2013 - mina nyårskarameller

Tänk, att imorgon är det sista snutten av fina 2013.
 
Och vet ni, att det är så kul att se tillbaka, med hjälp av bloggen!
 
Så jag tänker att vi kör en bakåtblick, för att sedan starta 2014 tillsammans!
 
 
 
 
En resa bortom min egen tid och mitt eget liv. Livet som resereporter förnöjer. Vandrar för första gången på riktigt. Vilket gjorde att jag i år (i veckan) införskaffat nya vandrarkängor
.
 
 
 
När jag ser tillbaka i bloggen ser jag en tydlig trend av matlagning, av smått och gott. Här några favoriter!
 
 
Cheesecake
Råkostsallad
Matmuffins
 
 
Jag bekantar mig med Isodieten för första gången, och kör igång med glutenfri kost. En ny, smärtfri, period börjar i mitt liv - där jag äter helt glutenfritt och mår toppen. Var också med på Fazer Blogger Boot Camp, vilket var toppenkul - trots brutet ben!
 
 
Foamroll-pass på Fazer Blogger Boot Camp
 
Nötpanerad torsk enligt Isodieten
 
 
Möter våren i fina Skåne, närmare bestämt hos min väninna Dorota i Löddeköpinge! Hann fira en söt 1 åring och promenera i fina områden.
 
Föreläser på Hälsodagen på Eggeby Gård!
 
 
 
 
Håller igång med träning, med bland andra Strongday!
 

Testar träning med ActivateMe, bland annat i en källarlokal och ute i Rålambshovsparken. Besöker allt oftare koloniträdgården där jag bor. Och jag upptäcker charmen i att baka glutenfritt knäcke!
 
 
 
 
 
 
 
Tyresta - en plats på jorden där andetagen får andas extra djupt. Jag försvann en förmiddag och 25 kilometer senare tog jag bussen hem. Sen har vi ju Jastarnia. Kanske är det så att vi alla har en plats där vi känner oss extra älskade. Jag har en sådan i alla fall. Jag toppade juli med att vattna en väns koloniträdgård. Tog ett varv med gräsklipparen också.
 
 
 
 
 
 
Jag drar till Munkedal för ett jobb, där jag bland annat intervjuar den här fröken. Träffar av en slump min barndomsvän i Munkedal. Sover på sötaste Bed and Breakfast-stället.
Tränar ett pass med Casall i Vasaparken. Träffar bloggvänner. Livet leker. Foten funkar!
 
 
 
 
 
Äter typ gröt mest hela tiden
 
 
 
 
Testar träning hos Friskis & Svettis. Upptäcker mellanmålsplättar. Med keso förstås. Hösten bjuder på sin finaste sida. Och Magdalena Bibik släpper Världens Roligaste Träningsbok med sin Janne!
 
 
 
Blir dundersjuk och sedan frisk på en dag. Spenderar många timmar på Allt för hälsan. Gör ett löpjobb med fina Annika. Hälsar på SATS och testar nyheter inför vintern 2014. Besöker Tyresta, för jag är värd det.
 
 
 
 
 
Upptäcker mig själv, på ett nytt sätt. Bromsar mjukt för att ge plats åt alla sorter av känslor. En del svårare än andra. Men jag vet vad som funkar. Och vad som inte gör det. Firar jul, på det sätt som värmer hjärtat. Hänger med finaste vännerna i Österskär, har systrar som hälsar på. Och inte förglömma min fina vän Svenne, vi firar den femte julen ihop - bästa traditionen. Tränar, ja, men ligger på sofflocket minst lika mycket. Så är livet! Att ha hjärtat vid min sida har varit och är meningen med mitt liv.
 
 
 
 
 
 
TACK till alla som följt mig det här året! 2014 års blogg kommer fokusera på hälsa, häng på!
 
 
 
En stor del av bilderna är tagna av Christofer Lind - tack!
 
 
 
 

2014 – en annorlunda utmaning för den som vill

 

Surfandes runt märker jag de gamla vanliga argumenten för ett nytt år: du ska bli ditt bästa jag, du ska komma i ditt livs form, du ska klättra på alla stegar som finns. Ja! Du ska vara så fantastisk att du nästan tuppar av. Bara sådär.

 

Kort och gott: du duger inte. Du måste ju bli bättre, eller?

 

Jag tänker att människors värde är konstant, inte ett resultat av en massa aktiviteter. Men vi känner ofta inte värdet, där i själen eller hjärtat. Vi är däremot experter på att gnata och gnälla. På oss själva, på andra.

 

Så. För ditt 2014 vill jag ge dig några råd på vägen. De magiska tre.

 

 

Nej, jag önskar dig inte mer tid. Därför den är lika för alla. Det jag önskar dig är ett val. Att välja bort det där som snor tid från sådant som du verkligen vill. Jag hoppas att du väljer så att du sedan har tidsöverflöd. Istället för tidsbrist. Jag råder dig att bli sams med tiden, att du ser på den med en mjukhet och med en acceptans för den inte går att öka på. Och jag råder dig att älska den tid som du har.

 

 

Den bär oss, den tar oss framåt. Och vad gör vi? Vi ställer oss på ett ställe, ofta vågen, och tycker att ”det här var ju inte bra”. Men istället för att stå där, kanske vi kan lägga ner tid på annat (se ovan). Kruxet med oss människor är att vi vänjer oss, så även om du för en stund gillar läget med kroppen, så kanske du i nästa sekund kikar på den där löpsedeln och tänker att ”det här var ju inte bra”. Nej, det är ingen lätt grej att gilla sig själv. Jäkla svårt är vad det är. Men det är också värt det och eftersträvansvärt att gilla sig själv. Så mitt råd är: ta hand om dig, och gilla dig själv!

 

Boktips: Kroppspanik av Julia Skott.

 

Surfa in på Johannas blogg för att inspireras!

 
 
Få en tankeställare och klicka in på Lottas blogg!
 
 
 
Mitt stora intresse är vad som händer där uppe. Tankar, känslor och ageranden utifrån hjärnan. Mitt råd är att uppmärksamma den kommunikation som du har med dig själv. För den kan göra underverk. Eller döda dig rent av. Så hitta din röst, och tänk efter vad du säger till dig själv. Finns inget så nedbrytande som en klagosång. På det egna självet. Och yes, det är en utmaning för mig också. Joråsåatt.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Träning med Nike-flås

Det var värt det. Det var tufft, med lungor som skrek av förvåning. Men tack vare Strongday-Annika var jag med på ett pass som gav mig mycket. Dels, trots att jag hängde långt bak i intervallerna, så känner jag mig starkare än för ett år sedan. Dels är det något särskilt med människor som tränar i grupp. Så jag fick mersmak!
 
Vad gjorde vi då? Uppvärmningsjogg från Intersport på Drottninggatan till Humlegården. Sedan löpskolning i parken, med teknikgenomgångar. Och sedan intervallerna som chockade både kropp och knopp. Är inte alls van vid den typen av träning, men jag välkomnar nya upplevelser. Men i stunden var det jobbigt. För dig som undrar: 2 minuter rejäl pulshöjare följt av 1 minuts vila och sedan 1 minut på't igen. Samma sak med 3 och 4 minuter.
 
Foto: strongday.se
 
 

”I soffan med en bok”

 

Jisses vad jag önskar att rubriken var min statusrad på Facebook. Typ en vecka i sträck. Jag är fullkomligt såld på att läsa, men har svårt att finna ro. Jag har en soffa i ett hörn, och den bara skriker om hur mysigt det är där. Jag tittar och suckar. Nej, det blir ingen sådan stund idag heller...

 

V a r f ö r är det så att saker vi borde göra är viktigare än de som vi vill göra? Det är för mig ett mysterium, och ett irritationsmoment. Jag vill vilja, och jag vill göra de saker som ligger mig närmast om hjärtat.

 

Gör du det du vill eller borde?

 

 

Att göra det man vill är hälsa

 

 

 

 

 

 

Tips för julen: glutenfria lussebullar

Lussebullar: ett riktigt signum för jul, enligt mig. Men samtidigt är jag glutenöverkänslig. Istället för att hänga läpp såg jag till att hitta ett riktigt bra recept! Tack Ida för tipset!

 

Sen är det också så, att man ofta fryser in bullarna....Och hittar resterna året efter. Inte så lockande att äta dem då. Så mitt tips är att baka lite mindre, men äta desto mer!

 

Dessa blev supergoda!

