Skapelsens vara eller icke-vara - KLIMATETJag fick en uppmaning att delta i Blog Action Day, och idag den 15 oktober kommer det att publiceras många inlägg på frågan KLIMATET. Så här har jag tänkt:

 

Vad vill jag förmedla? Vad vi kan göra på det personliga och individuella planet

 

Hur ska jag gå tillväga? Jag tänker använda mig av de kunskaper som jag redan har och sedan formulera det i ett inlägg

 

Brinner jag för frågan? Jag ligger nog på medel

 

Jag skulle kunna ha gjort en massa research, sökt på nätet och imponerat med ett inlägg som hette duga. Men! Jag tror inte det är så det fungerar, jag tror vi människor söker enkla lösningar på ofta komplicerade problem. Därför så tänker jag inte använda google, utan det som vi alla faktiskt har tillgång till – det sunda förnuftet!

 

När någon säger klimat så tänker jag ofta på global nivå, växthuseffekter och isar som smälter. I dessa fall blir det svårt att konkretisera och förstå på vilket sätt som jag påverkar att riktningen går som den går. Att klimatfrågan är viktig, det vet vi. Men vad kan vi de facto göra?

 

  1. Användandet av energi påverkar, energi behövs för att värma våra hus, för att vi ska kunna laga mat och vi behöver lampor för att kunna se vad vi gör hemma. Det jag gör, särskilt efter att jag har läst elräkningen, är att jag ofta ser till att bara de lampor som verkligen behövs, är tända. Dessutom har jag hört rykten om att de vanliga glödlamporna ska slutas att säljas och istället kommer Herr Lågenergilampa att säga hej!

  2. Vi använder energi – men vad ger vi i gengäld? Det handlar ju faktiskt lite om att ge och ta, eller hur? Klimatkompensera är ett ord som minst sagt börjar bli populärt. Oftast kompenserar man med att betala ett högre pris (kan pengar verkligen lösa klimatfrågan??), snart kommer väl skatterna på flyg att flyga i höjden. Men vad gör du konkret? Jag har börjat sopsortera – bredvid papperskorgen så har jag en liten korg med majspåse istället för plastpåse. Däri ligger jag alla matrester – potatisskal, citronskal, brödkanter, rester från sallad – det fylls en halv sådan per dag hos mig och jag skulle gissa på att det blir ca 3-4 kilo i veckan. På ett år är det ca 200 kilo! Dessa majspåsar har jag fått av min hyresvärd, de komposteras tillsammans med matresterna. När påsen är halvfylld slänger jag den i en speciell kompost som ligger bredvid de vanliga soporna. Okej, hur lätt är inte det? Dessutom slipper jag gå så ofta med de ”vanliga” soporna. Tänk er själva, det blir något konkret av mina sopor istället för att de ska brännas på ett äckligt sopberg vars ångor jag inte ens vill tänka på vad de gör för klimatet…Ställ krav på din hyresvärd och börja göra något i gengäld!

  3. Resa gör vi. Ofta varje dag. Någon gång per år lite längre. Ni vet ju själva hur jag ofta skriver om att jag vill åka till Thailand. Men sanningen är den, hur ont den än gör, att flyget spottar ut en väldig massa skit som påverkar klimatet negativt. Jag hörde nånting om 15 ton koldioxid per passagerare om man åker till Thailand. Här tror jag en viktig pusselbit ligger. Det talas om att flygen kommer att gå långsammare för att klimatkompensera. Men här hemma då? Ja framför allt så tycker jag tunnelbanan har gjort mycket för att vara klimatvänliga. Om du har möjlighet att lämna bilen hemma och ta tunnelbana eller cykel istället – så gör så. Jag kommer följa flygdebatten, för jag undrar hur man ska lösa det. Människor tycker ju fortfarande om att resa – kanske man får marknadsföra roligare flygturer – lite dyrare, lite långsammare – men oj! så mycket roligare!

  4. Produkter – det kanske låter konstigt, men det är klart att de bidrar på ett eller annat sätt till klimatet. Det finns ju en produktion bakom det hela. Inte är det ofta man tänker på hela kedjan, men här kommer det också att ske saker – hur har denna pasta tillverkats och hur har den kommit till hyllan på Konsum? Jag vet redan en producent, Lantmännen, som använder havreskalen från sin produktion för att värma hushållen i Järna. Tänk hållbar utveckling. Tänk på att klimatet inte existerar bredvid oss, utan med oss och det kommer i slutändan att påverka oss.


 

Det var mina fyra punkter. Kanske har jag fel, men kanske har jag berört klimatfrågan på ett sätt som gör att du börjar fundera. Ta hand om Skapelsen, det är vi som kan påverka. Och det är liksom läge att göra det. Nu.

Kommentarer
Postat av: veritas

Hej läser vad svenskar skriver på blog action day. Det du skriver om sunt förnuft är inte fel, de flesta tycks resonera hela tidn som om det är frågan om att ändra andras beteende men det handlar om våra egna. Socialt nätverkande och att leva som man lär är det som kan göra skillnad.

2009-10-15 @ 10:54:31
URL: http://www.metrobloggen.se/satyagraha
Postat av: Pimli

Se där :o) Jag var nyss hos Veritas och kommenterade efter en kommentar i min andra blogg.Det är precis så som du skriver. Man behöver inte tänka stort och globalt. Om alla gör något lite så gör det skillnad. Dessutom är det viktigt att känna att man ingår i ett sammanhang och att vi är många som kämpar tillsammans.Något som jag blir trött på är alla som säger att "Jag tycker att jag har rätt att unna mig...". Det kan vara saker, det kan vara flygresor. Men unna sig. Vad menar man. Rätt i förhållande till vad? Har man rätt att unna sig en flygresa om det i slutänden innebär att en hel ögrupp försvinner pga höjningen av havsnivån. Inte lätt det där.Jag gör som du, och som Veritas skriver om, jobbar på att ändra mitt beteende. Och försöker samtidigt locka och peppa andra att göra detsamma.

2009-10-15 @ 21:06:11
URL: http://matklok.se
Postat av: Ivan Liljegren

Hej Emilia!

Tack för en trevlig, personlig text. Tror du är inne på helt rätt spår: att var och en bör leta inom sig själv för att hitta sitt eget förhållningssätt och hur man kan bidra till en bättre miljö.

Angående resorna så är flyget vårt stora gemensamma dilemma. Flyget bidrar med så mycket positivt. Om detta har jag bloggar idag.

Må väl!

Ivan

Postat av: Malin

Gud vad trevligt :)

Nu gottar jag mig i dina fina ord!

Känns hur bra som helst att kunna motivera och inspirera! :DVad kul att höra att det går bra! Du har helt rätt, det är ju faktiskt inte vikten som är det viktiga. Muskler väger mer än fett - och det viktiga är hur man känner sig och hur man mår.Jag har faktiskt aldrig vägt mig tidigare - innan dieten. Nu gör jag bara det eftersom jag ska se framstegen vecka för vecka.Vad tråkigt att höra att du är sjuk, men vad mysigt det lät med mormor och morfar i warszawa :)

2009-10-15 @ 21:27:30
URL: http://www.metrobloggen.se/malinlundebring
Postat av: Sven

Yeah, thats the Emilia way I like it.........

2009-10-15 @ 22:30:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback