Quinoapanna med kyckling & cashewnötter

Grundreceptet som jag använt mig av är från isodieten.se, då heter det Asiatisk Quinoapanna - jag har ändrat om lite, utifrån vad jag haft hemma! Jag kallar receptet
 
 
 
Ingredienser
 för 4 portioner
 

3 dl quinoa, blandade färger
8 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 tsk gurkmeja
600 gr kycklingfilé
1 msk olivolja
200 gr sockerärtor
200 gr broccolibuketter
2 st röda paprikor
40 gr cashewnötter
2 msk fisksås
1 msk sesamolja
4 tsk sambaloelek
(istället för sambal oelek: 3 msk tomatpuré blandas med en pressad vitlök, lite chili, salt & peppar)
 
Så här gör du:

Skölj quinoan och koka i ca femton minuter tills den är färdig. Blanda i kycklingfonden samt gurkmejan. Ställ åt sidan. Skär kycklingen i mindre bitar i stek på i olivoljan i en gryta tills den är genomstekt. I med sockerärtor, gärna halverade, broccoli och skuren paprika. Låt fräsas på i några minuter. Häll i quinoan, fisksåsen, sesamoljan, sambal oelek (eller den egna varianten som står inom parantes ovan) och nötterna, låt allt värmas på!
 
Klart att serveras!
 
Smaklig spis!
 
 
 
Jag har börjat köpa frysta sockerärtor och broccoli, jag förstår det som att näringen är densamma, och till och med bättre. Dessutom verkar priset vara lägre.
 
 
 

Att krama om ett Nej

Vi gör ju allt mer - vi fyller dagarna till max. Det är ju så kul att göra allt det som bjuds på: träning, events, shopping, kompisar och en hel radda med aktiviteter. Har vi en halvtimme över? På med något nytt och roligt - jajemän! Det ska vara effektivt och det ska vara mycket. Extra allt.
 
Jag tror det blir en dålig kryddblandning.
 
Tankar som "hur kul var det inte?" får ju inte plats, för du är ju redan på väg till nästa hållplats.
 
Därför har jag börjat intressera mig för downshifting, och det här att skala av är väldigt lockande.
 
Men jag har en bra väg att gå. För varje erbjudande som kommer, måste jag ta ett beslut. Det ord som jag bjudit in till min vokabulär är det vackra
 
 
Nej behöver inte vara negativt. I alla fall inte i ett liv som behöver skalas av. Tricket är att inte gå med flödet och strömmen av en massa ja:n. Att säga nej är integritetsskapande.
 

Så. Tre smarta tips till ett lite lugnare liv:
 
1. Utvärdera dina ja:n. Kanske ett nej är på sin plats?
2. Krama om ditt nej, se det som en investering i extra andetag
3. Bli en mästare att på ett ödmjukt sätt använda nej:en
 
 
Förra veckan blev en ja-vecka. Jag satsar på en lagom-vecka nu
 
Vad jag behöver nu är denna vy
 
 
Reasons to use the word "No"
We live in a world where "yes" is the default answer to most things. I dare you to say "no" more often
 
Three ways of having a calmer life
 
1. Evaluate your "yes". Maybe you could use a "no" next time?
2. Embrace your "no" - it gives you the possibility to breathe
3. Become a master in saying "no" in a humble way
 
 

Mustig gryta på rostbiff med chèvretouch

 

När jag gjorde den här grytan blev jag väldigt glad av smakerna - verkligen en favoriträtt och nog det godaste jag lagade i maj månad!

 

 

Du behöver

500 gr grytbitar rostbiff

1 msk smör

1,5 dl rött eller vitt matlagningsvin

5 dl buljong

1 msk tomatpuré

50 gram getost, och ca 30 gram till garnering

1 vitlök solo

1 msk riven ingefära

2 msk basilika

salt

peppar

100 gr zucchini

100 gr aubergine

1 röd paprika

150 gr champinjoner, färska

2 msk olivolja

 

Så här gör du:

Bryn köttet i smöret och lägg sedan över i en gryta. Häll över buljongen, du kan använda grönsaksbuljong, och häll även i matlagningsvinet. I med tomatpuré, getost, hackad vitlök, ingefära och basilika. Salta och peppra efter smak. Låt detta nu småkoka länge, minst en timme (jag kokar längre än så, upp till tre timmar, för att få riktigt mjukt kött). Skär zucchinin och aubergin i slantar, och sedan på hälften. Lägg dem i ett durkslag och salta, låt stå ca 30 minuter. Detta gör du med fördel medan grytan puttrar på spisen. Skär upp paprikan i mindre bitar, champinjonerna likaså. När det är 45 minuter kvar av grytans puttrande– stek zucchinin, auberginen, paprikan och svampen i olivolja i en stekpanna– lägg sedan över dessa till grytan och låt puttra tillsammans!

 

Servera med kokt potatis och garnera med lite persilja och några skivor getost!

 

 
 

Rabarber - och jordgubbspaj med kokostouch

 

Smuldegen

0,5 dl glutenfri mjölmix

0,5 dl bovetemjöl

0,5 dl havregryn

0,25 dl kokosflingor

3 msk kokosolja

2 msk smör

0,25 dl socker

lite salt

 

Så gör du

Blanda allt i en skål, och mixa med stavmixer till en smuldeg.

 

Innehållet

3-4 rabarberstänger, spröda

1,5 dl skurna jordgubbar

1,5 msk potatismjöl

2-3 msk socker

kanel

 

Så gör du

Sätt ugnen på 200 grader. Använd en ugnsfast form. Skär rabarbern i tunna slantar. Lägg i botten på formen, och sedan jordgubbarna över. Strö över potatismjöl, socker & kanel. Sedan lägger du smuldegen fint fördelat över rabarbern och jordgubbarna. In i ugnen i ca 20 minuter!

 

Servera med en god vaniljglass

 

 

 
 
Idag har jag beslutat mig för ett eftermiddagspass med jobb - det innebär "gör vad du vill fram tills dess" - svårt att släppa tankarna på jobb, men då får jag komma ihåg vad som är viktigt i mitt liv. Egentligen.
 
 
 
 

När träning blir ett botemedel

Mellan söndag och måndag upplevde jag en sömnlös natt. Jag sov säkert, men väldigt ytligt, och när jag väl somnat på morgonkvisten, då ringde klockan. Jag kände att jag ändå ville upp. En dag där jag fått balansera mellan trötthet och viljan att åstadkomma något. Jag vill passa på att sälja in några frilansknäck innan sommaren drar igång på riktigt.
 
Vid lunch tog jag beslutet att inte gå på min Soma Moves klockan fem. Jag brukar predika att vi ska lyssna på våra knoppar och kroppar. Ja, men det är det ju också bra att leva som jag lär, eller vad säger ni.
 
Det blev en lugn eftermiddag, med lite enkel middagsmatlagning som kärleken fick serverad.
 
Men så fick vi lite extra energi, och jag skrev ihop mig ett snabbt kvällsträningspass, som tog cirka sexton minuter. Svetten rann, och i skrivande stund vill jag bara skrika: jag klarar mig inte utan träning, den får mig att må så förbaskat bra! Jag vill att hela världen ska veta.
 
 
I helgen träffade jag bland annat på den här tuffa tjejen - och vi gick på event tillsammans. Vi är träningsnördar båda två, så efteråt sprang vi in på SATS Hötorget och körde lite rörlighet! Sedan jag började träna funktionellt kan jag bara konstatera: jag är rörligare och starkare: jag klarar nästan 20 armhävningar på tårna! Det tycker Annika är sexigt. Jag med!
 
bilden är tagen av Strongday-Annika
 
 
 
Här är jag med vårt senaste inköp från ÖoB - 12 kilos kompisen för 225 kronor!
 
 
 

Min önskan för kvällen är enkel: låt mig sova ordentligt  i natt!
 
Dags att fylla på med lite energi, strax kommer after-training maten!
 

Lax i ugn fylld med getost

 
 
Laga mat - det är vår melodi. Ofta kör vi recept som funkar sedan tidigare, ibland hittar vi på eget och nån gång kommer tipset från kolleger på jobbet.
 
Gårdagens middag var just ett sådant tips som C tog med sig hem. Han köpte lite färsk lax, en finfin getost och till det potatis och grönsaker. Laxen snittades, och i med getosten. 150 grader i ugnen ca 25-30 minuter (det var en stor laxbit). Kokt potatis och lite enkel sallad till.
 
Det. Kallar. Jag. Middag!
 
 
 
Satsa på en riktigt god getost!
 
 
 
 

Njuta eller hur var det?

Att det ska vara så svårt. Maj bjuder på helt fantastiska dagar. Och jag känner att jag måste känna, måste njuta av allt det vackra. Men att tvinga fram något som bör födas av naturen är lönlöst.

Så vi gick ut på promenad - en timme sisådär. Och jag tror känslan kom till mig! Härliga maj, du är så välkommen, önskar att du varade ett helt år! Just när solen är på väg ner, när den fortfarande smeker fasaderna på husen, det är så vackert!
 
Det blev en helt träningsfri dag idag. Full med annat - som att ligga på soffan och kolla in dokumentärer. Gråta en skvätt. Som att käka en proteinboll till egengjord chailatte. Som att läsa lite i den där teoriboken. Som att hinna ringa både Telia och Comhem och förklara hur man gör när man tar hand om sina kunder. Lite så. Så pass mycket vila idag att jag hoppas morgondagen bjuder på något alldeles särskilt!

Ute på promenad med morfar - för någon månad sen
 
 
I Uppsala för ett år sedan
 
 

Hittade en finurlig matblogg idag, vars instagram jag tror jag följer. Kika in på matsåklart!
 
Sedan tidigare har jag också funnit matgeek - som jag tror har fått ett bokkontrakt! Också spännande att följa!
 

Inom kort kommer ett alldeles grymt, enkelt, vardagsrecept! Stay tuned!
 

4 riktigt bra saker

Vila sa jag. Vila blev det. Flera gånger om. Hann både komma upp i varv, och sen ner igen. Resultat: en riktigt glad Emilia! Det gör ju att jag vill dela med mig av
 
 
1. Kalvfärsbiffar med äppelpotatis och jordärtskockssås - kanske årets godaste rätt, och receptet är skapat av Markus Aujalay. Det tog tid, det var mycket att göra, men så gott! Vi gjorde bara väldigt mycket sås. På typ ett kilo jordärtskockor. Nån trodde det var soppa. Det skulle jag också tro, om jag inte visste!
 
 
 
2. Träning i form av lite råstyrka och "jag är stark"-känsla är den bästa träningen! Ta i lite mer, lite hårdare! Varför? För många av oss (pekar på mig själv med hela handen) går omkring och tror att vi är svaga. Nu är det slut med det!
 
 
 
3. Färg och form och inspiration, det kan vi alla behöva. Kameran kommer fram oftare nu än förr, och jag vill bara mer och mer. Oftast blir det ju mat, men ibland också något annat. Att få utlopp är bra, det behöver inte leda någon speciell vart. Kör på känsla, det är mitt tips!
 
 
 
4. Det är svårt att förstå. Att maj är här. Men jag njuter så in i bomben. Framför allt av ljuset. Och att gruset är ett minne blott. Härliga maj, stanna för evigt!
 
 
 
 
 
Tänker lite extra på en vän som fick tungt besked idag
 
 
 
 
 

Squashpaj med spenat och fetaost

För två dagar sen bjöd vi in på lite lättare middag inför Valborg och kommande första maj. Vad skulle vi laga? Det börjar ofta med att jag utgår ifrån något som jag har hemma - och letar recept. I det här fallet fick squashen som jag hade i kylskåpet vara vägledande.
 
Jag fastnade för ett recept där receptmakaren hade använt kesella i äggstanningen. Vi kör på det här, tänkte jag. Och resultatet blev grymt. Receptet är alltså från Allt om Mat. Jag gjorde med lite egna mått en tolkning av receptet
8 portioner
Degens ingredienser
5 dl siktat dinkelmjöl
200 gr smör
salt
 
Fyllningen
2 msk olivolja
400 gr squash
1 liten purjolök
1 st vitlök solo
200 gram färsk bladspenat
500 gr fetaost
5 ägg
250 gr lättkesella (1%)
1 dl lättmjölk
Kryddor: hittepåblandning av paprika, green harischa, peppar
Salt & peppar
 
Gör så här:
1. Måtta upp mjölet i en bunke, lägg i kuber av smöret, som med fördel stått i rumstemperatur en stund! Använd en stavmixer för att mixa ihop det till en deg. Lägg eventuellt till 1-2 msk kallt vatten. Tryck ut degen i en större form, och lägg den sedan i kylen i ca en timme.
 
2. Riv squashen på ett rivjärn och lägg den sedan i ett durkslag, på med några teskedar salt, för att den ska vattna ur. Låt stå ett tag, minst 15 minuter. Under tiden: Dela purjolöken, skölj den, och skär den sedan i mindre bitar. Hacka vitlöken. Skölj spenaten: enklast att lägga den i en skål med kallt vatten med salt för bästa resultat, häll sedan av vattnet och skölj en extra gång, för att bli av med saltresterna.
 
3. Sätt ugnen på 200 grader strax innan pajen varit färdig en timme i kylskåpet. Förgrädda den i tio minuter. Under tiden: Blanda ihop äggstanning: ägg, lättkesella, lättmjölk, kryddor och salt & peppar!
Hetta upp 2 msk olivolja. Fräs på purjolök med vitlök, men utan att de får färg. Lägg sedan i bladspenaten och låt det hela "sjunka ihop".
 
4. Lägg fyllningen i pajskalet. Smula över all fetaost och avsluta med att lägga på äggstanningen. Grädda i ugnen ca 40 minuter
 
5. Servera med grönsaker: t ex rädisa och sallad. En enkel bönsallad till kan också vara ett alternativ. Vill du ha det extra gott: stek på några skivor halloumi.
 
 
Pajen fastnade aldrig på bild, men här är en del av dukningen i förrgår
 
 

En företagares styrka: att vila

1:a maj. Ute vid tomterna där jag bor, bland de dyra villorna, krattas de sista löven bort, pinnar samlas på hög och solen får svårt att hinna ifatt de stretande, men ack så nöjda, svenskarna. Officiellt är det vår. Vi går vidare och förundras över känslan att gruset faktiskt är borta. Att gå med lätthet stärker en inifrån. Du får en riktning i samband med avsaknaden av grus, är det inte märkligt?
 
Det är eftermiddag och jag konstaterar med sorg att det är gluten som får min mage att totalvägra harmoni. Men det gör inte så mycket. Jag lägger huvudet mot den svala kudden och tänker stilla: det här är vad jag behöver.
 
Vila

Tid för reflektion och tid för vila kan göra under för företagare, det är jag övertygad om. Det är inte antalet timmar du lägger ner som blir ditt resultat. Nej, det är att du slipar din yxa ordentligt innan du hugger. En oslipad yxa gör dig trött och resultatet blir ganska trött också.
 
Så här sitter jag och pillar i datorn, fixar och rensar bland bilder. Ytterst långsamt och med härliga 1:a maj gäspningar emellan. Jag behöver inte tänka ut nästa steg, det kommer till mig istället. På spotify lyssnar jag på King´s Speech soundtrack - skön och avkopplande.
 
Vad vill jag säga?
 
Ta vila på allvar. Den kommer ge dig så mycket tillbaka!
 En bra bok som faktiskt berör detta är: YCDBRALAI av Klas Hallberg - läs den!
(You can´t do business running around like an idiot)
 
 
   Firar ut vintern                                                                           Foto: C. Lind      
 
 
                  ...                                                                                Foto: C. Lind
 
 
 Tittar fram och säger äntligen vår!                Foto: E. A.
 
 
 

 
Tack M & Å för en härlig kväll!