Är det värt det?

 

Kristina Andersson, näringsfysiolog med ett antal böcker skrivna, har på sin blogg nyligen talat om hur vi ser på mat, vilka val vi gör (nystart!) och lite hur man ska tänka. Hon utgår bland annat ifrån tanken: ”är det värt det?” för att få oss att tänka efter. Och förstås den vanliga, men ack så viktiga: ”utgå ifrån dig själv”.

Nystart, mat, träning - alla bra saker för oss - men ofta är det kopplat till skuld, ångest och missnöje. Men att använda en matretorik som peppar, precis som Kristinas variant, är kanske ett sätt att närma sig sin egen hälsa?

 

MATRETORIK - några tankar

Mat: vi kommer inte undan – den måste intas om vi ska överleva. Det är klart att 1825 måltider om året (räknar fem mål mat om dagen: frukost, lunch, middag och två mellanmål) får verkningar på vår kropp. Men hur ska vi förhålla oss då?

 

#1: mat är något bra och det ska vara positivt! Vi kommer dagligen i kontakt med mat, och därför är det viktigt att en schysst inställning till mat är grunden. Sen vet jag att det är många som har den här vardagsångesten, ”vad ska vi äta ikväll” - men samtidigt är det hoppingivande med alla recept som du idag lätt kan få tag på!

 

#2: lägg ner lite tid på att fundera över din mathållning – är det att du ska laga mat några gånger i veckan, hur ska du planera kring det, varifrån ska du hämta din kunskap mm? I Kristinas blogg, som jag tidigare länkat till, kan du läsa hennes tankar om val av mat.

 

#3: ha en tanke kring maten som håller på lång sikt. Att vara hälsosam innebär inte att du per automatik ska förbjuda en massa andra saker. Men man kan inte alltid äta allt, det kan nog de flesta skriva under på.

 

 

 

 

Är det värt tycker ni? Det här med maten?

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback