Ett ja för hälsa – eller?

 

Hälsa under lupp. Att träna ger en massa goda bieffekter förutom en starkare knopp. Äter du rätt kan du skörda frukten av en fungerande mage och ett piggare huvud. Ja men snälla någon, ge oss något nytt och fräscht och inte gammal skåpmat – vi vet väl alla att hälsa är bra!?

 

Min tanke är att hälsa kan vara bra. Men också en stressfaktor. Vi förväntas gilla att vara hälsosamma, att det är en naturlig prioritet. Hur är det egentligen, är det lätt att uppnå hälsa?

 

Tja. Mitt första svar är nej. Det behövs en insats. I tid, ekonomi, planering och kunskap. Kanske bör vi först och främst besvara frågan om vad hälsa är. Jag har länge funderat på hälsobegreppet och dess innebörd – och inser att det kan vara allt eller inget. Rönen avlöser varandra i snabb takt, och det som gällde igår, gäller kanske inte längre idag. Och där står vi, med jobb, familj, hem och allt annat som ska tas om hand. Då kanske hälsa inte är det vi prioriterar. För vi släcker andra bränder. För mig har hälsa en viktig innebörd, och det är kroppens förmåga att återhämta sig efter påfrestning. En sådan påfrestning kan vara sjukdom. Att kunna komma åter, efter sjukdom, är hälsa tycker jag.

 

För att skapa en kropp som kan återhämta sig, som är rustad, kräver prevention. Till exempel är träning en prevention, likaså kosten. För att kunna träna behövs tid – har vi den? För att fixa en schysst kost krävs kunskap, och även där behövs tid. Varifrån?

 

Tanke: att odla en sjuk kropp tar också tid i anspråk - var vill vi lägga tiden? På en frisk eller sjuk kropp?

 

 

 

Det kostar på att vara hälsosam – du kanske har ett gymkort, eller går på magdanskurs. Många gånger är hälsosam mat den dyra maten (men det behöver inte vara så!). Har vi råd med hälsa?

 

Tanke: har man skral ekonomi kanske kreativiteten är desto större – vi kanske kan hitta sätt som fungerar att bygga hälsa, på ett ekonomiskt vis?

 

 

 

Träning, kost, vila – kanske behövs en planering? För om vi inte planerar riskerar andra intressen att ta över.

 

Tanke: med planering kan vi lösgöra tid, och tid var väl också det vi behövde?

 

 

 

Hälsa kräver kunskap. Och här kan det bli knivigt, var ska vi hämta den någonstans? Jag tror den första ledtråden är: hälsa är inget tre veckors koncept. Den är snarare för livet. Att satsa kortsiktigt kan ge långsiktiga konsekvenser, och då av den sämre sorten.

 

Tanke: varifrån hämtar vi kunskap? Är den tillförlitlig? Vad gör att jag tycker en sak, och du en annan?

 

Mitt andra svar på frågan om det är lätt att uppnå hälsa är ja. Om vi väl väljer hälsa, och då väljer bort annat som inte är det, så är det ganska enkelt. Steg 1 är att du förstår hur du ska göra – du insamlar kunskap. Steg 2 är att du gör det du vet du ska göra – aktivitet är ledordet. Steg 3 justera och märk på dig själv vad som ger hälsa!

 

 

 

                                  Här krävs tid, planering        Foto: C. Lind
 
 
 Fundera ett slag på vad hälsa är för dig
 
 
 
 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback