Göra-delen i Träning

Det är ju så att jag tidigare deklarerade min fulla kärlek för träning. Ett enkelt beslut för mig, men kanske svårare för dig? För några veckor sedan bröt jag foten på ett danspass. Det gjorde hiskligt ont - och min första tanke var: hur gör jag nu med träningen? Jag bröt foten på fredagen, och tränade på måndagen. Anpassat, ja, men jag kände mig inte begränsad, utan mera nyfiken på hur det skulle gå. Det gick bra!
 
Jag kommer nu att svara på några frågor som jag hade med i mitt förra inlägg. Kanske håller du med, kanske tycker du inte alls som jag. Men skriv gärna!
 
Det är en ganska vanlig sak - att inte ha tid. Många av oss vill ha mer. Jag vet att vi alla har mycket att göra. Men jag tänker att om du vill träna, så kan det vara värt att göra en tidsinventering. Kan du ta bort något? (tv, Facebook, slösurfning, kanske inte städa lika ofta), be någon om avlastning så att du kan få träna 30 minuter? Jag tror att det är möjligt, testa att tidsinventera!
 
Det här är ju förstås svårt att argumentera mot - vill man inte, då är det klart att det blir svårt för träningen att bli av. Men om jag ställer frågan: vill du träna? och svaret är ja - då vill jag gärna inspirera dig! För jag tror att man kan vilja träna utan att samtidigt ha lust. Ibland kan det vara bra att direkt gå på "göra-delen" av träning. Det vill säga: inte utvärdera hur roligt eller tråkigt det är, utan mer eller mindre bestämma sig för att ja, nu gör jag det här. Jag har också dagar då jag inget hellre vill än att ligga på sängen och läsa en bok. Mina promenader är ofta ett resultat av pannbenstänk: nu går jag ut, oavsett hur jag känner mig. För ska vi hela tiden känna efter när det gäller träning, då tror jag det blir svårt att få den att bli av. Givetvis ska man känna efter av andra skäl - till exempel hur man mår (man ska ju inte träna om man är sjuk)
 
Kanske har du aldrig tränat, men du har viljan. Jag skulle satsa på att göra en research - testa olika träningsformer. Ibland kan man få till gratisträningar - passa på att prova. Gillar du dans - kanske zumba eller afro kan vara något? Löpning är ju en klassiker - men då måste man först satsa på att bygga upp sig successivt för att slippa skador. När jag började springa för ett par år sedan använde jag ett träningsprogram för nybörjare - suveränt enkelt att följa. Man kan få många goda råd på vägen genom magasin och tidningar. Kanske att man hittar någon blogg som kan inspirera en. Jag tror nyckeln i träning är att vara varierad. Testa och träna olika saker. Och - har roligt - välj sådant som du gillar!
 
 
Att köpa träningskort är en form av investering. Alla har inte den möjligheten ekonomiskt. Antingen räknar man på det, och ser om det finns utrymme, eller så får man fundera på hur man istället kan få till träningen. Det är nämligen fullt möjligt! Att träna hemma är dessutom trendigt och enkelt att genomföra. Du kan använda din egen kropp som motstånd och genomföra träningsprogram på vardagsrumsmattan. Inspiration och övningar kan du hitta i böcker (närmaste bibliotek?) och på youtube eller bloggar. Det är klart att alla, oavsett inkomst, ska ha möjligheten att röra på sig. För det du behöver är en kropp - och den har du! Ett annat exempel är att använda utomhusgym, som finns på många platser runtom! På sommaren har också Friskis&Svettis gympa kostnadsfritt i parkerna i Stockholmsområdet. Några andra tips?
 
 
 
Oj. Vilken fråga. Det ska ju kännas bra och det ska vara genomförbart. Själv vill jag röra mig minst en timme om dagen - det blir sju timmar i veckan. Av de vakna timmarna innebär det att jag tränar 6,25 % i veckan - det är ju inte jättemycket - men samtidigt är det en hel timme om dagen (som jag måste få till!) - träningen får enligt mig som mest effekt om man ser en utveckling i rätt riktning - mår jag bättre? blir jag starkare? Sen är det också så att får vi till träningen så orkar vi mer med andra aktiviteter - helt plötsligt blir energin på jobbet en annan. Att bära kassarna från Ica var visst inte så farligt längre. De goda effekterna från träningen smittar av sig på andra delar av ditt liv. Delar som är viktiga.
 
 
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback