Broccoli- och västerbottenpaj - glutenfri
Det här receptet är en inspiration från två pajer som jag gjorde i lördags – en västerbottenpaj och en broccolipaj med ädelost. Både glutenfria! Eftersom jag hade västerbottenost och broccoli över, tänkte jag: en paj med det bästa från två världar!
Ingredienser
2 dl malet havregryn, ”havremjöl”
1 dl bovetemjöl
100 gr smör
1 tsk salt
¾ dl lättkesella
Fyllning
250 gr Broccoli
Stanning
2 dl mellangrädde
1 dl lättmjölk
200 gr riven västerbottenost
3 ägg – 1 ägg används till pensling av pajskalet
salt & peppar
Så här gör du:
Mal havregrynen till ett mjöl med hjälp av mixer eller blender. Lägg i en skål tillsammans med bovetemjölet. Nyp ihop med smör, och sist i med lättkesellan. Du kan använda en stavmixer för att blanda till det sista. Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylen i ca 30 minuter.
Sätt på ugnen på 200 grader. Pensla pajdegen med ett ägg. Låt den förgräddas under 10 minuter i ugnen. Resterna av ägget som blir kvar använder du i stanningen.
Skär upp broccolin i mindre bitar, koka en minut i lättsaltat vatten.
Koka upp grädden och mjölken i en kastrull, dra ifrån kastrullen från plattan. I med västerbottenosten rör runt tills den löst sig. Vispa i 2 ägg plus ägget från penslingen och krydda med salt och peppar.
Sänk värmen på ugnen till 150 grader. Fördela broccolin i pajskalet. Häll över stanningen. Låt gräddas i mitten av ugnen ca 35 min.
Servera med en god sallad och lite bönor!
Mums vad gott, oxå två av mina favoritpajer!