Broccoli- och västerbottenpaj - glutenfri

Det här receptet är en inspiration från två pajer som jag gjorde i lördags – en västerbottenpaj och en broccolipaj med ädelost. Både glutenfria! Eftersom jag hade västerbottenost och broccoli över, tänkte jag: en paj med det bästa från två världar!

 

Ingredienser 

2 dl malet havregryn, ”havremjöl”

1 dl bovetemjöl

100 gr smör

1 tsk salt

¾ dl lättkesella

 

Fyllning

250 gr Broccoli

 

Stanning

2 dl mellangrädde

1 dl lättmjölk

200 gr riven västerbottenost

3 ägg – 1 ägg används till pensling av pajskalet

salt & peppar

 

Så här gör du:

 

Mal havregrynen till ett mjöl med hjälp av mixer eller blender. Lägg i en skål tillsammans med bovetemjölet. Nyp ihop med smör, och sist i med lättkesellan. Du kan använda en stavmixer för att blanda till det sista. Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylen i ca 30 minuter.

 

Sätt på ugnen på 200 grader. Pensla pajdegen med ett ägg. Låt den förgräddas under 10 minuter i ugnen. Resterna av ägget som blir kvar använder du i stanningen.

 

Skär upp broccolin i mindre bitar, koka en minut i lättsaltat vatten.

 

Koka upp grädden och mjölken i en kastrull, dra ifrån kastrullen från plattan. I med västerbottenosten rör runt tills den löst sig. Vispa i 2 ägg plus ägget från penslingen och krydda med salt och peppar.

 

Sänk värmen på ugnen till 150 grader. Fördela broccolin i pajskalet. Häll över stanningen. Låt gräddas i mitten av ugnen ca 35 min.

 

Servera med en god sallad och lite bönor!

 

Några luncher blev det!
 
Västerbottenpaj, recept från Ica                         Foto: Christofer Lind
 
 
 Broccoli- och ädelostpaj - recept från Arla                                 Foto: Christofer Lind
 
 

Casall HIT i Vasaparken


 
Igår var det dags att köra med lite nya redskap, denna gång med Casall som har släppt en serie redskap under namnet Casall HIT (högintensiv träning står det för). Jag gillar!
 
Ett glatt gäng möttes upp i Vasaparken där vi skulle köra. Efter en snabb genomgång körde vi igång!
 
Jari Ketola, personlig tränare och känd inom träningsvärlden, höll i en riktigt bra uppvärmning. Jag gillar ju faktiskt att bara använda kroppen och uppvärmningen fick mig att tänka på Soma Moves. Nöjd och uppvärmd var det sedan dags att attackera kvällens cirkel.
 
Casalls HIT-cirkel bestod av:
 
Hopprep
Remmar (jämför med TRX) - som hängdes upp i träd och lyktstolpe
Sandsäckar - som vi körde draken med samt en biceps vid uppgång
Viktsäckar att springa med baklänges
Upphopp framåt med motstånd
Snabb löpning med fallskärm
Stege - där vi tränade snabbhet och kondition
Viktvästar, sumo-utfall
 
Om du vill se hur några av redskapen såg ut - kika till exempel på Stadiums hemsida.
 
Det var fart och det var ett sjuhelsikes tempo - man vande sig, men jag upplevde att jag ibland inte hann sätta på mig utrustningen innan det var dags att gå (springa!) till nästa station. Samtidigt är det HIT träning, så inget lallande här inte. Men som sagt, lite smidigare byten hade jag önskat!
 
Om jag ska välja något favoritmoment är det remmarna och viktvästen!
 
Så tackar jag Linda som drog med mig på det här - riktigt kul och framför allt att träffa de andra bloggarna!
 
Uppvärmning
 
 
Träning i kvadrat! Och några skratt emellan!
 
 
En av favoriterna - viktvästen!
 
 
Så här glad blir man av träning!
 
 
Och av att träffa lite kompisar! Här Linda! Som dessutom är licensierad spinninginstruktör sedan några dagar tillbaka!
 
En till Linda som var riktigt stark!
 
Tummen upp för Jari!
 
 
Kvällens gäng!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glutenfri & vegetarisk lasagne

 
Ingredienser
 
6 portioner
 
 600 gr quorn, t ex strimlor eller färs

1 zucchini

1 aubergine

1 lök

½ vitlök solo

½ chili

3 msk olivolja

1 burk hela skalade tomater

1,5 dl vatten

1 msk vegetarisk buljong

½ dl majs

150 gr haricot verts eller annan grönsak

Ost: 10%-ig ost och även parmesan – här är det upp till dig – ta den ost du har hemma!

 

Kryddning

2 tsk spiskummin

2 tsk timjan

paprika och cayennepeppar efter smak

 

Så här gör du!

 

Hyvla zucchinin med osthyvel i tunna skivor. Lägg dem i en skål och salta lätt för att driva ut vätskan. Skär auberginen i slantar, och lägg även dem i samma skål som zucchinin och salta lite till – se till att alla bitar har fått lite salt på sig. Lägg något tungt över för att hjälpa till. Låt vara i ca 30 minuter – det ger dig tid att fortsätta med resten av matlagningen!

 

Hacka löken, vitlöken och chilin. Skär paprikan i mindre bitar. Har du över zucchini som var svår att hyvla, skär upp den med!. Hetta upp olivoljan och i med det du just hackat och skurit – låt det fräsas på. Sen i med quornen – rör om ordentligt mellan varven, i ca fem minuter till. Krydda nu med spiskummin, timjan , paprika och cayennepeppar. Nu ska du hälla i de hela tomaterna och vattnet. Sedan i med buljongen! Sist i med majs och haricot verts. Rör om och låt nu puttra på i 10-15 minuter. Nu har du röran klar.

 

Hyvla ostarna, du behöver ca 2 dl riven ost.

 

Två mellanstora formar används nu för att göra lasagnen. Sätt på ugnen på 180 grader.

 

I formen lägger du först ett lager av röran. Sen tar du och placerar dina ”lasagneplattor”, dvs auberginen ocg zucchinin – varva sedan med en till röra. Sist lägger du på ost. Du gör om proceduren med nästa form. Sätt sedan in i ugnen i 25-30 minuter, tills osten är fint gratinerad!

 

Servera med någon god sallad och ärtskott – eller ät som den är!

 

Perfekt lunchlåda till dagen efter! Går bra att frysa också!

 

 

 
 
 
Inspirationen kommer från Annika som driver Strongday-bloggen!

Box box baby

 
Igår hade jag en träningsdejt på Medborgarplatsens SATS med bästa Strongday-Annika!
 
Vi valde nånting helt nytt, box fick det bli. Kanske var nivån för hög för oss, men essensen är ju ändå att ha kul och få ta i! Jag svettades en del och fick upp pulsen, så på så sätt var jag nöjd. Att skratta mellan varven och att få sparka lite grann är ju inte fel! Annika förhöjde upplevelsen och nu planeras en crosstraining framöver!
 
Crosstraining - stationsträning - var jag på första gången i förra helgen. Fick ett toppbetyg av mig, då jag var helt slut efteråt! Det var 12-13 stationer med 50 sekunders träning på varje. Det var alltifrån armhävningar till mountain climbers och upphopp.
 
Organic BodyWork har jag gått på tre gånger nu, är även inbokad på kommande måndag!
 
Ska erkänna att jag saknar Soman, så det ska nog också få plats snart!

 
Foto: Annika Strongday

Paneng gai - kyckling på thai vis

Paneng gai lagade jag för några dagar sedan - och det blev riktigt bra!
 
 
Det här behöver du
 
600 gr kycklingfilé
1 kokosmjölk
1 dl jordnötter
3 msk rapsolja
2 msk paneng curry paste
1 aubergine
1 röd paprika
1 msk fisksås
1 msk socker
1,5 dl vatten
1 msk hackad thaibasilika
 
 
Så här gör du!
Börja med att skära kycklingen i mindre bitar. Lägg åt sidan. Skär även upp aubergine och paprika i mindre bitar, lägg åt sidan. I en bunke mixar du 1 dl kokosmjölk med jordnötterna till en mix, lägg åt sidan. Hetta upp rapsoljan i en tjockbottnad kastrull eller gryta. I med paneng curry paste och låt stekas på, inte för hög värme. Häll i ca 0,5 dl av kokosmjölken. Blanda om. Nu lägger du i kycklingen som ska fräsas på en stund, i den röra som du gjort av paste och kokosmjölken. Efter en stund: i med auberginen och paprikan, resten av kokosmjölken, jordnötsmixen och vatten. Låt nu puttra i ca 20 min. Mot slutet: häll på fisksås, socker och thaibasilika - blanda om.
 
 
Serveras med ris eller nudlar!
 
 
 
Foto: Christofer Lind
 

Kokos- och havrepannkaka – glutenfri

 
För bara några veckor sedan blev det ett pannkake-haveri hemma hos oss. Så pass att jag tappade fattningen och var sur i säkert minst en kvart. Där hade jag satsat på fina glutenfria mjölalternativ, och resultatet var förskräckligt. I min fantasi skulle vi ha med oss pannkakorna på någon utflykt och njuta. Men det blev, bokstavligen, smulor av min dröm.

 

När jag då fick tips via Instagram, kunde jag förstås inte låta bli. Och det finaste var ju: det blev kanonbra och gott! Det fick bli en pannkakefrukost imorse – här delar jag med mig av receptet!

 

 4 ägg

2 dl havregryn

2 dl kokosmjölk (normalfet)

lite salt

 

Uppdatering! MIXA ALLT MED STAVMIXER! (Tack Elin för att du påminde mig om detta!)

 

Jag tänkte först steka i kokosolja, men det behövdes inte, då vår nya stekpanna är som gjord att steka fettfritt i!

 

Till detta hade vi skuret päron samt en blandning av kesella och krusbärskräm. Finemang!

 

 

 

 

 

Inspiration - några källor

 
Dagarna går - och det är okej med mig. Men det som faktiskt gör mig lite spänd är att ha lite planer framöver. Projekt som jag vill genomföra. Inget pretentiöst, men vetskapen om min egen ambition gör mig stolt. Och det bästa: no stress! Livet ska vara roligt och jag har inte bråttom någonstans. Förutom till nästa träningspass, det kliar i träningsnerven!
 
Utställningar - nu senast på Fotografiska. Helmut Newtons fotografier gjorde avtryck, kunde inte riktigt säga vad jag tyckte, men de påverkade mig. Sen var det en svensk fotograf, Håkan Elofsson, som tagit speciella foton i Bombay, utställningen heter Bombay Boulevard och sista dagen är imorgon. Ljudeffekterna på den utställningen var effektfulla och vi upplevde en 3D effekt av någon anledning... Gå in för att kolla senaste utställningarna på Fotografiska.
 
 
Mat är alltid inspiration för mig - och igår var inget undantag. Lammentrecote med fräsch sallad och en sås med bra syra!
 
 
Naturen. Lukt av vatten, av luft, av sommar är oslagbar. Inspiration deluxe.
 
 
Miljöombyten. Behöver inte vara svårare än att ta pendeln till Nynäshamn. Bland fåglar, blommor och vatten kan du tanka energi för resten av dagen. Och förstås: inspi....
 
 
 Fina saker har sin charm (ja, det kommer även ett inlägg om konsumtion inom kort). Idag hämtades de nya glasögonen, äntligen. Min vän Asia valde och resultatet blev:
 
 
 ...dessa snygga! Tack Asia!
 
 
Ena gången skriver jag att vi inte behöver inspiration, andra gånger vill jag inte ha annat än inspiration. Det är så jag funkar. Inspiration - vila - i samklang.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mina effektivaste träningstips!

 
Vid lunchen idag var det än en gång klart för mig: ja, den tid träningen tar är så värd det! Bubblar ofta av den energi som den ger. Träning blir på sätt och vis ett sätt att alstra tid, i och med att du blir pigg och glad och orkar mer - win win och win all over the place.
 
Träning denna vecka har blivit Organic Bodywork, ett pass på Dreambody i Munkedal och idag ett kettlebell-pass som bästa Betty tipsade om på sin blogg.
 
