Förkyld eller allergi? Det är frågan...

Nu sitter jag här med en kliande näsa som har antagit färgen röd. Men vad gör man? Jag har tagit det ganska lugnt under dagen och ikväll blir det yoga trots allt. Yogan har kommit att betyda mycket för mig. Därför kommer en yoga-utmaning att presenteras inom kort. För någonstans tror jag att yogan får ännu bättre "effekt" om den görs regelbundet. Och så har det inte varit under våren - snarare en gång varannan vecka och lite småduttande hemma på vardagsrumsgolvet. Men en liten plan har utformats i mitt huvud.

Nästa vecka ska jag arbeta i Uppsala, med min pappa - skönt med lite variation. Och miljöombyte. Funderar på om jag ska ta med mig datorn eller inte. Syster och jag planerar två veckors Hälsoveckor. Det kommer bli kanon! Dessutom har vi redan planerat in tre simbesök! Det har varit så att vissa omständigheter har gjort att min vikt rusat uppåt. Men de första tio kilona verkar nu ha försvunnit. Men det är klart, främst vill jag må bra. Och det handlar alltså INTE om att späka sig själv. Jag tycker mig ha en sund relation till mat. Fast ibland nästan för sund! Jag tycker nämligen inte om att inte veta vad jag ska äta under dagen - så min första tanke på morgonen är - vad blir det för lunch idag då? (frukost är förhållandevis lätt att komma på - just nu alternerar jag mellan gröt och verum fil)

Apropå mat - känner att jag har torka på idéfronten på vad jag ska äta. Vill du hjälpa mig? Jag tänkte göra en meny för resten av veckan. Och då inte bara linssoppa - trots att det är väldigt gott! Om det finns recept på någon blogg som du nyttjat - länka! Eller varför inte skriva ner ett recept i kommentarerna? Eller hänvisa till Tasteline... Jag behöver två lunchförslag och kanske tre
middagsförslag....






Kommentarer
Postat av: Dorot

Jag letade också efter lite inspiration idag och har hittat några recept. Väldigt goda och en av dem har jag redan provat. Det var ratatouille, mums med ugnsbakad kalkonbröst:



Ratatauille: Skala och grovhacka 1 rödlök och 1 gullök. Skär 200 g zucchini i skovor. Dela, kärna ut och skär 2 paprikor (olika färger) i bitar. Fräs alla gränsaker i en stor stekpanna i 2 msk olja ca 5 min. Lägg till pressad vitlök. Tillsätt 500 g krossade tomater och 1 tsk salt. Låt ratatouillen småloka i 10 min. Krydda med 1 tsk oregano, 1 tsk timjan och 1 msk balsamvinäger.



Marinera kolkonbröstet med olivolja, pressad vitlök, saft av pressad lime, salt och peppar. Baka i ugnen ca 20 min i 180 grader.



Mums som sagt. Med en bit bröd till smakar det utmärkt.



Sedan har jag hittat lite grönsaker:



Grönsaksgryta med kokosmjölk:



Ger 2 portioner.



* 2 dl vatten

* 1 dl kokosmjölk

* 1 st grönsaksbuljongtärning

* 1 dl röda linser

* 1 tsk röd currypasta, av thailändsk typ

* ev. limeblad, eller en bit citrongräs

* 2 st morötter

* 1/2 st blomkålshuvud, litet

* 1/2 st squash, liten

* 2-3 st salladslökar

* färsk spenat, några nävar

* ev. limeklyftor, eller citronklyftor



Skrapa och skär morötterna i smala stavar. Dela blomkålsbuketterna i halvor eller kvartar. Skär squashen i halva eller kvarterade skivor. Skär salladslöken i bitar.



Koka upp vatten, kokosmjölk, buljongtärning och currypasta samt limeblad eller citrongräs i en kastrull. Lägg i linser och morötter och lägg på lock.



Lägg i blomkålen efter några minuter och squash och salladslök efter nytterligare några. Vänd ner den sköljda spenaten när linserna börjar mjukna. Räkna med att det tar ca 10 minuter.



Smaka av med salt. Ta bort eventuella limeblad eller citrongräs.



Koka ris eller nudlar att servera till. Gärna också en klyfta lime eller citron att pressa över efter smak.



och Grönsakscurry:



Ger 4 portioner.



* 4 st potatisar

* 2-3 st morötter

* 2 st gula lökar

* 1 st blomkålshuvud

* 2-3 st vitlöksklyftor

* 3 st piri piri

* 1-2 msk curry

* 1 tsk kardemumma

* 1 burk tomater

* 2 dl grönsaksbuljong

* salt

* svartpeppar

* 2 dl kokosmjölk

* 1 burk kikärtor, 400 g

* 1/2 dl cashewnötter

* koriander, färsk



Skala och tärna potatis och morötter. Skala och hacka lökarna. Skölj och dela blomkålen i små buketter.



Fräs potatis, morötter och lök i olja i en stekpanna tillsammans med pressad vitlök och kryddor. Tillsätt blomkålsbuketter, tomater, buljong och kokosmjölk. Låt koka ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner kikärter, cashewnötter och hackad färsk koriander.



Har inte provat än men har införskaffat alla ingredienser.

Ha det bäst vännen

2010-05-17 @ 18:42:28
Postat av: Ewa Arvidsson

Hej jag har läst din artikel men frstår inte vad probiotika är.Det kanske Du kan frklara för mig vid tillfälle.Det verkar som om det var en sammanblandning av fibrer och funktinal foods, vad är det ,finns det inte ett svenskt ord för det.Ser fram emot bilderna från bröloppet.Hoppas Du hade kul.Jag har nästan gjort ett kliv framåt med och i köket.Det var ohyggligt svårt att få det att passa ett stort snickerijobb samt målnng på snickerier skall aldrig mer klaa på ikea De gör det bra.Någon gång fattas det en skrov men på det stora hela så har borden lika långa ben, men det hade inte mitt bord, hur kunde jag räkna så fel? nu är de flesta problem lösta och vädret tillåter snabbtorkning vi ses Ewa

2010-05-19 @ 22:27:41
Postat av: Ewa Arvidsson

Jag tycker att layauten bör förändras vit är för vit helt enkelt Rosa eller ljusgnt skulle ge bättre kontrast, Du skall se att det kommer att synas bättre .Vi datanördar kommer snart att behva 3 par glasögon på varandra.Kram

2010-05-19 @ 22:30:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback