Lite kunskapssurf på min blogg...

Kära bloggläsare! Klockan är mycket, men har en del intressanta saker att skriva om, så det får bli ett kvällsinlägg! Ska ju gå på Hälsomässan imorgon, så det får inte bli allt för sent. Har en gnyende Elvis här i bakgrunden – jag tror det är Ulliz han saknar. Det gör jag med!

Vid fem träffade jag Carlos och vi gav oss iväg vid halv sex för att delta på ett BRIC-seminariumStorgatan  (Östermalm, inte Gamla stan som jag skrev tidigare!). Lokalen var en klar förbättring sedan den senaste gången vi var på Avanzas evangemang, och den efterlängtade baguetten får höga betyg – i alla fall från mig, Carlos var inte så förtjust i camemberten…

Men, vad betyder då det här BRIC? Det står för marknader i Brasilien, Ryssland, Indien och Kina (engelska: China). Och sanningen är den att jag lärde mig mycket, så jag passar på att tacka Carlos för denna idé att gå dit! Det var fyra olika talare som var experter på de olika områdena och de gjorde att människor kunde ställa väldigt konkreta frågor till dem.

Mannen som inledde den första delen om Kina hette Gunnar Påhlsson (vet ej om jag stavat rätt, det gäller samtliga talare, missade den sistes efternamn, men det är ju inte det viktigaste!) Gunnar arbetar på HQ (Hagströmer Qviberg) och var faktiskt väldigt pedagogisk när det gällde att förklara hur det ser ut på den kinesiska marknaden, vilka fördelarna är, vilka problem som har varit och dessutom gav han en prognos för framtiden. Han pratade bland annat om att Kina ses som ”världens verkstad”, men att den inhemska konsumtionen egentligen borde vara i fokus, därför den är en stor del av Kinas tillväxt. Jag har faktiskt oftast tänkt på Kina som ett exportland, men icke sa Nicke! Det som talar för att tillväxten ska fortlöpa i en bra takt är att urbaniseringen fortsätter, konsumtionen ökar och att globala varumärken ökar lönsamheten. Det som har skett under senare år är bland annat en arbetslagstiftning där bland annat minimilönerna höjs vilket i sin tur leder till ökad konsumtion. Vad det gäller investeringar i fonder med Kina som grund vill han dock ännu inte rekommendera med tanke på den globala osäkra finansiella marknaden. Men givetvis kommer det vara så att ”botten” nås, det är bara det att ingen kan säga när detta kommer att ske. Det han dock påpekade är att i den kinesiska regeringen finns det ”mycket krut”, det vill säga att möjligheterna för landet att investera är stort.

Näste talare på tur var den unge och långe Andreas Jonson som arbetar på Carlson (tidigare Carlson Fonder). Han berättade om den nedgång som den indiska börsen också har upplevt, den har gått ner 55 % (men sedan när undrar jag nu…det fick jag inte med i mina anteckningar…). Det stora bidraget som påverkar Indiens tillväxt är tjänstesektorn, då Indien saknar egna naturresurser. Dessutom är arbetskraften billig. Utbildningsnivån är hög och mycket av andra länders verksamheter outsourcas till dem, bland annat har Microsoft gjort så. Visste ni att en miljon ingenjörer är färdigutbildade på ett år? (!) Det var ett företag som skulle rekrytera 10 000 ingenjörer och fick en miljon ansökningar…Bara att börja sålla! Dock är infrastrukturen ett stort problem i Indien, men detta kan ses som en möjlighet till förbättring. Många privata aktörer finansierar sådana projekt. Ett annat intressant faktum är att i Indien, där antalet invånare är 1,1 miljarder, är en stor andel, ca 0,5 miljarder, är under 25 år. Det är anmärkningsvärt tycker jag. När det gällde vad som faktiskt påverkar tillväxten och det som gör Indien intressant ur ett finansieringsperspektiv är den inhemska konsumtionen och tillverkningsindustrin, enligt Andreas Jonson. De har en fondförvaltare (tror jag benämningen på tjänsten är) på plats i Indien, vilket ger ett bra intryck, tycker jag.

Brasilien var nästkommande talares specialité, det var Denis Sandell (här är jag osäker på efternamnet) som gav oss en lite mer nyanserad bild av Brasilien och vad som sker där. Som han själv sa, så finns det en del fördomar kvar gällande kombinationen Brasilien vs ekonomi, med tanke på de tidigare inflationsproblemen som härjat i landet. Dessa problem orsaker såsom att det är omöjligt att låna pengar till bostad. Inflationen var 4 % - per dag (!) och det gjorde det svårt med lönesättningar m.m. Brasilien exporterar bland annat råvaror såsom kaffe, järnmalm, soja och kött. Men även här är det den inhemska marknaden som är av intresse, det vill säga konsumtion. De lever alltså inte på exporten i den bemärkelse som många tror. De är också i väldigt hög grad en tjänstesektor. Denis talade väldigt väl om den nu sittande presidenten. Det som kanske också är av intresse är att det fortfarande är väldigt stora inkomstskillnader men att 50 % är medelklassmänniskor. Det som gör Brasilien intressant är etanolhanteringen och Denis menade att om man skulle ta 10 % av betesmarkerna, utan att ge avkall på boskapen/köttproduktionen, så skulle etanol kunna produceras med hjälp av sockerrör, istället för att USA ska göra det på majsmarken. Skogsindustrin har också bra förutsättningar. Om man tittar på den fond som FIM (företaget som Denis arbetar på) har så satsar på oljebolag, gruvbolag, den finansiella sektorn, och den inhemska konsumtionen. Han avslutade med att säga följande om Brasilien: det är låg inflation, det är en diversifierad ekonomi, stor inhemsk konsumtion och att landet har en stor valutareserv.

Sist men inte minst handlade det om Ryssland och det var en herre vid namn Nikodemus som höll i den informationen (ingen aning om efternamnet!). Ryssland är ju speciell med tanke på hur bra det har gått, men hur det sen bara har gått ner, 78 % på fem månader. Han pekade på flera faktorer som påverkar detta: den globala finansiella oron gjorde att det blev en kollaps av förtroendet för det finansiella systemet och dessutom gav oron lokala konsekvenser. Den ryska inrikespolitiken hade sina vändor med konflikten i Georgien och även när det gäller Rysslands roll i Europa med tanke på oljan och gasen. Det har även varit interna stridigheter i ryska bolag och mellan ryska och utländska ägare. Bland det som kan ses som möjligheter nu gällande Rysslands behov av infrastrukturförbättringar/investeringar. Det som också kom upp en eventuell devalvering…

Oj, det blev en del text, men det kändes lite roligt att fördjupa bloggen ibland. Det här med aktier är ju inte min starka sida, men känner nu att jag har lite mer kött på benen. BRIC är nog ingen dum idé alls, om man känner för långsiktiga investeringar! Nu är det dags att slappna av, ta en sista kopp te och sedan lägga mig!

Kram Emilia


Mässan jag ska gå på imorgon!


Boken som jag läser!
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback