Hälsa som är farlig

 

Jag har på sistone sprungit över flera aspekter av hälsa, som jag vet finns där, men som gör mig ledsen. Att undvika tråkiga saker är ett sätt, men att konfrontera dem är ett annat. Det har bland annat Johanna gjort med det här inlägget. Det handlar om när hälsosamhet blir till något helt annat, något farligt. Som tär på våra kroppar, som skapar monster i våra egna huvuden. 

 

Jag skriver en hel del om träning och hälsa i mitt jobb. Men det tar emot att göra viktminskningsreportage, för vi matas av dem hela tiden. Rubriken: gå ner i vikt till sommaren säger i samma mening att vi inte duger. Så är det. Det ska vara beach 20XX, det ska vara välsvarvat, det ska vara smalt, det ska vara

 

 

 

Och det blir ju som det blir. Vi klämmer och känner på oss själva, tittar i speglar, utvärderar och framför allt: nedvärderar. Jag pratade med en klok kvinna häromdagen, och hon sa att livet verkar handla för många att vi inte ska vara nöjda.

 

 

Min nästa tanke blir en konsekvens av vårt icke-nöjda förhållningssätt: att det inte spelar någon roll vad vi gör med våra kroppar, för det egna missnöjet kommer ändå hitta kryphål för att manipulera oss. Missnöjet är i allians med alla "vi duger inte"-artiklar och marknadsföringskampanjer.

 

 

Och det här vet många av oss - och jag är en av dem. Jag har stått på vågen, senast i förra veckan. Jaha, och blev jag klokare av det? Tja, nej.

 

 

För den där siffran vet ingenting om träningsglädje, hur det känns att baka en helt egen glutenfri äppelkaka att mumsa på utan att magen blir knas. Den där siffran är svag i förhållande till det jag upplever i mitt liv.

 

Därför tycker jag det är extra bra att bloggförebilder hojtar till, som till exempel Sofia. Här kan du läsa hennes inlägg: Bara för att säga som det är.

 

Hälsa för mig är: glädje, endorfiner och gemenskap. Hälsa och ångest hör inte ihop. Berätta för mig vad hälsa är för dig?

 

 

 

 

 

Ps. Det behöver inte vara fel med viktminskning, men skälen till den är viktiga. Det är inte fel att äta nyttigt, men om det skapar oro och ångest, då står det inte rätt till. Skapa ditt eget ideal, och var schysst mot dig själv! Livet består av mycket - fyll med glädje!

Kommentarer
Postat av: Katrine

Bra skrivet! Jag och min sambo startade företaget "Vikten Av Hälsan" i februari i år, med mottot "Det finns inga quick-fix, de är de små stegen som ger hållbara resultat. Det är Vikten Av Hälsan som är det viktiga!" Visst kanske det är en smalare midja många vill ha(så även jag en gång) MEN det är väl ändå sjukdomarna som övervikt kan skapa man vill undvika, och i dagens samhälle är det väl det viktigaste att kropp och knopp samspelar! Och sådant kan man inte köpa på hälsokost eller tv-shop. Micke Syd sa till mig i somras, att svenskarna är rädda för att börja må bra och rota inombords för att komma åt det egentliga problemet. Han har nog en poäng i det där! Bra skrivet!

2013-09-17 @ 08:54:32
URL: http://halsoatiin.wordpress.com/
Postat av: Johanna

Bra inlägg! Och tack för länkningen!

2013-09-17 @ 10:40:02
URL: http://johanna.livskick.nu
Postat av: Tommy

Det du skriver tål att upprepas hur många gånger som helst. Om jag inte tycker att jag duger "rent kroppsligt" blir det en självuppfyllande profetsia i mina relationer till andra människor. Sedan kan ju kraftig övervikt orsaka problem med lederna m.m., och då blir det ju bli en hälsofråga naturligtvis. Själv skrämms jag av tanken att inte kunna fjällvandra p.g.a. övervikt......

2013-09-18 @ 22:22:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback