Hjälp, jag hinner inte! Del 2

 

När jag går in i affärer är det med viss skepsis. Ska jag handla ännu mer, eller ska jag låta bli? Därför testar jag ett nytt förhållningssätt. Det jag ser därinne är en massa ledig tid som hänger på galgar, som jag antingen kan behålla (inte köpa något) eller spendera (köpa något). Om jag anser att det jag köper ger mig större glädje än att vara ledig: bra deal! Ja, ni förstår att jag tycker ledig tid är värd ganska mycket. Genom att inte handla, behöver jag i samma andetag inte heller tjäna något.

 

Jag gillar ju också prylar (läs: träningskläder!), men på senare tid tycker jag om att ha tiden att läsa en bok, gå och träna, eller umgås med mitt hjärta. Ja, en viss summa pengar bör jag dra in, för nej, jag kan inte tänka mig att bo i en grotta. Återigen, jag tar ett beslut, där jag jämför den lediga tiden med att ha en lägenhet att bo i. Samma sak gäller mat, där är jag rätt slösaktig, men jag försöker ta smarta beslut (läs: inte köpa halvfabrikat och annat som gör att kroppen mår dåligt). Ledig och hungrig eller jobba och mätt? Ja, precis. Mätt liksom.

 

Jag berättade det här vid ett middagsbord en gång. En tjej tittade på mig, när jag berättade att jag sällan shoppar kläder. Ögonen höll på att trilla ur, men samtidigt förstod hon när jag förklarade hur jag tänkte. Det är ju också så att vi lär oss att handla och shoppa, det är i mångt och mycket konsumtion som gör att den här världen går runt. Och samtidigt: går under? Jag funderar mycket på hur vi som människor skulle kunna bli mer hållbara, alltifrån våra val i butik, vårt sätt att transportera oss själva och annat som faktiskt får konsekvenser på planeten.

 

Men nu till tiden. Hjälp jag har ingen tid är ju ett klassiskt sätt att säga:

Kan jag göra om val som berör mitt boende och livsstil, då kan också tiden kan frigöras. Att prata ekonomi är alltid svårt, för pengar är ett känsligt ämne, i alla fall i Sverige. Men jag tänker så här: är ett liv, där dina resurser går till att upprätthålla din livsstil, fullt av lycka och sådant som du vill göra? Om ja: kör hårt! Om nej: vad är ditt liv då? Det tror jag är viktigt att tänka igenom. Jag har gjort det, flera gånger om. Och jag kommer fram till att det jag vill, kostar inte särskilt mycket.

 

Om man väljer att omvärdera, så finns det sätt att frigöra tid. Det finns sätt som gör att du kan göra det du vill. Kanske på ett annorlunda sätt, men tänk om du blir nöjd?

 

 

 

 Min plats på jorden. För en spottstyver.
 
 
 
Kommentarer
Postat av: Lisah

Otroligt tänkvärt. tack!

2013-09-10 @ 19:44:24
URL: http://lisahlisah.blogg.se
Postat av: Dorota

Kloka du! Kram

2013-09-15 @ 12:55:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback