Kokosrostad Müsli med Nötter

 En stor sats müsli som kan läggas i skål. Lika bra att göra den stora satsen, så räcker den för många frukostar och mellanmål framöver!

Välkommen att testa min müsli!

 

Torra ingredienser

3 dl hackade nötter, olika sorter, tex cashew, hasselnötter, valnötter

2 dl kokosflingor

2 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

4 dl havregryn

4 dl rågflingor

 

Att blanda ihop

2 dl hett vatten

4 msk kokosolja

2 msk rapsolja

3 msk honung, agavesirap eller liknande

 

Att krydda med

Kardemumma och kanel efter smak!

Även linfrö kan läggas i müslin efteråt!

 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna. I ett glas: hett vatten, kokosolja, rapsolja och honung (eller liknande). Häll över de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Smörj en långpanna (plåt) med lite rapsolja. Häll i müsliblandningen, dofta över kanel och kardemumma. In i ugnen för rostning! Rör om var 5:e minut med en stekspade eller annat redskap. Låt vara i ugn i 20-25 minuter! Viktigt att hålla koll så att den inte bränns vid.

 

 
 
 

 

 

 
 
Välkommen första advent på söndag. Klart att vi måste ha med ett pyntinlägg då!
 
Jag hade i lördags rimstuga med mitt hjärta. Vi sålde julrim för en tia styck! Snart kommer ett inlägg om min juletikettsverkstad!
 
Kärlek till mina väninnor Ulliz & Emily. Vad jag saknar er!

Laxfilé med rosmarin- och apelsinsås

Så här gör du

4 st laxfiléer

Salt & peppar

Sås

3 dl grädde

4 msk apelsinjuice pressad från en apelsin

1 msk apelsinzest

2 tsk rosmarin (torr)

För dekoration och extra smak: några kvistar färsk rosmarin

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsfast form. Blanda till såsen – grädde med apelsinjuice, apelsinzest samt rosmarin, häll den sedan över laxen. In i ugnen, och efter ca 20 minuter bör den vara färdig.

Att serveras med: ris, bulgur eller t ex potatisgratäng

Extra tillbehör: råkostsallad

1 morot, riven

2 dl hyvlad vitkål (hyvlas bäst med osthyvel)

1 rivet äpple

2 tsk riven ingefära

granatäpple

Blanda!

 

Vi har börjat med lite food styling hemma och fotograferar inför nästan varje måltid! Vad tycks?
Foto: Christofer Lind
 
 
 

Livet med dig är ett lätt andetag

Livskvalitet i andra mått än pengar

Livskvalitet. Byggs på olika sätt, av olika människor. Hur vi upplever livet är ju faktiskt högst subjektivt. Att träna, laga mat och slippa prylhets är livskvalitet för mig. Frihet där jag väljer hur mina dagar ska se ut - det är för mig viktigare än något annat. Jag vill dra det så pass långt och säga att jag gärna "offrar" prylar och status för att kunna göra sådant som gör mig riktigt glad. En stresslös vardag är nog det vackraste som finns.
 
Vänta nu. Vad är det jag skriver? Ja, kanske att jag skyr den vanliga normen för hur ett liv ska byggas upp. Med karriär, med möjlighet att handla prylar, med status.
 
Pengar är ju inte dåligt eller? Nej, men jagar jag pengar så är det mycket annat som inte får plats.
 
På ett sätt kostar min fria tid. Men jag betalar gärna för den!
 
För på den fria tiden uppfinner jag nya maträtter. Eller läser en bok. Eller umgås med en vän. Eller gosar med någons bebis.
 
Klart att jag också måste betala hyra, äta mat*, betala CSN och mobilen. Klart att jag behöver en dator, då jag arbetar som journalist. Och ja, jag har ett träningskort. Och hemförsäkring.
 
Men sen då? Tja, på något sätt har saker ordnat sig. Har fått flera garderober kläder av vänner. Mina möbler är ett hopplock från andras liv. Mamma har hittat fynd på olika ställen, så jag har ett komplett kök.
 
Men att shoppa då? Jovars. Jag har en svaghet för ansiktskrämer och ansiktsrengöring. Det är så långt det sträcker sig. I alla fall just nu. Hur många gånger har jag inte velat slänga de prylar jag har, för att de tar plats, för att jag inte vet vad jag ska använda dem till?
 
Så ett stort ja till frihet, mat och träning. Och kärlek!

* mitt matintresse sträcker sig oerhört långt. Att shoppa mat är banne mig det roligaste som finns. Att laga den och äta den är ju kanon. Och är det något man behöver så är det ju mat!
 
Mat - smörgås med ägg, räkor och majonnäs
 
 
Titta på fasad - underskattat perspektivingivande!
 
 
14 månader - men känslan är ett helt liv

Matlogistik & frysdrömmar

 
 
Ni vet ju hur jag är. Får jag bara lite mat, så är hälften vunnet. På senare tid har fisk och skaldjur hamnat i både kyl och frys - kan inte vara utan denna goda nyttiga mat (och omega 3 källa!). Och apropå frys - i fredags gjorde jag en röjning och frostade av den. Rensade, slängde och torkade rent. Otroligt skönt. Och numera har vi en lista som hänger på kylen. Rubriken lyder: Fryslogistik. Numrerade lådor i frysen och på listan står exakt vad vi har. Jag tänker att det är bra med en god omsättning - försöka att ganska snabbt använda det som man har fryst. Hur äckligt är det inte när man hittar saker som är gamla? Nej, jag gillar inte att slänga mat - och därför vill jag ha koll på maten i frysen.
 
Sen var det en annan sak - av praktisk karaktär. Ibland på vardagarna orkar man inte riktigt med att laga mat, hela kedjan från grund till bord så att säga. Så nu är det storkok på gång (ja, inte för mycket av den varan heller, för omsättningen ska ändå vara rätt hög som jag skrev tidigare) och mitt senaste verk har varit kycklingbiffar - på kycklingfärs. Man blandar kycklingfärs (800 gr) med hackad lök, 2 ägg, en riven morot och salt och peppar. Jag kryddade med lite indiska kryddor också - ta vad du har! Sen vände jag två matskedar av färsen i sesamfrön och formade biffar på skärbräda. Stekte på lite lätt och la dem sedan i en ugnsform (det blev ca 15-18 stycken) och in ugnen på 200 grader, 20 minuter.
 
En del åt vi upp, andra frös vi in (och skrev upp på Fryslogistik-listan) - det blev sammanlagt fyra middagar för två personer. Till det serverades kokt potatis, rårivet äpple med granatäppelkärnor och kokt broccoli som vändes i lite sesamolja. En enkel sås till biffarna: blanda creme fraiche med sweet chili sås - klart! Vi åt biffarna någon dag senare igen, då med haricots verts. Sen har vi gjort en fisksoppa och hälsotallrik med quinoa och räkor, nu de senaste dagarna
 
 
 
 
 
 
 

Lyckliga i alla sina dagar

Har precis läst ut Lyckliga i alla sina dagar (Nina Björk, W & W 2012) - en bok som talar om ekonomi, mänsklighet, val, frihet och ofrihet. Som funderar över samhället och dess system. Och systemfel. Och hur det skulle kunna vara, i utopisk bemärkelse. Det är klart att det sätter igång tankar hos mig också. Hur sjutton ska vi leva våra liv? Och är det kanske så att dessa funderingar landar i att just vara funderingar, för att de system som vi har, med vinst, intresse och kapitalism, gör att det är svårt att leva på annat vis?
 
Jag tänker att vi får göra så gott vi kan. Eller så gott jag kan. Jag vet vad jag vill. Och vad jag inte vill. Det blir tydligare ju mer jag gör sådant som jag vill - för det känns rätt i både hjärta och huvud.
 
Att hela tiden tänka i termer av tid och pengar gör livet ganska torftigt. Det måhända vara naivt, men ibland blir jag väldigt trött på alla de krav som ställs på oss - hellre livskvalitet än livspussel och dåligt samvete.
 
Jag tyckte om boken - stundtals kollrades jag bort - men mestadels hängde jag med.
 
 

"Jag hinner inte"

"Jag hinner inte"
 
"Jag önskar jag hade mer tid"

Jo. Klart att det är så för mig med, som för så många andra.
 
Jag har huvudet fullt upp med idéer, stora som små. Sen kryper jag upp i famnen på hjärtat och beklagar mig över hur stressad jag är, uppvarvad och det gnistrar uppe på hjärnkontoret.
 
Men vet ni. Jag har ett sätt. Vi måste bestämma oss för vad som är viktigt i just våra liv. För vi har olika målsättningar i livet. Vill vi hela tiden vara igång och ha mycket på gång - då är det ju bara att köra!
 
Men jag vill inte det. Jag vill snarare ha ett ganska lugnt liv. Ni minns kanske när jag skrev mitt inlägg om prioriteringar? Då skrev jag bland annat om vilka mina ettor, tvåor och treor är:
 
Min etta är: mina närmsta relationer, inklusive den med mig själv
 
Min tvåa är: att funka i kropp och knopp - i förlängningen innebär det att mat, sömn och träning ligger högst upp.
 
Min trea är jobbet.
 
Och jagfinner tröst i det. Att återgå till mina prioriteringar.
 
Det blir förstås extra viktigt när man är förkyld, snorig och allmänt seg. Det är lätt att vilja göra saker i alla fall. Men. Det viktiga är ju att ta hänsyn till min tvåa!
 
Råkostsallad fullspäckad med c-vitamin är på menyn den senaste tiden, med citron och granatäppelkärnor i, plus vitkål, äpple och morötter! Sen dricks det te. Och fotas när ork finns, här våra fina blåklockor!
 
 
Kom ihåg att du är värdefull. Rakt igenom. Värd på alla sätt. Att lyssnas till!
 
 
 
 
 

Allt för hälsan, särskilt vid förkylning

Åh vad jag tycker synd om mig själv.
 
Men åh vad bra det är att ta hand om sig.
 
#1: riv ingefära, pressa citron, ta en tesked honung - i en kopp och på med hett vatten. Drick och tänk på hur frisk du blir. Det här med vitlök är också en höjdare.
 
#2: bafucin, zyx, esberitox, alvedon, kan jang: känner mig som en riktig pillpopper. En pillpopper vars fästman har ett helt apotek hemma. Kan ju inte säga mer än att jag valde rätt kille!
 
#3: ge dig tiden att bli frisk
 
 
Skog & mark & rörelse
 
Mat i färg, doft & form
 
Januari 2012: Januari 2013 - jag & Maria, den som väntar på något gott...
 
 
Praliner. Blev dagens smakupplevelse. Vi hittade ett stånd på Allt för Hälsan, där de såldes för en femma styck. Det är ju bara att slå till! Nu längtar jag efter ett avsnitt av Downtown Abbey. Och att få bli riktigt frisk. Kärnfrisk. Megafrisk. Värsta friskus ska jag bli!
 
Här skriver jag lite om torsdagens pressträff på Allt för Hälsan, via Livskick
 
 

Kär Lek med Mat & Livet

 
 
 
 
I mitt liv just nu
 
Träning
 
Hjärtat
 
Mat
 
Och jag påminner mig själv om det absolut viktigaste i livet. Nämligen livet självt. Jag vet inte ens varför påminnelse är nödvändigt - men så är det.
 
Och trots begynnande förkylning står jag i köket, timme efter annan, och bara njuter. Att laga mat ger en känsla av trygghet. En känsla av lugn. Gör lite pytt i panna ugnsrostade grönsaker som var på menyn för bara någon dag sen. Plitar ner på en lapp och fryser in. Det hackas grönsaker i mängder, och morötter rivs tillsammans med vitkål. Gör en råkostsallad med apelsinsaft, tror att förkylningen går över, fort, snabbt, låter den inte fortplanta sig.

Det är helg nu
 
Tipset för veckan - testa att steka i kokosfett. Det är mättat till tusen och tål värme bra!
 
 
Baggy jeans och hjärtats tröjor är favoriten. Och ett svart block till jobbet - det här går susen!
 
 
 
 
Lev väl. Och välj vad detta "väl" är för något
 
 

Bloggvänner & Livet

Jag skulle kunna skriva att jag hänger på Allt för Hälsan 2012. Men om det kan ni läsa om här, på Livskick.
 
Fast det är ju så trevligt att träffa bloggvänner. Som Terese, som Jenny. Och träffade även Sara, för första gången.
 
Kameran kom först igång senare under dagen - men här kommer en blandat kompott från den senaste veckan!
 
 
Allt för Hälsan igår - här med Malin!
 
Från i helgen! Vi var på Treater! 6 timmars (!) föreställning
 
 
Fika ingår då i konceptet
 
Den senaste tiden promenerar jag som aldrig förr. I veckan har jag gått både 8 km och 10 kilometer. Att möta skymningen är att möta sig själv för en stund
 
 
Nu ni! Ska iväg på personlig träning. Spännande! Sen ska jag träffa mamma en stund. För promenad....
 
till dig min fästman - för att du är du
 
 

Avokadosoppa & Finurliga Livet

Mat, ja
 
Varje dag så lagar jag något. Med glädje. Mat är glädje för mig. Men jag känner också de som tycker det är en pina och bara jobbigt. Då skulle jag vilja trycka på Ctrl C av mitt hjärtas känslor för maten, och sen kopiera in känslan hos dig.
 
Idag har jag en alldeles särskild dag. Strukturlös. Klickar än här, än där. Tycker att jag inte alls vet vad jag håller på med. Men då sneglar jag på mina prioriteringar.
 
Det blir en långpromenad idag. Det blir dagens stora händelse. Händelsen med H. Tar med mig en bit papper och penna. Kanske kommer jag på något alldeles särskilt?
 
Så var det gårdagens middag
 
 
3-4 avokado
4 msk yoghurt
4 msk crème fraiche
2 msk citronsaft
1-1,5 vitlöksklyfta
1,5 dl vatten med grönsaksbuljong
salt & peppar
30 stycken skalade räkor
 
 
Förslag på tillbehör: ciabatta med champinjonkräm och paprika eller bara med lite soltorkade tomater och ost
 
Gröp ur avokadon. Lägg i en skål. I med yoghurt, crème fraiche, citronsaft och vitlök. Och så buljongen och lite salt & peppar. Mixa med en stavmixer. Beroende på hur tjock du vill ha den, kan du antingen lägga till mer avokado (tjockare) eller mer buljong (tunnare)
 
Låt stå i minst en 30 minuter i kyl, den ska serveras sval
 
Skala räkorna!
 
Vill man piffa soppan ytterligare kan man ha i lite parmesanost!
 
Avokadosoppa - min senaste passion
 
 
Piffa ditt vatten med några klyftor apelsin!
 
 
Jag är en fool för mysbelysning
 
 
Prioritera. Kan vara svårt. Men nödvändigt!
 
 
 
 

Lyssna. Du får svar!

Hemma hos fästmannen hade jag arbetsro i dess fulla bemärkelse. Det fanns inget som störde och jag arbetade på med mina frilansidéer. Men så kom jag hem en sväng idag. Och vad händer? Jag ser allt som måste göras.
 
Ibland får jag lust att bara bränna allt - alla pryttlar, grejer, saker. Allt samlar bara damm.

Nåväl, någon arbetsro blev det inte. Ordnade lite med bokföringen. Och körde ett städpass här hemma. Dammsugning och våttorkning. En långpromenad på dryga 5-6 kilometer till Högdalen också. Handlade lite på Matdax - det blir lax till helgen.
 
Jag tänker så här - kan det vara så att man behöver städa ibland? Förutom av den vanliga anledningen "det är skitigt?" Man hinner tänka en hel del när man städar. Och jag har faktiskt jobbat i tanken. Idéspruta är liksom mitt andra namn (på gott och ont)
 
Skriv ned dina tankar, blir nog dagens råd, till mig själv och till er som är därute. Och är det så att du inte får arbetsro, så avvakta, lyssna på den där inre rösten. Du får svar, kanske inte jättetydlig, men ändå viktiga.
 
En annan som  är bra på råd, i alla fall när det gäller frilansliv, är Camilla Björkman, läs hennes senaste blogg vetja!
 
 
 
Mycket av mitt skrivande är inom hälsoområdet - och inte konstigt att jag har en massa böcker på temat