Nyhet – SATS Speed 'n' Sports

Den tuffa träningen fortsätter att vinna mark och igår testade jag ett nytt koncept som SATS släpper i början av nästa år: Speed 'n' Sports. Tränare Maurice ledde oss igenom ett pass som bygger på enkelhet, intensitet och är samtidigt utmanande. Enkelhet genom de få redskap som användes: stegar (längs golvet) och några bodypumpvikter (som endast användes som markeringar på golvet). Intensitet i och med att pulshöjningen var rätt på, och du hade kroppen igång hela passet. Utmanade eftersom det är ett ganska högt tempo.

 

Vad gör man på ett Speed 'n' Sports pass?: i vårt fall delades vi upp i två lag, med var sin stege på golvet. Vi fick instruktioner om hur vi skulle passera stegen, det kunde vara med hopp, genom att kräla eller någon annan variant. I andra delen sprang man fram och tillbaka mot en markering i golvet, och utvecklades vidare med bland annat sumo squats-steg.

 

Betyg: det här är ett pass där du på ett snabbt sätt får upp pulsen, men du får samtidigt arbeta med koordination. Det får ett högt betyg tack vare dess enkelhet – jag ser framför mig ett utomhuspass i vår, med samma upplägg!

 

 
 
 

Natur(ligtvis)

 
Komma ut en stund. Känna kylan bita i kinderna. Lattja på en åker. Tänka att solen är ganska fin ändå. Hitta en stuga där äppelte intas med bästa mellanmålet för dagen. Längta tills bussen kommer, för att kunna värma frusna händer.
 
Det är livet för mig.
 
Ps. Fick jobba kväll en stund, men det var liksom självvalt.
 
Tyresta Moments
 
 
 

Ett liv baserat på missnöje, är det ok?

 
De tankar som far i våra huvuden, vad består de av? Jag tror dessvärre att de vanligaste tankarna handlar om missnöje. Mycket av det som händer omkring oss, handlar om att skapa ett missnöje hos oss. Vi ska vara missnöjda med våra jobb (ja, om inte lönen är tillräckligt bra, så är det kanske arbetsuppgifterna som stör oss), vi ska vara missnöjda med den tid vi har (ja, det är ju alldeles för lite av den), och vi ska också vara missnöjda med våra kroppar (tjock, smal, fin, ful, svag....)

 

Att vara missnöjd tror jag är anti-hälsa i kvadrat. Jag tror att ett tillfredsställt sinne är hälsa deluxe.

 

Det jag menar är: våra tankar är en källa till ohälsa. Vi behöver fundera över hur vi tänker om oss själva, om var vi befinner oss, och vilka meddelanden vi sänder till omvärlden och till vårt sinne.

 

Det är en jäkla utmaning, men den måste tas. För då kan du också arbeta med ditt liv. Stanna upp och fundera ett slag. Vad tänker du? Egentligen?

 

 


Stockholm 2013

Träning – vilken är den bästa?

 

 

Är man som jag allätare när det gäller träning, så är variation nyckeln för att inte känna tristess. För mig är nyckeln glädje, annars fortsätter jag inte. Den träning som ger mig mest glädje just nu är Soma Moves. Det är en träningsform där du enbart använder kroppen som redskap, och där du med funktionella rörelser bygger en starkare kropp. Den passar de flesta, för du kan lätt anpassa Soma Moves utefter var du befinner dig! Det gillar jag!

 

Den bästa träningen är den som du tycker är rolig. Sant.

 

Men det kan också vara så att vi bör göra den träning som vår kropp behöver. Jag har en hållning som en riktig akademiker och datorälskare. Axlarna är liksom roterade framåt och jag har en förhållandevis svag bröstrygg. Fortfarande är Soma Moves ett bra pass för mig, då man jobbar med rörlighet och styrka. Men jag känner också att jag skulle behöva vistas en del på gymmet.

 

Om du råkar ha några bra övningar (från youtube eller någon bok) för just hållning, axlar och bröstrygg, så dela med dig. Jag har nämligen upptäckt att man blir så himla snygg och man har en bra hållning! Och vem vill inte vara snygg?

 

 

 
Hållning folks. Hållning.
 
 
Foto: Christofer Lind
 

Hummus med tahini på riskaka

Det här med pålägg kan ju varieras hur mycket som helst! Jag skrev tidigare ett inlägg om fetter, och hur vi i Sverige har ökat vårt intag av mättat fett. Du kan istället byta ut margarinet mot hummus eller avokado. Hummus är mättande, och det bästa av allt: enkelt att tillaga!
 

Ingredienser 

230 gram kokta kikärtor

1 msk tahini, eller efter behag

1 vitlöksklyfta

1 msk citronsaft

3 msk olivolja

salt och peppar

 

Så här gör du:

Mixa allt med en stavmixer. Det här är ett gott & nyttigt påläggsalternativ! Jag äter min hummus med riskakor, som är glutenfria!

 

 
 
Du kanske vill ha en enkel lunch att äta - då kan du matcha hummusen med en enkel äggröra med tomater till!
 
 
 
 

Fredag – nu har du chansen...

 
…. att ha en sån där helg du alltid önskat!

 

Jag vet ju själv hur det är. Helgen blir dagarna där du dumpar allt annat. Som du måste göra. Jag tror de bästa helgerna jag har haft är de som varit heltomma. Då kan man ta beslut löpande, istället för att checka av någon slags måste-lista. Du måste ju faktiskt ingenting. Du kan ha en tom helg. Det är okej. Och j-kligt skönt.

 

Leva som jag lär? Nja, inte riktigt. Det finns en lista som ska bockas av i helgen (jaha? liksom). Men jag ska åtminstone roffa åt mig några stunder som bara är för mig. Där jag kan göra sånt som jag behöver. För återhämtning – det är ju något som jag värderar högt!

 

Snälla, låt mig nu hålla den planen!

 

Om du hade en helt tom helg framför dig – vad skulle du hitta på?

 

     Se till att ha den där helgen nu!       

 

En som helt klart har en grym helg är den här fröken: miss Strongday.

Tilllsammans med sin kompis från Träningsglädje-bloggen springer de fyra lopp på Cypern. Så jäkla impad. Och inte alls avis på deras starka kroppar!

 

Foto: Christofer Lind

 

Sömn – min story och tips!

 

Dagens löp på Metro är: Sömnbrist kan skada din karriär. Fokuset är att om du ser trött och glåmig ut, kan det vara lätt hänt att du behandlas sämre på jobbet. Att du faktiskt uppfattas som sämre, yrkesmässigt.

 

Jag har en klar ståndpunkt när det gäller sömn. Under några år (!) av mitt liv sov jag riktigt dåligt. Det värsta var att jag inte visste hur jag skulle ta mig ur situationen. För varje natt som gick blev jag stressad över att inte kunna sova. Den onda cirkeln var ett faktum. Sömnbrist är en källa till mycket obehag, och då talar jag inte om glåmighet och karriär.

 

Idag sover jag bra, men jag har jag har jobbat på det stenhårt. Visst kommer det nätter där jag sover sämre, men det är inte ofta. Jag ser också sömn som något positivt, och inte som slöseri med tid (som jag hört på vissa håll). Hälsa är ekvivalent med sömn.

 

Sömnhygien kan vara nyckeln till bra sovvanor. Det kan se lite olika ut.

Här är mina bästa sovtips - du kan fundera på vad du gör för din sömn!

 

 1. Om du inte somnar – gå upp och gör något annat för en stund. Att ligga och vrida på sig är ingen höjdare! Ofta kan du testa att sova igen efter en stund, och då kanske sovtåget är där!

 2. Sov, så långt som möjligt, på samma tider – rutin: sömnhygien

 3. Inga mobiler och datorer en halvtimme innan sängdags! Sängen är dessutom till för sömn, inget annat! (jo, det kanske finns en sak till!)

 4. Många tankar? Ha penna och block till hands vid sängen för att skriva av dig.

 5. Att inte sova en natt är okej, man klarar sig. Men pågår det under längre tid kan det vara värt att söka hjälp.

   

   

  Jag läser ofta strax innan jag somnar. Bästa sättet att slappna av! Den här nya boken från Natur & Kultur kanske kan vara något? 

   

   

   

Inspiration #3: Fett som fett. Eller?

 

Fettskolan. Det snackades fett på Allt för Hälsan. Jag var där och lyssnade och fick förstås inspiration. Men samtidigt – alla tycker ju något om fett: vissa älskar det, andra skyr det. En del äter LCHF, andra tänker mer på kvalitén av kolhydrater. Och mitt i allt det där står individer och undrar: nä, men om man skulle ta och välja?

 

Viss kunskap om fetter är ändå bra, när man ska välja bland dem. De uppdelas, som kanske några av er vet, i mättade, enkelomättade och fleromättade fetter. Det har med deras kemiska bindningar att göra. Och lite hur de ter sig i olika temperaturer. För att förenkla!

 

Den föreläsning jag var på verkade mynna i att det gäller att välja rätt fett. ”Rätt fett” var tydligen enkelomättade och fleromättade. Varför? Bland annat så nämndes studier som har gjorts på det som kallas för Medelhavsdiet, där just dessa fetter finns i stor utsträckning. Det påvisades flera positiva hälsoeffekter. Det som också nämndes var att i Sverige äter vi idag en stor del mättat fett, från bland annat kött, korv, smör och grädde.

 

 

Exempel på enkelomättade fetter: olivolja, oliver, rapsolja, mandel, hasselnötter, avokado och kyckling

 

Exempel på fleromättade fetter: de två viktigaste är

Omega 3 som finns i: fet fisk, rapsolja, linfrö, linfröolja, valnötter

Omega 6 som finns i: majsolja, solrosolja, sesamfrö, sesamfröolja, rapsolja

 

Jag tänker så här: v a r i a t i o n. Jag föredrar fisk, avokado, oljor framför grädde, bacon och smör. Kanske är jag påverkad av kurser som jag gått, kanske är det media som influerat, eller för den del: forskning. Eller andra människor. Men utöver det, så förbjuder jag inte mig själv från grädde till en god efterrätt. Man får välja, fundera, vad funkar för mig. Det här är en pusselbit i kosten.

 

 

Foto: Emilia Arvidsson & Christofer Lind
 

 

Info från Allt för hälsan 2013, Fettskolan

Livsmedelsverket.se

Steg 2 kostutbildning 2012 Paulúns Näringscenter

Inspiration #2: Kosten (och ett recept!)

Äta varierat. Under Allt för hälsans dagar är det några saker som jag snappat upp. Bland annat har jag funnit en motivation att faktiskt planera maten för veckan, så att den blir varierad. Anledningen är att jag tycker vi äter för mycket kött hemma. Det finns flera bra orsaker att minska den konsumtionen. Så jag tänker att ett veckoupplägg ska se ut så här (middagar som sedan blir lunchlådor):

2 dagar kött

3 dagar fisk

1-2 dagar vegetariskt

1-2 dagar kyckling

 

Recept: Idag lagar jag vegetarisk paj!

Pajdeg;

1 dl hasselnötsmjöl

1 dl havregryn

1 dl bovetemjöl

0,75 dl olivolja

0,5 dl kallt vatten

 

Mixa allt i en matberedare, tryck ut i en pajform, och förgrädda 15 min på 175 grader.

 

Fyllning:

1 liten purjolök

3 vitlöksklyftor

1 gul paprika

5 champinjoner

2 stora tomater

150 gr sockerärtor

3 msk rapsolja

 

Strimla purjolöken (skölj noggrant, det döljer sig ofta jord/sand i den) och hacka vitlöken. Skär paprikan i mindre bitar, och skiva champinjonerna. Skär upp tomaterna. Om du vill kan du halvera sockerärtorna. Hetta upp rapsoljan och fräs sedan purjolöken och vitlöken. Efter ca 3 minuter lägger du i resten: paprikan, champinjonerna etc. Stek på några minuter. Krydda med salt & peppar. Lägg allt i pajskalet.

 

Stanning

3 ägg

1 dl lättkesella

2,5 dl mjölk

2 dl riven 10%-ig ost

2 msk dijonsenap

Kryddor: efter smak. Jag tog paprika, Garam Masala,  gurkmeja, salt, peppar 

 

Blanda ordentligt i skål. Häll sedan över stanningen över pajen.

 

Grädda på 200 grader i ca 35 minuter!

 

 

 

 

 

Inspiration #1: löpning (& dagens fotoshoot!)

 
Jag lovade ju ett inlägg om vad jag har inspirerats av från Allt för hälsan. Men jag väljer ändå att blogga om dagens inspiration, och den stavas Strongday-Annika! Hon är en riktig förebild för mig, för hon utmanar sig själv och kroppen, och tror på sig själv! Hon springer riktigt, riktigt långt (i mitt tycke mätt) och är alltid på bra humör när man träffar henne! Och det bästa av allt: hon får löpning att verka kul. Så min inspiration för i år är: vinterlöpning!
 
 
Idag var det lite speciella anledningar till varför vi träffades. Jag gör ett jobb om löpning som kommer till ett vinternummer senare i år. Mer säger jag inte! Till detta ordnade jag med en fotoshoot, tillsammans med den mycket talangfulle Christofer Lind! För att få till snygga bilder var Casall snälla och lånade ut kläder, och vi matchade snyggt!
 
 
Här kommer några behind the scenes från idag. Det jag faktiskt mest uppskattade var våra goda skratt. Skratt och träning är en otroligt bra kombo - se fasiken till att ha kul!
 
 
Piffa till sig lite
 
 
Inget jobb utan spex
 
 
Fart & fläkt
 
 
 
 
 
 

Allt för Hälsan – en tanke bakom alla montrar, föreläsningar & människor

Allt för hälsan. En gång om året får jag möjligheten att botanisera bland hälsonyheter, seminarier, ny kunskap och trender. Det är så oerhört roligt! Att också få träffa människor i min bransch, dvs journalistik inom hälsoområdet, är en möjlighet som förlängningen kan betyda  framtida samarbeten. Det väcks också lust att själv kanske förändra något, i sin egen hälsa.

 

Men i detta sorl så inser jag också baksidan av hälsa. Vi vill vara hälsosamma, men det kan gå åt extremer på ett eller annat sätt. Jag lyssnade för bara någon dag sedan på Träningsglädje Talks, och meningen som fick mig att reagera var: ”Hälsa är varför man går upp på morgonen”! För det är så sant, och kanske den enda sanning som vi ska haka upp våra liv på. Ett enkelt budskap, men som inte är verklighet för alla. Jag tänker främst på dem som har ångest kopplad till sina hälsosamma insatser. Jag tänker på dem som drivs av våg, måttband och prestation. Jag tänker också på alla dem som inte tycker om sig själva, och som gömmer sig bakom hälsa, för att rättfärdiga i mångt och mycket sjuka beteenden. Jag tänker på mig själv, som ofta kompenserat med träning för att efterrätten jag åt ska vara OK. Då är det viktigt med förebilder – och där tycker jag att bloggar är ett kraftigt redskap. Problemet är då det finns sådana som hetsar till en hälsa som egentligen bygger på att du ska vara missnöjd och du ska drivas av en alldeles särskild ångest för ändamålet.

 

Jag väljer att läsa bloggar som tillför värde. Nyss har jag avföljt användare på Instagram där hetsen på den egna kroppen är för stor och för utseendefixerad. Extremer är inget för mig.

 

Gör så att din hälsa blir varför du går upp på morgonen.

 

Linda och Terese - Sparkibaken               Hälsa ska vara glädje
 
 
Jag & fröken Bibik!                          Hälsa ska vara lustfyllt och roligt
 
 
 
 
Vad har jag inspirerats av från Allt för Hälsan 2013? Håll utkik imorgon!
 
 
Jag rapporterar för Livskicks räkning under mässan - här har du min artikel!
 
 
 

Mellanmålsbollar

 
Mellanmål. Sedan tidigare vet ni kanske att jag är alldeles särskilt förtjust i mellanmål som är lätta att göra och perfekta att ta med. Ett alternativ som fungerar för mig är just proteinbollar, som jag testade för första gången utifrån ett recept som kommer från boken Äta träna leva (Kristina Andersson & Erika Kits Gölevik). Med tiden har jag gjort egna varianter, och idag är en sådan dag.

 

Häng på och gör dina egna! Jag äter två mellanmål om dagen, och ett av dem blir just bollarna!

 

Ingredienser

4 msk chiafrön

8 färska dadlar, urkärnade

8 aprikoser (de mörka, ekologiska)

1,5 dl mandel

1,5 dl cashewnötter

4 msk kakao

4 msk kokos

1-2 msk vatten

Ev proteinpulver

 

Att rulla i: kokos och hampafrön

 

 

Så gör du

Blötlägg chiafröna i 4-5 msk kallt vatten, lägg åt sidan. Lägg sedan alla ingredienser i en matberedare (mycket enklare än att hacka själv!) och sist i med chiafröna. Blanda ihop allt på högsta effekt. Rulla sedan bollarna i hampafrön och kokos. Ta ca 1,5 msk per boll av röran.

 

Förvara i kylskåp. 1 mellanmål: 2 bollar!

 

 

 

 

 
 
 

 

 

Tips! Förkylning & vad gör man?

 

 

Igår skrev jag ju om träning och förkylning och då vet ni kanske också att det inte är en optimal kombination. Det man däremot kan satsa på är att bli frisk igen! Då jag själv ligger nedbäddad just nu, funderar jag mycket på vad jag gör för att må bättre igen. Här är mina fem bästa tips!

 

 1. Vila. Och då menar jag på riktigt. Gör så lugna saker som möjligt. Men bädda inte ner dig utan att gå upp. Ta som regel att då och då ställa dig upp och röra på dig litegrann.

   

 2. Dricka. Vatten och te är några favoriter.

   

 3. Kosttillskott & huskurer. Att äta bra är en förutsättning, men sen kan man hjälpa sig själv lite på traven. Kan Jang är min favorit. Jag testar ColdZyme sedan igår och tycker mig uppleva att halsen gör mindre ont. Blanda salt och varmt vatten och skölj halsen några gånger om dagen (gurgla). Gör en häxbrygd på varmt vatten, ingefära, honung och citron och drick!

   

 4. Håll dig vid gott mod! Det är lätt att tycka synd om sig, men genom att försöka tänka att man ska bli frisk, så tror jag det går snabbare än om man bara går all in i sjukdomen!

   

 5. Sova. Punkt.

   

 

 

Har du några tips?

 

 

 Att ta en promenad när man börjar bli bättre kan fungera. Lite dagsljus och lätt rörelse kan vara på sin plats. Foto: C. Lind

Träna med förkylning?

 

Dagens paneldiskussion*, som anordnades av Apoteket, handlade om huruvida vi kan träna med en förkylning eller inte. Vi är osäkra på om vi kan träna, visar en undersökning som Apoteket gjort. Dessutom gör vi en hel del för att undvika förkylningar, såsom att tvätta händerna, använda handsprit eller äta kosttillskott.

 

Men vad sa panelen? Ganska entydigt blev svaret: har du feber, halsont och känner att kroppen är på väg mot förkylning: träna inte! Du riskerar att få inflammationer och går det riktigt illa så kan det bli hjärtat som får betala ett högt pris. Dessutom gäller det hela sjukdomsförloppet, dvs det är lika farligt att träna redan i förstadiet med en kittlande hals, eller mitt under förkylningen. Något som också togs upp var förmågan att lyssna på sin egen kropp och känna av vad som är okej eller inte. De i panelen som elitidrottar på daglig basis var också rätt överens om att det inte är värt att träna som sjuk.

 

Trist tänker du kanske, men det finns också saker som du kan göra för dig själv så att inte kroppen tar alltför stor skada av din förkylning och feber (med lång återhämtning efteråt). Exempelvis nämndes att det är bra att röra på sig lite grann, för blodkärlens skull. Så ligg inte helt nedbäddad, utan rör lite på dig. Sen tänker jag att i förlängningen är det bra att hålla sig vid gott mod, att en nedbäddning kanske mer stjälper än hjälper.

 

För dig som vill veta mer kan jag faktiskt ge dig ett bra tips på vägen, för Apoteket lanserar kanjagträna.se, där man har samlat information om de frågor som kommer upp när man tränar och är sjuk.

 

Det var ju lite lustigt att jag själv blev sängliggande efter denna dag, med snorig näsa och en hals som säger ifrån. Jag ska testa en ny produkt som jag köpte i eftermiddags, Coldzyme. Dyr, men kanske är det värt det? Annars brukar jag alltid satsa på KanJang och Bafucin. Säkra kort för min del!

 

 

 

Från Apotekets undersökning, 1000 tränande personer tillfrågades
 

*Panelen var:

Susanne Nyström som vunnit Tjejvasan sex gånger

Jenny Jacobsens som har tävlat i Crossfit och är delägare i Crossfit Nordic

Louise Rundqvist som är triathlet och dessutom doktor i medicinsk biofysik

Karin Henriksson-Larsén, rektor och professor och överläkare vid Gymnastik och Idrottshögskolan

Michael Thorén VD En svensk klassiker, fd triathlet och aktiv tränare inom triathlon.