Min Apsoluta Favorit Apelsin

Jag äter mängder av grönsaker och frukt. Min kropp vill ha det. Mest blir det i form av råkost. Men så har vi ju apelsinen - vad de har varit goda på sistone. Slurp säger jag bara. På gröten, som den är, i sallad med oliver och gul lök eller varför inte i en fruktsallad?
 
Favoritfrukten just nu
 
 
Gröt deluxe med apelsin och kanel (och senare  mjölk)
 
 
Dagens kloka: skjut upp det du kan. Vila för vilandets skull. Ge vilan hög status i ditt liv, precis som vilket träningspass som helst.
 
Just nu: planerar matintaget tors-sön
 
Högsta önskan: näe, gillar inte att rangordna livet
 
Träning: 3 gånger i veckan
 
Morgondagen: träffar denna fröken för ett träningspass på SATS Gärdet
 
Tacksam: varje dag. Även om jag inte exakt vet hur känslan känns. Jag tror i alla fall att det är tacksamhet
 
 

Gör något helt annat & bakad potatis deluxe

Jag hade en härlig måndag igår, mycket tycktes gå min väg. Var och tränade på förmiddagen, och jag känner mig starkare än någonsin. Och då bröt jag ändå foten för en dryg vecka sedan. Men eftersom jag måste träna (ska skriva ett inlägg om detta måste inom kort) så tänkte jag ut ett sätt som fungerar för mig. Numera är det cykel, crosstrainer och styrketräning som gäller. Jag avvaktar passen än så länge. Foten känns av, så är det, och jag vill inte utmana ödet.
 
Jobbet. Jag gillar att jag skapar mina egna arbetstillfällen. Säljer ofta in egna idéer, det är min styrka. Har också börjat sälja in egna matinspirationer. Det går bra nu och känner mig peppad att fortsätta.
 
Gör något helt annat.
 
Det rådet fick jag för många år sedan. Det handlar om att släppa taget om sådant som man inte kan lösa just nu.
 

Jag har några lösa trådar nu, men jag vet att jag kommer fixa det. Men min hjärna behöver en paus, lite friskt syre, lite tankeavstånd. Så då ger jag mig själv det.
 
Att lägga tankarna på mat händer ju mer ofta här än sällan. Igår åt vi en härlig middag som jag gärna vill ge er i receptformat!
 
 
Du behöver
 
4 stora potatisar
1 paket bacon svensk
2 dl creme fraiche
1 dl riven parmesan
1 vitlöksklyfta
2 avokado
1/2 hackad röd lök
löjrom
gräddfil
 
Så här gör du:

1. Stick hål på potatisen och förbaka den i micron 10 minuter. Sätt ugnen på 225 grader, och in med potatisen. Det bör ta ca 30-40 minuter, beroende på potatis och ugn. Känn efter! Under tiden gör du i ordning tillbehören.
 
2. Ta fram en liten skål. I den blandar du ihop creme fraiche och parmesan, pressa i en vitlöksklyfta. Salta och peppra. Ställ in i kylen.
 
3. En till liten skål - i den lägger du i 2 st avokados, lättast gröper du ut dem med en gaffel. Hacka en halv rödlök, hälften av hacket lägger du i skålen, resten lägger du separat på en liten serveringstallrik. Salta och peppra avokadoröran. Låt även denna stå i kylen.
 
4. Klipp ner baconen i en het panna och stek den.
 
5. När potatisen är klar, lägg i en klick smör. Servera med båda rörorna, löjrom och gräddfil och den knapriga baconen!
 
Smaklig spis!
 
 
 
 
 

Min elitsatsning: Livet

Livet förändras snabbt ibland. I lördags var jag på afro, jag var peppad till tusen. Dansade till musiken och njöt av bra koreografi. Så pass att jag stukade foten.Jag hann knappt med själva stukningen, men kände att det verkligen gjorde ont.
 
Precis i början blev jag så besviken - först en sjukdomsperiod med förkylning och hostattacker i ett, och nu en fot som inte fungerar. Men jag började ganska snabbt fundera på vad jag faktiskt kan göra, trots en trasig del i kroppen. Och det var nog min räddning. Det har gått så pass bra att jag nu går utan kryckor. Och idag var jag på gymmet och tränade med handcykel, kettlebells och rygg- och bålträning. Kände mig så stark! Det är klart att jag kommer komma ur det här!
 
Jag träffade en av mina närmsta vänner idag på lunchen. Och hon sa saker som har fått mig att tänka om litegrann. För jag har kört lite för hårt på hjärnkontoret den senaste tiden. Tänkt ut, tänkt lite till, tänkt massor. Producerat på löpande band. Och det är klart att det är kul. Men allt som är kul är inte alltid bra. För trissas man upp för mycket och går på höga växlar, så kan det senare slå tillbaka på en om man inte lägger in vila.
 
Min elitsatsning är på livet. Jag satsar fullt ut. Och det är en konst att vara nöjd. Det är en konst att inte vilja mer. Snarare vill man kanske mindre. Och vara närvarande i det lilla man nu väljer att göra.
 
 
 
 
 
Tack Ulliz för idag!

Våra hjärtans Dag

Så här på alla hjärtans dag tänker jag på att varje dag borde vara våra hjärtans dag. Att vi utmanar kärleken i oss att nå ut. Och komma lite längre. Inte bara gå på irritationens impuls. Utan agera med kärleken i fokus. Skitsvårt, säkert. Behövligt? Jajemän.
 
Några av oss borde också skänka sitt hjärta till sig själv. Vårda det ömt. Liksom älska sig själv. Jag är just nu übertrött på allt som heter prestation, prestige och "jag-ska-minsann-visa-vad-jag-kan". Nej, det finns ingen anledning att jaga allt det där som numera är norm i kvadrat. Skapa din egen filosofi. Vad är viktigt för dig? Kanske är det just det som jag ratar, men det är bara min mening. Allas våra drömmar är ju olika.
 
Mina drömmar handlar mycket om vad jag kan göra för att slippa stressa. Hur jag kan hitta smarta lösningar på vardagsuppgifter. Se över mina recept och laga storkok. Skriva av mig när livet är upptrissat. Träna för glädjens skull. Sova för återhämtning. Våga ta steget till förändring, även om det är megaläskigt.
 
Idag ger jag ett enkelt recept som kan förgylla din middag. Jag har som regel att alltid äta grönsaker/råkost till lunch och middag. Svosch säger det och så är det färdigt!
 
 
 
 
Granatäppelkärnor från 1/4 granatäpple
Cosmopolitansallad
1 äpple
rödkål
morot
 

Skala granatäpplet (gör hela på en gång, så har du kärnorna till andra rätter senare, t ex till frukostyoghurten). Riv moroten och äpplet på rivjärn. Använda en osthyvel för att hyvla rödkålen. Skär till cosmopolitansalladen. Lägg allt i en tallrik! Finast om granatäppelkärnorna sprinklas ovan det hela!
 
 
 
 
 
 
 

En sådan cheesecake är alla värda

Det är så speciellt. Att faktiskt lyssna på sig själv. Man kan säga att jag är en rookie på det. Ibland lyssnar jag och lyssnar, men det ekar tomt.
 
Idag sa kroppen: du får träna lite.
 
Jag tassade iväg till gymmet och gjorde ett halvt styrkepass. Med lite lägre vikter.
 
Än så länge mår jag bra. Ibland hostar jag till, men jag har inte ont i halsen. Så jag bara hoppas hoppas att jag nu sakta men säkert kan återgå till träningen!
 
Det finns saker som man absolut kan göra när man inte är hundra frisk. Som att göra denna
 
 
 
 

200 gram Philadelphiaost naturell
3
äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stycken äggvitor
3 dl grädde
1 citron
1 / 2 pkt digestiv
  5 msk mjukt smör

Gör så här:

Du behöver en form med avtagbara kanter!
Mixa digestivkexen till fina smulor och rör ihop med smöret.
Täck din form med digestivedegen.

Separera äggulor från äggvitor i två olika skålar.

Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker. Blanda även i saften från citronen, samt zesten från citronen!

Vispa grädden i en tredje skål och vispa den ganska hårt. Vänd sedan ner den i äggule- blandningen.

Vispa äggvitor till ett hårt skum och även den ner i blandningen (äggula...grädde)

Lägg nu smeten i formen, du kan använda dig av en slickepott för att forma till den. Jag hade på lite extra zest som dekoration. Lägg i frysen, med folie ovanpå, minst 5-6 timmar.

Ta fram 20 minuter innan servering!

Hallonsås: jag tog ca 2 dl frysta hallon, lite vatten och kokade upp. La till 3 msk florsocker och blandade om. Mixade den slät. Den är god när den är lite varm!

Ta fram cheesecaken tjugominuter innan den ska serveras.

Hoppas att den smakar!

 

 

 

Matmuffins - bra att bjuda på!

Att bjuda på fika är inte ovanligt. Men så trevligt.
 
Ofta blir det kanske något sött, och det behöver inte vara fel. Men ibland är det också skönt med variation!
 
Jag vill slå ett slag för....
 
 
 
 
 
Och givetvis bjuder jag på ett recept!
 
Matmuffins
 
12 stycken mellanstora

3 ägg

½ dl rapsolja

2 dl yoghurt

1 tsk salt

3 tsk bakpulver

2,5 dl vetemjöl

1,5 dl siktat dinkelmjöl

 

Fyllning

1 paket fetaost

Broccoli, 1 bukett

Coctailtomater 12 stycken

Oliver 12 stycken urkärnade

Parmesan ca 2 dl riven

 

Börja med att dela broccolin i mindre bitar - och koka upp dem så de blir "mellanmjuka" (ca 5 minuter). Skär upp fetaosten, halvera coctailtomaterna och oliverna, riv parmesanen.


Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda ihop muffinsmeten i en skål. Lägg upp smeten i formar, till hälften. Tryck i tillbehören: broccoli, fetaost, tomat, oliver och sist över med lite parmesan!

Låt gräddas i 20 minuter i mitten av ugnen!

Smaklig fika!

 

 
När det gäller lite sötare fika har jag ett riktigt guldrecept... Det återkommer jag med!
 
Trevlig vecka!
 
 

Lax med vitlökssmör - en liten tanke

För någon vecka sedan testade jag att göra lax i folie, med vitlökssmör. Det blev faktiskt väldigt gott, och vi tog lite bilder på maten, finns här nedan. Det är så kul att testa nya maträtter, som man inte gjort tidigare. Man har ingen aning vad det ska bli, men ofta blir det lyckat. Jag ska försöka hitta några riktigt bra matbloggar och se om jag finner inspiration! Om du känner till någon - kommentera gärna!
 
Det är grått ute, och dassigt väder. Att jag dessutom inte har kunnat träna på två veckor gör inte saken bättre. I fredags var jag så rastlös, men jag körde 26 stycken yoga-grodor och mådde lite bättre efter det. En planka och 15 armhävningar blev det också. Det blev alltså ingen afro i fredags, men jag har bokat nästa vecka. Imorgon är jag nästan säker på att jag ska köra ett styrkepass, som jag ser fram emot det!
 
Den senaste tiden har jag bläddrat i fotoarkiven. Därför kommer det upp lite mer bilder i färg. Den nedan är tagen nyligen av Christofer Lind, min egen bloggfotograf. Vi fick fina tulpaner på födelsedagarna, och en dag lyste solen så fint genom fönstret, rakt på dem. Det var bara att ta fram kameran!
 
 
                                     Vakna tulpaner                Foto: C. Lind
 
                                                  Lax med vitlökssmör                               Foto: C. Lind
 
(citerat från Amelia nr 18 2012)
 
Lax med vitlökssmör
4 morötter, skalade och skurna i slantar
8 potatisar, skalade och skurna i slantar
4 ark folie
4 bitar lax
salt & peppar
 
Vitlökssmör
100 gr smör, rumsvarmt
5 vitlöksklyftor, pressade
1 pressad citron
lite salt
lite socker
1 näve persilja, finhackad
 

Min tolkning av receptet: Ugnen ska sättas på 225 grader. Sedan ska potatisen och morötterna förkokas i tio minuter. Under tiden gör man vitlökssmöret. Lägg ut folien, och i den en laxbit. Salta och peppra. I med potatis och morötter, fördelat på fyra foliepaket. Sedan en rejäl klick vitlökssmör på varje. 15 minuter in i ugnen!
 
Klart!
 
Serverad med en sallad!
 
 
 
 
 
 
Mer av detta önskar jag mig
 
 
Spännande fönster förra sommaren i Järna
 
 
Kom ihåg. Att ibland är beslut viktigare än utgången. Var inte rädd för förändring.
 
 
 
 

Från Livsbalans till Livskraft

Jag återkommer ofta till temat balans. Livsbalans. Att hålla balansen på en trottoarkant kan vara vingligt och du får använda ditt balanssinne till max. En ansträngning med andra ord. Och är det inte lite så med livet: vi står där och balanserar, nästan håller andan, bara för att få uppleva det där magiska. Den där eftertraktade, populära, ouppnåeliga balansen.
 
Men jag tror det snarare handlar om att släppa jakten. Låta andetaget sippra ut. Och istället tänka efter. Att gå från livsbalans till livskraft. Vi behöver kraft för att fungera. Att det vissa dagar är stressigt kommer vi nog inte ifrån. Om vi absolut inte satsar stenhårt på ett liv utan stress. Men det tror jag är svårt. Då är det istället viktigt att hämta kraft.
 
Var hämtar du din kraft ifrån?
 
Jag hämtar min på en yogamatta. I ett löpspår. I en bok. Eller genom att prioritera om - ta bort saker som faktiskt inte är livsnödvändiga. Jag är grym på att boka om det mesta - för att kunna tanka livskraft. En sådan enkel sak som att skita i tvätten, dammsugningen eller vad det nu kan vara. Det kan också vara att ta paus från träningen. Eller från sociala aktiviteter. Downshifta lite helt enkelt.
 
 
 
 
 
 
 
Just nu
Bloggar som inspirerar, ja ger lite livskraft!
 
Annika Strongday
Träningsglädje
Uppochhoppa
Johanna på Livskick
 
Och den här sköna tjejen - Lotta på Livskick

Vardagens Vackra Vyer

Det är inte utan att jag känner mig rätt bra. Nästan frisk. Och så vet jag att yogan ikväll kommer bli en skön upplevelse. Jag tittar ut i skymningen. Det snöar på, ymnigt. Jag tog en kort promenad idag, runt kvarteret, och fick se fina hus, i olika färger. Tidigare idag var det en hackspett som höll mig sällskap (har ett träd utanför fönstret) medan jag satt och knackade på tangenterna
 
I allt detta befinner sig en gnutta arbetsro. Har skickat iväg några viktiga mail idag. Och jag hoppas förstås på ett positivt gensvar.
 
Så är det såhär. Jag tror jag har ett viktigt meddelande till mig själv. Så jag lyssnar tålmodigt. Men det ekar tyst just nu. Men vänta kan jag också göra.
 
Nu är skymningen slut.
 
Imorgon träffar jag den här filuren!
 
 
 
Vi behöver omväxling ibland - saknar det gröna!
 
 
Färg, mera färg
 
 
 
 
 
Hälsningar från den Vita Staden
 
 

Snart där. Bokad afro på fredag!

Jag är nu nästintill frisk och bokade därför in ett träningspass på fredagen. Afro! Jag hoppas att jag kan vara med på det. Mjukstartar med yoga imorgon kväll. Jag hostar nästan ingenting, och jag blir rastlös av att bara hänga hemma.
 
Trots att jag vittrar träning passar jag på att ta det lugnt. Tog fram en lasagne ur frysen för att kunna värma på. Vuxencurling är den bästa curlingen!
 
Hann få ordning i sovrummet idag, men längtar efter att få röja på riktigt. Bli av med saker. Få ordning, en gång för alla. Så idag blev det sovrummet.
 
Det går sakta framåt med mina artikelidéer - skickade iväg tre förslag igår!
 
 
Sommar 2012

Kalla fingrar och varm hjärna

Det är så himla trist. Att få nej. Det är som att ens idéer faller platt. Som man en gång tyckte var grymma.
 
Men till saken hör: de är grymma! Jag lägger ner tid och energi på att formulera idéer till tidningar. Det är min grej liksom. Men, det är mycket annat som ska falla på rätt plats.
 
Det fina är att jag tar nej:en ganska bra. Fortsätter. Fnular. Tänker om, tänker nytt. Hittar intressanta case.
 
Så jag fortsätter. Och det är jag glad över!
 
Och så har jag börjat sälja in annat också - men mer om det senare!
 
Just nu fryser jag fingrar och tår av mig. Vet inte varför. Har på mig värsta koftan och benvärmare. Tror den här förkylningen har separationsångest. Bäst att värma vetekudden igen!