Bästa - av allt.

 

 

Det här landet alltså. Först en hel drös nyanser av grått i flera månader, och sen då: iskallt.

 

Den här människan alltså. Först en massa energi, idéer, allt-på-en-gång-minsann. Och sen då: iskall och trött i soffan.

 

Fasiken man behöver pepp då.

 

Så jag tänker att vi hjälps åt. Jag bidrar med lite av mitt bästa, och du kanske har något på lager att dela med dig av?

 

Bästa maten: idag fann jag åter till Babels deli vid Hornstull. Jag var så hungrig, men expediten var helt underbar. Jag muttrar något om kött och glutenfritt, hon ordnar bästa tallriken med smått och gott och jag blev ordentligt mätt. Och som pricken över i:et berättar hon för mig var jag sedan hittar kaffet. Bästa.

 

Bästa bloggen: det finns så många. Men de jag finner mest värme hos just nu är förstås Uppochhoppa-Sofia, Strongday-Annika, Design-Asia & UnderbaraClara. Och sen har jag hittat en ny, som är helmysig: Monikas träning.

 

Bästa grejen: Körkort i förra veckan. Bara sådär.

 

Bästa träningen: Annika, lyssna på den här: Bodypump

 

Bästa boken: letar efter den. Alltså jag höll på att läsa en bok. Men det lossnade liksom aldrig. Istället har jag sympatiläst den. Tyckt synd om boken på något sätt. Men igår sa jag blankt nej. Det här går inte längre. Jag gjorde slut med en bok. Så att. Däremot läser jag just nu: Business Model Generation. Den är speciell och faktiskt riktigt intressant!

 

Bästa se fram emot: Alltså snart är den här igen: ön som jag bara älskar. Och sen i mars: Blogger Boot Camp 2014 som anordnas av träningsevent. Yes och pepp på den!

 

Bästa tanken: att tankar går att byta ut

 

Bästa platsen:

 

 
 
 Bästa: Du <3
 
 

Passion för räkor

 
Är det något jag är svag för, så är det fisk och skaldjur. Alla kategorier. Det är min favoritmat.
 
Idag slängde vi ihop en favorit. Han tog pasta till. Och jag råris (äter glutenfritt).
 
Så här gör man!
 
Räkor i tomatig röra, med mango, avokado och parmesan
 
1 kg frysta räkor ska skalas (ta fram dem på morgonen, så tinar de under dagen). Det blir rätt många, men då har du en lunchlåda till dagen efter.
 
Koka pasta. Eller råris.
 
Sen: röran:
 
1/2 burk hela skalade tomater
1/2 gul lök, i strimlor
2 vitlöksklyftor, strimlade även de
3 msk tomatpuré
15 stycken svarta oliver
3 msk olivolja
Kryddor: chili (om du har färsk, ta lite av den) cayennepeppar och chili.
Salt och svartpeppar.
 
Värm olivoljan. I med lök och vitlök, så att de blir glansiga. I med tomatpuré. Sedan de hela skalade tomaterna (går bra med krossade också). Värm på, krydda med receptets kryddor. I med oliverna.
 
Skär en mango i mindre bitar. Hälften av mangon lägger du i röran, och värmer på. Den andra hälften använder du färsk till servering
 
Halvera en avokado och skär i bitar.
 
Nu: Lägg upp råris eller pasta. Lägg på röran. Lägg på räkor, mango och avokado. Ha på lite riven parmesan. Njut!
 
 
Jag hann (knappt) ta en bild
 

Rester? Gör en paj!

 

Man kikar i kylen och suckar – orka äta julmat något mer....

 

Hur som, det är dumt att slänga maten. Men man kan variera den lite. Vi hade en rejäl bit skinka över, så jag gjorde en paj. Glutenfri.

 

Häng på och testa!

 

Pajdeg

1 dl kokta röda linser

1 dl havregryn

1 dl mjölmix, glutenfri

50 gr smör

0,5 dl rapsolja

salt

 

Mixa allt i en matberedare, alternativt en stavmixer. Tryck ut i en form och ställ i kylen. Förgrädda sedan på 180 grader, ca 10-15 minuter.

 

Pajens innehåll (här kan du variera beroende på vad du har hemma)

200 gram broccoli, lättkokt

Strimlad julskinka, ca 200 gr

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

½ zucchini, riven på rivjärn

Kryddor, t ex timjan

 

Skär löken i skivor, hacka vitlöken grovt. Stek på dem, tillsammans med zucchini. Krydda med salt, peppar och lite timjan. Lägg allt i den förgräddade pajen. Även broccoli och julskinkan!

 

Äggstanning

3 ägg

2 dl lättmjölk

1 dl riven 10%-ig ost

1 dl lättkesella

salt, peppar, paprika, buljong, timjan

 

Vispa ihop och höll över pajen.

 

Grädda 35 minuter på 180 grader! Servera med en enkel sallad.

 

 

 Foto: Christofer Lind

Göra är bra. Slöa är dåligt?

Jag vet inte jag. Allt kretsar kring vad vi gör. Det ska åstadkommas liksom. Att läsa en bok ligger inte högt uppe på listan. Nej, helst ska du kunna fakturera för hela dygnet.

 

Det är roligt att göra – det är inte det jag menar. Det är när glädjen försvinner, och resultaten gnälls över. För är vi nöjda? Näe. Antingen var det för lite, för mycket, för dåligt för....vad vet jag.

 

Så. Jag lovade ju nystarter varje månad. Och jag suger på en februariintention just nu. Som handlar om glädje. Återkommer. Om du känner att du går miste om din nystart - kör en ny imorgon! (om du vill)

 

Göra är bra. Slöa likaså.

 

 

Sommar med Emilia, 2013

 

 

 

Ps. Att läsa en bok ligger på en tio i topp för mig

Ps 2. En människas värde ligger inte i vad vi åstadkommer. Det ligger i hennes existens. Punkt.

Natur, vandring och känslan

 
 

 

Morgonen. Inte min favorit på sistone. Så jag slänger mig upp, drar på mig nya vandrardojor, och ut, snabbt, innan jag ens märkt att jag kommit upp. Ett recept på hur dagen faktiskt kan ändra sig. Från vrid och vänd, till natur och rörelse. Bra.

 

 

/Haglöfs/ Mot slutet skavsår, men jag ger skorna en chans till, kanske måste snöra dem hårdare. Och gå in dem lite! Sköna och stabila annars! Köpta på Addnature.
 
Björk. Min favorit.
 
 

 

 Jag vandrar mycket ute i Tyresta, i Handentrakten och funderar på om det finns några vandringstips? Var vandrar du?

 

 

 

Är det värt det?

 

Kristina Andersson, näringsfysiolog med ett antal böcker skrivna, har på sin blogg nyligen talat om hur vi ser på mat, vilka val vi gör (nystart!) och lite hur man ska tänka. Hon utgår bland annat ifrån tanken: ”är det värt det?” för att få oss att tänka efter. Och förstås den vanliga, men ack så viktiga: ”utgå ifrån dig själv”.

Nystart, mat, träning - alla bra saker för oss - men ofta är det kopplat till skuld, ångest och missnöje. Men att använda en matretorik som peppar, precis som Kristinas variant, är kanske ett sätt att närma sig sin egen hälsa?

 

MATRETORIK - några tankar

Mat: vi kommer inte undan – den måste intas om vi ska överleva. Det är klart att 1825 måltider om året (räknar fem mål mat om dagen: frukost, lunch, middag och två mellanmål) får verkningar på vår kropp. Men hur ska vi förhålla oss då?

 

#1: mat är något bra och det ska vara positivt! Vi kommer dagligen i kontakt med mat, och därför är det viktigt att en schysst inställning till mat är grunden. Sen vet jag att det är många som har den här vardagsångesten, ”vad ska vi äta ikväll” - men samtidigt är det hoppingivande med alla recept som du idag lätt kan få tag på!

 

#2: lägg ner lite tid på att fundera över din mathållning – är det att du ska laga mat några gånger i veckan, hur ska du planera kring det, varifrån ska du hämta din kunskap mm? I Kristinas blogg, som jag tidigare länkat till, kan du läsa hennes tankar om val av mat.

 

#3: ha en tanke kring maten som håller på lång sikt. Att vara hälsosam innebär inte att du per automatik ska förbjuda en massa andra saker. Men man kan inte alltid äta allt, det kan nog de flesta skriva under på.

 

 

 

 

Är det värt tycker ni? Det här med maten?

 

 

 

Nystart - varje månad

Nystart. Det finns ett riktigt bra klipp, som jag ofta tänker på när jag har för mycket fokus på saker, som ja: egentligen är rätt meningslösa. Det här med att zooma ut, när man tycker livet är lite svårt, är ett bra sätt att få perspektiv på saker och ting.
 
Sedan funderar jag på att vi har ett nytt år framför oss. Jag gillar känslan av fokus och nystart. Man vill saker, och förhoppningsvis på ett schysst sätt. Alltså utan måsten, utan ångest och med en vilja, istället för tvång.
 
Känslan av att vilja något, den kan vi ta till oss lite oftare än en gång per år, eller vad säger ni?
 
Kanske att vi zoomar ut en gång per månad, med ett djupt andetag, för att sedan zooma in och hitta det där som vi tycker är värt att lägga ner extra tid på.
 
Jag zoomar ut, med hjälp av videon ovan. Och sen vill jag i januari zooma in på det här:
 
Välja omsorgsfullt - både när det gäller vilka gig jag gör, hur jag planerar min dag (prioritera rätt) och vara här när nuet kräver det.
 
Ratta rätt. Jobb kan vara riktigt roligt när man har flow och mening. Men då gäller det att ha ett fokus. Det betyder inte att antalet arbetade timmar ska maxas. Nej, det handlar om att ratta hjärnan rätt.
 
Träna passionerat. Inte slentriangå på pass, utan se till att ha riktigt kul. Min tid är värdefull!
 
Vila när vila krävs. Jag tror inte människan är obegränsad. Att hon är begränsad är också en gåva, för det kräver lyssnande själar och öron. Det får mig också att tänka på boken YCDBRALAI, you can´t do business running around like an idiot. Det är inte antalet timmar som räknas, det är hur slipad yxan är!
 
De sakerna tar jag med mig in i resten av januari!
 
 
 
 
Foto: Christofer Lind
 
Har du någon januariintention?