 

Till ca 12 st:

40 gr smör

1 dl mjölk

0,5 dl kesella

1 pkt saffran

25 gr jäst

2 tsk psylliumfröskal eller fiber husk

1 ägg

0,5 dl ljus eller vit sirap

ca 5 dl glutenfri mjölmix

 

Smält smöret i en kastrull Tillsätt mjölk, kesella och saffran, Låt bli fingervarmt, 37 grader Smula ned jästen i degbunken Häll över smörblandningen. Tillsätt psylliumfröskal och låt svälla i ca 10 min. Tillsätt ägg, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta i maskin till degen blir smidig, eller med degvispar i din visp. Låt jäsa under duk i cirka 30-40 min

 

Fyllning

50 gr rumsvarmt smör

25 gr riven mandelmassa

1 tsk vaniljsocker

Blanda ihop allt

 

Knåda degen på bakbord, använd bara så mycket mjöl att degen blir lätthanterlig. Kavla ut till platta och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär till bullar, tänk kanelbullar. Låt jäsa ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen i 8-10 min.

 

 

 

Modig träning väntas

"Du är modig”

 

Ett utdrag från helgens konversation med den här fröken (vars blogg jag alltid går in på om jag behöver peppas till ett löppass).

 

Jo men så här va: Strongday-Annika och jag ska ut och springa med Nike Run Club på onsdag. Jag är ingen löpare per definition, men jag är sugen på att bli. Jag tycker det finns en frihet i att springa.

 

Därav väntas modig träning!

 

Listan på Annikas blogg var ett alldeles utmärkt förslag till en liknande hos mig.

 

Helgens hurra: Att vi kände oss totalt ostressade – men hann med en hel del ändå. Men på våra egna villkor utan att vara skållade råttor.

Helgens skönaste: Söndagens korta 4 kilometers vinterlöppass. Det finaste: att jag har blivit så mycket starkare!

Men måste jag säga att min vän Svens rookieföreställning på Improvisationsteatern på Sigtunagatan gav mersmak! Bra jobbat Svenne!

Helgens mest oväntade: En gubbe som åkte med husvagn längs motorvägen, där husvagnen rullade på bara fälgarna. Bakom sig hade han en bil, som också körde i 40 km/timmen, med varningsblinkers. Jo, polisen inväntade dem en kilometer bort.

Helgens jobbigaste: Att helgen tog slut

Helgens dryck: Åh, det måste bli morgonkaffet!

Helgens plagg: Ah, mys all over the place – mjuka kläder är min melodi!

Helgens tråk: Att jag är bannad från SATS bokning, då jag glömt att avboka pass. En vecka får jag stå ut med att spontanträna eller springa. Det kan bli riktigt kul, ändå.

Helgens lyx: Avslöjas ikväll....

Helgens låt: Måste säga att Sarah Dawn Finers Winterland går på repeat i julstöket

 

 

Glädje och träning hör ihop!

 

 Helgens dröm: ett eget hus. I lugn och ro.

Tips för julen: Julgröt

Julen har två sidor - dels kan det finnas en stress (tyvärr) över allt som borde göras, pyntas, köpas, lagas. Dels är det en tid där du faktiskt kan mysa, om du bara tänker efter vad du lägger din tid på. Jag tycker jul och mys hör ihop, med böcker, lite lagom matlagning och tystnad. Det är jul för mig, hur jag väljer att den ska vara. När min andra hälft lagar julgröt, ligger jag på soffan och spelar spel på mobilen. Eller läser en bok. Apropå bok kommer inom kort en reflektion över boken Kroppspanik, som jag läste ut för bara någon dag sedan.

 

Men den där gröten, den kanske du vill testa att göra?

 

Julgröt ca 4 portioner

2 dl grötris

4 dl vatten

6 dl standardmjölk (röd)

3 dl grädde

ca 20 g smör

1 tsk salt

Strösocker

1-2 kanelstänger

 

  • Häll vattnet och grötriset i en stor kastrull

  • Tillsätt salt och en klick smör

  • Koka upp under omrörning

  • Låt koka ca 10 min till vätskan är borta

  • Tillsätt mjölk och grädde samt lite socker och kanelstång

  • Koka på svag värmen under lock ca 15 min

  • Ställ kastrullen på en tjock träskäbräda. Svep in den i ett par kökshanddukar

  • Låt stå 1 - 1½ timme

  • Värm på och servera med mald kanel, strösocker och mjölk

 

 

 Foto & recept: Christofer Lind

 

Någon som också vill ta det lugnt under december är Underbara Clara - här ett inlägg om hur hon tänker.

Stressa för att kunna vara hälsosam?

 

V a r e n d a minut bokad, inplanerad, inskriven – du fixar det! Hemlagade, nyttiga måltider och sen 3-4 träningspass i veckan – ja! Springer från jobbet för att vara med på det där spinningpasset. Struntar i duschen, för man eftersvettas ju. Hade gärna bastat, men vem kan varva ner liksom? Och så kommer man hem tidigare. Efter första andetaget hemma tar du tag i allt det där som ska göras. Pratar i telefon samtidigt som du slänger in laxen i ugnen. Ah, i med en tvätt också, den gör ju sig själv. Plockar, plockar, plockar. Lägger på, tar ut laxen. Asch måste hänga expresstvätten också.

 

 

S t o p p

 

Jag vet egentligen ingenting om dig som läser, så jag utgår från mig själv. Jag kan vara exemplariskt duktig på planering och ha hundra bollar i luften. Men ärligt, jag gillar det inte. Alls. Det svåra i sammanhanget är ju att det verkligen finns roliga saker att göra: träna, skriva julkort, möblera om hemma, jobba, läsa bloggar, laga mat och en massa annat.

 

Men, som jag skrev i ett gästinlägg, jag tror inte på ett fullspäckat schema. Jag tror tricket med livet handlar om att ta bort, inte lägga till. Och det upprepar jag för mig själv. Om, och om, igen.

 

 

Vad tycker du är roligast alla kategorier? Bra. Vad kan du ta bort för att du ska kunna njuta av just den aktiviteten? Do it!

 

'
Foto: Emilia Arvidsson. Tagna i Enskede koloniträdgårdar
 
 
 

 

 

 

En stund för mig själv

 

Social av naturen kanske? Jag kan nog passa in den beskrivningen. Pratar mycket och med många. Inte blyg alls. Men vet du. Jag älskar att vara ensam. Både ute och hemma. Bara sätta i lurarna i öronen, lyssna på musik och vara tyst.

 

Det gör jag här till exempel. Tänk att ett SL-kort kan ta en så långt.

 

 

 
 
 

Nyheter: Yin-Yang & Slow Motion

 
Två nya klasser tar ytterligare språng från och med den 6 januari på SATS! Jag testade båda i förra veckan, och välkomnar förstås två mjukare klasser!

 

Yin-Yang: Två vägar för kroppen att mötas – genom yin tar vi hänsyn till det grundande och långsamma, medan yang är mer snabb och stark. Klassen som har både och, kort och gott. Eftersom jag gillar Soma Moves, är även klassen Yin-Yang något för mig. Enkla rörelser, där du får kontakt med kroppen.

 

Slow Motion: Långsamma rörelser i fokus. Vad som är långsamt för dig, behöver inte vara långsamt för mig. Det är en utmanande klass för den som är van vid fart och fläkt. Men kanske behövlig? Den rekommenderas som en klass i sig, eller före/efter träning. Jag testade att vara så långsam som jag kunde, och det var lite häftigt. Något som instruktören nämnde var: var går våra gränser? Respekterar vi dem? Intressant, även utifrån allt annat vi gör i livet.

 

 

Från klassen Yin-Yang                                                                                    Foto: Emilia Arvidsson

Är du bra på att ge?

 

Adventstider är väntans tider. Vi väntar på den kommande julen, vi kanske förbereder oss för en stunds ledighet och lugn. Förhoppningsvis har vi en god känsla, för det här med julen. Man kanske blir extra mån om att ta hand om dem som betyder något för en.

 

Ge bort klappar är för många en stor del av den egna givmildheten. Men tänk om man kunde ge något till en helt främmande person? Vi håller oss ofta till de egna, i en sfär som är svår att ta sig igenom. Men det är kanske extra viktigt att lyfta blicken. Trots allt.

 

Det får mig att tänka på gruppen Det kunde varit jag på Facebook. Där personer engagerar sig för några av våra tiggare som sitter på Stockholms gator. Det är lite av en svår nöt att knäcka, tiggeriet, för vi vet ju faktiskt inte varför de tigger. Vi vet inte vad de behöver pengar till. Min tanke är att de har valt det bästa av de sämsta av alternativ. Så måste det vara, varför annars sitta på den kalla gatustenen? Men det väcker olika känslor, det gör det.

 

Men att ge kan också vara att se. Se andra människor, bjuda på ett hej, fråga hur någon mår. Jag ger sällan pengar, men jag köper något varmt att dricka och något att äta ibland, till dem som verkar behöva det. Igår volontärarbetade jag genom att julrimma. Bidrog med det jag är bra på: orden.

 

Det jag vill uppmana till är: gå utanför din sfär, om än för en stund, och bekräfta en annan människa. Jag tror det kan vara ett steg till en bättre värld.

 

Boktips: Ett givande liv av Patricia Tudor Sandahl