Nu vill jag ge dig
 
Nummer ett: variera dig - då vet inte kroppen vad som komma skall, och du ger den utmaningar. Dessutom ger variation en stark kropp! Att träna funktionellt istället för muskelgrupper för sig är det tummen upp för. Jag har själv fastnat för Soma Move, Organic Moves, Body Pump och SatsEnergy för att nämna några. Målet är att testa minst en ny grej per månad.
 
 
Nummer två: varje investerad minut i träning ska vara effektiv, det vill säga: träna när du tränar, och tänk på vad du gör - fullt ut. Att vara någon annanstans i sinnet när man tränar är ingen höjdare, och resultaten blir därefter.
 
Nummer tre: kort om tid? Kör ett intensivt pass med till exempel kettle bell - som det jag gjorde idag (länken ovan till Betty är till det inlägget). Du blir garanterat flåsig, och det är för mig ett kvitto på att du tränat!
 
Nummer fyra: att inte planera eller prioritera träning behöver inte vara något illa i sig - men risken är att träningen hamnar långt ner på listan. Jag lägger träning och rörelse som nummer ett, lite provokativt för en del - men orsaken är enkel: jag vill att den ska bli av. Det betyder inte att annat är oviktigt.
 
Nummer fem: vikt eller kalorier: släng i soptunnan! Gå till gymmet för att "idag vill jag bli starkare, jag vill känna mig klarare i huvudet, jag vill bli på mitt bästa humör" - jag lovar dig: mycket roligare!
 
 
 
Bananacomics. Starring: EnEmilia & Camilla
 
 
Humor - stark i sig
 
 
 Glad, pigg efter ett jobb i Munkedal
 
 
 
 
 

Varför mina matlådor är så snygga

 

Många i min närhet förknippar mig med mat. Jag får ofta höra, till min glädje, att folk blir inspirerade och att jag har en passion för mat. Och ja, det har jag!

 

Om jag med egna ord ska beskriva vad jag gör med maten så är det med dessa ord: jag vet vad mat kan göra med kroppen, och vad den tillför – om den är näringsrik, färgglad och kryddad. Däremot vill jag hålla det enkelt. Mycket av det jag gör är hittepåluncher som går fort att göra. Eftersom vi äter så ofta som vi gör, är det i min mening viktigt att det är bra mat och kanske framför allt: att det är gott. Det är inte ett motsatsförhållande där. Gott kan vara nyttigt och vice versa. De hör ihop.

 

Men tröttnar jag inte? Jovisst kan det ibland vara knöligt, att få till de där 5 måltiderna om dagen. Eller 1825 måltider om året. Därför väljer jag att planera (=spara tid) och oftast vet jag på ett ungefär vad jag ska äta för frukost och lunch dagen efteråt. Mellanmålen går av bara farten. Det som driver mig är enkelt: det här är mitt sätt att ta hand om mig, maten gör att jag håller mig frisk, och att jag orkar röra på mig och jobba. Det är en investering. För precis som mat kan hålla dig frisk, så kan den hålla dig sjuk också.

 

Jag brukar säga att jag hellre lägger ner pengar på mat, än på att shoppa. Och det där med konsumtion kommer jag att ge ett eget inlägg. Måste bara fundera på hur.

 

 

 Ärtskott är mitt senaste måste-ha i köket
 
Gubbar av alla sorter har hamnat i mellanmålslådan
 
Enkelt: görbart: motivation kvarstår
 
Årets sommar: fruktsommar
 
 
 
 
 
Min favoritlista på Spotify just nu: Mina favoriter just nu

Organic Bodywork

 

 

Min träningslust är på en bra nivå, och jag fortsätter att testa nya saker. Idag var det dags för en Organic Bodywork på SATS Spårvagnshallarna. I 38 graders värme (i en studio) kör du igenom kroppen, med funktionella rörelser, som i mångt och mycket också påminde om Soma Move. Kroppen kändes mjuk ganska snabbt och rörelserna var enkla att genomföra. Det här var en klass i min smak, och att man svettas till tusen ser jag bara som en bonus – det ska kännas att man rör på sig!

 

En kanske något djupare reflektion är att i Organic Bodywork så är värmen väldigt påtaglig. Det gjorde mig uppmärksam på mig själv, då jag lätt blir snurrig om det blir för varmt. Därför fokuserade jag extra på andningen, och kände en kontakt med kroppen som jag inte känt förut. Jag tänker testa denna klass igen – för det var en bra upplevelse!

 

Mer om klassen kan du läsa här: Organic Bodywork

 

 
 
Dagens låt:
Lykke Li – Hanging High
 
 
 

Vi behöver inte inspiration längre

Du läser bloggar. Du har ett konto på Instagram och ett på Pinterest. Du umgås på Twitter och Facebook. Allt detta kan ske genom mobilen, och din nacke är ofta böjd, blicken sänkt. Vi är som fastklistrade, samtidigt pratar vi om att vara mer offline. Tudelat – roligt allt det där, men vad gör det med oss? Blir det inte inflation i inspirationen?

 

Jag vet inte jag. Jag är en av användarna. Men ibland vet jag inte vilket syftet är. Det handlar kanske om att få uttrycka sig. Själv har jag funnit Pinterest på sistone, och där söker jag mer inspiration för olika projekt. Twitter blir min kontakt till vad som händer i världen, osorterat och från ämne till ämne. Facebook har numera blivit ett enda flöde av blogguppdateringar, så jag tröttnar lätt. Då tycker jag Instagram är roligare. Filter eller inte. Nu senast fick jag tips på naturligt glutenfria pannkakor, blev supergott. Men att hela tiden bli serverad lösningar, idéer och bilder gör att den egna hjärnan inte får utrymme att tänka. Att skapa. Att vila. Tänker jag.

 

Jag la ifrån mig både dator och mobil idag. Resultat? Jag somnade. Vaknade. Somnade igen.

 

Skansen Moments

 

 
Häst i motljus
 
 
Mitt hav
 

 

 

Dagens låt (spotify): Carolina Wallin Pérez – Pärlor

Och så en till: Carolina Wallin Pérez – Sanningen

Ensamtidens Vara eller Icke-Vara

Ensamtid. Det hörs från håll och kanter att den är viktig. Kunskapen om ensamtid har jag. Men jag ska erkänna att jag är dålig på att hävda min rätt till egentid. Eller så här: jag säger mellan raderna att jag vill vara ensam, men det är som att jag skäms över behovet. Jag kan fundera mycket på hur jag ska säga till mina vänner att jag faktiskt inte orkar ses. Och när det gäller min käreste är det extra svårt. För det är livet och relationerna är dubbla: jag vill mest av allt vara med mitt hjärta, nära och i vardagen. Och det är vi. Men jag vill också vara helt ensam, jag funkar alldeles utmärkt att vara solitär. Det tar till och med emot att skriva det. Min nästa tanke säger mig hur jäkla destruktivt det här beteendet är. Jag funderar vidare på huruvida jag behöver vara ödmjuk när jag berättar det för min närhet. Ibland vill jag bara fräsa ifrån. Men då har det nog gått för långt, jag borde ha flaggat. Det här är en svår nöt för mig att knäcka. Jag vet vad jag borde, men beteendet är invant, gammalt och välanvänt.

 

Hur gör ni med er ensamtid? Ni som har barn och familj får gärna skriva en rad också!

 

 

Bilder från Skansen 2013

 

 

Goda vänners lag

 

 
Ensamtid är välanvänt av vissa. Svårt för andra. Men att inte veta hur man ska göra kan leda till destruktivitet
De två sista bilderna är tagna av: C. Lind
 

 

 

 

 

 
Igår såg jag äntligen Searching for Sugar Man. Musiken är underbar, kanske har den delvis fått sin gloria i och med filmen, men sannerligen, den är vacker. Lyssna till exempel på denna: Rodriguez – I Think Of You
Eller den här: Rodriguez – I Wonder
Båda är kopplade till den tjänst jag använder: Spotify
 
Se filmen! Lyssna på musiken!