Polska piroger med surkål och svamp!

 

60 stycken piroger

 

Degsats, gör den tre gånger!

3 dl vetemjöl

1 dl varmt/hett vatten, inte kokande, utan svalnat något

2 tsk salt

 

Att göra degen tre gånger innebär att den är ”färsk” när du bakar ut den, och det blir helt enkelt enklare att kavla!

 

Farsen

30 gr torkad svamp

300 gr surkål (till exempel av märket krakus)

1 lök

1,5 dl av svampspad (förklaras i receptet)

olivolja

salt & peppar

 

Att steka pirogerna i

smör

 

Börja med farsen – koka den torkade svampen i vatten som precis täcker den. Ca 15 minuter. Häll sedan av svampen så att du sparar spadet! Hacka svampen.

 

Surkålen: ta ca 300 gram, och kläm ut den vätska som finns. Vi la den i en bunke och klämde med händerna, och hällde sedan av vätskan. Hacka surkålen.

 

Hacka lök

 

Värm på olivolja i en kastrull. Stek först på löken. I med svamp och surkål. Salta och peppra efter smak. Häll i 1,5 dl av svampspadet. Låt småputtra i ca 30 minuter, tills vätskan dunstat av. Viktigt är att farsen inte får vara för ”blöt” för då blir det inga bra piroger! Den ska vara mer åt det torra hållet!

 

Degen:

Gör nu i ordning degen. Häll upp 3 dl vetemjöl i en bunke. Salt. Och sedan det heta men ej kokande vattnet. Rör om snabbt med en gaffel. Gör sedan degen smidig genom att bearbeta med händerna.

 

Nu är det dags att göra pirogerna. Kavla ut den smidiga degen tunt. Använd ett glas för att göra rondeller. I varje rondell läggs 1,5 tsk fars. Ena halvan av kanten på rondellen fuktas med lite vatten med hjälp av pekfingret. Kläm ihop! Färdig pirog!

 

Första satsen deg räcker till ca 20 piroger. Gör om degen två gånger till, så får du sammanlagt 60 piroger

 

Vi fryste in våra 60 piroger – men när de ska ätas ska de kokas i saltat vatten. När de flutit upp till ytan är de färdiga. Som avslutning steks de i smör.

 

Serveras med rödbetssoppa – den går att köpa färdig i butik! Eller göra den själv!

 

 
 
Tack Sven för din insats!
 
 

Apropå recept. En inspirationskälla för mig är FAB Familys blogg! Vi ska testa att göra deras knäck i helgen!
 
 
 
Kommentarer
Postat av: Sofia

Ohh, spännande recept. Gott!

2012-12-21 @ 14:11:35
URL: http://ettbattredu.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback