderar. Ja, jag kanske är duktig, som tränar. Men det är ingen uppoffring. Det låter förstås pretentiöst och helylle - för idag ska man gilla träning, det ska vara något att se fram emot, det är så rätt som det kan bli.
 
Men för mig handlar det om vad jag ger mig själv. När jag som 22 åring fick min första panikångest, som sedan följdes av några års sömnrubbningar, var det största straffet i mina ögon att jag inte kunde glädjas åt rörelse och träning (jag hade tränat en hel del innan). Den där känslan efter träning infann sig aldrig. Jag kunde inte följa koreografi då jag var så uppfylld av oro och ångest. Så jag slutade träna och den onda cirkeln fortsatte. Jag gick upp i vikt, jag började röka och ångesten fick sig en boning att frodas i.
 
Så nu när jag kan träna, så är det förstås med stor tacksamhet som jag låter endorfinerna ta över min kropp. Nu när jag kan träna, så lägger jag det högt uppe på min lista. För mig finns det en mening med träning:
 
1. Jag känner mig starkare mentalt om jag får träna
2. Jag sänder signalen till mig själv att jag är värd all träning som jag kan få
3. Jag sover bättre och magen verkar gilla det
4. Jag fungerar bättre på mitt jobb
5. Om man väljer rätt träning så är det ju fantastiskt kul!
 

Samtidigt kan jag förstå dem som tycker att träning är lite jobbigt och uppoffrande - vi har alla lika mycket tid och måste fördela den på något sätt. Väljer vi träning, så kanske vi får välja bort något annat. Men den insats som vi gör, genom att röra på oss, ger faktiskt så mycket tillbaka i form av hälsofördelar och välmående. Tyvärr är det så att det måste upplevas, jag kan inte berätta för dig hur bra det är.
 
Därför är min uppmaning: testa att träna under två veckor och utvärdera sedan - var det värt det?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag har inte tid
Jag har inte lust
Vad ska jag träna?
Jag har inte råd
Hur mycket ska vi träna?
 
 
Du kanske har några frågor om träning? Jag lovar att svara på dessa ovan i ett inlägg framöver - om du har någon annan fråga - skriv i kommentarerna!
 
 

The Iso Way of Life

 
 
En vecka har gått, jag började med Isodieten i måndags, efter uppmaning av Susanne Dalsätt, som sa: "testa!". Jag är inte den som säger nej, särskilt inte när upplägget känns vettigt.
 
Reflektioner från senaste 7 dagarna: Jag äter 5 gånger om dagen. I början tänkte jag: hur ska det gå? Men det har gått bra, jag behöver de fem målen, varav två är mellanmål. Men jag har vid två tillfällen känt mig hungrig, ibland är dagarna så långa att fem mål helt enkelt blir för lite. Ikväll tog jag ett extra mellanmål, för det kändes som att det behövdes. Men vad äter man när man äter enligt Isodieten? Jag fick med mig lite recept från kursen, och sedan använder jag mig av hemsidan, isodieten.se
 
Det finns en grundtanke med rena råvaror, med "liten" innehållsförteckning. Man ser till att satsa på bra fetter, protein och kolhydrater. En kosthållning med bra kvalitet, rakt av. Man använder till exempel 10 % ost - för den är rikare på protein än den "vanliga" osten. Och så tar man istället fettet från till exempel avokado eller nötter. Det här är några av de riktlinjer som Isodieten introducerar.
 
Denna vecka har jag instagrammat en del av maten som ätits, här kommer de i bloggen, recepten är som sagt från isodieten.se
 
chili sin carne, med sojafärs och vita bönor
 
 
Ett av mellanmålen - ost paprika frukt och några valnötter
 
 
Total räkfrossa blev det i slutet av veckan, med ägg och frukt, och rödkål
 
 
Kanske en favorit till förmiddagsmellanmål? Lättkesella med bär och nötter!
 
Söndagsmiddagen blev nötpanerad torsk
 
När jag var och handlade i måndags tänkte jag: "nä, nu skiter jag i det här". Det var trångt i butiken och jag försökte koncentrera mig på vad jag skulle handla. Jag är van att handla på känn, men nu skulle helt plötsligt en lista bockas av. Och alla pensionärer handlade samtidigt som mig. Där står man, med svetten rinnandes längs ryggen och försöker parera mot rullatorer och långsamma rörelser. Men jag stod ut. Nu tycker jag det är ganska skönt att bara laga enligt recepten. Och jag vill få in tänket, med bra råvaror, mättande mat och slippa vara hungrig. Senare kommer jag igen att kunna handla på känn, men då har mitt känn blivit lite mer riktat, med basen i goda kostråd!
 
Det bästa är ju att min käreste hänger med på detta tåg. Vi gör små justeringar så att han kan få sin pasta och annat. Vi äter till exempel helt olika frukostar. Mina har i flesta fall bestått av havregrynsgröt och två ägg. Hur som helst, jag kallar honom för min personliga isokock! Han lagar mat när jag är och tränar och har verkligen varit en klippa, rakt igenom!
 
60 minuter. Så mycket har jag rört mig, minst, varje dag, sedan i måndags. Det gjorde jag nog redan innan - träning är min passion! Men nu ser jag till att det blir rörelse varje dag!
 
 
 
Ni minns kriterierna va? Här kommer mina svar efter min första vecka
 
1 Hur mår jag?
Jag mår bra! Har orkat träna hela veckan och sett till att äta ordentligt. Att ta hand om sig stärker självkänslan. Värt "besväret" helt enkelt.
2 Hur mår magen?
Det är jättekonstigt och ovant att slippa den svullna magen - men så skönt!!
3 Orkar jag träna hårt?
Tja, frågan är om jag tränar "hårt" - men jag försöker utmana mig ett snäpp högre varje gång!
4 Är jag hungrig under dagen?
Det har hänt vid minst två tillfällen att jag blivit riktigt hungrig, men det beror på långa dagar tror jag. Och att jag kanske ätit för lite. Ska justera.
5 Är jag sötsugen?
Nej! Det var just det - inte alls!
6 Är jag starkare?
Eftersom magen är bättre, så blir humöret bättre och jag orkar mer vid träning - toppen!
(7 Ev mätning av fördelning protein och fett i kroppen)
Inte just nu

Nya matvanor. Nya resultat?

I helgen har jag gått kurs för Kristina Andersson och Susanne Dalsätt - kursen handlade om Isodieten
.
Att prata dieter idag är förstås laddat - vad det handlar om är egentligen enkelt: det är en kosthållning. Isodieten säger sig vara en kosthållning som satsar på kvalitet när det gäller råvaror. Men kanske det viktigaste av allt - du ska ALDRIG vara hungrig. Sen har kosthållningen olika effekter - beroende på vem du är och vad du behöver maten till. Våra kroppar är maskiner med olika behov.
 
Så det är klart att jag vill testa - för min mages skull. Jag har ofta ont i magen, det kniper och bullrar. Det hindrar mig på sätt och vis att leva fullt ut. För magen gör sig påmind ofta.
 
Det som jag tror gör att Isodieten kommer fungera för mig är att den är glutenfri. Jag har tidigare inte testat en glutenfri kost, men varför inte? Om magen börjar fungera normalt så är det verkligen värt det. Alla gånger.
 
Men hallå - det står ju ett kilo i veckan med viktminskning på Isodietens hemsida - vad handlar det om? Ja enkelt - behöver du gå ner i vikt - så gör du det. Idag är det många som har det som mål - låter vågen vara ett kvitto på hälsa. Det kan man förstås diskutera - men för en del är det en hälsoaspekt att gå ner i vikt (de behöver det ur ett hälsoperspektiv). Det är möjligt att jag också kommer gå ner. Men samtidigt tränar jag flitigt, så det är inget jag förväntar mig. Jag mätte min fettprocent för ett halvår sen, och där fick jag veta att en lite för stor del av mig består av fett än vad som räknas i ett normalspann (än en gång, vi kan diskutera "normalitet" också!) - så om jag tränar på så kanske proportionerna av mig kommer förändras (mer muskler). Kan jag få svar på detta på en vanlig våg? Nej - så därför använder jag andra mått - och måtten är
 
1 Hur mår jag?
2 Hur mår magen?
3 Orkar jag träna hårt?
4 Är jag hungrig under dagen?
5 Är jag sötsugen?
6 Är jag starkare?
7 Ev mätning av fördelning protein och fett i kroppen
 
Så följ med vetja!
 
Jag säger hejdå till bröd på grund av gluten - men detta bakades för en vecka sedan:
 
Bröd till soppa förra veckan, hembakat. Men om jag kommer sakna bröd så har jag ju alltid Friends of Adam som bakar glutenfritt!
 
 
 

Kristina skrev ett inlägg om vågen för ett tag sedan, läs om det tycker jag
 
 
 
Dag 1 med ny kosthållning: 2013-03-04