När livet blir svårt att hantera

 

 

Vi strävar efter ett liv som vi tycker om, som är lätt att leva i och som gör det värt att leva helt enkelt. Men mycket är utanför vår kontroll. Saker händer och det är, trots all strävan efter lycka, en del av livet. Smärta, stress och nya förutsättningar finns där, hela tiden.

 

Man behöver hitta sin grundtrygghet, för att kunna hantera avvikelser i det annars så välplanerade livet. När jag tittar i backspegeln ser jag en massa händelser som jag inte kunnat hantera. Stress har varit en ond företeelse. Men med erfarenheter blir man klokare. Samtidigt är det är lätt att vara efterklok.

 

En nyckel till att kunna hantera stress är: bestäm dig för vad som ska betyda något i ditt liv. Och när stressen kommer, minns din egen prioritering. Då kan det hända att stressen minskar i omfång. Att se nyktert på stress är en annan variant. Vad exakt är det stressen bidrar med i ditt liv? Kan du göra saker annorlunda? Sen finns det stresshantering, som andning, träning och andra positiva saker som du kan göra för dig själv.

 

Mitt tips till dig: bestäm dig för vad som är viktigt i ditt liv. Ibland kan det vara bra att skita i resten.

 

 

 
 
 
Boktips
 
Att leva ett liv, inte vinna ett krig - Anna Kåver
Vem är det som bestämmer i ditt liv? Om medveten närvaro - Åsa Nilsonne
När livet slår till - Russ Harris (recension som jag skrivit)

Råkosthimmel

 
 
Jag har sedan några veckor helt fallit pladask för: vitkål, rödbetor och morötter.
 
Testa du med!
 
Du behöver:
3-4 rödbetor
3 morötter
en rejäl bit vitkål
 
 
Dressing:
Olivolja
Balsamvinäger
Dijonsenap eller wasabi
Små bitar aprikos, skurna
Färsk basilika
Salt
 
Riv grönsakerna på rivjärn, eller använd en matberedare (rekommenderas). Lägg allt i en djup tallrik. Blanda till din dressing med hjälp av ingredienserna ovan. Häll över och blanda om! Njut som en del av din middag!
 
 
 
 
Så mycket bättre har börjat! Så spännande. Här en av favoriterna från i lördags:
 
 
 
 
 

Världens roligaste träningsbok #vrt

 

Magdalena Bibik, som jag lärde känna för ett drygt år sedan, har tillsammans med sin man Janne Westerlund skrivit en minst sagt spännande bok: Världens roligaste träningsbok.

 

Igår var det fest med anledning av boken, och på Södra sällskapet fick vi träffa författarna, några bloggvänner och välja vilket team vi ska tillhöra, #teambibik, eller #teamwesterlund. För det är det här som är så spännande med boken. Den lever nämligen utanför sina pärmar, och det händer mycket kring den. Bland annat ska både Magdalena och Janne delta i Ride of Hope, som går av stapeln i nästa år. Allt kan följas på Facebook-sidan: Världens roligaste träningsbok. Igår såldes boken för 200 kronor, där 50 kronor gick oavkortat till Barncancerfonden.

 

 

Några tankar kring boken: att göra en twist är välkommet! För om något så hör glädje och träning ihop. Magdalena och Janne tar vara på att vi människor är olika, där träning kan existera parallellt med ett liv som också innehåller korv och öl. Det är en motreaktion till all den hets som jag tycker kan finnas i hälsobranschen, där det handlar om att kontrollera sig själv, och där begreppet hälsa går hand i hand med parollen att du ska vara missnöjd med dig själv. Det ska bli kul att läsa boken, för än så länge har jag bara nyfiket bläddrat i den. När Janne hade högläsning igår, fick jag känslan av att humor också kan leda till ett hälsosamt liv. For real. Ett skratt förlänger livet som ni vet!

 

 

Laddat bord inför kvällen!
 
 
 Världens roligaste bok - premiär!
 
 
Blomkål: #teambibik (ledsen Janne!)
 
Alla foton är tagna av eminente: Christofer Lind
 

 

 

 

Alla rätt utom Ett

 

Äta rätt, sova sött, träna mycket, jobba på. Prioriteringar som många har, och det fungerar med god planering och motivation. Men stress, hur planerar man in den? Eller ja, ostress för att vara exakt. Det är lätt att spinna upp i varv när det är mycket på gång.

 

 

Då kan det vara värt att skita i både träning och ambitiös matlagning. För de kanske orsakar hälsostress, för vi vill ju så mycket. Det blir ohälsosamt att vara hälsosam, eller vad säger ni?

 

 

Utmaningen är att känna att tiden räcker till, inte tvärtom.

 

 

För är vi noga med att säga nej, avboka möten som dränerar och bestämma oss för vad vi inte ska göra, då är sannolikheten större att vi faktiskt har en tid som räcker till.

 

 

Det är min onsdagstanke till dig.

 

 

 

 
 

 

 

 

3 viktiga att ta ställning till

 
I min jakt på det lugna livet, med stressen nergrävd i närmsta rabatt, finns det saker som får min hjärna att spinna lite extra. Helgen var kaotisk såtillvida att jag kände mig hungrig dygnet runt. Botemedlet blev en lagom söt äppelpaj med vaniljglass och otaliga gånger av spelet fruit pops.

Som grädden på moset drog vi fram en gammal x box från stenåldern och slog oss blodiga, allt för att hålla mitt humör i schack. Jag är en positiv tjej, men när det dippar, så dippar det rejält. Men! En löptur och promenad fick mina mungipor att le, trots allt. Att kärleken fanns där vid sidan gjorde det hela mindre smärtsamt.

 

Helgen fick mig att tänka till och tänka om. Tänka nytt och ändra. Tre nya ställningstaganden.

 

  1. Vad kan jag göra för att reducera stress ännu mer? Svaret blev: planera in arbetstid på förmiddagen. Tacka nej till annat till förmån för att få saker gjorda. Resultat: hann jobba, träna och dona här hemma utan att känna panik. Det, om något, är succé! Vi fortsätter imorgon!

     

  2. Vilka aktiviteter vill jag fylla mitt liv med? Jag återkommer till det som betyder mest: träningen. Träningen där jag får svettas, glädjas, skrika och ta i. Och läsa böcker. Det är ju det mest fantastiska. Så: jag gör inget annat än att ta det lugnt och läsa efter kl 20.00. Jag skippar tvprogram till förmån för böcker.

     

  3. Här kommer en joker med i leken: har du tagit ställning vad gäller organdonation? Jag följer ämnet tätt, och blev själv förvånad över hur lite jag visste. Om du funderar och undrar över organdonation, så skulle jag gå in på den här sidan: MOD. Jag är själv positiv till organdonation, och har berättat det för mina nära och kära. Bestäm dig hur du vill göra!

     

 Favoritplatsen

 

Mjuka tröjor. Ja på den.

 

 

Din alldeles egna stoppknapp

Jag har lyckats med något ganska nytt. Att vara klar för dagen kl. 20.00. Och därifrån börjar jag ta kväll. Har inget emot att lägga mig tidigt, tvärtom. Plus att mörkret gör det enkelt, så vid 21.00 ligger jag i sängen och läser, och sen sover jag. Det finns alltid saker att göra, det kommer aldrig att försvinna. Därför är det bra att själv bestämma, att: hit men inte längre. Jag talar om alla aktiviteter som vi gör. De är ju hur många som helst. Men, när det mer blir ansträngande och stressande, då vill jag att du använder din alldeles egna stoppknapp. Du designar den, du bestämmer över den, och det är du som ska använda den. Ofta!
 
Det är min fredagstanke till dig!
 
Stopp!
 
 
2 års rosorna
 
 
 
 

Löpning & yoga – min melodi just nu

 

Efter en tids tuffare träning, med crosstraining och Grit strength, har jag känt att ryggen inte riktigt hänger med. Jag lyssnar, om än motstridigt, och har ändrat om i träningen. Just nu kombinerar jag yogaliknande träning i värme med löpning. Ska försöka få in lite soma moves igen, jag saknar den formen!

 

Jag har gått två gånger på Hot Mojo – en klass där man guidas med hjälp av instruktörens röst. Ingen musik. Oerhört fokus. Och jag älskar´t! Den senaste versionen är ett pass där man fokuserar på höften och att öppna upp i den regionen.

 

Löpningen då? Den blir spontan, den mäts inte, den bara är. Och det funkar för mig. Dagsform och humör avgör. Lyssna igen.

 

 

 

Har du en vän bland de fattiga?

Mellan träningspass, jobb och matlagning kan det ibland finnas andra tankar i mitt huvud.
 
Som att det finns människor med helt andra behov.
 
Som en varm säng, lite mat och en medmänniska att tala med.
 
De är ganska många.
 
I Stockholm finns det nästan en tiggare i varje gatuhörn, man ser dem på tunnelbanan på morgonen innan de börjar sina pass. De skramlar med en mugg och ber om ett bidrag.
 
Jag tycker det är svårt att veta, liksom hur jag ska bete mig. Hjälper mina kronor den personen? Varför har de hamnat i den här situationen? Finns de där ligorna som man hör folk tala om?
 
Mest blir jag ledsen, att det ska behöva vara så här. Och så blir jag handlingsförlamad. Jag både vill och inte vill samtidigt.
 
Men så lyssnade jag på en man som sa att vi alla på något vis är tiggare, det är bara att det ser ut på olika sätt. Jag försökte applicera det på mitt eget liv. Jag tigger om mer frilansarbete, och jag tigger varje dag om att få ha lite lugn och ro. Det låter konstigt, men bakom orden finns en sanning. Vi tigger alla om ett bättre liv, på ett eller annat sätt.
 
Tänk om man hade en vän bland de fattiga. Att få veta vad som ligger bakom, vad personen drömmer om. Att få nya perspektiv på verkligheten.
 
Har du en vän bland de fattiga?
 
Foto: C. Lind
 

Känslans uteblivande

 

Något som jag kan tycka är riktigt frustrerande är när man försöker ta det lugnt – men man känner det inte. Det vill säga: du kanske tar ett varmt bad, men du ligger rastlös och undrar vad som kommer härnäst. Eller du lyssnar på musik, men känner dig bara trött på den. Eller du tar en vacker höstpromenad, men ögonen och sinnena kan inte ta in att det är fint ute. Dina aktiviteter matchar inte ditt inre. Det känns på något vis bortkastat. Men jag tänker att vi behöver vara uthålliga. Inte ge upp.

Det är min tisdagstanke till dig.

 

 

 
Foton: Christofer Lind

Mellanmålsplättar med jordnötskeso!

För ca 3 mellanmål (perfekt att ladda upp med i kylen)

 

Till smeten:

 

3 ägg

2 dl kokosmjölk

1 dl havregryn

1 dl hasselnötsmjöl

2 msk psylliumfröskal

1 tsk salt

 

Mixa allt med en stavmixer. Låt svälla.

 

Till stekning: kokosolja.

 

Hetta upp en panna, ha i ca 1 tsk kokosolja. Lägg sedan i en klick av din smet, platta till med en gaffel, men låt den ha en liten höjd, så att det blir som en plätt. Stek några minuter på varje sida! Upprepa tills smeten är slut.

  

Jordnötskeso

3 dl keso

3 msk jordnötssmör

2 msk lingonsylt (ta hallon ur frysen om du vill vara extra noggrann med socker)

2 tsk chiafrön

 

Blanda allt – det ska räcka till tre mellanmål. Det du inte använder, lägger du i kylen.

 

Serveras tillsammans med plättarna!

 

Chiafrön och psylliumfröskal – måste man ha det? Nej det måste man inte. Psylliumfröskalen gör att smeten blir ganska bra för ändamålet plättar, annars blir det mer som pannkakor. Om du utesluter psyllium, skulle jag istället ta ett extra ägg, så att det håller ihop. Chiafröna är valfria. Jag har med dem eftersom jag tycker det är roligt och nyttigt med lite frön och annat. Men om du t ex har något annat som funkar, ha i det i kesoröran! Var inte rädd för att experimentera! Chiafrön är rika på omega 3, bara som en parantes!

 

Lycka till!

 

 

 
 
 

 

 

 

Friskis visar upp nya tankar

 

 

Dagens pressträff handlade om Friskis&Svettis och deras satsning på träning i något som de kallar för multihallar. Och det nya? Att instruktörerna blir än mer tillgängliga. Man gjorde jämförelsen mellan hur det är idag, där man kanske får något tillfälle att träna med instruktör (t ex vid en gyminstruktion) och annars handlar det om att köpa sig personlig träning. Nu vill Friskis satsa på bemanning, och fortsätta med det som kallas TMI, träning med instruktör. Det fina är att detta ingår i kortet, inga extrakostnader för motionären!

 

Ni kanske undrar om TMI? Från hemsidan:

 

På TMI är ni en grupp om ca 3-8 personer där ni tillsammans provar nya övningar eller redskap, eller nya sätt att träna tillsammans med en instruktör. Efter TMI har du fått med dig kunskap och inspiration för att kunna träna vidare på egen hand. TMI finns med olika inriktningar.  

 

Magnus Strömberg, utvecklingsansvarig för gym på Friskis&Svettis Riks berättade om den nya utmaningen, här kan man se en liten filmsnutt också! 

 

 

Det jag personligen gillade med dagens pressträff var ju att vi också fick träna – det var Magnus som höll i ett TMI-pass, och det var hela kroppen som fick arbeta: situps med boll, svingar med kettle bells, armhävningar, axelpress, upphopp, utfall, drag med hantel och dra dig upp för ett snöre. Två varv, tufft, kul och prestigelöst. Mycket bra! Träffade även en till bloggare, Frida från Linköping!

 

Kommentar på Friskis satsning: ett bra konkurrensmedel att inte bara kränga kringtjänster till träningskortet, utan utöka möjligheterna för det existerande medlemskapet! Smart!

 

 

 

 

 

 

Guiden till ett lugnare liv – 5 tips!

 

 

Vi hör det bland vänner och bekanta, vi hör oss själva sucka över vardagens stress – mera lugn, nu, tack! Men ändå står vi där, med vardagen framför oss, och avsaknaden av lugn är tydlig. Vi fortsätter trots allt, för vad kan vi göra? Kanske kan dessa fem tips vara vägledande!

 

  1. Bestäm dig tydligt för en sak som är viktig i ditt liv – och placera den högst upp på en lista. Dagar då stressen blir för påtaglig, tänk på din huvudsakliga mening med livet. Då, förhoppningsvis, verkar allt annat mindre viktigt – och kanske blir du lugnare?

     

    Jag väljer glädje.

     

  2. Skala av: många gånger är det tidsbristen som gör oss till fångar i en stressad tillvaro. Finns det något du kan göra för att lösgöra tid? Jag har tjatat om det, och tjatar igen: välja är bra, välja bort är ännu bättre!

    Jag skalar av på relationer som dränerar på energi.

  3. Andas medvetet: det funkar – men det måste göras. Har man väl börjat, är det svårt att sluta!

    Jag andas en gång per dag genom att andas in genom näsan och sen hålla andan så länge jag kan – sen ut genom munnen. Några gånger om och om.


  4. Smarta val: underlätta för dig själv i vardagen. Vissa saker kan man inte välja bort, till exempel måste vi ju alla få i oss mat. Med hjälp av planering, storkok och ordning i kyl och frys kan du förenkla för dig själv. En annan tanke, kanske obekväm, är att fundera över sin standard. Behöver du ha alla saker som du köper varje månad? Om man minskar sin konsumtion kanske man kan arbeta mindre på sikt. Bara en tanke.

    Jag förbereder en massa råkost och lägger i lådor i kylen. Perfekt att ha till maten, blanda vitkål med morötter och rödbeta. En till två gånger i veckan storkokar jag. Ofta enkla recept som inte kräver så mycket tid.


  5. Gör saker som du mår bra av, då kommer lugnet på köpet! Ta reda på vad du tycker om, och vad du inte tycker om. Se till att dessa aktiviteter får plats. Hur? Se ovan!

    Läsa.

     

     

     
     
     
     
     
     

Zooma ut - för oroslindring

Ångest.
 
Okärt barn har många namn. Några av oss har en diffus känsla av ångest någonstans, eller oroskänslor. Vi är inte bekväma i vår egen kropp. Kanske utlöses det av något yttre, eller från en känsla inombords. Det kan vara av enkel karaktär, där man kanske kan andas bort det onda. Eller så är det riktigt jobbigt, du vet inte vad du ska göra.
 
Zooma ut.
 
Titta på dig själv ur ett utanförperspektiv. Titta in genom ditt fönster. Där står du. Zooma ut ytterligare. Du blir mindre och mindre, du ser ditt bostadsområde, du ser parken bredvid. Kom högt, högt över taken. Se hur du blir mindre och mindre, och din oro likaså. Zooma ut och lämna jorden, se jorden från universums perspektiv, ser du dig själv?
 
Jag tror vi alla skulle behöva zooma ut då och då.
 
 
 
 
Att Melissa Horn släppt album känns toppen! En låt från albumet Om du vill vara med mig
 
Melissa Horn – Jag har inte gett upp oss än

Vilosam, vilosann

 

Jag har funnit en vilofaktor i mitt liv. Och det är att laga mat. Det är meditation för mig. Men det ska vara rätt omständigheter. Inte vrålhungrig-vad-ska-vi-äta-för-middag-omständighet. Snarare vill jag ha gott om tid. Då är det som bäst. Nu senast gjorde jag risotto, där man måste ge maten tid.

 

En annan är ju att läsa böcker. Och den senaste jag läser är Slumpvandring (Majgull Axelsson, Prisma, 2000). I mitt arbete är en bok aktuell en månad känns det som, och sen är det inte mer med det (jag överdriver). Därför tycker jag det är skönt att läsa gamla böcker, ge dem den uppmärksamhet som de förtjänar. Utan årtal och stress i fokus. Utan mer läsglädje. Att riktigt drunkna i en bok, det är att vila.

 

Så då är det bara att sätta igång att vila. Jag vill vara vilosann.

 

Att vara ute innan blommorna vaknar

 

 

Vila, varför & hur?

 

Jag är urusel på att vila. Och då är det ändå ett tema som jag så gärna tar upp här i bloggen. Jag marknadsför det som en del av livet, och någonstans vill jag ju bli bra på det (liksom leva som jag lär). Jag tror nämligen att vila är nyckeln till allt det andra i livet. Genom vila, kan vi göra annat, om ni förstår vad jag menar.

 

Varför ska vi vila?

I somras, nån dag i semestern, så la jag mig på sängen en eftermiddag och somnade. Det händer aldrig. Jag har inte den vanan, och jag blir snarare rastlös i sängen. Men jag sov och vaknade helt utvilad. Det var som att sömnen matchade mig perfekt. Jag blev bokstavligen en ny människa. Därför tycker jag vila är bra. Den förnyar oss.

 

Genom att vila, kan vi lösa problem. Hur menar jag? Ni vet, ibland går man omkring och tänker på något väldigt intensivt, man vill hitta lösningen, men vet inte hur. Och så släpper man det ett tag och plötsligt , en timme senare, står man med en lösning. Och det är det jag menar. Att släppa kraven på vår förmåga att lösa problem kan leda till att vi blir proffs på att lösa dem! Och där tror jag vilan är ypperlig. Vi är på oss själva att vi ska jobba och stå i, men likväl är vilan minst lika viktig.

 

Hur vilar vi?

Där måste jag säga att jag behöver hitta kunskapen. Och, kunskapen gäller mig själv. Jag tror vila ser olika ut. En del lyssnar på ljudböcker, andra springer en mil. Jag ställer frågan på twitter, hur vilar man, och Johanna frågar mig tillbaka: ”vad funkar för dig?”.

 

Jag vill hitta tre saker som är vila för mig. Och skriva upp dem på en lapp. Och sätta upp på kylskåpet. Och ta det på allvar.

 

Vet du vad vila är för dig?

 

 

 
Foto: Christofer Lind