Det glutenfria livets orsaker

 

I många år har jag haft problem med min mage. Inte så att jag behövt söka vård, men kvalitén på mitt liv har varit avsevärt sänkt. Ont, uppsvullen, problem med toabesök. Jag har alltid trott att det varit kopplat till stress. Och ja, stress påverkar min mage, men nu vet jag att det inte är grundorsaken.

 

Jag har gått en kurs i isodieten under en helg i mars. Kristina Andersson, välkänd näringsfysiolog, höll i kursen, och hon tipsade mig om att testa äta glutenfritt. Jag har sedan tidigare vetat att gluten kan orsaka problem i magen, även för dem som inte är intoleranta. Jag bestämde mig för att testa, en anledning var att jag ville köra isodieten, och den är naturligt glutenfri. Två veckor, vad är det?

 

Skillnaden har varit markant. Avgörande skulle jag vilja säga. Jag har ätit nästintill 100 % glutenfritt sedan början på mars och min mage har aldrig mått så bra. Den funkar! Jag är inte uppsvullen, jag har inte diffusa smärtor, jag har normala toavanor. Visst, ibland om jag har haft det stressigt, så säger den ifrån, men annars: livskvalité!

 

Till en början var jag fundersam: hur ska jag göra med pasta, bröd och annat som innehåller gluten? Men det har inte varit svårt att hitta alternativ, och jag har funnit nya favoriter! Och de gånger jag fuskat har jag fått en smäll på fingrarna (läs: på magen) ganska direkt: magen har inte gillat det alls! Som ett exempel på alternativ har jag nyligen bakat ett glutenfritt knäcke som är grymt gott, och dessutom nyttigt!

 

Så det är varför jag nu lever glutenfritt, och det känns inte som en ”uppoffring” utan snarare att jag har hittat hem. Och det är jag så tacksam för. Att ha ont är inte roligt, oavsett.

 

 

 Glutenfritt, inte så svårt som man kanske tror...
Kommentarer
Postat av: pilla

Jag hade en bardomskamrat som var glutenintollerant och det var verkligen inga konstigheter när han åt middag hos oss även om man först trodde det skulle vara så!

2013-07-06 @ 18:39:46
URL: http://pernillabredolt.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback