23.19 Det där med valfrihet NVC

Jag snöar in på det mesta. Eller ja, hittar jag något intressant så grottar jag gärna ner mig. Nu handlar det mycket om valfrihet och varför jag vill börja kommunicera utifrån mina och andras behov. Jaha kanske du tänker - är klockan så mycket? Men till saken hör att jag tänker klarare och klarare. Är mer förberedd på livet. Och samtidigt också livrädd. Om du visste vilka rädslor jag går omkring och bär på. Även om jag rent förnuftsmässigt kan avfärda dem, så är det känslan som styr. Köp två rädslor till priset av en. Ja, rädslan kommer sällan ensam.

Vi börjar med valfrihet. Det jag skriver nu är utifrån en kommunikationsskola som kallar sig Non-violent communication (NVC). Det är en kurs som jag går varannan vecka, och den sorten av kommunikation tror jag någonstans tilltalar mig. Det finns flera aspekter att ta hänsyn till. Till exempel så talas det i Non-violent communication om att vi alla går omkring och bär på någon sorts valfrihet. Jag vet inte exakt hur långt det här sträcker sig, för jag känner att det finns gränser där med. Att det skulle vara lite lätt provokativt att påstå att alla människor har valfrihet. Men låt oss titta på några situationer, som jag gärna vill kommentera utifrån ett valfrihetsperspektiv.

"Jag måste jobba" - den meningen baseras förmodligen på ett ekonomisk tänk - du vill kunna betala din hyra och dina räkningar, du vill ge din familj trygghet. Men då vill du väl jobba? Eller måste du? Kan du välja bort att jobba? Det som händer är att olika konsekvenser tillkommer pga vårt handlande. Men valet kvarstår - du kan välja bort att jobba, men får då konsekvensen att du inte klarar din ekonomi. Så då är det väl ändå inte helt fel att säga - att du vill jobba? Ge mig gärna dina tankar!


Testa att sätta in den här typen av kommunikation:

Jag vill....för att

Gör om alla dina "måsten" till att "jag vill.....för att" - vad händer då?

"Jag måste träna" --> Jag vill träna för att jag i slutändan mår bra av det!

Jag skrev en liten kortis som handlar om just NVC. Den kan du läsa här på Livskick



Få ljus i din kommunikation                                 Foto: C. Lind
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback