Livspusslet - veckans tema

Ja, det är Bloggvärldsbloggen som busar igen och gör att jag riktigt känner hur det kliar i fingrarna . Livspusslet – det är vad som ska skrivas om. Pusslet, som är svårt att lägga, eftersom det finns så många bitar. Men! Så som jag ser det – är det ett pussel vars färdighet inte existerar – för det kommer alltid att finnas saker att göra! Däremot tror jag det är viktigt att släppa jämförelsens grepp om sig själv, därför att det är när vi jämför oss med andra, som det blir stressigt. Det är som Mymlan själv skriver i sin blogg: ”hur gör alla andra? Hur lyckas alla andra prestera bra på jobbet, vara snygga, vältränade, ha ett städat och vackert hem och dessutom ha tid över till semestrar, middagsbjudningar, tjo och tjim och fritidsintressen?”

 

 

Som sagt – det kan vara bra att ställa sig frågan både en och två gånger – vad ska mitt liv fyllas av? Seriöst, att prioritera är ett sätt att få livspusslet att gå ihop. Veckan har 168 timmar, nothing more, nothing less, och där är din ram. Det är de timmarna du har att spela med. Så välj några pusselbitar som du känner dig trygg med och som du vill ska ta din tid. För några månader sedan skrev jag ihop en kortare artikel om ”hur ska jag hinna med träningen” (fitmama.se) där jag visade på en veckokalkyl. Här kommer ett utdrag:

 

”Veckan har 168 timmar – fundera på veckobasis vad du hinner med och se om det blir några timmar över – de kan du ju lägga på träning. Och blir det inget över – titta på veckokalkylen och se om du kan få loss några timmar…Vi testar ett exempel:

 

En fördelning skulle kunna vara:

Sova 8 timmar per natt = 56 timmar

Syssla med bloggen 45 minuter per dag = 0,75 * 7 = 5,25 timmar

TV i snitt en timme per dag = 7 timmar

Laga mat två timmar per dag = 14 timmar

Äta två timmar per dag = 14 timmar

Jobba heltid = 40 timmar

Vara med barnen i snitt 2 timmar per dag = 14 timmar

Städa en halvtimme per dag = 3,5 timmar

Internet= 3,5 timmar

Restid ca 1 timme per dag = 7 timmar

 

SUMMA = 164,25 timmar

 

Det ger mig ytterligare 3,75 timmar att göra något. Kanske att jag borde minska på TV:n och datorn? Var kan jag få loss några timmar? Modellen är bara ett sätt att faktiskt se vad mina timmar går till. Testa och se!”

 

 

Läs hela artikeln här

 

 

 

Hur gör jag då? Visst är det så att jag har ett livspussel, och visst är det så att jag ibland önskar att en vecka hade dubbelt så många timmar. Men då kan man fråga sig, varför tänker vi i termer av veckor? ”Den här veckan ska jag....” - ja ni förstår. Ibland kan det vara skönt att ha horisonten längre bort – tänk i termer av en månad, eller varför inte ett år? Jag har som prioritet just nu att må bra, och då får andra saker vänta....

 

 

Det var mina tankar på livspussel – har du några konkreta tips?

 

 

 

Kommentarer
Postat av: Jenna

Vilket underbart konkret exempel på livspussel! Hur man faktiskt kan få grepp över sin tid, som faktiskt ibland känns helt omöjligt att räcka till. Jag brukar ofta planera in veckans aktiviteter och mål veckovis i kalendern, men det händer väldigt ofta att jag ändå inte hinner med det som jag vill. Tror jag borde göra en sån där uträkning :) Jag tror jag underskattar grovt den tid som jag behöver och rentutav måste ha för mig själv om dagarna. Förut trodde jag att det räckte med en timme här och var, men har insett att det krävs så mkt mer.. :) Det är en stor prioritering!

2009-12-08 @ 12:20:54
URL: http://jennas.blogg.se/
Postat av: Dorot

Sitter i min tomma (ännu) lägenhet i Lund (möblerna kommer om 20-30 min:):):)) och läser din blogg. Din kalkyl är rätt så enkel men... du glömde tiden du gör dig i ordning innan du går till arbete, tiden som tar att ta sig fram och till dit, alla de små stunder du bara gör ingenting, går runt i lägenheten och plockar, läser någon bok, artikel mm, pratar/chattar med kompisar, sedan är det träning eller promenad... ja, jag skulle kunna nämna många saker till. Men det viktigaste är som du säger: att prioritera. Att fundera och jobba med sig själv tar också sin lilla tid... Ojojojoj, det blir plötsligt för mycket.

Kram

2009-12-08 @ 17:46:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback