Du Ängel, Du Tid, Du Liv

Man får reda på ganska mycket hos frisörskan, sådär på morgonkvisten. Med tandkrämssmak i munnen, fick jag reda på att Hagsätra-linjen ska tas ur bruk mellan mars och september nästa år. Och jag gladdes över tanken att gå från Gullmarsplan varje gång jag ska hem. Motion som liksom tvingas på en. Om man inte vill ta bussen förstås.

Vi hann prata husdjur, kyla, träning och Enskede Gård innan hennes verk blev klart = ny frisyr på mitt huvud. Hon klippte en hel timme, och det kändes som att mitt hår var ett hantverk. Så också det något högre priset än vad jag är van vid. Men det var det värt, och jag kom hem med lite hårprodukter också. Men mest gillade jag det faktum att frisörskan och hennes syster varit på samma ställe i 31 år! Det satt något i väggarna. Sen kan det också vara så att jag har smittats av 30-årssjukan. Jo. Men det är något som har förändrats. Hur:

* jag har redan julpyntat och jag städar maniskt
* jag föredrar varma skor istället för snygga skor (fast jag tycker de är snygga också)
* jag motionerar mer än förr - vill må bra (inte bara se bra ut)
* äter regelbundet och njuter av att husfrua
* jag planerar redan nästa år (suck)

Nu på lunchen hade jag en intervju med en mycket spännande kvinna, som kan mycket om löpning! Och nu till det som jag gillar mest av allt - ut och gå! Det är sista etappen på Tvärbanan - så nu kör vi Årstadal till Alvik - och firar med vedugnspizza i Alvik (the best) och Harry Potter i Kista. Hur bra kan det bliPs. En liten knapp har installerats till Herr Höckerts  ära. Men det är tillåtet för er andra att trycka också!

En tanke om De Andra

En tanke som slår mig är: vad är vi ansvariga för? Förutom oss själva? Vem kan vi tänka oss att hjälpa?  Varför tar det emot att hjälpa?

Begreppet ansvar är något som vi alla kommer i kontakt med - antingen i jobbet, eller på hemmaplan. Om du går till en läkare kan man säga att han delvis får ansvar för din hälsa, i alla fall ett medicinskt ansvar. Samhällsansvar - ett stort, tungt ansvar - som kan vara svårt att greppa. Och sen det personliga ansvaret, som mest klingar som något juridiskt.

Vad är vi uppfostrade till? Jag har inte svaren, och hittar jag några så gäller de i mitt egna liv. Att hjälpa andra är inte självklart idag, trots att det kanske borde vara det. Det är klart att vissa behöver mer hjälp, medan andra bara behöver ett stöd. Hjälp kan ju vara så mycket - att vara där, att finnas. Vad tycker du?

---------

Igår var en spännande dag - var hemma hos Gabi, en tjejkompis som jag återfann efter flera år. På facebook av alla ställen. Hon och hennes sambo har skaffat en sötnos till hund - och vi pulsade tillsammans ute i snön (Gabi, jag och Knatte). Det var mysigt, och sedan fortsatte vi myset med julpyssel. Sen var jag helt slut, ibland försvinner energin. Då låg jag på golvet och kramades med lille Knatte. Han är ganska lik Marius, en hund som jag umgicks mycket med förut. Så nu har jag en ny hundkompis - känns jättekul!!

---------

Jag måste påminna mig själv om mina prioriteringar. Jag kämpar med att få till det som faktiskt är viktigt. Jag jobbar på med artiklar och har knutit några nya kontakter. Imorgon ska jag och Sven gå klart Tvärbanan (kameran ska med förstås!) och senare blir det världens bästa pizza (avslöjas på onsdag!) och bio. Gissa vad vi ska se?

Nu lite bilder - nu är det ju tillåtet att pynta till det hemma!! Den sista bilden är från min korta promenad idag!

Att Bestämma sig för Så Lite som Möjligt

Skura. Skura. Skura. Stopp. Mat. Åka.

Det var ju det här med strategier. Eller taktik kanske är bättre ordval? Vad vet jag. Jo en sak vet jag. Att det är bra att bestämma sig för EN sak. Och liksom nöja sig med det. Kan meddela att badrummet är så skinande rent att jag nästan bländas när jag går in. Ska strax inviga det nyskurade badkaret med att duscha. Min hårborste har mystiskt nog försvunnit. Det roliga är att varje gång jag hälsar på finaste Dorot, så förlägger jag borsten. Sist hamnade den bakom hennes säng, när hon bodde i Karlskrona. Men min tanke är att jag nu har den här hemma någonstans i lägenheten.

Stopp. Mat. Åka. Det är där jag befinner mig nu. På Stopp:et. Jag ska strax laga lite mat, det blir ekologiska tortellini med spenat och ricotta. Till det lax. Sen någon frukt. Sen är det som sagt dags att Åka. Till mamsen och kolla posten. Träffa Svenne.

Ikväll är det volontärarbete på gatan. Jag har kvällsansvar, så jag ska handla litegrann. Och klä på mig megavarmt. Ni som undrar över volontärarbetet - vi står på gatan och delar ut varmt kaffe, mackor och bullar till gatflickorna. Samtal blir det också.

Vi håller på att förbereda lite julklappar till tjejerna, till den sista gången vi står (det är den 18 december). Om ni har kontakt med några företag (känner marknadspersoner eller liknande) så får ni gärna förmedla kontakt. Mitt första försök är att kontakta Body Shop och höra ifall de vill skänka lite produkter. Själv ska jag sitta och göra julkort, som jag tänkte skulle fästas till presenterna. Om du har råd/tips på hur vi kan fylla våra presenter - skicka gärna mail eller skriv i kommentarerna.

Kram
Emilia


Utflykt till Helsingborg där vi gick upp till ett utsiktsställe. Min syrra i rosa halsduk!

En Begränsning kan Öppna Upp

Jag vaknade ganska pigg. Är just nu sugen på att gå ut och pulsa i snön. Vem vet, det kanske blir sanning. Ikväll, vänner, är det dags för kettlebells och jag är...jo, jag skriver det: taggad!! Här ska det svingas med en tolva så mycket som möjligt (varför låter det som att jag ska ut och spela golf?!)

Så var det en annan sak. Jo. Det kändes lite roligt att jag igår skrev om fokus när jag idag var helt ofokuserad. Jag brukar ibland skriva morgonsidor, liksom för att få överblick över dagen och lugna tankarna lite (du behöver papper, penna & hjärna). Så jag kom fram till att jag vill städa. Saken är den, att jag vände upp och ner på allt. Duttade lite där, lite här. Och sen blev jag jättetrött. Tills någon (ja, det var någon, inte något) fick mig att inse att jag inte kan göra allt på en dag. Tack, du ringde lite oanat.

Så jag formulerade följande: jag nöjer mig med vardagsrummet. Punkt.

Att begränsa sig betyder inte att man inte kan mer. Nej, det är ett medvetet val, där nya möjligheter kan öppnas. I mitt fall har jag kunnat koncentrera mig på jobbet också. Fick iväg en artikelidé som jag är riktigt nöjd med! Det var några tankar om begränsning!

Att kunna ställa om. Fokus.

Idag var det en lite tröttare Emilia som vaknade. Hon snoozade ett antal gånger innan hon kravlade upp i sängen. Det blev sent igår. Men vi åt jättegod mat på Lo Scudetto, ingång Styrmansgatan. För mig blev det delizie med seafood. Mums! Mätt blev jag och sedan blev det sightseeing med brorsan nere i underjorden där hans jobbs servrar står. Och kallt var det verkligen! Sen var det mys hemma hos miss B, som hade gjort en fantastisk äppelkaka. Min bror och jag är båda såsomaner. Gott var det!

Eftersom min trötthet har legat i, så har jag sänkt takten lite. Och det lustiga är ju att jag ändå får mycket gjort. Om jag istället fokuserar på att göra saker i långsam takt och inte lika fort, då hinner jag vila mentalt. Det är ganska skönt med andra ord. Ofta när jag jobbar kan jag känna att jag ibland inte riktigt fokuserar. Min metod är då att släppa allt för ett tag, för att sedan återgå. Oftast går det bättre! Att gå ut och ta en snabb promenad brukar göra susen! Att arbeta mindre och få mer gjort, är ett tema som är genomgående i boken YCDBRALAI. Jag köpte den på Hälsomässan förra året och den är toppen för mig som är egenföretagare. Och det är nog dags att läsa den igen. En tredje gång. Recension finns här för dem som är intresserade!

Mitt fokus just nu är mitt inre. Jag har haft så mycket i luften, med artiklar och jobb, att jag behöver göra om i min priolista. Det betyder inte att jobbet försvinner, bara att annat får komma upp i prioritet. Så ser mitt nya fokus ut:

- vila & läsa
- andlighet
- träna
- jobb
- regelbundenhet

Anledningen till att göra sådana här listor är enkel - du gör val lättare om du själv vet vad du fokuserar på. Listan kan du revidera, lite beroende på veckoform. Att kunna säga nej blir förhoppningsvis lättare om du till exempel vet att du just nu prioriterar träningen! Om du vill ge en priolista i kommentarerna, så är du välkommen!
Cherry On Top Award

Jag får passa på att tacka Jenna! Hon gav mig denna award:

'


Och här är reglerna:

1. Tacka den person du fick den av.
2. Kopiera utmärkelsen till din blogg.
3. Dela tre saker som du gillar, med dina läsare.
4. Skicka utmärkelsen till fem bloggar som du tycker förtjänar denna utmärkelse

Mina fem bloggar som får utmärkelsen är:

1. Kandy
2. Matilda
3. Johanna
4. Sara
5. Malin

Lite Smått & Gott från Lund

I måndags, det vill säga igår, var jag och Dorota (finaste vännen!) på stan (Lund) och kollade in lite saker. Fick en fin present, och nu är den gamla plånboken ett minne blott! Det var kul att shoppa lite i en annan stad, det är lätt att man fastnar i de gamla vanliga butikerna hemma (Stockholm). Visage hade de även i Lund (finns alltså i Stockholm också) och där passade jag på att handla lite gott te och fina stenar till min adventsljusstake. Jag hade ett inlägg om den överraskning som jag fick igår av en bloggvän, men det var problem med uppladdning av bild - så ni får vänta lite!

Idag är det arbete som gäller - har hunnit med att formulera en artikelidé som jag tror kommer fungera bra för en kund som jag har! Sen har det varit lite spring till tvättstugan. Mina terminalglasögon är klara i Farsta, så jag tänkte än en gång gå dit (tar drygt en timme till fots). Ikväll ska jag på restaurang med min bror och hans jobbarkompisar, det ska bli kul att träffa honom!

DDD: Dunderhelg med Dorot & De andra...

Fick mig en liten överraskning när jag kikade in på bloggen. Det tänkte jag berätta om lite senare idag. Men smilbanden åkte upp, tillsammans med antalet besökare på bloggen - så härligt och inspirerande! Men nu till helgen som har varit! Jag kom tillbaka utvilad och motiverad till att fortsätta mitt liv. Dorotka är en härlig person med en stor portion kärlek, humor och omhändertagande. Och så är hon väldigt söt också! Det känns fantastiskt att vara vän till en sådan person. Så tack Dorot för en jättefin helg! Och tack syster Sabina som också bor i Skåne, att hon ville följa med igår till Helsingborg - där vi hade en hel del skoj (se bilder nedan). Och grattis Sabina till det fina omdömet i skolan! Lite stolt storasyster är jag nu! Sen fick jag ju även lära känna Martin som är en supertrevlig kille och tillika Dorotas pojkvän. Många skratt har det blivit denna helg! Vad passar inte bättre än en liten bildkavalkad? Vi börjar med lördagen...

MMM: Mysig dag Med Medeljympa

Rapport från Sveriges skönaste soffa (fortfarande) - jag, Dorota och Martin umgicks hela dagen. Först en härlig frukost som åtföljdes av ombyte och tripp på stan. Det finns massa kul saker att titta på i Lund, men vi kände att det var lite för mycket folk ute. Vi var bland annat inne på en bokaffär som jag vill besöka på måndag. Fanns bland annat en massa trevligt kontorsmaterial, och sånt har jag svaghet för. Pennor & papper - det är jag!

Sen gick vi på medeljympa på Friskis, det var jätteskoj och min trötthet försvann (sov tyvärr lite dåligt inatt, det beror mest på mig själv - jag har svårt när det är nya miljöer). Vi hoppade och skuttade alla tre, det var bra musik och en bra ledare. Så nu känner jag mig toppen! Dessutom är jag ny yatzymästare i huset! Toppen tycker jag. Men jag har en känsla av att Martin vill få revansch!

Nu är det lussebullebak i köket och ikväll vankas det god mat! Ja just ja, vi var på ett centrum efter träningen och åt mat (av den onyttiga sorten, inte Dorot dock) och kikade lite i butiker. Någonstans där blev jag megatrött, så jag var tvungen att lägga mig en stund när vi kom hem. Men nu är det bra igen. Inatt ska jag se till att sova ordentligt!SSSS: Superb Sushi med Sabina & Spelkväll

Sitter med syrran i Sveriges skönaste soffa. Vi har käkat sushi med fisk som inte är rödmarkerad, dvs utrotningshotad. Vi är numer svartlistade på Lindex, eftersom jag försökte skoja med två skånegummor. Kommentaren jag fick var att vi var "typiska 08-or". Ja, så var man välkommen dårå. Hemma hos Dorotka har vi spelat spel, brainstorm och yatzy. Nu har Martin och Dorota tagit kommando över köket och jag och syrran har fått sofftjänst.Vad gör du denna kväll?


LLL: Lugna Livet i Lund

Det regnar lite ute. Och jag är än en gång placerad på Sveriges skönaste soffa. Helt galet bra, samtidigt som jag konstaterar att stillasittande är livsfarligt, även om du motionerar tre gånger i veckan. Det är de senaste rönen och jag sitter och småspänner musklerna bara för att bli lite mer levande. Över-levande. Hur som haver, jag har hamnat hemma hos fina Dorot, som kommer hem i eftermiddag. Hon bor jättemysigt på gatan Södra Esplanaden. Bara det gör ju att man skulle kunna flytta in. Trots att jag gillar livet på Gården (Enskede Gård). Jag har knaprat i mig två frukter, en banan och ett päron, och väntar nu på en tredje, ett äpple. Klockan två ska jag träffa syster Sabina, som för övrigt bor i Svalöv, men är på besök i Lund. Samtidigt som mig. Så då blir det nånting matigare. Jag längtar eftersom min mage kurrar. Och hur mätt kan man bli på frukt? Fast nyttig värre är jag!

Det är en del som tycker om mina idéer om promenader. Det är ju kul att ha konkreta mål med sitt gående! Och just därför kan jag rekommendera linjewalking! Igår hade jag turen att orka ända från Enskede Gård till Farsta Centrum. Hämtade mina fina glajjor och shoppade lite saker till julpyntningen hemma. Återkommer om det när jag kommer hem. Lite projekt på gång med andra ord. Nu ska jag kolla mobilen och se om syrran hört av sig! Jätteglad över att vara här!
Inspirerad träning

Med risk för att upprepa mig: fötterna är iskalla. Men så ska jag nu bege mig och hämta mina nya glajjor i Farsta. Och kom på en idé som jag känner mig mäkta stolt över: jag går dit! Ha, ibland tycker jag att min klokhet är bedårande och söt - den vet vad jag gillar. De flesta som känner mig vet att jag har gått hela Gröna Linjen, från Farsta Strand till Hässelby Strand (i sju etapper) och det var verkligen superkul! Vilken känsla när vi kom till Hässelby Strand! Sammantaget är det runt 40 kilometer. Om ni vill se bilder från Gröna Linjen, kika på denna blogg! Bry er inte om att den inte är uppdaterad, utan klicka på Gröna Linjen, i kategorierna. Vi får se om jag hinner gå ända till Farsta idag, men en dryg timme vill jag i alla fall vara igång!
Ni har väl inte missat det senaste projektet med tvärbanan?

En del har talang (some people got talent)

Min fina bror har gett mig tillåtelse att publicera hans bilder. Då kör vi! Här kan ni se lite annat som han fotat!
Busbra dag. Bad. Yoga

Det finns fördelar med att kliva upp lite tidigare. Man får mer gjort, och det känns att man har mer tid. Jorå, så är det. Sen finns det finfina effekter av att sova ut också. Men det känns lite kaka på kaka att redogöra för det. Ni känner mig vid det här laget. Ja just det. Det var dejt i måndags - det gick finemang, promenerade hela dejten och pratade familjekonstellationer. Inte konstigt att jag sedan fick ett tack, men nej tack, via sms. Det roliga var att sms:et nästan var skrivet som ett avslag på en jobbansökan "vi tackar för ditt intresse...." haha, så jag fick mig ett skratt i alla fall. Det som skrämmer mig är kärleken till mitt egna singelliv. Men sjuttsingen, det är väl också härligt! Emily berättade att jag tidigare alltid sa att jag aldrig skulle klara att vara singel. What? Har jag sagt det?? var min reaktion. Se där, vad man utvecklas.

Jag funderar på en gästblogg att skriva, var ska jag avslöja ifall det blir av. Men tankarna kommer till "hur du blir hälsosam i ditt företagande" - vad tror ni om den?

Hur har du varit hälsosam idag? Vad är hälsa för dig?

Jag har:
*promenerat innan lunchen
*träffat en vän (om inte det är hälsa så vet jag inte vad det är!!)
*badat varmt
*ätit regelbundet
*tagit pauser i jobbet
*ska gå på yoga!

Jag kan berätta att jag imorse mådde lite sådär. Ganska dåligt, och det var magen som spökade. Och visst att jag kunde gå iväg (hade ett möte om min hemsida på skrapan) men jag hade svårt med närvaron och kände mig uppblåst och jobbig. Men på eftermiddagen kan jag säga att det lossnade (i dubbel bemärkelse) och nu är jag lugn igen. Du som tycker magen är ett intressant område - gå in och läs detta!
Några tankar om livet

Brr, det är kallt i lägenheten. Ska strax bädda ner mig, läsa lite grann och sen sova. Är glad över denna fina dag, eftersom jag dels fick ett nytt frilansuppdrag och dels fick jag träffa en vän som jag inte sett på länge, Hanna och hennes familj. De bjöd på middag och det var kul att träffa alla kidsen. Och Mårten också (Hannas man). Efter middagen bjöds det på pepparkaksnespresso och kakor - sånt gillar vi!

Vi hann prata lite grann också. Kom in på ämnet stress, något som jag intresserar mig för (och skriver gärna om) och samtidigt försöker undvika (för egen del, i livet). Jag är inget fan av stress, det kan skada oss människor på olika sätt. Inte den positiva stressen, men den negativa tär på oss, och kan leda till olika sjukdomar. Nej, om det är något jag kan leva utan, så är det den! Samtidigt är det svårt när väl ekorrhjulet är igång. Lösningar tycks vara långt borta, och gränssättningar blir svårare att göra ju djupare stressen sitter. Är du stressad är det svårare att ta beslut, och det i sig är stressande. Stress föder stress, tänker jag. En ganska ny undersökning visar på att många i arbetslivet upplever stress, på flera nivåer, och att det känns svårt att hantera den. Situationer, psykosocial miljö, kontorslandskap som inte fungerar, överbelastning är några av de saker som påverkar oss. Det vi kan fråga oss är: hur stort ansvar har vi själva för att undvika stressen? Och hur stort ansvar har arbetsgivaren?

Vad tycker du?

En rät, en avig, en galen, en trött....

Har lite ont i vänstra hjärnhalvan. Och jag har svårt att arbeta med linserna på. Längtar efter mina glasögon. Fötterna fryser, fingrarna hittar inte tangenterna på samma sätt. Grannen borrar 18.46. Jag ska på dejt och är lite nervös. Och undrar om jag verkligen är född att leva i tvåsamhet. Så mycket enklare att vara ensam på något sätt. Och då resonerar jag så här: hur blir det när jag blir gammal, kommer jag känna mig ensam då? Men är det ett argument för att träffa någon nu, för att inte bli ensam sen? Äh, känns jättefånigt.


Mest nöjd med idag:
* att jag ändå är en positiv prick, trots irriterande linser
* att jag köpte en grön ögonskugga
* att jag har gjort ett schema för företaget denna vecka. Kan avslöja att jag hann med det viktigaste idag
*
att jag är jag. Liksom Emilia The Extended Version. Mitt bästa jag. Just nu. Och ta mig 17, mer sovmorgnar åt folket!


Okej, hybris som jag har just nu, med krämpor i hjärnhalvor och allt, så tror jag det är bäst att sätta stopp där. Trots att jag skulle vilja berätta massor. Men jag får ta det senare. Bjuder på schyssta pics från dagens fika. Och två böcker som jag ska läsa inom kort. Jag håller just nu på med en annan bok - hundraåringen som....

En sak bara - Earl Grey med mjölk är underskattat. Så det så!
Att välja glädje

Det är Kay Pollak som säger att vi ska välja glädje. Jag och Sven tittade på Pollaks DVD för ett ganska bra tag sen. Och tanken att välja glädje är passande när man först går upp klockan 11.00. Jo, då är det nämligen lätt att välja självförebråelse och tycka att man är lite lat. Men idag kände jag att tiden i sängen var väl investerad - och jag valde att vara lite glad. Åt frukost (äggmackor med kaviar och en kopp kaffe med mjölk) och sen har jag gjort en planering för veckan. Det känns bra - struktur är A och O. För nu är det mycket som snurrar i mitt skribenthuvud. Just nu har jag 7 artikelidéer som måste skrivas ned, och sedan säljas in. Den senaste tiden har jag blivit ganska slipad när det gäller idéfasen. Det är en process - idé, struktur, nedskrivning av idé, kontakt, sälj, jobb, färdig artikel. Tiden från början till slutresultat kan handla om en månad eller längre tid.

Mitt måndagstips: lägg gärna tid på att planera veckan. Skriv ned det snyggt på ett papper och skriv ut. Då slipper du hålla allt i huvudet. Jag är en listor-människa. Precis som min bloggkompis Matilda - ta gärna en titt på hennes mysiga blogg! Hon är också egenföretagare!

Klockan 15.00 ska jag träffa några gamla vänner på fika i Solna Centrum - så jag ska jobba en timme för att sedan bege mig!

Är du en listor-människa?


Att vika av med blicken och med handlandet

En del saker kan tyckas självklara. Som att vi vill hjälpa varandra. Eller vill vi det? Hur långt sträcker sig den viljan? Vilka omfattas av ditt medlidande och din empati? Familjen? Vännerna? Grannen? Hur reagerar du om någon ber dig om hjälp, om det är en främling? Är det besvärligt? Är det en gåva? Är det självklart? Nej, det är det inte. Jag vet själv hur det är när jag sitter på tunnelbanan. Ofta tittar vi bort när folk tigger pengar. Jag gör det. Man kan inte hjälpa alla, men att möta en annan persons blick, det kan vi alla. Att bemöta med värdighet istället för med ignorans. Testa! Eller vad tycker du?

Jag är hemma nu. Vilken dag! Fantastisk på många vis - och nu behöver jag min stund för mig själv. Mässan i helgen (Allt för hälsan 2010) har satt sina spår i form av trötthet. Och en massa information och papper som ska läggas i ordning och sammanställas - mycket händer därute på hälsofronten!

Några tankar om hjärnan kan ni läsa här!


Lite svårt att tyda kanske - "trots att det är grått, finner jag ett lugn..."Lever du efter något motto, eller värderingar, som du vill dela med dig?

Morning sunshines!

Idag är det en speciell dag med ganska mycket på agendan. Dels ska jag och resten av gruppen som står på Malmskillnadsgatan (varannan lördag) träffas tillsammans och ha en reträtt - vi ska meditera över det arbete som vi gör, kort och gott - vad kallelsen innebär. Det kanske klingar konstigt med "kallelse" i era öron, men samtidigt har jag en tro att vi alla är kallade till någonting. Vad exakt kan vara svårt att veta, men se till att lyssna! Innan mötet med gruppen ska jag träffa en bekant som ska ge mig lite feedback, också i ett ärende som gäller arbetet på gatan - bland annat vill jag kunna söka pengar för tjejernas räkning. Det ska bli intressant att höra!

Kvällen är oplanerad - och bra är nog det. Trots att jag mår tiptop är det bra att ha några timmar där inget står på agendan. Kan tipsa om en bok som heter Mindfulness i hjärnan - jag har inte läst den själv än, men tror att den är riktigt bra! Kanske att det blir min söndagskväll?

Vad ska du göra idag? Vad är det roligaste du vet?


Huslig med hemligheter...

Det är klart att jag måste berätta. Jag tror jag har gjort mitt första egna recept med eftertanke. För jag var inte riktigt nöjd med de havrekaksrecept som jag hittade på nätet. Inte för att jag letade så förbaskat noga. Men ändå. Så jag började experimentera med rapsolja och smör, att jag inte bara tog smör så att säga. Och sen tog jag bort en stor del av sockret och använde istället agavesirap. Bland annat är det Molly som har inspirerat mig att köpa den sirapen - och nu har jag använt den för första gången! Men innan jag ger er mitt havrekaksrecept så måste Svenne smaka. Och han kommer till Så mycket bättre. Så det får bli senare. Kan avslöja att jag även svängde ihop en deg som nu är på jäsning. Så jag bad Sven köpa lite pålägg. Och mjölk. Min privata mathandlare. Nej, så är det inte, men han brukar hjälpa mig!

Snart är det dags! Kvällsslapperi och lite fika. Ordningen är återställd!


This is what happyness means to me (Amy MacDonald)

Har ett havrekaksbak på gång. Och eventuellt ska jag använda min andra halva jäst som jag har i kylen. Men framför allt vill jag ta det lugnt. Tog precis ett varmt bad och tvättade håret med en lera som friekosör gav mig på mässan. Vet inte om håret är rent, men kanske... Funderar om detta hjälper min torra hårbotten eller inte. Det är ganska frustrerande att min hårbotten är så känslig. Sen har jag förmågan att sitta och pillepilla, utan att jag själv märker det.

Lägenheten behöver städas, men jag tar det i min egen takt. Sådär lagom. Sådär maximalt lite. Jag undrar ibland om jag passar in i ett samhälle där allt ska gå så förbaskat fort? Varför kan inte saker och ting ta sin tid? Idéer mogna, artiklar växa fram, eftertänksamhet, mindfulness i arbetslivet förespråkar jag. För saken är den, jag får inte mindre gjort. Snarare mer. Om jag får säga det själv. Men det kräver min närvaro, och det är en träningssak. Sen funderar jag på om inte min hjärna busar med mig. Den säger mig nämligen att jag är hungrig. Men jag tror inte det är sant - för jag åt ganska nyligen, eller för två timmar sen.

So you think you know me.

Jag känner något, jag tror det är ett lugn

Om det är någon som är insnöad på medvetenhet och mindfulness, så är det jag. Första gången jag kom i kontakt med det var 2006, och sen dess har jag använt det. Jag blir inspirerad av olika personer, bland annat av Åsa Nilsonne (hon har författat flera böcker på området, bland annat tillsammans med sin vän och kollega Anna Kåver).

Idag var hon på mässan och föreläste lite om hjärnan (i anslutning till hennes bok Mindfulness i hjärnan som kom ut 2009). Och jag tänkte att det blir säkert mycket repetition, men faktum är att jag än en gång gick därifrån med information och kunskap som jag verkligen tror att jag kan få användning av. Jätteroligt!

Sen är det också så att Nilsonne är en fantastisk person (nej, jag känner henne inte personligen!) och har humor som hon kan förmedla på ett väldigt tydligt sätt. Jag blir helt enkelt glad av henne, och jag tror det beror på att hon är en förmedlare av hopp. Det är inte det att hon är supersmart och professor (även om detta också tilltalar!), utan hon visar på att saker och ting är möjliga. Hade det inte varit för hennes bok Vem är det som bestämmer i ditt liv - om medveten närvaro, så vet jag inte var jag skulle befinna mig när det gäller min hjärna, min medvetenhet och min hälsa. Sanna mina ord. Den andra boken som jag läste i samband med Nilsonnes, var Att leva ett liv inte vinna ett krig - om acceptans (Anna Kåver) har också varit uberbra! Tillsammans skrev de också en bok, om relationer. Den har jag recenserat här

Om drygt en timme ska jag på en sista föreläsning och sen ska jag hem!

Vem/Vilka inspireras du av? Berätta gärna och dela med dig - boktips mottages!

Hemma! Borta bra, men hemma...?

Jo men nog är det skönt ändå - att komma hem och ta det lite lugnt. Strax kommer Herr Höckert hit och vi ska ta en promenad innan Idol. Jag behöver verkligen komma ut och röra på mig litegrann! Och Idol gillar vi, undrar just vad Linnea ska bjuda på ikväll. Och Jay. Och Elin...Ja, det ska bli kul helt enkelt. Läste i tidningen att Tove från förra säsongen ska vara med och sjunga - hon var lite söt. På ett kaxigt sätt.

Hur som helst, jag lovade att bjuda på lite bilder, och de kommer alldeles härnere! Jag kan avslöja att en artikel från invigningen av mässan finns med på Livskick, den kan du läsa här!

Jag hade lite tur, för jag såg att Body Shop hade 20 påsar som de delade ut till de första journalisterna som kom - så jag tog mitt pick och pack och begav mig till montern. Det var schysst upplägg, med ett önsketräd i mitten där deltagarna kunde vara med och hänga upp lappar - sedan dras vinnare av Body Shops nya parfym. Och jag fick min påse! Ska lägga upp en bild på vad jag fick med mig hem idag! Jag hann prata med en kvinna från Body Shop, bland annat om deras arbete mot trafficking (främst gällande barn) och jag måste säga att de har ett fint engagemang där de ger mycket pengar till organisationer som arbetar mot/med trafficking. Ni vet ju att jag brinner lite för frågan kan man säga, då i form av de kvinnor som tvingas prostituera sig.Massa roligt på Hälsomässan!

Kom hit klockan tio, har precis varit med på en föreläsning som heter Buller & Brak, inte oväntat handlar den om magen. De flesta av oss har säkert någon gång haft problem och undrar om magen lever ett eget liv. Och på sätt och vis gör den det, med alla dess bakterier. Ska strax skriva en kortare artikel om det som senare publiceras på Livskick. Det är kul att vara här, trevliga goodiebags och massor av människor, kända och okända! Har träffat på människor som jag känner och knutit líte nya kontakter - spännande!

Bilder kommer senare ikväll, har problem med uppladdningen av dem.... Men den som väntar på något gott!

 

Dagens Schema! Allt för Hälsan 2010!Earl Grey & mitt Quornberoende

Brrr, det är minst sagt lite kallt, så jag har precis satt på vattenkokaren till mitt kvällste - det blir Earl Grey med mjölk. Jag har fastnat för denna tesort, men jag tror att många tycker den är trist. Men ge den en chans! Dagen har gått fort och nu är det kväll. Jag ska ta det ganska lugnt, träningsvärken sitter i och jag är faktiskt trött. På väg till Farsta idag (jag och mamma skulle kolla glasögon till mig där, och promenera) såg jag en annons i Metro om addnature. Det är en butik som bland annat ligger på Söder, på Högbergsgatan. Förra året var jag lite sugen på att köpa ett par schyssta kängor, kamik, men det blev inte av. Och så har tiden gått och sommaren kommit. Men efter att jag såg annonsen, så åkte jag dit. Snackade med en kunnig försäljare. Och slog till! Så nu äger jag ett par skor som ska klara upp till minus femtio grader! Tjoho säger jag bara. Perfekt när jag volontärarbetar på gatan!

Sen var jag och mamma hos en optiker i Farsta. Kikade på lite glajor, prövade, kände och klämde. Nu ligger två par på beställning, ett par "vanliga" och ett par terminalglasögon! Känner mig mycket nöjd och i mitten på nästa vecka är de klara! Och då kommer jag visa er förstås. Kom på att jag ska till Lund på fredagen, men i värsta fall får jag hämta dem i veckan efter. I Lund ska jag hälsa på min kompis Dorota!

Nu till något annat. Min mage tycker mycket om quorn, och jag håller mig mätt så länge! Verkligen supergott, idag stekte jag på några quornfiléer, la i hela skalade tomater (kravodlade från burk), i med persilja och oregano (hackad och färsk), en pressad vitlöksklyfta och skar ner det sista jag hade av min zucchini. Salta och peppra litegrann. Åt potatisgratäng till det, som jag hade över sen i förrgår. Just det där att mättnaden håller i sig och att jag inte känner mig så tung som efter kött. I love quorn. Ska kika på var jag kan handla det till ett rimligt pris!Morgonförmiddag i Företagandets tecken

Jag lät mig sova ut. Vaknade med en härlig träningsvärk - det verkar som att Indoor Walking i kombination med Cirkelgym är passande för mig! Ni som vill läsa mer om dessa två - klicka in här på Livskick!

I vanliga fall tränar jag Kettlebells på torsdagarna, men det blir att jag hoppar idag - kroppen behöver en vilodag. Däremot ska mamma och jag promenera i Farsta i eftermiddag, jag hoppas att vädret håller i sig!

Såg nu att det är en del nya som kommit till bloggen, kan tänka mig att det är via Jenna som ni har hittat hit! Så jag kör en snabb presentation av mig själv! Om ni inte vill gräva i mitt fina bloggarkiv förstås!

Emilia heter jag och jag är egenföretagare och skribent inom kost, motion, hälsa & psykologi. Nu på senaste tiden har jag gjort ganska många träningsjobb, men jag är också inne på mamma-svängen - det vill säga skriva om mammor i olika format. Oftast skriver jag för olika magasin, men det blir också kundtidningar. Jag trivs med det jag gör och tänker fortsätta ett bra tag till. Jag jobbar också som matinspiratör - då är jag ute och lagar mat i butik, bjuder på smakprover och kränger varor! Det tycker jag är jättekul, att få träffa människor och agera! Tidigare har jag utbildat mig till ekonom, inom marknadsföring och organisation. Alltså mest företagsekonomi. Det är också jag som sköter min egen bokföring i mitt företag och ser till att marknadsföra mig på ett schysst sätt!

Bloggen är som ett vardagsrum dit alla är välkomna. Här skriver jag om min vardag, träning, matlagning, rekommenderar bloggar, tankar om stort & smått.....Ordet är fritt!

Om ni har några frågor är det bara att ställa dem i kommentarerna, eller maila mig på morgonsolenssanning@gmail.com

I helgen är det Allt för Hälsan 2010 - så det ska jag sitta med och förbereda - jag ska vara lite reporter åt Livskick, där jag är en fast skribent!

Välkomna hit!
Drivkrafter & Motivation

Det var någon klok kvinna som sa att drivkraft sitter i hjärtat och motivation sitter i hjärnan. Det kan ligga något i det. Och saken är den, att vi alla är olika. Jag vet att det kanske låter pretentiöst, men jag drivs nog inte lika mycket av pengar som jag drivs av själsligt lugn och ledig tid. Att kunna få vara med mina vänner gör mig mer eller mindre till miljonär, fast det är en rikedom på ett helt annat sätt.

Det är absolut inte så att jag latar mig och inte gör nånting, och visst är det skönt att kunna ha en ekonomisk buffert. Men jag tror också på aktiva val. Och på prioriteringar. Tiden är begränsad - det är 168 timmar på en vecka, och nästan 60 av dem spenderar vi till sömns. Så lite drygt hundra timmar har vi på oss att göra det vi vill. Och då gäller det att tänka till - VAD vill jag med min tid och HUR gör jag? Jag kan slå vad om att många av oss skulle vilja ha mer tid. Men let´s face it - det går inte att trolla fram mer tid. Däremot så går det att ta bort saker, aktiviteter. Och alla veckor behöver inte se likadana ut - du kanske är väldigt mån om att vara social och tycker att det är roligt, men samtidigt kan det vara bra att vara lite eremit ibland också. Vi är mer dynamiska än statiska - variation förgyller!

MINA DRIVKRAFTER - vad är meningsfullt & viktigt för mig?
Lugn tillvaro
Chef över min egen tid
Träning & pulshöjningar
Personlig Utveckling (inom skrift, kunskaper och arbete)
Vänner & Familj

Alla dessa ligger på topplats - och jag tror att det är viktigt att urskilja vad som exempelvis är Lugn tillvaro - beskriv för dig själv! För mig är lugn tillvaro att känna mig trygg i mitt hem, att inte behöva oroa mig för ekonomi, att kunna ta en promenad när det passar mig (nära förknippar med att vara Chef över min egen tid)

Fundera på dina drivkrafter - för de kan vägleda dig till rätt beslut. För ofta måste vi välja bort - så är det - och när du vet dina prioriteringar blir det lättare att säga JA och NEJ.


Cirkelgym & Indoor Walking!

Tjoho vad jag är glad! Jag har nu förstått varför jag är skapad till träning - jag mår bra flera timmar efteråt - men då måste pulsen upp ett snäpp! Och det gjorde den efter att jag hade gått på Friskis&Svettis pass Cirkelgym (med Anette som instruktören hette) och sedan Indoor Walking (med Erik). Så här är det. Ända sedan jag gick på gympa i högstadiet har jag alltid tyckt att jag är lite dålig på träning. Jag var den som blev vald sist, och jag var även den som under gymnasiet tyckte det var roligare att springa iväg på aerobics (jag fick mitt första träningskort när jag var 16 år - tack mamma!!) än att hänga i rep eller gud förbjude - hoppa längd- eller höjdhopp. Kort och gott, mitt träningssjälvförtroende var megadåligt. Det här har jag tänkt och kommit på den senaste veckan, att jag nu måste våga ta i! Och det gjorde jag idag! Det kändes bra och jag blev peppad av alla andra också, särskilt på Cirkelgym - verkligen effektiv träning - 20 stationer och man går varvet runt. Det som fick smilbanden att  gå upp extra mycket var att jag träffade på Jenna, vars blogg jag har följt i över två år! Hon är en inspiration och vill ni läsa en träningsblogg som tar upp även den mentala biten - klicka in där!

Hur som helst - jag har även hittat en träningsform som passar mig (och jag tror att Herr Höckert, bäste vännen, också borde ge det en chans) - och det är Indoor Walking - man trampar på en crosstrainer och det finns olika ställningar som gör att det kan bli mer tungt. Jag ska undersöka saken om jag kan träna bara indoor walking på något gym, med klippkort eller liknande. Är inte riktigt redo att köpa ett träningskort, för jag tycker det är motiverande med klippkort - då kör man verkligen! Ingen slentrian liksom! Imorgon kommer en artikel om dessa två träningsformer - på Livskick.nu! Och gillar ni den - så kan man betygsätta artikeln!
Inspiration så att det rinner över!

Ibland kan jag känna att det är för mycket som pockar på min uppmärksamhet - jag läser en massa, uppdaterar mig själv på trender, jobbar i butik, träffar människor, skriver, internetar, bloggar. Informationsoverload liksom. Då gäller det att sålla. Och det gjorde jag idag. Det var en nätverksträff för kvinnor som på något sätt är kopplade via företagande. Det var några intressanta föreläsningar. Men de bleknade i jämförelse med fröken Bjerre. Cool skåning som väckte upp alla som eventuellt hade somnat. Hon pratade sälj med oss. Kanske inte så mycket nyheter, men det var sättet som hon sa sakerna på. Hela paketet så att säga. Blev inspirerad på riktigt och det tänker jag inte sålla bort. Tack Elin! Hm, undra om jag måste börja kolla på Robinson nu? Hur som helst kommer jag att ta mig en funderare över - vilka mina drivkrafter är och på vilket sätt jag kan bli bättre på att sälja. För det är någonstans pengarna ska komma ifrån! Hade en riktigt bra månad i oktober, men nu får jag inte tappa det! Nu mina vänner ska det skalas räkor och en potatisgratäng är klar i ugnen! Och sjutton vad det snöar, det är bara att ta fram sparken! (som jag inte har)Vilka är dina drivkrafter? Och vad är det som motiverar dig? Jag fick ett väldigt spännande youtube-klipp för ett tag sen - kika på den! (den är på engelska och du måste ge tio minuter av din tid, men det kan det vara väl värt - jag tyckte det var jätteintressant!)

Vad jag älskar dig, min matshopping

Ni som läser bloggen vet att mat är något som intresserar mig. Och senast igår satte jag ord på det: jag tycker så mycket om att handla mat. Det är rena shoppingen för mig. Så också idag, då sexhundra pix gick på veckohandlingen. Det blev färska kryddor, frukt, quorn (min nya favorit!), kyckling, edamamebönor (kokas lätt i vatten, lägg sedan lite smör på och havssalt - mums!), dinkelsikt, bacon, keso, mjölk, a-fil, hellokittyfruktaskar (I know, jag är lite galen när det kommer till Hello Kitty, kunde inte låta bli!) och lite annat smått och gott! Det ger mig glädje och jag kände mig lite nöjd över den slutsatsen. Att lite matshopping kan få mig på väldigt bra humör. Jag körde självscanning på ICA Bea i Svedmyra. Det blippades åt höger och vänster. Sen var det klart! Måste dock skriva att COOPs självscanning är bättre, det är tydligare och rabatter dras direkt.

Imorgon ska jag på inspirationsföreläsning. Får berätta mer senare. Och det stora kommer till helgen - Allt för Hälsan 2010 är här! Årets tema är passion och jag är peppad som sjutton. Jag ska vara reporter för Livskick.nu, där jag är fast skribent. Jag håller nu i dagarna på att planera vilka föreläsningar jag ska gå på och vilka montrar som måste besökas! Vad roligt det ska bli!


Jag tränar ju Kettlebells regelbundet nu, och jag har verkligen ökat i styrka. Det är skönt att köra ett hårt pass, eftersom jag får ta ut mig på ett annat sätt än vid yogan. Man kan säga att det kompletterar varandra. Jag har köpt svettarmband, för att kloten inte ska studsa direkt mot handleden och ge blåmärken - mycket nöjd! 69
kronor på Stadium i Kista Centrum!Uppsala del 2: Svennes svit & promenaden till Tant Grön

På lördagen var jag lite mer trött än vanligt. Katten Frasse hade levt rövare hela natten, och det var bara att acceptera. Mitt i natten välter han burken med sitt kattgodis och börjar knapra: knaper, knaper, knaper... Det var nästan lite skrattretande! Men väl upp åt jag frukost och ringde upp Svenne från sviten. I källaren. Ja, vi var så många hos pappa, så vi hyrde ett gästrum åt Herr Höckert. Med icke-knaprande katter. Eller ja, inga katter alls faktiskt. Medan pappa diskade iväg en megadisk begav sig Svenne och jag på megapromenad. Åh, vilken vacker dag!
På lördag kväll åkte vi hem, till Svenne, för att titta på "Så mycket bättre" - ett jättebra program som jag verkligen rekommenderar om man tycker om musik! Vi tyckte mycket om detta avsnitt och förhoppningsvis hinner jag se nästa på lördag. Igår, söndag, hängde jag med fina Ulliz hela dagen, vi kollade lite på film och lagade mat. Jag hann sova lite på soffan också, vilket var superskönt! Vi började först med att ta Elviz på en långpromenad (Elvis är en hund) och jag fick se helt nya platser, i närheten av Hagaparken - det var skoj! Vi hann med lite tv-spel också - super!

Nu ska jag strax kila iväg på kurs i kyrkan.

Följer du något på TV?

Uppsala del ett: Ett myscafé och...

Kom hem ganska sent igår från Uppsala - vi hade en bra dag - men jag börjar från början - i bildformat! Ska alldeles strax kila iväg till Ulliz denna söndag - men först: en beskrivning av Svennes och min fina helg tillsammans med pappa och syrran Sabina! Vi syns senare, kram!Uppsala & co

Jag skriver från en stad i sol. Snart ska vi ut och gå i Hågadalen och förhoppningvis blir det en fika på ett ekologiskt ställe. Tyvärr kan jag inte stoppa in mitt minneskort i denna dator, men jag kommer med ärligt kollage av bilder under helgen. Jag och Sven kom till Uppsala igår och var på Kardemumma, ett café som fina Matilda tipsade om. Sen var vi och handlade på Coop, det blev en god bacon- och bönröra med parmesan och pasta. Till efterrätt blev det glass och te! Min syrra är här också!

Så ja. Lite bättre

Jag sov ut idag och har tagit det lite lugnare. För att få tillbaka det borttappade fokuset. En liten promenad i området gjorde susen och sen hann jag städa ordentligt i arbetsrummet - det kändes kanon! Igår innan jag somnade hittade jag bankdosan...Och det var nästan så att jag började skratta, fast jag var lite för trött, det måste erkännas. Om några timmar börjar yogan. Och jag håller på med tvätt - igen. Jag gjorde halva igår. Nästan som en demonstration över att jag behöver ta det lugnt. Jag gör allt till hälften helt enkelt!

Men blogginläggen då? Där är allt som vanligt - tycker om att pyssla med den - bilder är ju ett måste. Här bjuds på lite föraningar till vinter och ett välstädat kontor! Imorgon ska jag och Svenne på äventyr - återkommer om det!
Lite ofokuserat, men det är bara att köra!

Det verkar hänga i, den där ofokuserade känslan. Men då gäller det att göra något åt saken. Jag letar efter min bankdosa som jag har förlagt, och det tar en massa energi. Så jag tänkte så här - jag kan leta efter den, men inte bara - utan istället försöka städa litegrann.

Dagens hemmautmaning

Hallen - hatthyllan!!!
Arbetsrummet - lägga i alla papper i pärmar, sopa golvet, våttorka golvet. Fixa så att sängen ser bättre ut.
Tvätt! (15-18)

Dagens företagsutmaning

Skriva ihop EN idé som jag har i huvudet sedan länge - och skicka in den! Nu kör vi! (12-13, 14-15)
Fortsätta med min recension (16-17)

Ikväll ska jag till kyrkan på filmvisning, Miraklet i Lourdes - den ska tydligen vara jättebra, så det ser jag fram emot! Efteråt är det diskussion. Men nu måste jag börja med dagens utmaningar - för nu känner jag mig fokuserad - håll tummarna för att lilla dosan återfinns!

One of those days...

Allt började knasigt. Och dagen var helkonstig. Det var så att jag trodde jag skulle börja grina. Och i huvudet pågick det där kreativa kaoset som inte går att hantera. Då vill jag göra en massa saker, men kan inte ta mig för, eftersom jag inte vet var jag ska börja. Det är hemskt. Men det finns lösningar:

* först och främst - släppa allt som jag håller på med
* yogaövningar med fokus på andning (som ett exempel)
* ta en promenad (det alternativet valde jag)
* gå och handla mat (det gjorde jag under promenaden - utvecklar nedan)
* skriva ned hur jag tänker och få struktur på kaoset

Javisst, jag erkänner detta rakt upp och ner, utan att censurera mig. För jag tror att vi är fler som har ofokuserade dagar ibland. När ingenting fungerar. Det kanske till och med kan klassas som normalt. Något som jag upptäckte med mig själv är att jag blir lugn och harmonisk av att handla mat. Idag köpte jag Agavesirap, som tydligen ska vara bättre att använda istället för socker - måste undersöka saken närmare...

Nu är klockan nio och jag tänker inte göra så mycket mer idag. Jag har lagt ner lite lite tid på att jobba idag, men med förmånen att kunna ta hand om mig själv. Okej, någonstans ska jag väl ge mig själv lite cred för dagens satsning:

* jag skrev ihop ett personligt brev och cv och skickade in (berättar mer när det närmar sig...)
* skickade iväg minst tre viktiga mail
* skrev ihop ett brev och frankerade och skickade iväg
* skrev ihop en motivering - jag är med i final för att vinna en resa till Thailand - håll tummarna nu!!
* började jobba med en artikel
* lagade zucchiniplättar och gjorde en sallad till (=lunch)
* gick till återvinningen
* handlade mat på Konsum
* bokade tvättid
* letade efter min bankdosa, men fann den inte. Däremot hann jag städa lite...

Hon visste inte riktigt. Hon välkomnade ensamheten, samtidigt som hon var rädd att sky den i framtiden. Skulle det alltid vara så här? Att hon ville vara ensam? Hon njöt av att kunna styra helt och fullt, utan att behöva anpassa efter någon eller något. Men att inte älska, är det ett bra alternativ? Eller räcker det med den kärlek som hon visar sina vänner? Hon funderade. Utan att komma fram till något.

Ung kvinnas tankar om Ensamhet & Kär Lek