Mumismumsmums och lite galet!

Nu har jag hackat och fixat med grönsaker, lagt dem på plåt (broccoli, paprika, champinjoner, röd lök, potatis) och hällt olivolja på, saltat och pepprat och en underbar timjan på. Jag var och handlade allt detta plus frukt på Solna torg, jag känner mig såå sugen på ugnsbakade grönsaker. Och nu är de inne i 20 minuter på 200 grader - det är nästan så att jag darrar av hunger! Tyvärr fick jag ingen nyttig lunch i mig, det blev en McDonalds variant, med hamburgare och pommes. Men ibland så fungerar kroppen så, att den har ett sug som bara kan tillfredsställas av onyttigheter! Åh, nu blev jag sugen på lite äppelpaj också. Ni kanske minns den goda vaniljsåsen (låglaktos) som jag använde sist? Det är ju inte långt till Hemköp....det tål att funderas över!

Så, nu har grönsakerna blivit klara och jag har ätit två ordentliga portioner - och det var verkligen jättegott och grönsakerna kändes precis lagom! Det här ska jag göra oftare! Jag behöver den typen av mat, de innehåller ju...ja, vad innehåller de?Jag ska göra en liten undersökning. Då börjar vi!

Broccoli - enligt Wikipedia (vad annars?) är broccolin "en av våra mest näringsrika grönsaker" och innehåller bland annat antioxidanten och karatoneiden lutein. Vad kan detta lutein vara bra för? Hm, jag checkar....:jaha, skyddar bland annat mot gråstarr och skyddar ögats näthinna (all denna information kommer också från Wikipedia).

Paprika - aha, by the way: paprika är en frukt! Hittade en spännande länk som tog upp frukten paprika, länken är http://www.livsmedelssverige.org/livsmedel/vegetabilier/gronsaker/gronsaker_paprika.htm. Där fick jag följande information: paprika är "rik på vitamin C och den röda sorten är dessutom speciellt rik på karoten". Då kanske det är den röda vi ska äta under sommaren, så att solbrännan verkligen kommer till sin rätt!

Champinjoner - På samma sida som ovan fann jag bland annat det faktum att champinjon inte är en grönsak, trots att den ofta kallas för det. Sedan står det inget direkt om champinjonens nytta för kroppen - men följande lista fick jag upp:
Näringsvärde per 100g: Energi 24 kcal/100 kJ, Vatten 92 g, Protein 2,5 g, Fett 0,2 g, Kolhydrater 2,9 g, Kalium 425 mg, ß-karoten 10 µg, C-vitamin 5 mg.

Sammy tycker man ska plocka sina egna champinjoner och inte äta de som odlas på papper - jag håller med!

Röd lök - Då var jag inne på Wikipedia igen - tydligen innehåller lök mycket antioxidanter, proteiner och flavonoider. Lite kort läser jag vidare att antioxidanter är "kemiska ämnen som motverkar oxidation av andra ämnen"(http://sv.wikipedia.org/wiki/Antioxidant). Det har bland annat med fria radikaler att göra, dvs att antioxidanterna donerar en proton till dessa så att de blir stabila

Potatis - en av mina favoriter! Vi ska se vad som är bra med den! Javisst, det var som jag trodde: en hel del C-vitamin. Men tänk också på att potatis innehåller mycket stärkelse!

Timjan - när jag googlade på timjan hittade jag en alldeles speciell sida, nämligen friggs. Och där skriver de verkligen intressant gällande den örten, nämligen: "Timjan verkar både slemlösande och bakteriedödande och minskar dessutom risken för torrhosta. Den kramplösande verkan som spelar roll vid torrhostan fungerar för övrigt också vid magknip" (http://www.friggs.se/default.asp?id=4185)

Men hörrni, det är torsdag och nu undrar ni säkert var veckans länk är någonstans? Och jag har ju ovan tagit med några, men en kvalitetssäkrad länk där ni kan läsa bra material om livsmedel är livsmedelsverkets hemsida: http://www.slv.se/

Ha en underbar torsdag!

Emilia



Ni kanske undrar varför jag har så stort intresse för mat...?
Kommentarer
Postat av: Nisse Norr

Nej undrar inte alls över varför Emilia är så intresserad av mat. Skulle undra mycket mer om hon inte var intresserad. Men jag har ändå några kommentarer. Först en varning!! Sammy tycker man ska plocka egna champinjoner men det tycker inte jag och varför då. Jo för att champinjoner kan lätt förväxlas med giftsvamp och då är man riktigt illa ute. Sen några ord om potatis eftersom jag själv nyligen gjorde ett misstag och köpte en påse som var så dålig att den, inte påsen utan potatisen alltså, att den är oätlig, måste kasta alla fem kilona. Potatisen ser visst frisk ut men smaken är bläh. Mitt råd är därför att aldrig köpa potatis som är märkt klass 2. Ska vara klass 1 och då är den okej. Bäst förstås om man själv kan odla. Ett annat tips om man vill äta nyttigt så ska man äta blåbär som kanske är det allra mest hälsosamma bär som finns. Massor med antioxidanter och dessutom superbra för synen, ögonen alltså. Min favoritgrönsak är annars tomaten men tyvärr kan man inte köpa tomater som smakar tomat. Det är mest vatten men man får ju iallafall fin färg på salladen. Men för den som själv kan odla så är det en annan sak. Med smaklig hälsning Nisse

2008-10-09 @ 21:37:28
Postat av: Emilia

Där ser man! Sammy kontrar med att det är lätt att skilja på dessa svampar, bara man vet vad man ska titta efter. Hur som haver, jag köper svamp, men har även testat "the real thing" och det var jättegott. Det var fyllda svampar om jag inte minns helt fel...Hoppas att du har det bra! Nu ska jag titta på debatt!



Kramis

Emilia

2008-10-09 @ 22:06:59
URL: http://enemilia.blogg.se/
Postat av: Nisse Norr

Jamen för det första så tror jag att vilda champinjoner är väldigt ovanliga och risken är uppenbar att de man tror man hittar är giftsvampar. Så varför ta den risken helt i onödan. Finns ju annan svamp som är mycket god och kan plockas utan risk. (Utom riskor förstås som är riskabla, hörs ju på namnet, nej nu försöker jag bara vara rolig). Men Karl Johan som är en sopp och alla soppar nästan kan man äta, det finns djävulssopp som är oätlig men knappast dödlig, och sägs smaka så illa att ingen klarar äta den. Men smörsopp är god. Och kantarell är lätt att känna igen, även trattkantarell som är lättare att hitta. Skivlingar ska man akta sig för för i det släktet finns giftsvampar. Grönsaker är oftast ätliga men för att vara riktigt hälsosamma ska de vara Krav-märkta. Inte bara för att de ska vara obesprutade utan för att de innehåller mer näring eftersom de inte är så hårt drivna i odlingen. Tyvärr är de oftast mycket dyrare och det är ett problem eftersom maten har blivit så dyr och man försöker ju hålla hårt i börsen. Hälsar Nisse

2008-10-09 @ 23:00:34
Postat av: Emilia

Ja, jag ser att du kämpar i svampfrågan. Sammys mamma plockade några champinjoner här i närheten - och de var jättegoda. Men sedan är hon ju en svampexpert...! Ja, jag skulle gärna äta mer kravmärkt, men det är som du säger, man håller hårt i börsen. Däremot har jag börjat köpa ekologiska ägg, för där är det verkligen skillnad mellan ägg och ägg. Kanske att jag börjar köpa mer kravmärkt, jag har inga jättestora konsumtionsbehov annars...vi får se. Tack för den intressanta vinklingen!



Emilia

2008-10-10 @ 08:39:07
URL: http://enemilia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback