Linssoppa med broccoli & ingefära

1 gul lök

2 vitlöksklyftor eller 1 vitlök solo

2 morötter

1 hel broccoli

2 potatisar

Ingefära ca 4-5 bitar

5 stycken torkade aprikoser

Smör och rapsolja

Krydda: curry

2 msk buljong, eller 1-2 tärningar buljong

2 dl röda linser

1 liter kokt vatten

 

Att servera med: creme fraiche och pressad citron

 

Koka upp 1 liter vatten i vattenkokare.

 

Det som nu ska hackas och skäras i mindre bitar lägga tillsammans i en separat skål/dunke. Hacka den gula löken. Även vitlöken. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Skär av foten på broccolin och skär den i mindre bitar. Lämna resten av broccolin till senare (behöver inte koka så länge). Skala potatisen och skär även den i mindre bitar. Skala ingefära och skär 4-5 bitar och lägg i skålen/dunken med de andra grönsakerna.

 

Smält smöret, ca 4 matskedar, i en kastrull. Häll även i 2-3 matskedar rapsolja. När smöret har smält och värmts upp tillsammans med rapsoljan – lägg i alla grönsaker från skålen/dunken, samt lägg till de 5 aprikoserna. Medan allt steks på, krydda med curry. Lägg till buljongen.

Skölj linserna, till exempel genom att lägga dem i en liten bunke och hälla på kallt vatten, rör om med en sked. Häll av, och upprepa. Lägg till linserna i kastrullen med de nu förstekta grönsakerna. Häll i vattnet som du kokat upp. Låt nu allt koka i ca 15 minuter och lägg sedan i broccolibuketterna. Koka i några minuter till. Ställ av kastrullen.

 

Mixa sedan soppan slät, och servera med lite creme fraiche. Ett annat tips: pressa lite citron och ha i soppan när du serverar!

 

Kommentarer
Postat av: Dorota

Den ska jag göra imorgon! Kram

2012-12-12 @ 21:16:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback